icon

Kedy a ako sa vyúčtujú náklady za byt?

30. máj 2025

Ahojte, nedávno sme kúpili byt, obaja pochádzame z rodinného domu, takže neviem, ako to úplne funguje, ak by ste mi vedeli poradiť, poteším sa.

Kedy chodí vyúčtovanie za vodu, elektrinu?
Chodí to raz ročne alebo dvakrát?
Viem si vypýtať vyúčtovanie aj počas roka ?
(Napr keď sme kúpili vo februári a chcela by som vedieť, koľko máme platiť za feb-máj?)
Zatiaľ sme ešte len prerábali, nebývame. Zálohové platby sú zatiaľ nastavené na 1 osobu. Viem si vyrátať, koľko by ma vyšli na 3 osoby alebo mi to musia vyrátať?

Snáď to nie sú blbé otázky a ďakujem vopred za pomoc a odpovede 🙂

viestta
30. máj 2025

Nedavno je tento rok? Ak ano, tak prve vyuctovanie dostanete takto o rok, za cely cas co tam byvate

autor
30. máj 2025
@viestta

Nedavno je tento rok? Ak ano, tak prve vyuctovanie dostanete takto o rok, za cely cas co tam byvate

@viestta áno, tento rok sme len kúpili.
Ďakujem. Preto som chcela vedieť, či to viem vypýtať skôr, ako ďalší rok. Zvažujem nastaviť si vyššie zálohové, aby náhodou nás ďalší rok neprekvapil nejaký nedoplatok.

andrejka1974
30. máj 2025

Ak ste v byte vo svojom tak vyúčtovanie vám príde o rok k 31.5 a zálohové platby to si musíte sami obehat elektrárne aj plyn a oni vám dajú koľko by ste mali platiť na počet osôb ja vždy platím radšej viacej ako oni mi vyrážajú aby potom nedošlo k nedoplatkom a všade je to iné ako kde vyuctovavaju niekde raz za rok inde raz polročne a všade je to aj iný mesiac ja mám aj byt aj dom všade platím ináč aj zálohové platby aj vyúčtovanie

caramellka
30. máj 2025

Ono to je veľmi individuálne, ale napíšem len príklad, ako to máme my - vyúčtovanie za elektrinu mávame vo februári, plyn cca rovnako a hlavné vyúčtovanie od správcu bytového domu (za kúrenie, teplú a studenú vodu, elektrinu v spoločných priestoroch, platbu do fondu opráv, popl. za výťahy, upratovanie spoločných priestorov, poplatok správcovi, atď.) mávame v máji.

eeffka
30. máj 2025

Kedy presne ste kupili? Mali by ste dostat vyucrovanie za byt do 31.5 co sa tyka tepla,kurenia a vody za mesiace odkedy ste vlastnici. Elektrina a plyn by mali cca korespondovat s datumom prepisu , technicky rok

viestta
30. máj 2025

Zalohove platby ti stanovi spravca, ale samozrejme mozes si nastavit aj vyssie.
Elektrina a plyn, to mas uvedene v zmluve s dodavatelom ake je fakturacne obdobie, zvycajne je to 12 mesiacov, s tym, ze 11 sa platia zalohy, v dvanastom sa vyuctuje a podla spotreby sa bud doplaca alebo ti vratia peniaze

maranco
30. máj 2025

vyúčtovanie za byt chodí raz ročne do konca mája
za elektrinu raz ročne podľa toho akého máš dodávateľa a ako sa dohodneš
zisti si u susedov s rovnakým bytom a počtom osôb koľko platia a podľa toho si uprav zálohy

eeffka
30. máj 2025
@viestta

Zalohove platby ti stanovi spravca, ale samozrejme mozes si nastavit aj vyssie.
Elektrina a plyn, to mas uvedene v zmluve s dodavatelom ake je fakturacne obdobie, zvycajne je to 12 mesiacov, s tym, ze 11 sa platia zalohy, v dvanastom sa vyuctuje a podla spotreby sa bud doplaca alebo ti vratia peniaze

@viestta ano dobra poznamka k elektrike a plynu, 11zaloh, 12 zuctovaci mesiac

caramellka
30. máj 2025
@eeffka

@viestta ano dobra poznamka k elektrike a plynu, 11zaloh, 12 zuctovaci mesiac

@eeffka Ja mám napríklad predpis na plyn štvrťročne a platím teda samozrejme za všetky 4 štvrťroky. Pri elektrine je to mesačne a tam ako píšete, v ten mesiac, kedy je vyúčtovanie sa zalohová platba neplatí.

eeffka
30. máj 2025
@caramellka

@eeffka Ja mám napríklad predpis na plyn štvrťročne a platím teda samozrejme za všetky 4 štvrťroky. Pri elektrine je to mesačne a tam ako píšete, v ten mesiac, kedy je vyúčtovanie sa zalohová platba neplatí.

@caramellka vlastne aj tak moze byt pri plyne

monsm
31. máj 2025

Prosim vas, ti ktori zijete v bytoch pod strechou, mate nejake ulavy na kureni? Nejaky vyhodnejsi koeficient pri prepocitani spotreby?
Minuly rok nam zvysili najom v hornych a spodnych bytoch o 80 eur. V strednych bytoch to bolo 7-8 eur.
A neviete mi napisat kto by vedel poradit, ci vyuctovanie je spravne? (Na nasho domovnika ani bytove druzstvo sa neda spolahnut).