icon

Kde zverejniť ponuku na prenájom bytu v Bratislave?

19. okt 2024

Ahojte, idem prenajimat byt, kam sa prosim v sucasnosti davaju ponuky na prenajom? Nechcem davat na bazos, lebo o tom mam zle referencie. O fb som pocula, ze v niektorych skupinach (jedna sa o Bratislavu) su podivini co pisu blbe komentare. Viete mi prosim poradit ci pouzit fb marketplace alebo odporucit konkretny nazov skupiny na fb ci stranku? Dakujem

kavasmliekom
19. okt 2024

Prečo nie bazos? Veď vyberať nájomcov budeš tak ci tak osobne. Podľa mňa sa všade nájdu aj seriózni, aj podvodníci.

autor
20. okt 2024

@kavasmliekom omylom som dala tuto temu duplicitne, a v druhom prispevku mi tiez pani pisala, ze z bazosa sa jej “divni” ludia ozyvali.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
20. okt 2024

jeden som prenajala, že som zareagovala na dopyt po podnájme. Druhý sme dali do ponuky cez realitku

melanta
21. okt 2024

Ako prvé riešim príspevok na mojej ploche na FB medzi priateľmi, potom FB skupiny (Prenájom bytu Bratislava, Bývanie a prenájom Bratislava). Ak nemáš čas na obhliadky a ak nemáš dobrú intuíciu na ľudí, aby si vedela odhadnúť človeka, tak odporúčam ísť cez dobrú realitku resp. cez skúseného realiťáka.

autor
21. okt 2024

@melanta dakujem, pridam sa do tych skupin

11brano11
Odpoveď bola odstránená
melanta
21. okt 2024

Hlavne maj dobrú zmluvu, nechať si vypracovať od advokáta, ktorý má s týmito zmluvami skúsenosti. Odporúčam na začiatok zmluvu podľa zákona o krátkodobom prenájme, nie podľa občianskeho zákonníka. V zmluve odporúčam mať zvlášť uvedenú cenu za nájom a zvlášť cenu za energie. Tie odporúčam mať tiež rozpísané. Bude jednoduchšie realizovať vyúčtovanie pre preplatkoch/nedoplatkoch a bude jednoduchšie odkomunikovať zvýšenie energií, ak bude potrebné. Taktiež majte v zmluve zahrnuté, že nedoplatky platí nájomník, v stanovenom termíne a naraz, preplatky patria tiež jemu. Majte v zmluve presný popis nábytku a stavu bytu pri preberaní + fotodokumentáciu. Maj v zmluve čo s pokazenými spotrebičmi. Pri konci nájmu urobte obhliadku s nájomníkom. Taktiež majte v zmluve uvedené, že drobné opravy (napr. do 100 eur) si hradí a realizuje nájomník vo vlastnej réžii, drahšie riešite a platíte vy. Určite majte v zmluve okrem výšky depozitu aj presný popis na aký účel môže byť depozit použitý a za akých okolností ho vrátite či nevrátite. Nezabudnúť ísť na daňový úrad registrovať sa. Stačí v mesiaci, kedy podpíšete zmluvu s prvým nájomníkom. Tiež nezabudni na zvieratá. Ak ich tam nechceš, napísať to do zmluvy. Ak tam nechceš deti, napísať to do zmluvy s upozornením, aby ťa informovali, ak by čakali dieťa.

Čo sa týka záujemcov - ak sa ma niekto opýta, čo v prípade, že bude PN a nebude mať na nájom, takého záujemcu hneď vylúčim. Chcem niekoho, kto má rezervu a je pripravený na to, že môže ostať dlho PN alebo stratiť prácu. Pýtam sa, kde pracuje. Niektorým sa to nepáči, nevadí. Ja poskytujem svoj majetok niekomu, takže chcem vedieť komu.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
melanta
21. okt 2024

@11brano11 nemyslím si, že ľudia, ktorí majú potrebu pýtať sa jednoduché veci na MK, majú skúsenosti s legislatívou a vedia si právne nepriestrelnú zmluvu napísať sami. Ja si o sebe myslím, že mám veľmi dobré právne povedomie a predsa si zmluvy dávam robiť u advokátky. Pretože chcem mať istotu, že ak sa niečo stane, čo skončí na súde, tak tú zmluvu protistrana nepreští. Čo sa týka tej sumy 100 eur, voľakedy som mala 50 eur, dnes nevidím dôvod nemať vyššiu sumu. Na druhej strane, ak mi nájomník zavolá kvôli oprave za 10 eur a ide o niečo, čo nepokazil on a považujem to za oprávnenú požiadavku, uhradím mu aj tých 10 eur, hoci v zmluve mám 100.

autor
21. okt 2024

@11brano11 taka blba otazka ale ako stanovit spravne cenu najmu? Lebo napr poznam naklady na byt, ale aktualne ceny prenajmov lietaju hala bala. Dan budem platit poctivo z prijateho najomneho

autor
21. okt 2024

@melanta jej dakujem, super si to spisala, niektore body co si pisala veru v zmluve nemam (tu mam vypracovanu pravnickou plus som nieco doplnila, ako to fajcenie a zvierata)

11brano11
Odpoveď bola odstránená
11brano11
Odpoveď bola odstránená
11brano11
Odpoveď bola odstránená
autor
21. okt 2024

@11brano11 ja zmluvu mam, o tu mi nejde, skor som sa pytala na miesta kde inzerovat, kedze clovek ide s “kozou na trh”, uvadza tam svoje tc atd…. Som opatrna no…

autor
Autor odpoveď zmazal
11brano11
Odpoveď bola odstránená
autor
21. okt 2024

@11brano11 oki takto som aj zamyslala. Dakujem