icon

Koľko mesačne sporíte pre deti či rodinu?

tyblava23
10. nov 2024

Ahojte,

Nenašiel som diskusiu k tejto téme ale rad by som sa opýtal čo si dokážete (ako 2. Pracujúci) rodičia mesačne odkladať ? Vysvetlenie je nasledovne,spolu s zenou pracujeme a mame 2x deti v predškolskom veku. Obaja mame pomerne dobre zamestnania,ktoré nám činia 3.000€ mesačne. Vzhľadom na náklady (fixne a nevyhnutne),tie sa pohybujú okolo 2.200€. Jednoducho povedané,ostáva nám okolo 800€ na potraviny,dorgeriu a iné výdavky. Avšak sami vidíme že 3-4mesiac mame “problémy” a odchadzame do ďalšieho vyplateného termínu s 50€ a často aj menej. Úprimne povedané,nevieme prísť na to,čo za tým môže byt,keďže sa nám nase náklady nijako nezvyšovali,ale proste takto pokračujeme z mesiaca na mesiac.

Vzhľadom na to,chcem doplnit,že našim deťom odkladáme 700€ mesačne (dokopy) a tie už mame zohľadnené v našich nakladoch. Preto sa chcem (úprimne) opýtať,ako to býva u vás ? Koľko sporíte/odkladate deťom? Alebo aj,ako a v com podľa vás redukovať náklady,ak máte podobne skúsenosti ?

Za každú úprimnú radu budem vďačný !

tyblava23
autor
10. nov 2024
tyblava23
autor
10. nov 2024

@quaxi Ďakujem za úprimnú a relevantnu odpoved.

11brano11
Autor odpoveď zmazal
hellwant
10. nov 2024

@11brano11 Braňo, asi si to chcel dat pod inu temu, co tu dnes bola, či? 🤣

shee11
10. nov 2024

Nečítala som všetky komentare. Peniaze treba investovať, nie odkladať. Takto ich vyhadzujete von oknom a nemáte na normálny život. Za 20 rokov viete "nasporiť" krásnu čiastku pri oveľa menších vkladoch.
Treba osloviť nejakú broker agentúru, EIC fondy, Amundi.. dlhodobé investovanie.

sevrin
10. nov 2024

Viem odložiť/investovať okolo 50-60% platu pravidelne každý mesiac. Nie som spokojný s týmto a vážne uvažujem že budem musieť viacero vecí zmeniť, ale ľahké to nebude vôbec.

nekonecna_katastrofa
10. nov 2024

@tyblava23 Nešetríme deťom (teda niečo málinko vo fonde), ale inak šetríme pre našu rodinu ako celok. Plánujeme postaviť dom, ale zas neodkladáme každé jedno euro, ale doprajeme deťom zážitky a keď pôjdu do školy, tak aj vzdelanie. Bývanie máme, ak dom nevyjde, svet sa nezrúti. Úspory, čo máme budeme využívať podľa toho, čo bude treba. Ak bude treba rekonštrukciu bytu, tak na to. Ak niekto ochorie, tak na liečbu. Ak budú mať deti talent a finančne náročné krúžky, tak na to. Keď deti vyrastú a na účte bude slušná suma, časť si necháme a primeranú časť im poskytneme. Ja nevidím zmysel šetriť ako šibnutý, aby decko dostalo v 18tke auto/byt a odopierať si sebe dovolenku, kurz, hobby... A je jedno či ide o investovanie alebo len sporenie. Pracujeme, tak si chceme tie peniaze aj užiť, pričom si užívame zodpovedne, aby sme ľahko nepadli na dno. Všetko, čo sa podarí odložiť, investovať je fajn, ale nie, že odložím 600eur a decko nevezmem ani raz do cukrárne a zoo, lebo veď šetrím na budúcnosť, ktorej sa ani nemusíme dožiť.

nerko
10. nov 2024

@tyblava23 deťom odkladáme NULA eur. Šetríme a investujeme 30-40% z príjmu. V prvom rade potrebujem zabezpečiť nás, rodičov. Len pán Boh vie, aké dôchodky nás čakajú a do akého veku budeme vládať robiť. Hádam dosiahneme aj na FIRE. A podľa našej situácie, keď to bude aktuálne pomôžeme deťom so školným, prispejeme na bývanie…

11brano11
Odpoveď bola odstránená
aandrea9
10. nov 2024

@tyblava23 náklady sa vám síce nezvysovali? Zvysuju sa ceny potravin, phm takze naklady sa vam zvysuju. Jedine co zostava je zniziť znizitelny fix ...co odkladate pre deti. Netreba si robiť stres ak máš jednoduché riešenie. Vy peniaze mate len ...akoze nemáte.

aandrea9
10. nov 2024

@11brano11 ale z reality

nerko
10. nov 2024

@11brano11 nie to nie je sebecké. V prvom rade musí byť zabezpečený rodič, aby neživoril a neostal na ťarchu deťom. Spoliehať sa na tento prehnitý štát nebudem. Deťom zaplatíme školné, aby si dokázali na seba zarobiť a určite dostanú nejaké peniaze. Ale až po zhodnotení našej finančnej situácie. Štartovné byty kupovať určite nebudeme.

patta89
10. nov 2024

My sme investovali do domu, v BA...momentalne 2 detom nesporime nic, mame peniaze odlozene na sporiacom ucte, nieco na inv. fondoch - ale nie su to vylucne peniaze odlozene pre deti...mesacne nekontrolujeme vydavky, my sa hlavne neobmedzujeme - minam na to co chcem, peniaze sporime hlavne na dovolenky a cestovanie...Nechceme zit iba kvoli tomu, aby sme sa obmedzovali, ale aby sme si uzivali...Ved aj tak deti zdedia dom, potom byt a mozu sa postavit na nohy a zarabat...
A k otazke, zredukovat naklady ? bud menej penazi odkladajte pre deti alebo sledovat letaky a viac akciovych veci kupovat.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
11brano11
Odpoveď bola odstránená
zero1
11. nov 2024

finančná gramotnosť na Slovensku. A preto aj tí čo zarobia, tak nakoniec nemajú.

3princezne
11. nov 2024

Neodkladame detom, ani na dochodky, vsetky volne peniaze sa snazime, nazvime to, ze investovat, dat do niecoho, co nam bude neskor robit prijem

nerko
11. nov 2024

@11brano11 Zarábam, šetrím a investujem. A to na čo použijeme naše peniaze je čisto na mojom a manželovom rozhodnutí 😉. Chybou by som to nenazvala!!

sevrin
11. nov 2024

@nerko presne tak, každý, kto je súčasťou Gen X, musí zabezpečiť v prvom rade sám seba. Asociálne vlády Smeru zabezpečili, že naša generácia zo štátnych dôchodkov nebude mať nič a za danej situácie je súčasný dôchodkový systém skôr výpalníctvom ako sociálnym zabezpečením.

Horšie je, že veľa ľudí si neuvedomuje naplno, aké zverstvá smeráci napáchali s dôchodkami. To ale väčšina z vás zistí až keď bude neskoro. Strelený potkan si starosti robiť nemusí, ten svoju doživotnú rentu už má.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
jaroslav81
11. nov 2024

Kde odkladáte deťom 700€ mesačne? Na účet v banke? CHYBA! Treba buď investovať do indexových ETF, napr. cez EIC kde je priemerné zhodnotenie okolo 10% ročne a o 20 rokov tam budete mať X násobok vložených peňazí alebo ako je teraz na Slovensku v móde, kúpiť investičný byt, kde vám hypo budú splácať nájomcovia a o 20 rokov ten byt predáte za 3-4 násobok dnešnej ceny. A ani nemusíte odkladať tých 700€ mesačne...

vanilka83
11. nov 2024

@tyblava23 odkladajte 8 eur denne a za mesiac mate 240 odložené za rok je to 3000 eur. Ja to tak robím. Teraz november,december nie keďže to dám asi na darčeky,ale inak každý mesiac odložíme s mužom 240 na sporiaci ucet

maranco
11. nov 2024

@vanilka83 aký máš úrok na sporiacom účte?

vanilka83
11. nov 2024

@maranco teraz sa viac oplatí pchať do ponožky...nikde nemáš úroky kde by sa to oplatilo mat,to co dostaneš akože na úrokoch zhltne inflácia a poplatky banke.

maranco
11. nov 2024

@vanilka83 poplatky banke neplatím vyše 10 rokov, úrok na sporiacom účte mám 2,5% predtým 3%.
do ponožky sa dostane zlodej/požiar

lianka123
11. nov 2024

@tyblava23 ahoj, zvysit prijmy. 3000eur mesacne je na hrane ak mate male deti a hypo

mooonika1975
11. nov 2024

@tyblava23 ták odkladáte, 700€

sevrin
11. nov 2024

@vanilka83 kto chce odkladať konzervatívne, tak FIO ponúka sporenie 2,5% bez poplatkov. V ponožke máš 0%.

lucia245
11. nov 2024

@tyblava23 ja nechápem to odkladanie 350€ každému dieťaťu z vášho príjmu.

alkoholik
11. nov 2024

@lucia245 Kazdy sme nejaky. Jeden volime modro druhy cerveno. Oni maju predstavu ze napr v 21 roku deti daju kazdemu xy nasetrenych penazi. Alebo ich pouziju na ich studium v zahranici. Moznosti je vela. Alebo 20% cast k hypo.