icon

Keď žena zarába viac

miliontyanonym
14. feb 2015

Ahojte, zakladám novú diskusiu, pretože som tu takú ešte nenašla. Budem rada za vaše názory na túto problematiku.
Zarábam viac než môj muž (zatiaľ priateľ) a do budúcna to bude ešte viac. Rozumej v takom množstve, že moja materská z max. VZ bude stále vyššia než jeho čistý príjem. Aktuálna situácia ma vôbec netrápi, platíme tak nejak všetko na pol, divadlo či posedenie v meste je často na jeho pozvanie. Akurát mne pred výplatou bežne zostane na účte 700e, jemu nula, v horšom prípade siaha na svoje úspory. Žijeme skromne, nepotrpím si na módu či kávičku, nie som žiadna pipinka. Skromne preto, že túžim po vlastnom dome a za týmto cieľom si idem (tudiž priority). A hoc by som bola rada keby ma niekedy pozval na víkend do Tatier, či mi kúpil malý darček, malicherná nie som a neriešim to.
Čo však riešim, je situácia do budúcna. Nikdy som sa nevidela ako živiteľka rodiny, nedbala by som zastať v istom veku na istú dobu pozíciu žienky domácej. A to ako sa muž vie postarať o rodinu je pre mňa dosť dôležité (pripomínam, zlatokopkou nie som). Lenže ten môj mužíček je... spokojný. Tak celkovo a aj so svojím platom. Nemá žiadne mindráky z toho že mám vyšší plat, napriek tomu že taký malý mindrák v podobe namotivovania by bol fajn. Onehda mi (odpusťte slovo, ale iné mi nenapadá) zaje.al že mu v práci dvihli plat o 10 eur, že super! Verím že to myslel zo srandy. Pritom je nesmierne šikovný, vyzná sa v obore čo robí, a keby chcel, mohol by zarábať ťažký nadpriemer. Ale sa mu nechce... Trápi ma čo bude až prídu deti, s hypotékou na krku. Ak zostaneme v takomto stave, po materskej budem musieť do práce, na druhej strane môj muž bude jeden z tých šťastných, čo bude môcť ísť na materskú po mne. Predpokladám však že občas vybuchnem, pretože budem frustrovaná z toho že musím zarábať, miesto toho aby som si užívala s deťmi a mala v mužovi materiálnu oporu.

dejnas
15. feb 2015

Inak sa tu nad platom úplne zbytočne hypotezuje... Pokojne môže mať zakladateľka príjem 2000€ a jej partner napr. "len" 1000€.. pre väčšinu zrejme "rozprávkový " príjem, ale už má proste svoj štandard, ktorého sa nechce vzdať... je úplne zbytočné riešiť, že veľmi veľa rodín dokáže relatívne v pohode prežiť so spoločným príjmom cca 1000€ - 1200€ a platiť z toho aj hypotéku (samozrejme každý podľa svojich možností)

sorciera24
15. feb 2015

@zeriempizzu ti poviem a este sa k tomu aj lubime a vyhovuje nam nasa situacia 😝 😀 a aj druhe dieta sme si urobili k tomu :D

zeriempizzu
15. feb 2015

@dejnas presne tak. Moze byt i ze on ma 400 a ona 1500 a robi zo sebe neviem aku top vykonnu kym 1500 je zas taky obycajny plat v niektorych odboroch.

sorciera24
15. feb 2015

@dejnas ano, presne tak....kazdy ma svoj standard, tomu rozumiem..ja len, ze vzdy sa da, ked sa chce 😉 a netreba sa preto hned rozvadzat....ale ked sa neda...tak sa neda.... 😝

dejnas
15. feb 2015

@sorciera24 ste veľmi nezodpovední 😀 😀 😀

dejnas
15. feb 2015

@sorciera24 ja tomu úplne rozumiem 🙂 ja som si vzala chlapa, ktorý V tom čase zarobil menej ako ja 😉

sorciera24
15. feb 2015

@dejnas tiez to tak vidim...asi malemu zakazem ist na lyziarsky 😀
ale o tom je vztah....raz mozes byt hore, raz dole....raz on, raz ty...a treba to prijat, ze to je zivot a takto to moze byt.....my zarabame zhruba rovnako (tan lepsi pripad), ale boli casy, kedy zarabal on viac (napr. aj pocas mojej RD, aj inokedy) a kedy zas ja....a? nikdy sme to neriesili, odkedy spoluzijeme nie sme ty a ja...ale my🙂

henikav
15. feb 2015

Baby, ja sa z Vas tolko nasmejem, ale teda ste ma zaskocili, ja som automaticky predpokladala ze zakladatelka riesi aspon 5miestnu sumu zarobku, po tom vsetkom co som si uz precitala tu aj v jej predchadzajucej teme, no a to prekonat ja neviem, ale take miesta sa nerozdavaju len tak na trhu, to sa tazko prekonava, aj ked je niekto chlap 😉 Fakt riesime nieco bez toho aby sme vedeli podrobnejsie informacie, ake sumy a v akych odvetviach, ake su moznosti, pretoze dnes je lepsie zarobit aj menej ako nic, mozno on radsej vsadi na istotu ako na nieco rozpravkove, co ma malu pravdepodobnost vydrzat. Vseobecne co sme napisali vsetky asi plati, teraz si to prisposobit k jej konkretnemu pripadu, rozlisit ci je to lenivost na jeho strane, alebo jej priliz vysoke naroky
@sorciera24 vy nie ze si urobite este tretie a stvrte, lebo to uz len potom bude neodpovednost 😀 😀 😀 😀 to uz fakt nebude o peniazoch ale o laske a rodine

emilia25
15. feb 2015

Je viac muzov co zarabaju viac ako zeny a len malo percent sa takto sprava ako par percent zien co zarabaju viac ako muzi.kde by ten svet bol keby to vecsie percento mozov takto reagovali.ja toto proste fakt nechapem.aj toto rozdelovanie penazi bud je jedna domacnost kde je kasa spolocna vo vsetkom alebo teda dve domacnosti s jednou kuchynou.neviem si predstavit taketo fungovanie a potom vykrikovanie ja mam ty nemas.a v dnesnej dobe sa to moze otocit raz dva potom uz muz bude dobry.ach jaj.

dai
15. feb 2015

@sorciera24 v com mi oponujes? Ako sa tu pisalo, kazdy zije svoj standart - mat vas prijem tak nepokryjem ani nase fixne vydavky - nemyslim to ako chvalenie alebo tak ale ako fakt - len na skolne a hypo potrebujeme viac takze my by sme vlastne pri vasom prijme neboli chudobny ale totalne v minuse - fakt je ze by som asi zila iny standart - tento sa samozrejme vyvija a prisposobuje prijmom...

Ja som len pisala ze chapem zakladatelku a tym ako je nadstavena spolocnost , kam ta tlaci, ake vzory ti predklada a podobne... vaecsina zien sa stale vidi na md a muzov ako zivitelov rodiny ... a jasne, v zivote sa moze stat vselico a clovek sa tomu nejak prisposobi ale tem zaklad v partnerstve, spolocne yslanie, ciele etc. By niekde sediet mali

dai
15. feb 2015

@emilia25 myslim ze kazdy ma pravo zit si zivot a rodinu ako jemu vyhovuje, zaklad je len aby k tomu modelu nasiel partnera ktory zmysla podobne a obom im to vyhovuje - vtedy je jedno kto kolo zaraba, ci maju ucet napoly ale nie etc... akonahle je jedna strana nespokojna tak to treba riesit...

dejnas
15. feb 2015

ja teda nechápem ešte jednu vec - prečo si sa dala dokopy s chlapom, na ktorom ti prekáža jeho neambicióznosť? predsa, ak si s ním dlhší čas, uvažuješ o založení rodiny, tak musí mať rozhodne iné kvality.. ak ich má, potom nechápem, prečo je pre teba jeho príjem natoľko dôležitý, ak spoločne dokážete utiahnuť domácnosť... ak iné kvality nemá, tak nie je vôbec čo riešiť...
alebo ti to neprekážalo, až pokiaľ si nedostala svoj vysnívaný job a zarábaš teraz viac? zrazu je to problém? neviem, ako dlho spolu žijete, ale predpokladám, že túto povahovú črtu musel mať už na začiatku vášho vzťahu, neverím, že je to pre teba "novinka"
@miliontyanonym

libka1
15. feb 2015

Pokial mas taketo pocity uz teraz a nie si este ani vydata a nemate deti tak ver ze sa to bude len zhorsovat. Nebudes si partnera vazit a bez ucty nie je dobry ziaden vztah. Aj si mu niekedy o svojich pocitoch povedala alebo on zije v naivnej predstave ako vam je hej? Mozno by ta prekvapila jeho reakcia...

effie81
15. feb 2015

@dejnas ale este stale sme sa nedozvedeli,co teda pracuje... 🙂 uz som aj zabudla na tu temu a teraz si vo mne zas vzbudila zvedavost. 🙂

miliontyanonym
autor
16. feb 2015

@dejnas, mudro hovoris, lebo to ze nie je prehnane ambiciozny a nebazi slepo po peniazoch mi na nom prave imponovalo. ale to je zaciatok vztahu. ked zena chce dieta, uz zas premysla aj nad inymi faktormi.
mozno ide o prachy co on nosi domov. ale mozno aj nejde, kedze si viem urobit rezervu a na suchych rozkoch nezostaneme v pripade RD. Urcite ide o to, ze ked som sa s nim o tom vcera bavila, povedal ze on si lepsi job asi nenajde a ze co on zarobi vobec neni malo a nemam co hundrat. (kolko to je vam nepoviem, na to ma kazdy svoj subjektivny nazor) A ja by som tak chcela aby ma doriti potlapkal po pleci a povedal neboj moja, postaram sa :D :D

mima4
16. feb 2015

@miliontyanonym ale on sa postara, len nie tak ako ty pozadujes.

vies kolko je tu mamiciek, co im 4-5 stovak donesie muz?
Spytaj sa ich ako to zvladaju a su aj 3 roky doma, len ziju velmi skromne.

cize to nie je o tom, ze tvoj priatel sa nepostara...len proste mas ine naroky, co ti nevytykam... otazne je... ci najdes cloveka s jeho vlastnostami a adekvatnym prijmom...resp. z coho si ochotna polavit

marylis
17. feb 2015

@miliontyanonym Uplne ti rozumiem. Tiez by mi vadilo, keby ma muz svojou neschopnostou pripravil o rolu matky, ktora je pre zenu ta najprirodzenejsia. Evidentne mate vymenene role. Vsetko by bolo v poriadku, keby to vyhovovalo obom, no tebe to evidentne vadi. Treba s tym nieco robit. Zacni v prvom rade od seba...

elizita
18. feb 2015

toto si urcite vyrieste predtym ako sa vas vztah posunie dalej... pokial sa ty necitis v polohe "hlavy rodiny" komfortne uz teraz, neskor by to bolo este tazsie... uprimne, na jednej strane je to mozno lichotive, ze si zivitelkou rodiny, no ja by som to tak nechcela... som z tych mozno staromodnych, co zastavaju nazor, ze zivitel rodiny ma byt chlap a ked nie je, minimalne musi mat snahu aj pre svoje uspokojenie...

lapalma
24. feb 2015

@miliontyanonym - neviem ti poradiť, ale pridám svoju skúsenosť. Môj úžasný vzdelaný manžel sa rozhodol pracovať v oblasti, kde sa jednoducho veľké peniaze nezarábajú - beriem jeho rozhodnutie 😉 ...pochopila som, prijala, akceptujem....
Zo začiatku ma trošku trápilo, že ja zarábam viac...ale stalo sa niečo, čo mi definitívne zrovnalo priority - vážne som ochorela a na dlho som sa stala ležiakom ☹
Kto sa o mňa bez reptania staral a stále stará ? ON ....a bude to nadlho...v takej chvíli pochopíš, čo je PARTNERSTVO ...peniaze boli, sú , budú...a možno aj nebudú 😀 ....ale milujúcu náruč si za ne nekúpiš

kristina711
11. okt 2017

Sice tento príspevok je uz starší ale chcem sa aj ja zveriť. Sme presne v tej situácii ktorú opisujes. Ja zarábam viac ako priateľ a momentalne som na meterskej a na krku hypoteka a este aby nebolo malo priatel prisiel o pracu 😢. Preto mam hlavu v smútku ze budem mozno musieť ist do prace po materskej. Je mi z toho všetkého do plaču. Milujem ho úžasne sa stara o nášho syna a velmi mi pomaha ale tiez túžim po tom aby sa aj on raz vedel postarať o nas aby bol pravý chlap. Nepoznám nikoho kto by bol v rovnakej situacii všetci maju mužov ktorí sa vedia o rodinu postarať. Sme spolu 10 rokov a atakmer vždy som mala viac peňazí ako on takze som s tym ratala, ale aj sa kvôli tomu hadame a id kedy som mama placem kvôli tomu velmi casto 😢 a neviem co dalej

simca06022011
11. okt 2017

@kristina711 vedela si do coho ides, tak neplac... co ti ine napisat? Partner si pracu hadam najde, ale ak ma profesiu, kde zarobi menej, lepsie to nebude... Peniaze nie su vsetko, to co vidis, ze inde sa chlap dokaze postarat, nie je celkom tak, ja vidim okolo seba o vela viac pripadov, ked zena zarobi viac.. len s tym nevyjdu na svetlo, ked netreba :D Ak si to vedela vopred, bolo treba sa zabezpecit na obdobie MD/RD... ja som mala uspory vysoke ale aj tak som isla do prace po MD postupne a rovnako tak kopec zien okolo mna. Je to ale na zlost, do dnes mame doma kvoli tomu dusno sem-tam ked mi to pride ze som ako tazny kôň... a moj chlap vegetka...

kristina711
11. okt 2017

@simca06022011 Ano myslela som na to tiež mam úspory, ale nerátala som s tým, že príde o prácu. Štve ma to že sme si tie peniaze mohli užiť inak, ale to je jedno. Snáď sa to ešte zlepší a ja budem môcť byť s malým aspon do roka.

simca06022011
11. okt 2017

@kristina711 no prisiel, tak nech ide hladat.. ani on to urcite necakal, to nie je nieco co ludia planuju, stava sa.

natalienka12
11. okt 2017

@miliontyanonym Zváž aj iné veci, jeho vzdelanie, prax, jazykové schopnosti...či je vôbec u neho šanca pracovať na pozícii, kde sa zarába viac. Nie je všetko len o jeho ambicióznosti. A nikde nie je napísané, že musí byť zamestnaný. Môže podnikať. Nikto nie je strom, že musí stáť na mieste. A nikde nie je napísané, že ty budeš zarábať stále viac ako on. Môže sa stať čokoľvek, môžeš ochorieť, môžeš ostať dlhodobo PN. Život sa nedá nalinkovať. Sadnite si spolu a preberte možnosti...či je naozaj objektívne možné, aby sa pohol vyššie. Potom sa rozhodneš. Ako sa vraví, keď chceš Boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch. Držím palce.

nelinka2009
11. okt 2017

@miliontyanonym zlatokopka mizno pri tomto niesi, ale pidla mna si prehnane materialolne zalizena... Nech od teba uteka co najdalej

trdelnik234
11. okt 2017

@hanka_april
Pockaj,chces povedat,ze si nemohla byt s dietatom ani len polroka na plne platenej materskej?Alebo tu pises o tom,ze si nemohla byt na rodicovskej tak ako ine maminy?
Radsej sa pytam,lebo na Sk je zvykom miesat MD a Rd dokopy.
Kolko by si zostala doma,ak by vas netlacili financie,teda ak by ste nezaviseki od tvojho prijmu?Neprejavilo sa to vo vasom vztahu s manzelom?Mozes aj IP

zbruna
11. okt 2017

@miliontyanonym Pred nastupom na MD som mala mesacny prijem cca 3x viac ako manzel. Mali sme aj hypoteku a bolo mi jasne, ze keby moj prijem kvoli MD vypadol, neutiahli by sme to. Nastavila som nas preto na maximalne setrenie pocas doby 5 rokov, kym sme hypo nevyplatili a ja som mohla ist "v klude" na matersku. On bol v tom case zrovna 1 rok nezamestnany. Poviem pravdu, tiez som riesila dilemu, kto pojde na rodicovsku, financie hovorili jednoznacne, ale povedala som si, ze si chcem deticky uzit a "nech sa chlapec snazi". Zatial nam teda staci, co mame, nerozhadzujeme. A teda tiez sa skor priklanam k tomu menej tradicnemu nazoru o zivitelovi rodiny a na manzela nemam prehnane ocakavania. Mozno to trochu suvisi aj s osobnostnym nastavenim, vychovou a vzormi, ktore sme mali pri nasich vlastnych rodicoch...

jankaga
11. okt 2017

Ja takisto. Zarabam 2x viac. Teraz som narodicovskej. Pred otehotnenim som tiez sporila sporila, aby sommala rezervu. Na buduci rok kedbude mat maly dva roky uz ale chcem nastupit do prace.

oskvarka
11. okt 2017

@miliontyanonym no ako pisala babenka v prvom prispevku ak to vidis takto a on aj ked sa s nim o tom realne porozpravas a opytas sa ho ako to teda je a ako si to ty predstavujes a on stale bude veci vidiet tak ako oopisujes.. lebo je aj mozne ze len nema kristalovu gulu a ako typycky chlap sa nedovtipi ze ty mozno v niecom takom vidis problem tak je lepsie hodit spiatocku... na druhej strane mozno ma ine zivotne ambicie a priority..ja zarabam asi rovnako ako moj muz mozno mierne viac (nemam ktovie aku lukratiuvnu pracu ale ma pre mna vela vyhod ktore ocenujem a zarobok nieje zas taky zly) ale rozdiel je v tom pritupe u nas tiez ako pises s tym ze ja to citim inak niesom karieristka ale do prace chodim rada moj muz je rad s detmi rad sa stara o dom veci okolo domu poriesi sam a tak takze ak mas byt frustrovana z toho ze on bude na MD a ty si nemozes "uzivat" s detami ver ze ja to mam tak isto s tym ze ja som rada ze si na chvilu s tymi detmi "uzivat" nemusim a mozem na chvilu vypadnut do prace a potom sa plna elanu do niecoho ineho vratit domou a venovat sa rodine kuchyni a muzovi a dietkam.. ale tak to musis ty vediet ci naozaj chces aj ked na predstavivost je to tauzke ktovie ci pred tym ako som mala deti som to tiez vnimala rovnako ... ani neviem dokonca aj moj muz vtedy viac a cielavedomejsie pracoval a aj zaobil viac ale teraz ked mame deti je vsetko ine...

sticker
oskvarka
11. okt 2017

@miliontyanonym inak ak tvoju pracu vnimas tak ze sa tam budes stresovat asi ju ktovie ako rada nemas tak to nieje ktovie co... moj muz napriklad ma svoju pracu rad ale zase tiez ho stresovala nie samotna praca ale pocet zakazok ktore nevedel ovplivnit raz vela raz malo... velmi si to pripustal vidim ako mu to psychicky doma z detmi prospieva (presne ako mne nie a kvapka mi z toho niekedy aj ked svoje dietky mam rada jednoducho sa obcas rada vypnem...)s tym ze pracuje stale zakazky si vybera len tie pre neho lukrativne a zaujimave a popri MD v pohode zvladne ...a hlavne ma na deti zeleznu trpezlivost takze ja som rada ako to je inak tiez fungujeme tak skromnejsie s tym ze to nasetrenie je realne ved nebudes mat deti hned planovane rodicovstvo vidim ze vies o co ide, ak by ste sa zobrali peniazky budu asi spolocne nasetrite a mozete zit.. ak teda utiahne manzel hypoteku

sticker