icon

Kedy môžem po splatení úveru žiadať o hypotéku?

31. jan 2025

Pripadne - ake su dovody preco vam nedavno zamietli hypoteku?
Na co vsetko by som sa mala pripravit pri “schvalovani” ziadosti?
Dakujem!

martinmmartin
31. jan 2025

Cim viac vlastnych penazi tym lahsie to bude. Ta lehota na ktoru sa pytas neexistuje , a hypo mozes ziadat aj ked mas uver . Zavisi vyska prijmu , kolko ti z prijmu este ostane ked sa ten beziaci uver ( splatka) odrata .

autor
31. jan 2025

@martinmmartin dakujem, asi by to malo byt v poriadku

zic
31. jan 2025

Vygoogli si presne podmienky od NBS na uvery, ale v skratke... uver davaju max 8nasobok rocneho cisteho prijmu ziadatelov (8x12xtvoja a manzelova mzda). Tusim do 35 rokov je to 9x (9 rokov)... dalej sa z tejto sumy odrataju zivotne minima clenov rodiny, uvery atd.. z toho vyjde nejake cislo... riesi sa aj "stress test"- teda ci splatku viete splacat aj keby urok bol o 2% vyssi ako dostanete... a samozrejme do toho vstupuju dalsie veci, ktore banka skuma (asi sa to moze trosku lisit banka od banky)... to je tak z hlavy co si spominam

la_dolce_vita
31. jan 2025

Ak uz mas doklad o splateni, mozes ziadat, uver sa odrata.

ifanko
1. feb 2025

Ja som bral hypoteku aj s uverom 200 euro mesačne a nebol s tym ziaden problém a to sol bral 80% CSOB a 20% PSS

anketkarka
1. feb 2025

Asi keď prebehne výmaz z úverového registra máš najvyššie hodnotenie. Potom sa tam hodnotí aj dodržiavanie podmienok splácania predošl úverov, ale minulosť ovplyvniť nevieš.

nelka93
1. feb 2025

@zic je to 8 násobok ročného príjmu. O 9 násobku som nikdy nepočula, je to z legislativy

zic
1. feb 2025

@nelka93 Existujú aj výnimky?
Existujúce výnimky zostávajú nezmenené. Naďalej zostáva v platnosti výnimka, ktorá umožňuje poskytnúť 5 % úverov s DTI nad hlavným limitom. Zachováva sa aj dodatočná výnimka pre mladých klientov do 35 rokov. Poskytovanie výnimiek je v kompetencii bánk.

https://nbs.sk/financna-stabilita/otazky-a-odpo...

Úvery na bývanie poskytované klientom do 35 rokov s príjmom neprevyšujúcim 1,3- násobok priemernej mzdy a DTI pri týchto úveroch neprevyšuje hodnotu 9. Výnimku môže mať max. 5 % poskytnutých úverov

https://www.financnykompas.sk/clanok/nbs-sprisn...

mhsj
2. feb 2025

Dobrý deň pracujem z hypotékami keď chcete rád vám s tým pomôžem stačí mi napísať do správy.