Koľko eur pre dvoch dospelých na potraviny?
Ahoj zienky,potrebujem poradit. So snubencom sa coskoro osamostanime a ja tak zacinam prepocitavar rozpocet a nevedeli by ste mi poradit kolko eur treba pre dvoch dospelych ludi vyhradit na potraviny ?? dikesss
mna by vazne zaujimalo kde a za kolko a co kupujete,taky bezny nakup na tyzden pre 4 ludi za 60€.
kto si to sleduje, by mohol napisat.
tak my sme dvaja dospeli a jedno dieta a minieme cca 400eur mesacne na jedlo plus drogeria, ale je pravda, ze kupujem vsetko, nepozeram na cenu a nevarim cez tyzden, iba cez vikendy. bezne kupujeme oriesky kesu, pistacie, co stoji aj do 8eur pol kg. taktiez oleje lacne nemam moc rada, radsej si doprajeme olivovy a kvaliny kurbisovy, co tiez nie su najlacnejsie polozky, maslo tiez len kravske, kedze margarinom neverim. mozno z tej sumy len na jedlo je 300eur, lebo aj periem velmi vela a mam rada pradlo vonave, takze avivaz leno a ariel musi byt.
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť maličkú pomoc. Potrebujem totiž zozbierať vzorku osôb, ochotných vyplniť anonymný dotazník, zameraný na biopotraviny. Prosím, ak máte chvíľku času, venujte ho môjmu dotazníku spracovávanému v rámci diplomovej práce. Vaša ochota mi veľmi pomôže. Vopred ďakujem tým, ktorí sa na to podujmú. 🙂 A vopred sa ospravedlňujem, ak Vás to obťažovalo ...
baby jak tu citam, co sa v domacnostiach poje...tak ta suma na potraviny je strasne individualna podla aj podla "mlsnosti" ci biozamerania rodiny.
Ale to este stale nemusi vypovedat o kvalite ci zdravosti jedenia.
Priklad moze dat jedna 4 clenna rodina 300 eur na stravu a kupuju kyslu kapustu, mrkvu, cibulu, jablcka od domaceho pestovatela, a maju tak lacnu zdravu stravu, a ina rodina moze zit tiez zdravo ale kupuju drahe oriesky, avokada, jahnacinu, sparglu a ine mlsotinky a minie 600 eciek len tak sa zaprasi.... a zdravotna hodnota potravin moze byt obdobna.
A to iste plati o "nezdravosti" jedna nezdrava rodina da na potraviny 300 eciek a ziju z lacnych klobas a spekacok, mukovych jedal a sladkosti a piju neonove vody . Druha nezdrava rodina da 600 eciek a jedia vyberane sladkosti chodia do restauracie na pizzu a hamburgery, kazdy den si kupia forneti a ine blbiny.
Por 0,49
biela paprika 0,17
cervena paprika 0,27
polne uhorky 0,45
biele hrozno 1,66
banany 2,01
zemiaky 1,29
zel. Do polievky 0,77
cibula 0,59
polny salat 0,99
cervene jablka 1kg 0,79
jahody 1kg 2,78
paradajky krickove 3x 5,07
tvaroh polotucny 0,65
smotana na slahanie 2x 0,98
parky 2,49
nite neudene 0,99
kralovsky syr 1,29
froop jogurt 2x 0,78
vanil. Jogurt 2x 0,66
biely jogurt 0,35
vysocina 100g 0,59
grana padano 1,49
maslo 250g 0,95
mozzarela 0,59
cerstve mlieko 3l 1,71
kukuricne lupienky 0,89
gulicky do polievky 0,59
caj ovocny lipton 1,79
caj medovka 0,45
horcica plnotucna 0,35
polene slivky 1,19
sunar original 7,99
moravanka 0,69
paradajkovy pretlak 0,49
rozok 20ks 1
maomam cukriky 0,75
mini krekry rascove 0,59
makke zradlo pre psa 3x 0,87
48,49
opisane z posledneho bloku co mam doma z nakupu - boli sme cez vikend ako druhy nakup v mesiaci po vyplate..
nakupujeme 4x do mesiaca - prvy tyzden minieme najviac, kedze kupujeme aj maso, ryby, maslo do mrazu, mrazene ovocie, zeleninu, muku, cukor.. cize tento zoznam co je tu je uz len doplnenie domacich zasob, co sme si urobili rovno po vyplate.. /taky zoznam po vyplate uz nemam/
cize prvy tyzden je to cca 80e, druhy tyzden cca 50e, treti tyzden cca 50e, stvrty tyzden cca 60e = 250e.. nie je to presne, samozrejme niekedy je to nad 250, niekedy pod 250 - pretoze nenakupujem tak aby som pri pokladni zaplatila rovnu sumu, ale zaokruhlene to zvacsa takto vychadza - ak nemame ziadne nepredvidane vydavky.. nakupujeme iba v lidli, a v aplikacii k nasmu uctu vidime tieto sumy pekne zoradene.. /ako som uz pisala, vela doma varim, peciem zo zasob a jogurty si robime domace z toho jedneho bieleho jogurtu zo zoznamu - vychadza tak 8jogurtov, tie ovocne co mam v zozname su pre deti ked maju chut/
@natalym tak ale ty uz mas deti velke, takze musis kupovat vacsie mnozstva 🙂..
moje nezjedia vela, tak akurat podla mna na ich male zaludky, ja tiez nie som moc dobry jedak, nikdy som nebola 😅 a muz cez tyzden doma je len vecer, obedy ma v robote a na ranajky si berie len jablko a banan, cez vikendy sa toho poje viac samozrejme.. /nie nenutim ho ja, on to tak chce - to len keby sa naaahodou niekto toho chytil ako mu ukrajujem/
@natalym no, ved presne to su tie rozdiely v kazdej domacnosti..
my chodime do restiky raz za cas, naposledy sme boli vlastne pred dvoma mesiacmi.. usetrene peniaze miname zas na vylety, my milujeme kazdy vikend niekam aspon na jeden den vypadnut, dufam, ze aj zajtra nam vyjde.. na vylety tiez bravam zvacsa domace jedlo, ale samozrejme ideme aj niekedy jest do restiky.. nic u nas nie je striktne a nezgrlosime 😀 len proste sme si zvykli v poslednych mesiacoch na taky setriaci rezim a mna to celkom bavi, podla mna aj muza.. on totiz nema rad nakupy, vsetko vybavim ja a jedine co on musi s financiami je raz mesacne zaplatit ucty..
@natalka13 Nebudem tu rozpisovať sumy a položky, nechce sa mi 🙂 Ale potraviny nakupujem z 80% v Lidli. Mäso kupujem prevažne domáce od známych, keď robia zabíjačku, nakúpim takto aj domáce klobásy, jaternice, tlačenku,......do zásoby a mám tak aj 3-4 mesiace s mäsom pokoj, a čerpám len zo zásob z mrazničky. Mlieko kupujem 3,5% pre deti aj 1,5% pre nás do kávy a občas aj domáce. Takisto maslá kupujem len kravské. Neznášam chodiť po obchodoch, preto všetko čo sa dá kupujem vo veľkom množstve a potom už len vyberám z mrazáku. Ja mám obedy v práci, staršia dcérka v škôlke, muž si nosí z domu a mladšia papá buď doma alebo u našich, záleží od toho, s kým v daný deň je, či s mužom doma, alebo je u našich, ak obaja robíme. Varím cez týždeň tak 1-2 krát. Cez víkend samozrejme oba dni. Niekedy som veľa piekla, ale teraz už skoro vôbec, nakoľko deti veľmi na koláče nie sú a čo s celým plechom....Teraz, keď máme chuť na koláč, vrámci prechádzky zájdeme do cukrárne, alebo moja mama či svokra pečú často, takže koláčou máme aj tak dosť. Sladkosti až tak veľmi nekupujeme, nakoľko deti majú zásoby z Mikuláša, menín či narodenín dostatočné. Na nákup chodím tak 1x do týždňa, cez týždeň ide muž akurát tak na pečivo, resp. keď dôjde nejaká zelenina, ovocie, tak sa dokúpi. Keď by som mala urobiť priemer, tak nás strava stojí cca 300 € na mesiac. A to do našej rodiny radím aj nášho psa 🙂 Už som to tu písala, že napr. minulý mesiac som doteraz minula na stravu najmenej - 200 €. Včera som napr. minula za nákup asi 90 €, ale kupovala som veci, ktoré už napr. minimálne mesiac kupovať nebudem....Na strave nešetrím, ale ani to nepreháňam, kupujem tak, aby sme nemuseli vyžierať chladničku, lebo potravinám končí záruka. Aby bolo všetko ale v normálnom množstve.
@natalym Keď som bola na materskej míňala som na potraviny podstatne viac. Varila som skoro každý deň, v rámci prechádzky ma deti stiahli aj do obchodu, a už to išlo. Pred rokom som nastúpila späť do práce, a nestačila som sa diviť, ako sa nám výdaje za stravu každým mesiacom znižujú...🙂
@jana_eyre Ja miniem ako kedy. Keď miniem jednorázovo tak 70 € aj s drogerkou tak máme doma zásoby, to znamená, že mám už len malé nákupy. Snažím sa šetriť, veď treba, ale radšej kupujem drahšie potraviny, aj drogerku napr. lebo tie úplné lacáky sa nie vždy oplatia. Napr. na riady je taký riedky, že ho miniem kvantum a zase musím kúpiť. Učím sa stále, myslím, že som sa značne zlepšila. 😀
Myslím si najviac sa ušetrí, keď sa doma varí, polievky, prívarky a pod. Lenže môj muž to neje a v reštike si vyberie čo chce, alebo sa prispôsobí, doma by len frfľal, že prečo toto. Keby to bolo na mne a deťoch tak sme v balíku, lebo my lacné jednoduché jedlá milujeme.
@jana_eyre neber to ako rypanie len som zvedava.to mate na cely tyzden 20rozkov,papriku za 0,17 a 0,27e a jednu uhorku za 0,45?V tyzdni do obchodu nechodis?
ja patrim k tym,co by boli radi keby boli syty za tu sumu co davas ty ale my mame vsetci traja rozmaznane papulky takze nam to nejde🙂 ja som na setrenie na potravinach neni zvyknuta uz doma,a moj muz si rad da co sa mu zaziada,kedze akp vravi sa na to aj narobi a zarobi.
My na vylety chodime malo ale preto lebo mame novostavbu a od zaciatku si mm robi vsetko svojpomocne tskze je to zrut aj eciek aj casu.Ale zase viem,ze ked bude vsetko dorobene,chodit budeme.Akurat ze urcite nebudem doma vyvarat.To nie je pre nas vylet.
ja mam vajcia, ovocie, zeleninu, ryby, orechy a zemiaky domace, podostavane.. minuly mesiac som minula 25 eur na stravu.. ale aj keby som nemala, tak neviem, co take by som mala kupovat, aby som pojedla viac ako100 eur
@nibocka na konci prispevku je vysvetlene, preco su tam len tieto potraviny - prvy tyzden po vyplate sme urobili velky nakup, ktory obsahoval aj ine veci.. toto je z druheho tyzdna, ked sme len dokupovali, to co som doma minula cez tyzden..
neberiem to ako rypanie, ale zas uz asi 20x vysvetlujem ako to doma robim - ze vela varim, peciem, vyberam z mrazaka /20rozkov ide do mrazu a vyberam podla potreby, niekedy nic, niekedy aj 5 rozkov/
opakujem, ze moje deti su male a tak nezjedia napr. na veceru celu uhorku, ale len kusok - /takze ano, jedna vacsia uhorka nam vydrzi tyzden - ja to teraz nejem, z uhorky mi je zle/ a dve paradajky, ja toho tiez zjem asi tak ako mala detska porcia.. papriky pouzivam skor do varenia - deti to radi nemaju a ja si to obcas dam na pecivo s maslom, ale potom mi je tazko..
ked to niekto chce robit inak, nech sa paci - ja to tu nepisem preto, lebo chcem vsetkym dokazat aka som uzasna, jednoducho len odpovedam na otazky v diskusii.. 😉
my v dome byvame uz 6ty rok, nieco dokoncene nemame - napr. vjazd do garaze a dvor pred domom.. minuly rok sme si dokoncili zahradu.. robime vsetko viac-menej svojpomocne, ale vylety potrebujeme, lebo je to nas konicek a aj ked tam mame doma urobene jedlo, je to pre nas vylet..
@nibocka no inak takto kupujem aj ja: 1 ks uhorky a 2 ks paradajky na týždeň. Momentálne táto mimosezónna zelenina nie je to, čo v lete, takže ju používam len na "postrašenie" jedla. Ak kúpim viac, vyhodím to, lebo nikto viac nezje. Čize ja používam takúto zeleninu napr. na tortily, teda oblohu na tortily. V pondelok som kúpila 2 paradajky (teda dcéra kúpila) a minula sa len jedna, lebo napr. syn paradajky neje, tak aj tá jedna nám bola dosť. Dnes som varila cestoviny so špenátom a paradajkami, ale tam som použila zavárané paradajky, ktoré som si zavarila v lete, keď som ich mala kopu a boli dozreté na slnku a tým pádom je to iná kvalita ako tieto bezchuťové zimné 😉
@lune ty si fakt riadna truba. Nie aby si sa opytala viac otazok a mozno zistila kde sama mozes usporit a usetrit tie peniaze na nieco ine. Tu ti dam par tipov zadara kde sa super setri: nekupuj agave a ine sirupy. Ak chces alternativu ku cukru pouzi med ktory si view od vcelara kupit za lacny peniaz alebo rozmoc hrozienka alebo datle a urob z toho kasu. Super zaklad do pecenia ktory je za par centov. Namiesto vsetkych super drahych cistiacich prostriedkov sa zasob sodou a octom na cistenie. Jedno balenie ti vklude vyjde na rok a minies iba 2 eur. Namiesto lososa si kup makrelu ktora je vyzivovo o Tom istom len za patinovu cenu. Namiesto chia semienok si zozen lanove alebo slnecnicove. Ak mas zaujem vediet kde vsade vyhadzujes peniaze von oknom vklude napis 😉
kedysi davnejsie na MK bola debata o rozproctoch. Tam jedna zienka tvrdila ze pri nakupovani v akciach jej to vychadza (po prepocte na den 1,16 na dospelu osobu-lovim hlboko z pamate, snad sa nemylim) ze nema ziadne domace zdroje, vsetko co jedia musi kupit a ze to je suma vratane za stravu 5Xdenne. To mi uprimne prislo uletene.
My sme uz 2 dosp a 2 skolkarky. Strava vratane ich skolky, pripadnych manzelovych donasok do prace, oslav a jedenia vonku sa pohybuje od tych 250-400€mes. V ojedinelych pripadoch ked sa toho nazbiera viac, ci robime velky nakup tak mozno 450.
zemiaky nam davaju rodicia, vajicka a maso obcas takisto.
Drogeria v tom zaratana nie je. Ide cisto o nakup potravin.
.
@ajana1 tak... med a agave je trosku rozdiel🙂detto vona po tych dtahych cistiacich prostriedkoch a cisteni ictom🙂 ako ja nemam nic proti setreniu a komu to vyhovuje nech to robi... nazyvat vyhadzovNim penazi von z okna len preto ze mam napr. Rada pistacie a odmietam ich nahradit vlasskymi orechami; ci si kupim lososa ktory mi chuti a nie makrelu ktoru neznasam🙂 vies.. kazdy nech ma ako chce😉

@sense Ano je to pravda, ja mam to stastie, mame velky byt bez hypo. Dlhy velmi ovplyvnuju rodinu a zivot. Toto je posledna veta sem, lebo som na smiech, trapna a este kadeco ine 😉 Tie co ste pochopili a podporili ma, dakujem 🙂