Kde investovať 400 000 EUR?
Kde by sa oplatilo investovať 400 000 eur
Určite nehnuteľnost,to bude stále mať svoju hodnotu
Pozor,ak nehnutelnost,tak len taku,ktora bude dalej generovat peniaze! Ziadny dom v ktorom budes Sama byvat. Inak to kvoli inflacii nie je investicia.
125k investičná nehnuteľnosť
125k investičné portfólio tech. (Rizikovejšia investícia ktorá sa však môže zhodnotiť - na základe výsledkov za posledných 10-15 rokov aj o 20% ročne)
150k investícia fond S&P 500 - s vyplacaním dividend čiže pri tejto sume cca 2100€ ročne + kapitálový rast (opäť s ohľadom na minule roky 8-15% ročne)
Nehnutelnost mimo slovenska
Mat tolko penazi, s nehnutelnostami by sa mi nechcelo ondit. Ja by som to dala na teminovany vklad s najvyssim moznym urokom.
Omg, ak máš toľko peňazí, vážne potrebuješ, aby ti hovorili cudzie ženy z mk čo s nimi? Naozaj dáš na názor neznámych viac ako na svoj vlastný? Inak áno. Dobré je rozložiť ich na - investičná nehnuteľnosť - Bratislava alebo zahraničie, akcie ( pozor ale Tech sú dosť drahé teraz, radšej by som širšie a na dlhšiu dobu, nie všetko naraz a nie všetko do jedného fondu) , dlhopisy ( len nie slovenské), drahé kovy ( ale áno, tehličky, to nie je investícia, to je istota, ak sa raz bude treba rýchlo zdvihnúť a ísť a všetko nechať za sebou)
125k investičná nehnuteľnosť
125k investičné portfólio tech. (Rizikovejšia investícia ktorá sa však môže zhodnotiť - na základe výsledkov za posledných 10-15 rokov aj o 20% ročne)
150k investícia fond S&P 500 - s vyplacaním dividend čiže pri tejto sume cca 2100€ ročne + kapitálový rast (opäť s ohľadom na minule roky 8-15% ročne)
@olga_hurajova s&p 500 s vyplacajucou dividendou ti neurobi 8- 15% rocne na kapitalovom raste, to je vratane dividendy. Ak sa vyplaca divi, tak kapitalovy rast musis ocistit o vyplatenu dividendu. 10% priemer sa rata v akumulacnom etf.
Jedna nehnuteľnosť pri mori, jedna v horách. Malo by to vyjsť ešte aj teraz po zvýšení cien. Môžeš to prenajímať sezónne aj dlhodobo, plus máš dovolenky vybavené
Kryptomeny
Jedna nehnuteľnosť pri mori, jedna v horách. Malo by to vyjsť ešte aj teraz po zvýšení cien. Môžeš to prenajímať sezónne aj dlhodobo, plus máš dovolenky vybavené
@tilly kde v horach by si kupila nehnutelnost? Neviem inak, ci sa da zmestit do 200000 ak to nema byt uplne mini.
@tilly kde v horach by si kupila nehnutelnost? Neviem inak, ci sa da zmestit do 200000 ak to nema byt uplne mini.
@tehulka2011 ja hľadám v tarvisio v Taliansku alebo radstadt v rakúsku. Už som mala jeden v radstadt za 155tis plus provízia a poplatky vyhliadnutý a jeden v tarvisio za 144 plus poplatky, ale potom sme investovali inde, ale ešte stále mám ten plán, len musíme zarobiť na tom, čo sme investovali 😅. Oba boli dvojizbové byty cca 55m2 s garážou.
@olga_hurajova s&p 500 s vyplacajucou dividendou ti neurobi 8- 15% rocne na kapitalovom raste, to je vratane dividendy. Ak sa vyplaca divi, tak kapitalovy rast musis ocistit o vyplatenu dividendu. 10% priemer sa rata v akumulacnom etf.
@hellwant na pozícii z 08/2020 mám kapitálový rast 77% (bez dividend) na iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) takže to robí priemerný kapitálový rast cca 15,4% ročne 🤙🏽
toto uz mame zasebou, ale nikdy nie vsetko do jedneho. 1. nehnutelnost velmi likvidna, aby ju bolo mozne okamzite predat a otocit. 2. akcie/krypto/dlhopisy/ - na to su agenti, ale ja som uprednostil banky (svojho bankara) 3. konvertibilne pozicky - skus pozriet co je v kurze teraz a ako sa vyvijaju zacinajuce startups 4. nieco si nechaj ako garancie, ked sa vsetko dokazi.
vsetko zalezi aka si osobnost, konzervativna (nerobi kaskaderske kusky), stredna sa necha viest (ale musis mat velku doveru voci agentom) a progresivna ( to je kaskader aklo ja 🙂)
drzim palce, nech vsetko vyjde a stale pamataj, za rozhodnutie zodpvoedas Ty 🙂
@hellwant na pozícii z 08/2020 mám kapitálový rast 77% (bez dividend) na iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) takže to robí priemerný kapitálový rast cca 15,4% ročne 🤙🏽
@olga_hurajova Dlhodby priemer je pod 10%, posledné roky bol vysoký rast kvôli šialenemu tlačeníu peňazí. Po raste pride vždy korekcia. Najbližšie roky nemusí byť index vôbec v pluse..
@olga_hurajova ale na 5 rocnom horizonte, ono priemer 10% sa udava na horizonte od zalozenia s&p 500. Na kratkych to vie byť viac. Ked sa ešte vstupi na trh v dobrom case ( jasne predikovat sa neda, ale ked to clovek trafi je to super)Ten priemer sa vam ustali na nizsom, kedze pridu slabsie roky. Samozrejme super keby to tak ostalo. 🙂
@olga_hurajova Dlhodby priemer je pod 10%, posledné roky bol vysoký rast kvôli šialenemu tlačeníu peňazí. Po raste pride vždy korekcia. Najbližšie roky nemusí byť index vôbec v pluse..
@kabyko presne, spriemeruje sa to, plus mat to iba v S&P 500 nemusi byt idealne (Never bet against USA ako Buffet hovori😅)Dufam, ze ma aj ine trhy. Ale S&P sa udava ako benchmark🙂
Bože ľudia, prečo na všetko hneď skočíte?!
Tak ja sa tomuto rozumiem len okrajovo, manžel je ten, ktorý toto aktivne rieši, vzdeláva sa a rozhoduje. Ja som len napísala “našu cestu investovania” a otvorila aplikáciu a povedala zhodnotenie… náše portfólio je momentálne staré málo cez 10 rokov (máme niečo po 30ke). Ak pozrieš s&p ako benchmark tak vždy sme ho výkonnosťou “porazili”. A samozrejme že predchádzajúcich 10 rokov neznamená, že rovnakých bude aj nasledujúcich. Nikto nemá vešteckú guľu. O stagnácii trhu, páde trhu, o tom že valuácia v techu je tak vysoká že už to nemá kam rásť počúvam posledných pár rokov a hľa, stále to rastie 🤙🏽
určite rozumne. Chcete predpokladam udržať hodnotu penazi a trošku zarobiť nad inflaciu. Pri takej velkej sume sa oplati diverzifikovať. Slovaci maju radi nehnutelnosti, ok, pokial je dobra a na skvelom mieste, bude sa prenajimať. možno nejaky 1i byt vo velkom meste, v dobrej lokalite. Potom by som zvážil aj zlato, z malej časti, fyzické, doma u seba. Potom nejaké dalšie aktíva typu indexové ETF-je to bez úrdžby, len musíte vedieť čo robíte. Ak mate nejake spotrebné uvery, tieto by som tiež vyplatil, hypo nie. Skratka ,rozložiť to medzi viaceré triedy aktív, rozumne, bez špekulácií, že zajtra budem mat 2x tolko. Aj krypto, konkrétne bitcoin, môže byt fajn, povedzeme za 5 k€, ale opat musim vediet čo robím a musím si ho držať u seba. najhoršie čo môžete urobiť su dve veci: 1. neurobiť nič a nechať si peniaze zožrať inflaciou na bežnom učte(i sporiaci stoji za houby). 2. minut tie peniaze len na spotrebu (luxusne auto, dovolenky v Dubaji a podobne). Ja osobne by som tie peniaze zainvestoval do ETF a čerpal z nich pasívny príjem. 400 k€ dokaže s kludom generovať nekonečnú (!) rentu vo výške 1000€ mesačne a peniaze vam nikdy nedojdú-práve naopak-hodnota ešte porastie (počítal som s pravidlom výberu 3% ročne-bežne sa používa 4% ročne, takže ide ešte o "sicher")
Tak ja sa tomuto rozumiem len okrajovo, manžel je ten, ktorý toto aktivne rieši, vzdeláva sa a rozhoduje. Ja som len napísala “našu cestu investovania” a otvorila aplikáciu a povedala zhodnotenie… náše portfólio je momentálne staré málo cez 10 rokov (máme niečo po 30ke). Ak pozrieš s&p ako benchmark tak vždy sme ho výkonnosťou “porazili”. A samozrejme že predchádzajúcich 10 rokov neznamená, že rovnakých bude aj nasledujúcich. Nikto nemá vešteckú guľu. O stagnácii trhu, páde trhu, o tom že valuácia v techu je tak vysoká že už to nemá kam rásť počúvam posledných pár rokov a hľa, stále to rastie 🤙🏽
@olga_hurajova netvrdim, ze to neporastie, len ze ta vykonnost sa upravi spriemerovanim nizsie. Kazdy z nas chce viac, a tesime sa. Bodaj by tych 15% bolo pocas celeho nasho investovania. 😀🤑

Nehnuteľnosť