Koľko peňazí mesačne odložiť? Finančné dilemy po zmene práce
Vopred upozorňujem, že sa len pýtam na názor a možno osobné skúsenosti, chápem že sú ľudia, ktorí to majú horšie.
Menila som prácu, čo spôsobilo, že teraz mám o pár stoviek nižšiu výplatu. Keď zaplatím hypo a energie (800), stravu a drogériu (400), ostane mi okolo 600 eur. Auto nemám, do práce chodím pešo, nemám teda nejaké žiadne ďalšie väčšie výdavky.
Je podľa vás tých 600e, s ohľadom na výšku nákladov na bývanie a stavu, dosť? Menila som v byte nejaké veci, rezerva mi klesla na 4000, ale neviem sa nejako rozhodnúť, či je lepšie sa na nejaký čas uskromniť a odkladať viac (napr 400 mesačne) alebo len 200 s tým, že ak mi na konci mesiaca ostane nejaká vyššia suma, dodatočne ju odložím. V predošlej práci som zarobila viac, takže som mesačne viac aj ušetrila, čím som vybudovala rezervu, a ani som sa nemusela veľmi obmedzovať. Zvýšenie platu by malo prísť budúci rok, ale zas nejaké závratné zvýšenie to asi nebude.
Mozno by som si urcila nejake minimum, ktore odlozim hned ako pride vyplata a ostatne sa uvidi na konci mesiaca. Hladala by som kompromis - aj si nieco "uzit" alebo urobit si radost, aj nieco usetrit. Neminat zbytocne, ale zas nezit izolovane, bez drobnej radosti. Extremy nie su v poriadku.
Mne by tych 600 stacilo aj by som usetrila. Ved nemusis sa uskromnit na 200 ale kazda stovka, ktoru odlozis bokom sa rata.
Ja zarobím 860€ mesacne (školstvo-pedagogicky zamestnanec), výdavky na dom a domácnosť mám 900€ 🤣 a to sme sa ešte nestravovali, autá nerátam. 🙈 takže závidím každý odložený cent👍
Je to na tebe, ja by som sa na tvojom mieste určite snažila vytvoriť si väčšiu finančnú rezervu.
@anonym_autor Určite by som sa uskromnila a odkladala po 500€ mesačne,a to dovtedy, kým by som nemala našetreny šesťnásobok mesačných výdavkov.Po dosiahnutí tejto sumy by som odkladala mesačne 400€, ale už by som si pripustila možnosť, že ak sa trochu "rozsupnem,, tak si dovolím vziať z našetrenych peňazí nejakú stovecku
@anonym_autor Určite by som sa uskromnila a odkladala po 500€ mesačne,a to dovtedy, kým by som nemala našetreny šesťnásobok mesačných výdavkov.Po dosiahnutí tejto sumy by som odkladala mesačne 400€, ale už by som si pripustila možnosť, že ak sa trochu "rozsupnem,, tak si dovolím vziať z našetrenych peňazí nejakú stovecku
@anonym_9fdfb6 ale to jej ostane len 100eur vreckove, to je ozaj take prezivanie
@anonym_9fdfb6 ale to jej ostane len 100eur vreckove, to je ozaj take prezivanie
@anonym_1fe57a To je pravda, ale keď mám vyriešené bývanie,energie, drogériu,stravu a iné povinné výdavky nemám, tak 100€ znamená len míňať na nie nevyhnutné veci.Po našetreni nevyhnutnej rezervy sa dá trochu poľaviť
400€ strava a drogeria na jednu osobu sa mi zdá celkom dosť, asi by som sa snažila trochu ušetriť tam… neviem aké máš ešte výdaje typu mobil, nejaké predplatené služby a pod., ale osobne by som sa snažila odložiť nejakých 300€ mesačne minimum, kým nebude späť rezerva… a potom ďalej odkladať tak, aby tie peniaze zarábali
Ja by som to dala na polovicu, 300 vreckové, 300 odkladať, a ak by sa mi podarilo ušetriť z vreckového, tak ďalší mesiac odložiť napríklad 350....
@anonym_autor ja,som.drzgros v tomto, kym.by som nemala 6 mesacnu rezervu tsk by som odkladala vsetko co zvysi. A ak by som usetrila tak mozno na strave a to by som.si dala bokom ako na vreckove typu kavicka, nejaka blbinka pre radost co nutne nepotrebujem.
@anonym_autor ja,som.drzgros v tomto, kym.by som nemala 6 mesacnu rezervu tsk by som odkladala vsetko co zvysi. A ak by som usetrila tak mozno na strave a to by som.si dala bokom ako na vreckove typu kavicka, nejaka blbinka pre radost co nutne nepotrebujem.
@anonym_6586f2 nie si drzgros, ale financne gramotna a myslis aj do buducnosti a to sa vyplaca. Mat 6-mesacnu rezervu je absolutny zaklad, lebo nikdy nevies. Ja by som sa tiez uskromnila pokym by som si nedosetrila rezervu a potom uz dalej taky balans, aby som si vedela peniaze s rozumom uzit a dalej si aj odkladat/investovat.
Tých 100e vreckové mi už príde veľmi málo, predsalen si človek chce tiež raz za čas niečo kúpiť na seba, niekam ísť. Možno tých 300 a 300 by dávalo zmysel, s tým že čo ostane, posuniem do rezervy.
V drogérii a strave mám už zahrnuté aj také veci ako makeup, prípadne keď treba dokúpiť nejaky krém, SPF.. ale snažím sa zmestiť do tých 400. Paušál nemám, len dátový balík, to je nejakých 10e, ďalšie služby si neplatim žiadne. Snažím sa to nejako upratať, lebo predsalen sa z vyššieho príjmu na nižší prechádza ťažšie.

áno je to fajn lepšie ako nič, odkladaj koľko môžeš bez toho aby si mala pocit že živoriš
ja odkladám každý mesiac inak ale vždy nad 300€