Kde si šetríte na dôchodok?
Ahojte. Poradíte prosím kde je najlepšie dobrovoľne šetriť na dôchodok? Keďže podnikam , chcem si preplácať aj niečo naviac . Ďakujem
nakupujem ETF cez brokera Etoro.
@minenkaa to urcite nemam v plane.
@anonym_autor pozri... neviem preco, ina moznost neexistuje... robi to cely vyspely svet uz aspon 100 rokov (a mozno aj viac)...
1, I. pilier - socialka - bude vyplacat, dokial bude z coho
2, II. pilier - najlacnejsie investovanie, s velmi silnou regulaciou... oplati sa to pre lepsie zarabajucich a mladych urcite... mozes, ale neoplati sa sem liat peniaze navyse, lebo sa k nim nevies dostat hocikedy (cena za regulaciu a "bezpecnost")...
3. III. pilier - v nasich podmienkach nic moc, oplati sa iba ak ti prispieva zamestavatel (ak si ty sam svoj zamestnavatel, zisti si, kolko si vie firma dat do nakladov a ci sa ti to oplati a nevies vytiahnut peniaze inac a dat do niecoho lepsieho
4. vlastne investicie... idealne cez brokera kupovat (ak sa bojis) to iste co mas v 2. pilieri (msci world alebo obdobne lacne etf do nemoty / do dochodku)... sem mozes dat kolko penazi mas... pravidelne dokupuj... ci su trhy hore ci dole, rovnaka ciastka kazdy mesiac / kvartal / polrok... po roku oslobodene od dane nic lepsie neexistuje
5, alternativy
- slovensky narodny sport - nehnutelnosti ... je to praca navyse, je tam urcite riziko (v dnesnej geopolitickej dobe + ceny su dost hore), ale proti gustu ziaden disputat
- krypto a podobne YOLO investicie
- drahe kovy (zahrabat na zahrade)...
Urcite nie su alternativy terminovane vklady, dlhopisy, sporiace ucty... prichadzas o peniaze kvoli inflaci (alebo horsie, osklbu ta priamo eminenti... ci uz SR alebo rozni pochybni ini eminenti dlhopisov)... plus inflacia...
Platím si do poisťovne
Tak si potom odkladaj do ponožky pripadne na sporiaci účet. Nech ti všetky peniaze zožerie inflácia...
@anonym_autor dakujem MK ! nesklamal si,...... po konsolidacnej teme, tema na uspory a investovanie. ....
Ak dobrovoľne šetriť na dôchodok, tak len dobrovoľne investovať
Naštudujte si o investovaní do ETF, založiť účet napr v XTB, rozložiť portfólio a pravidelne posielať €. Mať disciplínu, nepanikáriť, ak trhy padnú a hneď chcieť € vybrať.. z dlhodobého hľadiska je toto najlepšie riešenie. A čím skôr, tým lepšie.. teda takto aj pre deti šetriť, nie len na dôchodok.
@anonym_autor dakujem MK ! nesklamal si,...... po konsolidacnej teme, tema na uspory a investovanie. ....
@anonym_de03ea vsetko v poriadku inak ? Ja som sa pýtala na dobrovoľne dôchodkové poistenie nie na investovanie. Dobrovoľne si možem platiť v sociálnej alebo hocikde inde. Som szčo a za mňa nikto nikde neodvadza penjaze iba ja. Stále sa musí nájsť niekto kto do témy zaj....e sprostý komentárom?
@anonym_de03ea vsetko v poriadku inak ? Ja som sa pýtala na dobrovoľne dôchodkové poistenie nie na investovanie. Dobrovoľne si možem platiť v sociálnej alebo hocikde inde. Som szčo a za mňa nikto nikde neodvadza penjaze iba ja. Stále sa musí nájsť niekto kto do témy zaj....e sprostý komentárom?
@anonym_autor ja len toľko, že dobrovoľné platenie do sociálnej poisťovne znamená, že tvoje peniaze sociálna poisťovňa ihneď rozdá súčasným dôchodcom a ty si kupuješ iba prísľub, že sa o teba štát postará.
Čiže áno, teba investovať cez brokera. Vtedy si tvoje peniaze tvoje.
Neviem, koľko máš rokov, ale demografia na SK vôbec nevyzerá dobre. Oproti tomu je nejaký pokles na finančných trhoch úplne bezpečný
@minenkaa to urcite nemam v plane.
@anonym_autor ked chces “setrit”, ako pises, tak tie usetrene peniaze budu mat casom stale mensiu a mensiu hodnotu (inflacia), takze ti na dochodku nepokryju potreby. Dobre ti tu radia investovanie. Terajsi dochodci maju slusne dochodky, lebo su v produktivnom veku silne populacne rocniky. Porodnost vsak klesa, pracujucich bude menej a menej, cize casom bude menej penazi na dochodky.
@anonym_autor DDP ti vsak nezaruci ze budes mat pekny dochodok. to vsak uz vies ze? preto vsade pisu o diverzifikacii ....nieco na sporenie, nieco na fondy....
@anonym_autor Štátny dôchodkový systém je dnes rozumné vnímať skôr ako doplnok než hlavný zdroj príjmu v starobe. Starnutie populácie, menej pracujúcich a vyššie výdavky štátu zvyšujú riziko nižších dôchodkov. Ako podnikateľ máš navyše väčšiu zodpovednosť postarať sa sám o seba. Správnou cestou je pravidelné dlhodobé investovanie, ideálne cez ETF fondy, ktoré ponúkajú širokú diverzifikáciu, nízke poplatky a historicky stabilný rast.

@anonym_autor investuj