Kaucia pri odchode z podnájmu
Dievčatá prosím poraďte, bývalá som podnájme 3r teraz som si kúpila svoj byt. Keď som sa nasťahovala do podnájmu som platila kauciu 1 mesačného najmu teraz ked odchádzam tak mi majiteľka hovorí ze si polku kaucie necháva ze budúci rok bude vyúčtovanie energií.
Platila som jej vzdy na cas aj ked bol nedoplatok hned som jej to zaplatila. Byt jej odovzdám v stave v akom som ho brebrala byt je čistý upratany okna umyté na terase ma dokonca natretu aj drevenú podlahu.
Ako riešite vy ktoré prenajimate byty? Ta suma je pomerne vysoká kaucia bola 800e.
Ďakujem
@anonym_autor mne vrátila jedna majiteľka celú kauciu tiež až po vyúčtovaní. Pred tým zase druhá hneď po odsťahovaní, keď videla, že je všetko v poriadku a mávala som celé roky len preplatky, ktoré si nechávala. Takže asi to je rôzne, čo je ale správne, neviem.
@anonym_autor nemá právo si nechať polovicu kaucie na prípadný nedoplatok a tém vôbec nemusí byť 400€.
Ber to zo strany prenajimatela, ak bude nedoplatok a vrati ti kauciu pred tym, tak ta bude musiet "nahanat" a je proste skepticka... my sme tiez kauciu vracali len s casti ( u nas to boli tri mesacne najmy dopredu), suma za 2 mesiace isla naspät ihned a jeden sme nechali na pripadne nedoplatky a vratili potom. Ale my to tak mame aj v zmluve jasne popisane.
pozrela by som si zmluvu, ak tak o tm nic nie je, ziadala by som kauciu celu prec. Je pol rok, nedoplatok moze vyjst aj od noveho najomcu/od nej? ako to chce vyuctovat? max by som k terajsiemu datumu porovnala napr. vodomery atd, ci nie je extremne vela naratane v porovnani s minulymi obdobiami a dost. Keby to bolo mesiac dva.. ale rok mi budu niekde peniaze vysiet? ;) pripadne fakt, dohodla by som sa na 100-200EUR a dost.
však merače si s nou teraz odpíš a podla posledného vyučtovania predsa vie, kolko € za kubik alebo kurenie by si mala platit, kolko je reálna spotreba teraz
pozri hlavne zmluvu
@anonym_autor Ja som odchádzala z prenájmu v apríli minulého roka, na byt prišli odmerať aktuálnu spotrebu a vyrátali že koľko má byť nedoplatok, možno to nebolo pravdivé a zle vyrátali lebo brali okolo 100€, presne si nepamätám no neviem či nedoplatok mohol byt 100€ za 4 mesiace
vsetko zalezi na tom co mate dohodnute v zmluve, takisto ak tam nie je uvedené nic o vyúčtovaní reálnych nákladov v tom pripade to ani neries kauciu musi vratit v plnej výške a ani prípadný nedoplatok z vyuctovania nemoze od teba žiadať
@anonym_autor ja to mam zakotvené v zmluve. Depozit 2 mesačných najmov, vrátim po ročnom vyúčtovaní. Keď odíde v priebehu roka, tak až po vyúčtovaní vrátim. Už sa mi stalo, že rodina mala nedoplatok a aj depozit bol malo 🤔 nemôže si však nechať depozit. Môže ho "uschovať do vyúčtovania" potom ti musí ukázať vyúčtovanie a rozdiel vrátiť.
A samozrejme, merače odpísať s aktuálnym dátumom.

@anonym_autor
No ved sa pozri do zmluvy ako to mate dohodnute.