icon

Kedy podať daňové priznanie za darovanú nehnuteľnosť?

21. jan 2025

Dobrý deň, v minulom roku som dostala darom garáž. Je potrebné podať daňové priznanie do 31.1.? Alebo mi daň za nehnuteľnosť príde z MsÚ automaticky podľa vlastníctva uvedeného v katastri? Ďakujem.

patka06
21. jan 2025

Nepríde automaticky - musíš podať DP

autor
21. jan 2025

@patka06 Super vďaka. 🙂

oblecenieavecicky
21. jan 2025

Treba podať daňové, ale rovnako by mal podať aj ten, kto ti garáž daroval - daňové priznanie na zánik daňovej povinnosti

autor
21. jan 2025

@oblecenieavecicky To som nevedela, veľmi pekne ďakujem.

zic
21. jan 2025

@oblecenieavecicky podla akeho zakona ma niekto povinnost podat danove ked predaval / daroval nehnutelnst? Nikde som to nenasiel. Len povinnost prihlasit (to sa automaticky odhlasuje tym padom)...

patka06
21. jan 2025

@zic Teraz som to riešila, neviem podľa akého zákona to je, ale aj u nás mesto vyžaduje podanie čiastkového DP, kde oznamujem zánik daňovej povinnosti

zic
21. jan 2025

@patka06 vsade vo vsetkych usmerneniach (aj zakone) som sa docital (mozno mi nieco uslo), ze povinnost mam len priznat pri nadobudnuti a automaticky stracam danovu povinnost 31.12. roku kedy som nie majitel nehnutelnosti... takze sa mi "to nezda" (akoze jasne, ze uradnik to moze vyzadovat, len by ma zaujimal na akom zaklade)... Viem si predstavit, ze ak by "cudzi kupujuci" nesplnil povinnost, tak ja si to "pre istotu osefujem", aby mi neprisiel vymer ked som nieco predal... ale inac to asi pokutovatelne nie je (podla toho co som nasiel)... ale ak by si nasla odkaz na paragraf, rad sa poucim... zatial som to nikdy nepotreboval (pri predaji)...
Na margo "uradnikov"... bojuju napriklad statocne, ked nechcu aby som spravil priznanie pocas roka... lebo "co ked sa zmenia formulare"... tiez som sa xkrat pohadal, ze ci to myslia vazne...

oblecenieavecicky
21. jan 2025

@zic 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady -
§ 99b Čiastkové priznanie
(1)Ak daňovník podal priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje podľa § 99a a stane sa vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom ďalšej nehnuteľnosti alebo dôjde k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru alebo mu zanikne vlastníctvo, správa, nájom alebo užívanie nehnuteľností, je povinný podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností príslušnému správcovi dane v lehote podľa § 99a ods. 1.

patka06
21. jan 2025

@zic Tak úradníci sú "iná kapitola". Ja už radšej všetko čo sa dá, posielam elektronicky a neriešim to s nimi. Tak to bolo aj v tomto prípade,
Maminka vyššie už dala znenie zákona

biba_18
21. jan 2025

@zic keď nepodáš dostaneš vyrubenú daň - a to predpokladám nechceš, keď už nehnuteľnosť nevlastníš ... odkiaľ má správca dane zistiť, že ty nehnuteľnosť nemáš?

zic
21. jan 2025

@biba_18 neviem, doteraz som nikdy nepodaval ciastkove pri predaji, len pri kupe... Asi to vzdy urad vedel z dovodu priznania noveho majitela...
Verim, ze keby to novy majitel zabudol, tak by bol problem...

biba_18
21. jan 2025

@zic u nás to požadujú. viem že aj v ba…

autor
21. jan 2025

Ďakujem vám, ja si za seba podám a už sa priamo tam opýtam, či musí aj darca. Vďaka ešte raz.