Kedy je finančne správny čas mať dieťa?
Ahojte žienky, čo myslíte kedy je správna chvíľa keď si poviete, že áno teraz máme dostatok financí a všetko preto aby sme mohli mať dieťa..?koľko je “správne” mať našetrené alebo koľko ste mali vy približne nato našetrené natoľko že ste si povedali že si môžete dovoliť dieťa..?sme v podnájme no dieťatko by sme veľmi chceli slušne zarábame obidvaja zvládli by sme platiť aj nájom všetko z jedného príjmu no stále nás odrádza to že sme v podnájme,nechceme v tom podnájme byť dlho len proste či by ste z vášho hľadiska išli do toho mať dieťa i keď ste v podnájme ..
@rybka1987 vyzera to tak... Minule sme to s muzom riesili. Nerataj viac s urokami 1 2%...
Podla mna uz to, ze o tom vobec rozmyslate je znak, ze ste pripraveni.
Ja osobne nevidim nic uzasne na tom, zavesit si hypo na krk len aby som byvala vo vlastnom. Ved tieto casy su uz davno prec. Ale na MK ma samozrejme kazda vlastne byvanie a este aj nejaky byt v podnajme, plus nasetrenu rezervu na roky rokuce.
Moj muz ma 40, ja 34, tri deti a nevlastnime ziadnu nehnutelnost. Mame sa zle? Nie. Mame strach o buducnost? Nie. A vobec sa necitime nejak podradne, ustarostene alebo nespokojne.
Dalsia vec je, ze len Ien o materskej byt tri roky takisto nemusis.
Cize dohodnut sa s partnerom tak, aby vam to spolocne fungovalo. Nie pytat sa na nazor ostatnych.
@slavomira236 a co má teraz čakať za 1% úrokom ? :D síce pekná predstava ale treba byt realistickejší, práveže tie úroky sa budú držať veď keď schválili štátnu pomoc, prečo by mali banky úroky znižovať ? Keď ich zisk na úrokoch im z časti zaplatí štát ? Ved keď nájdem životaschopný dom, čo trvá istú dobu- nám to trvá roky, tak si porovnám úrokové sadzby v každej banke a kde sú najvýhodnejšie a príjem postačuje tak beriem hypo. A za ďalšie aká je inflácia a všetko dražeje tak hoc zoberie hypotéku podotýkam na začiatku s 4-5% úrokom, a s cenou nehnuteľnosti dajme tomu 130 000€ ale za tých 30 rokov a to vám garantujem že tá hodnota nehnuteľnosti bude o dosť vyssia. A za tretie je aj štátna pomoc hypotéka pre mladých. Kde im stať zaplatí 50% zaplatených úrokov spätne na daniach. Ale to už autorka musí vedieť či im vyhovuje byt v podnájme alebo mat niečo vlastne.
Autorka bacha na 1 vec, podnajom mate na vas,overte si, ci vam babo povoli vlastnik. Ak je neskuseny a zmluva len tak spisana, su to pre neho problemy.A ak to ma v zmluve môze to byt dôvod na rozviazanie zmluvy s vami. Totiz akonahle je drobec v najme, sud bude na strane maloleteho a vlastnik ak by potreboval surne byt predat pred skoncenim zmluvy(moze bastat zla situacia v jeho rodine) a vy by ste nechceli odist su z toho opletacky, nie je to len ze da 3 mes. vypovednu.
Ak je to mestsky najomny byt, vtedy by to problem nebol, ak fyzicka osoba, prezistite si to.
Ak mate dostattocnu rezervu na to aby ste v pohode vyzili ked vam uplne vypadne jeden prijem na min 2-3 roky lebo aj ked neplanujes byt 3r dima nikdy nevies co sa zmeni a hladat si novu pracu s malym dietatom je dost o hubu (materska a rd ti pokryje zakladne naklady na dieta ako plienky oblecko ak sa ti nebude dat kojit tak um a pod) tak by som do toho isla ak nie tak pockaj
Za mna minimalne 10 000 s prihliadnutim na rozdiel mojho platu a neskor rodicaku na naklady ktore mame na byvanie a stravu kolko penazi kam odchadza.kolko asi ma to dieta bude plus aj to starsie kolko toho potrebuje za predpokladu ze babo bude zdrave bez alergii intolerancii specialnych potrieb plne kojene prveho pol roka na jednorazovych plienkach oblecene nie zo sekacu ani nie v svetovuch znackach.tychto 10 000 mi postaci na vsetko co budem za tie.3.roky doma potrebovat aby som si uchovala standart na ktory som zvyknuta muz sa nemusel zodrat v robote a starsie dieta nepocitilo ziadny financny dyskomfort ze nejdeme na kupalisko 4x.za tyzden ale pojdeme len raz.. ze sa nemusim bat ked odide kotol alebo nedajboze muz ostane marodovat par mesiacov.
Ďakujem Vám žienky,zhodli sme sa na tom že si skúsime vybrať z domov ktoré su akt. v ponuke v inzerátoch a podaril sa nám vybrať nakoľko to bol hlavný problém celého prečo sme sa neodsťahovali..priateľ vždy z nejakého dôvodu našiel aspoň jednu chybu kvôli čomu jeden alebo druhý nebol vhodný preto tu aj takto neisto tŕpneme v podnájme sme si toho vedomí že to je zbytočné vyhadzovanie peňazí do luftu takže som trošku naňho pritlačila a chystáme sa na obhliadku prvého domu pevne verím že bude ten “náš pravý” 🙂
Autorka, dobre robíte. Práve som ti chcela písať, že to, čo si písala včera v príspevku o 21:29, nemá logiku, ale vidím, že už to riešite. 👍
Nezabudni hlavne na to, ze ak by ste mali dieta a o prenajom ktory mate teraz pridete tak môže byt obrovsky problem si ten prenajom potom nájst. Kedže zakon chráni rodiny a nie vlastníkov bytov tak vela majitelov neprenajíma rodinám, ak by ste totizto prestali platit tak Vas zo zakona nemoze vyhodit. Takze rodina s dietatom je risk a poznam niekolko rodin co mali problem si byvanie s dietatom najst. Ja mam vlastny byt dvojizbak, mame teraz male babatko. A uz teraz lutujem ze sme najprv neporiesili vacsie byvanie. Pretoze teraz ked som uz ja na materskej tak to ide tazko. Ja teda lutujem ze sme vacsie byvamie nezacali riesit skor pretoze sme si mysleli ze v byte nam bude na zaciatok fajn. Ale uz mam klaustrofobiu vo vlastnom byte a vacsie byvanie je vo hviezdach. Neviem si ani predstavit ten scenar ze ten byt by ani nebol moj a platili by sme za tuto kuticu niekomu inemu. Takze za mna prestat cakat kym sa nasetrí, rychlo zaobstarat vlastne byvanie a uz v procese zaobstaravania sa zacat snazit o babatko☺️
A na ukor toho komentaru ze nema niekto potrebu mat vlastnu nehnutelnost tak mam susedu ktorej rodicia za cely zivot nic nenadobudli a dnes ked uz su pred dochodkom tam maju velky problem sa o seba postarat pretoze najom je drahy. Samozrejme suseda financne negramotna po rodicoch im pomoc nemoze pretoze sama pred vyplatou nic nema a ma uz aj osobny bankrot. Ono sa to da platit ked clovek pracuje ale jedneho dna nebude. A ked clovek este ostane sam len s jednym dochodkom tak to uz ozaj neviem ako by realne platil najom.
Ked chcete dieta nehladate ziadne prekazky, dietatu staci laska nie tisicky na ucte to za jedno a za druhe to co vyhadzujete peniaze za najom ste si uz mohli uz davno splacat uver a mat svoje
Byvanie určite svoje, keď aj skromnejšie a tehotenské, materské a rodicak Vám pomozu všetko utiahnuť, ak nie dieťa v 2 rokoch do jasli.
@rebrambora mas moj obdiv za klud...toto by som nedala... nemat vlastné byvanie a mat 3 deti... ale jasne, kazdy zije ako najlepsie vie. Ja by som sa bala o buducnost keby nam vypadok príjem (ano, stalo sa mi to v juni a v dohladnej dobe vieme ze aj manzel pracu strati - samozrejme ja som si hned nasla...a dufam ze s manzelom to bude rychle tiez)
@rebrambora vedela by si splácať podnájom sama, keby sa tvojmu manželovi niečo stalo? Lebo hypo je aj v tomto istota, že máš už svoje niečo zhodnotené počas splácania.
@katkaseiner to vôbec nie je na obdiv.
@sasa1310 prepac nechapem...co nie je na obdiv?
@katkaseiner že má tvoj obdiv za kľud 😀 Asi som sa zle vyjadrila. Ja by som to nedala hentak bývať s 3 deťmi a spávať s kľudom
@sasa1310 ono to je trosku ironia...lebo ja mam dom a byt, hoci na byt hypo, neziijeme na velkej nohe ale mame fajn prijmy a mna teda vykolajilo cca na 3 dni ze som v juni stratila pracu. Potom som samozrejme zabojovala ale teda ja som z toho mala riadnu paniku...zit v prenajme s mojimi detmi a stratit robotu tak ma jebne...aj ked muz zatial zaraba dalej slusne

Ahoj, priklanam sa k tomu nazoru , co tu uz je... a to: kupila by som si na zaciatok byt... ste dvaja zarabajuci, hypo pojde lahsie vybavit, budes platit svoje a nie cudzie, na uroky by som sa nespoliehala popravde, ak pojdu dole potesia ak nie tak to lepsie nebude ani neskor, a hned po kupe bytu by som sa zamerala na mimi... moze trvat dlhsie, moze byt hned, toto nikto nikdy nevie dopredu. Dom mozete poriesit neskor, ked ti zivot sam ukaze, ci po nom stale tuzite a vyhovoval by Vam ako rodine. ( Poznam manzelov, co postavili dom - obrovskyyy, lebo chceli aspon 3 deti, najlepsie aj 4... a bohuzial dieta maju 1 a prazdny dom..viac sa nedari...).
Kolko je dobre mat rezervu poprvade netusim, my sme mali nieco cez 20 tisic ( rok 2016), planovali sme 1 dietatko a mala som sa po 3 rokoch vratit do prace, pocas materskej sme sa ale rozhodli, ze bude aj druhe..tak som bola realne doma 7 rokov... za celu tu dobu sme sa rezervy ani nedotkli, ( a to byvame v byte na hypo, mame zahradku v zahradkarskej kolonii, chodili sme na dovolenky a deti mali kadejake mimi aktivity... skratka neskrtili sme rozpocet uplne) ... len teda nemame ten dom- co chcete vy. My po dome netuzime, byvame v Ba a vyhovuje mi ta vybavenost mesta a kombinacia bytu a zahrady...
Mimi by som do najmu ja osobne nechcela, ale rozhodnutie je uz na Vas 😉