icon

Koľko mesačne sporíte pre deti či rodinu?

tyblava23
10. nov 2024

Ahojte,

Nenašiel som diskusiu k tejto téme ale rad by som sa opýtal čo si dokážete (ako 2. Pracujúci) rodičia mesačne odkladať ? Vysvetlenie je nasledovne,spolu s zenou pracujeme a mame 2x deti v predškolskom veku. Obaja mame pomerne dobre zamestnania,ktoré nám činia 3.000€ mesačne. Vzhľadom na náklady (fixne a nevyhnutne),tie sa pohybujú okolo 2.200€. Jednoducho povedané,ostáva nám okolo 800€ na potraviny,dorgeriu a iné výdavky. Avšak sami vidíme že 3-4mesiac mame “problémy” a odchadzame do ďalšieho vyplateného termínu s 50€ a často aj menej. Úprimne povedané,nevieme prísť na to,čo za tým môže byt,keďže sa nám nase náklady nijako nezvyšovali,ale proste takto pokračujeme z mesiaca na mesiac.

Vzhľadom na to,chcem doplnit,že našim deťom odkladáme 700€ mesačne (dokopy) a tie už mame zohľadnené v našich nakladoch. Preto sa chcem (úprimne) opýtať,ako to býva u vás ? Koľko sporíte/odkladate deťom? Alebo aj,ako a v com podľa vás redukovať náklady,ak máte podobne skúsenosti ?

Za každú úprimnú radu budem vďačný !

marlen5
Autor odpoveď zmazal
veronicka88
13. nov 2024

@tyblava23 všetko išlo a ide hore,to čo pred polrokom som mala vyrátané na tvojim popisom "drogériu a potraviny"dnes stuplno podľa mňa krát 1.5 ak nie 2. Decká na aktuálnu situáciu v ktorej ste odkladáte masaker veľa a na investičných účtoch. To je absolútna financna negramotnosť. Potom sa nemôžeš diviť že končíte s 50eurami. Deťom nemusíš toľko veľa odkladať. My im dávame daňový bonus na fondy a tam sa peniaze zhodnocujú. Ak by sme boli v kaši do týždňa ich viem mať vybraté. Keď sa ešte dalo kúpili sme na 100% hypo investičné garzonku. Ktorá nám na nájme síce zarába len 25eur +hypo ale dýcha sa nám ľahšie keby sa čokoľvek stalo mám v nej aspon zisk. A tak smelo žijeme "len"z výplaty a nejako extrémne ma netrápi že neodlozim 300 alebo 500eur. Snažíme sa ale nie vždy to ide. Ale nezabili to tak strašne akomkeby som nemala "zadné"dvierka. Treba si sadnúť a porozprávať sa. Model ktorý máte nastavený nie je veľmi dobrý
Na úkor seba šetria deťom. Žijete dnes! O čom je ten život?

veronicka88
13. nov 2024

A ešte doplním. Decká platíme krúžky,angličtinu,zážitky. Toto je to čo potrebujú do budúcna. Nie tvoje peniaze na nevýhodných účtoch

ovecka31
13. nov 2024

@tyblava23 tak my sme si este zaciatkom tohto roka vedeli odlozit aspon 200 eur.. No po lete uz nic.. Museli sme si zadovazit novsie auto a tam davame tych 200 eur.. Ale hold smola.m auto sme potrebovali.. Podla mna ty detom odkladas fakt vela... Ved ked vam to nevychadza tak odloz menej... Napr po 100 eur .. A plus vam ako rodicom tiez po 100vke... A pokial ti ostane na konci mesiaca nejaky peniaz tak aj ten odloz .. Ale vam rodicom, nie detom.. Treba mysliet aj na seba.. A pokial sa ti situacia zlepsi tak odkladaj zase viac. ..

vevapeto
13. nov 2024

@tyblava23 skús sa zamerať viac na vzdelanie detí a potom im nemusíš toľko odkladať.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
inaemre
13. nov 2024

"Neodkladame" peniaze niekam kde sa znehodnocuju. Investujeme do fondov pre nas aj pre deti

lixiana
13. nov 2024

@tyblava23 cauko my mame doma techniku 6tich uctov. 1) hlavny ucet - sem idu vsetky prijmy (je jedno upne ze kam pridu najprv potom ich smerujeme sem; pozor jeden z manzelov je len disponent) od tohoto uctu neexistuje platobna karta. 2) manzelkine vreckove 3) manzelove vreckove 4) bezne vydaje na domacnost (elektrika, plyn, potraviny, lieky atd...) , 5) sporiaci ucet (etfka) 6) uroceny terminak napisany na cloveka z paru ktory je len disponent v prvom ucte (v pripade smrti partnera by sa disponent dostal k peniazom az po dedickom konani! preto je tam dobre mat zasobu na 6 mesiacov)
mikro rady na setreni vydavkov domacnosti by malo znamenat ze vzdy sa ide po value for money kym s tym nie je individualny problem (prostriedky na pranie a cistenie tablety do umyvacky atd... )

sono2
Autor odpoveď zmazal
a_da99
13. nov 2024

@tyblava23 700€ len tak vkladáte každý mesiac na účet s budú tam dalších 20rokov bez zhodnotenia, dobre tomu rozumiem? To je ako veľmi nerozumne? Inflácia nic? Rozdelte to. Posielaj im po 100€ na účty al veľmi chceš a tých zvyšných 500€ investuj preboha. Takto sa pripravujete, seba aj ich, o veľa peňazí. A zbytočne. Ešte aj píšeš že vám tie peniaze chýbajú v rozpočte.

My mame 2 deti, ja som este doma a muž zarobí mesacne okolo 3300€ v čistom. Fixne náklady sú cca 1800€ (2x hypotéka, poistky, energie atd atd). Šetrenie mame nasledovne - 150€ ja na svojom ucte, 100€ na spoločnom ucte, 100€ na muzovom ucte, 150€ akcie v jedných fondoch, a ďalšie globálne akcie v druhých fondoch kde posielame len 50€ ale dali sme tam vyššiu úvodnú sumu (10tis). Ostáva nám možno nejakých 1500€ mesacne z toho dalších minimálne 500€ ušetríme, daňové bonusy si nechávame vyplácať ročne takze to je vždy taká finančná injekcia, jeden byt prenajímame z toho mame ešte dalších 650€ ktoré sa kumulujú. Raz ročne sa snažíme z nasporených peňazí dať časť na extra splátku hypotéky.

11brano11
Odpoveď bola odstránená
alexanotbad
13. nov 2024

@quaxi investovala si do ETF fondov napriamo? Bez makléra?

17alexis
13. nov 2024

@tyblava23 sme dvaja dospeli a male dieta, mame dom, hypo, auto, manzel je zamestnany, ja som na RD + podnikam. Mesacne vieme odlozit cca 60% nasich prijmov.

bodzlomu
13. nov 2024

@tyblava23 tak pred necelými 2rokmi som bola ešte sama s 2 deťmi bez výživného, len s pridavkami, DB som nemala. Môj príjem bol okolo 1000,-- dakedy viac, dakedy menej. Mám 3 izbový byt s hypo a v POHODE som z toho vyžila aj s deťmi, raz ročne sme boli na dovolenke (samozrejme podľa usporených financií počas roka), mám auto, deti preukážky na MHD a to mám aj poistku a sporím 🤷‍♀️ netvrdím, že si žijeme luxusne, občas by som uvítala viac, ale skôr na veci "navyše". Ale nežijeme si zle, máme strechu nad hlavou, zdravú stravu, deti krúžky, čisté veci a sme spokojní 🙏
Tiež by som u Vás prehodnotila všetky výdavky a verím, že by som Vám tam našla toho dosť, ako žiť plnohodnotnejší život s takým krásnym príjmom 👍🏻👍🏻👍🏻

nelka93
13. nov 2024

Takmer 500 odkladám. Zvyšok zhltne hypo, strava, cestovanie a konicky. Ale teda bez deti

dkethe
13. nov 2024

@martyzpp absolutny suhlas.
Investuj peniaze do sucasnosti, nie takto bludne na ucet do buducnosti.

quaxi
13. nov 2024

@alexanotbad cez apku, teda brokera, bez makléra. Rozdiel v poplatkoch je z dlhodobého investičného hladiska obrovský.

nikoletah
13. nov 2024

@bodzlomu no len nákup za 50 eur pred 2 rokmi a nákup za 50 eur dneska je niečo uplne iné. Ano z 1000 euro sa dalo krasne žit, dneska len preživať.

a_da99
13. nov 2024

@bodzlomu no pozor, ja by som napríklad z 1000€ ani nevyžila lebo len hypotéka a náklady na náš (tiež 3iz) byt sú cca 950€. Čiže toto sa nedá vôbec paušalizovať že za 1000€ sa da krásne vyžiť a ešte ísť na dovolenku. Je rozdiel bývať niekde v Poltári a platiť za hypotéku 150€ a žiť v Bratislave a platiť za rovnaký byt 700€ 🤷🏻‍♀️

mima733
14. nov 2024

Ja deťom neodkladam nič ani naši nám nič neodkladali ...skôr nás viedli ako si na seba zarobiť a ako hospodáriť ...a sme tu s manželom...sami si zarobíme na seba a tak budeme aj naše deti viesť. .Ani by som to nechcela....Ten pocit keď si na to všetko zarobis sám a začínaš od nuly je stokrát viac ako keď ti ktosi odovzdá peniaze....dostala som 500 eur na svadbu...to bolo všetko.

bodzlomu
14. nov 2024

@a_da99 a kto povedal, že žijem v Poltári? 🤷‍♀️ Normálne žijem v okresnom meste, kde teda tie byty tiež nie sú lacné. Hypo si mimochodom ľudia majú prispôsobiť svojim možnostiam a schopnostiam ju platiť 👍🏻 Takže samozrejme všetko je individuálne, ale keď niekto napíše, že majú príjem 3000,-- a majú problém s peniazmi, tak sa musím pousmiať, lebo tam je určite dosť veľká rezerva, len sa na ich výdaje treba pozrieť komplexne!

bodzlomu
14. nov 2024

@nikoletah áno, no ja mám stále rovnaký príjem ako pred dvoma rokmi 😉 a náklady stúpli aj mne! Tak SBD ako aj energie a predsa aj úroky na hypo išli hore... Ide skôr o to, ako sa k financiám postaví! Ako si to v horšej situácii nastaví... Je to aj o postoji

sashulla
15. nov 2024

Nechcem urazit autora,ale odkladať 700 e mesačne malym deťom môže len financne negramotna osoba. Nájdite si dobrého finančného poradcu.. A mimo finančnej stránky by som radšej viedla deti tak, aby sa o seba vedeli postarať same. Osobne by som investovala peniaze na horizont 10 rokov, potom za tie peniaze ich poslala na rok na strednú školu do zahraničia. Týmto ich dokonale pripravíte aj skúsenosťami aj vzdelaním na život..

mell27
15. nov 2024

@sashulla úplný súhlas,ešte by som dodala,že si treba dať pozor na rýchlopečených "finančníkov", dnes ich je ako húb po daždi 😃 ja som poznala takých z prosight a amundi...

sashulla
15. nov 2024

@mell27 to určite je vela takych "poradcov". Ale dobrý finančný poradca vie naozaj pomôcť.

romino
15. nov 2024

@sashulla Nejako tak to bude, kedze autor aj rovno pise, ze nechape ako sa mu mozu znehodnocovat peniaze, ked na tom ucte predsa neplati ziadne poplatky.
Zadret toto, a prave v tomto obdobi, ked sme boli posledne 2-3 roky z kazdej strany bombardovani spravami o inflacii a co to znamena...
a keby aj nie, ved aj realne sme okato zazivali, ze z mesiaca na mesiac rovnaka suma/cislo, znamenalo stale menej a menej ..no, neviem. Mi to prislo az akoby trolling 🙂

petrassvk
15. nov 2024

Ahoj,
do diskusii zvycajne neprispievam, ale tieto temy mam rada 🙂

Ak si nebudes vediet dostat financie do stavu spokojnoti, odporucam najst si financneho poradcu.
Ale nie ledabolo niekoho v saku, ale podla skusenosti, odporucani najst naozaj vhodnu osobu, ktorej budes doverovat, kedze sa bavime o financiach.
Maju nastroje, vdaka ktorym ti to aj dobre vysvetlia a aj nastavia a ty vlastne nemusis nic, iba raz za cas to znova prejst, ci je vsetko nastavenie v sulade s tym co prave potrebujes a aka je vasa situacia.

Ak nechces taku osobu k vam domov miesat, potom by som ti poradila podobne nastavenie a v tomto poradi:

1. Fixne vydavky - to su tie naozaj fixne napr. elektrika, najom, skolne, nafta atd. Stymto nepohnes, proste to treba zaplatit, max mozes pouzvazovat, ci potrebujes napr TV balik s milion programami a podobne🙂
2. Strava - odporucam chodit na tyzdenne nakupy, vies lepsie kalkulovat, ako kazdy den minut v obchode za nic, ked ides "len po rozky"
3. Zabezpecenie - potrebujete byt kryti, aby ak nedajboze by bol niekto z vas invalid, resp nemozes pracovat, stale budete mat prijem, ktory pokryva vas standard, chces kryt deti aby neocakavane udalosti nezrujnovali rozpocet, zaroven treba kryt nehnutelnost, lebo nechces byt bezdomovec, ak by nahodou nieco

Teraz ta zabavna cast:

4. Buducnost - kde sa vidis o 5-10 rokov? Potrebujete si dovtedy nasporit napr na nove auto lebo vase uz vela zivota nema? Planujete vymenit byt za dom? Potrebujes si poriesit komplet novy chrup? 🙂 chapes, co cakas ze v zivote ta bude stat balik penazi. Alebo aj nic neplanuj, proste chces rezervu. OK tak kolko to ma byt penazi aby si bol rad? Teraz si tu sumu rozpocitaj na mesiace, alebo nahod do nejakej kalkulacky na 5-10 rokov, nech vies, co ta caka. Ak je to prilis velka suma, tak je jasne ze za 5 rokov si ranc nekupis 🙂 Tieto peniaze neodkladaj pod vankus ani do ponozky, ale najlepsie investovat do fondov. Nepchas tam naraz velku sumu, ale pomaly sporis, cim vlastne rozkladas riziko padu hodnoty, lebo raz kupujes za draho a raz za lacno, tak to je fajn.

5. Deti - chces ich poslat na drahu skolu? chces im kupit byt? Chces im dat veno v konkretnej sume? Ked budu mat kolko rokov? Znova to treba rovnako rozpocitat ako v predchadzajucom bode. Potom zisti, ze radsej treba deti naucit chytat ryby ako im tie ryby nosit 🙂 nie prepac, je jasne, ze ich nechces poslat do sveta s holo ritou, ale ak nie sme milionari, tie sumy bohuzial nespasia. Znova najlepsie zainvestovat do fondov a mesacne prikladat.

6. Dochodok - neverim, ze mi stat da dostojny dochodok, sporim si preto aj na toto obdobie, ale je to kazdeho vec. Znova si aspon zhruba poviem, co by bolo ok mat na dochodku, odratam tu sumu co akoze bude od statu a zvysok musim sporit. Cas bude z poistky, ak nebude poistne plnenie, cast mam 3. pilier a zvysok treba odkladat. Podla toho aky chcem dochodok si viem stanovit mesacnu sumu, co musim odlozit.

7. Zostatok - minieme na hluposti podla lubovole a zvysok ostava na ucte do dalsieho mesiaca.

Prijem mame zhruba ako vy + stravne listky, deti dve skolopovinne, vsetko toto co som popisala mame zabezpecene. Mesacne mi ostava na ucte cca 1500 euro, z ktoreho este odkladam na poducty na dovolenku, na auta ak by trebalo servis alebo nejaky spotrebic sa pokazi. Ked pokupime hluposti alebo co treba detom ci kozmetiku, oblecenie cca 500 este nespotrebuejeme a ide do dalsieho mesiaca do plusu.

Rozpocty ma naucil zostavovat moj financak, preto tuto sluzbu odporucam aj dalej. Drzim palce

veronicka88
15. nov 2024

@petrassvk áno finančný poradca ti poradí EIC kde je S&P500 lebo je tak naučený ale finax alebo portu nevie že existuje🙈a keď sa budeš chcieť dostať ku peniaze tak ako my stále ti zamietnuť žiadosť lebo môže riešiť len finančný poradca. Správy peňazí nemáš absolútne vo svojich rukách v žiadnom nástroji ktorý ti ponúknu. Už nikdy by som takú chybu neurobila

lixiana
15. nov 2024

@alexanotbad da sa cez fio, odporucam ale temu riadne prestudovat.

lixiana
15. nov 2024

@mima733 ja som jednu dobu dokonca uz musela sponzorovat rodicov. Nastastie sa nechali 'prevychovat' a uz je podstatne lepsie. Urcite dam svojmu dietatu nejake peniaze na prve byvanie v style ze mu zrejme znasobim co si samo dokazalo usetrit. Moho rodicov, pyta od deti 'najom' ak uz pracuju a ziju doma a potom pri kupe nehnutelnosti to dietatu daju spat. Nasa rodicovska generacia to s peniazmi vedela len vynimocne. Je dobre, ked sa doma o peniazoch rozprava, a nazory nie su opatovane krikom. ;)