Kedy prídu výsledky ročného zúčtovania zdravotnej poisťovne?
Ahoj keď som urobila v marci daňové priznanie tak vždy mi prišiel koncom marca domov list kolko mam nedoplatok alebo preplatok.. prosím vás po novom to tiež môžem čakať v máji poštou?
Riadny termín na podanie daňového priznania je 31. marec. Niekedy v apríli - máji posiela daňový úrad do ZP dávku o daňovej povinnosti, ktorá slúži ako podklad na vykonanie RZZP. Po doručení RZZP potom poisťovňa do 30 dní posiela preplatky z RZZP.
Takže preplatok ti môže prísť niekedy medzi júnom a septembrom.
@chrobak7 a nedoplatok tak isto ?
Pride ti rocne zuctovanie. V nom budes mat oznameny vysledok - preplatok, nedoplatok, alebo vyrovnany vysledok. Taktiez info o nasledujucich preddavkoch.
Takze podla vysledku - cakas na preplatok, alebo uhradis nedoplatok.
Presne terminy najdes na stranke svojej zdravotnej poistovne. Nedoplatok bol vo VSZP splatny do 60 dni.
Mne minulý rok ani neprišlo
@gubcikova nie kazdemu je potrebne robit. Dostane len ten, komu bolo potrebne urobit.
@katarinaba
@chrobak7 ďakujem vám tak budem čakať na list s nedoplatkom za rok 2024 a môžem sa spýtať príde mi nedoplatok aj zo sociálnej poisťovne? Alebo to mi len príde nova suma podľa daňového priznania a tu novu začnem platiť v júli?
Zdravotná poisťovňa a sociálna poisťovňa sú dve úplne rozdielne inštitúcie. To, že v jednej máš nedoplatok, neznamená, že aj v druhej máš nedoplatky.
SP nerobí ročné zúčtovanie. Pokiaľ neodvádzaš poistné, ako máš predpísané, tak to budú od teba vymáhať. Ty vieš, koľko si odviedla a či je to v súlade s tým, aká predpis ti vyrubili.
@chrobak7 ano ja sa len pýtam ze podla daňového mi príde nedoplatok do vszp a zmenia mi sumu od júla a pýtam sa ze ci v sociálnej poisťovni nechodia nedoplatky ale podla daňového zmenia sumu a ta sa plati od júla? To ma zaujima
ZP posle rocne zuctovanie, kde bude vycisleny aj novy preddavok, kory sa vsak bude platit az buduci rok - splatny prvy krat bude 8.2. za januar. Dovtedy platis stale povodnu vysku preddavku.
SP rocne zuctovanie nerobi. Ale v juli poslu novy predpis preddavkov, prvy "novy" preddavok bude splatny do 8.8. za jul.
@katarinaba ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie.. a ešte mam otázku keby pozastavim alebo zruším zivnost tak už tieto odvody nebudem platiť? Lebo zvažujem prechod na s.r.o a tam si nastaviť plat.. tak ma len zaujíma ci už potom tieto odvody ako živnostník už platiť nebudem musieť?
Pozastavenim alebo zrusenim sa odvody neplatia. Ale do ZP treba nejake odvody platit, cize bud pojdes na urad prace a stat plati, alebo budes dobrovolne platit. Alebo jeden den skoncis/pozastavis zivnost, druhy den sa zamestnas vo svojej sro, kde uz platis vsetky odvody z platu
@katarinaba ďakujem🙂
Za vysvetlenie ste zlata
@anonym_autor dnes mi prišiel rozpis preddavkov zo soc.poistovne.
Zo zdravotnej poisťovne zatiaľ nie,mám Union.
Prišiel už niekomu ?
Kedy to posielajú
@anonym_autor dnes mi prišiel rozpis preddavkov zo soc.poistovne.
Zo zdravotnej poisťovne zatiaľ nie,mám Union.
Prišiel už niekomu ?
Kedy to posielajú
@anonym_b6afaf https://www.union.sk/rzp/
ja mam VSZP a rocne zuctovanie mam uz dva tyzdne.
Prosím vie niekto poradiť? SZČO, ročné zúčtovanie ZP 375 eur (preddavky platené riadne v termíne). Koľko mám - a či - očakávať zo SP? Ďakujem
Prosím vie niekto poradiť? SZČO, ročné zúčtovanie ZP 375 eur (preddavky platené riadne v termíne). Koľko mám - a či - očakávať zo SP? Ďakujem
@hml_lenka zúčtovanie ZP prisiel nedoplatok a zo sociálnej nepríde nedoplatok ale nová sumu na platenie . Či ?

Koncom mája list pardon