icon

Koľko peňazí mesačne posielate vysokoškolákom?

Dnes o 07:43

Mám dve deti na vysokej škole. Chcem sa opýtať koľko mesačne vy posielate vysokoškolákom? Aby som si spravila obraz.

Strana
z2
anonym_6620e3
Dnes o 11:05
@anonym_1672e1

@anonym_6620e3 Toto ťažko vysvetlíš niekomu, kto platí za internát 150 eur a každý víkend sa chodí stravovať domov k rodičom. Niečo iné je žiť v zahraničí a úplne iná situácia byť na intráku PO-PIA.
Navyše, finančná gramotnosť niektorých ľudí je zaujímavá... Dieťaťu platia mobily, polovicu výdavkov a toto "zabudnú" zarátať do nákladov.

@anonym_1672e1 Momentálne je štúdium detí naša priorita. Pritom naše deti rozhodne nepatria k najbohatším na škole, ani nežijú nejaký extra luxusný život, majú spolužiakov z oveľa bohatších pomerov. Ale aj z chudobnejších a preto si našu podporu vážia. A ani my nežijeme tak, že by to niekomu kľalo oči. Pre mňa je napríklad nepochopiteľné dať opakovane niekoľkotisíc za luxusnú dovolenku na pár dní a takých rodín je tu habadej. Ale zaplatiť dieťaťu reálne výdaje počas štúdia je stále vnímané ako nadštandard.

anonym_8b6d41
Dnes o 11:16

Mala som dve dcéry na VŠ Bratislave 2 roky po 300e som dávala 1 aj druhej a prvá vyštudovala medicínu a druhá je 3 na pedagogickej je pravda že si brigádu nájde ale prvá mala len 300e .

autor
Dnes o 11:17

No ja dcére posielam na internát 125+350 eur na stravu a ostatné. Myslím, že 350 je ale málo. Preto sa pýtam.

autor
Dnes o 11:20

Druhej za byť 300+350 na stravu a ostatné.

biba_18
Dnes o 11:22

@anonym_1672e1 ak dieťa študuje doma a nie na intráku - tam už telefon neplatíš? ani poistky a iné náklady, to sa fakt zarátava ako výdavok na dieťa študujúce na intraku?

anonym_6c3666
Dnes o 11:54

Ja keď som študovala medicínu, (začínala som pred 15 rokmi), tak mi rodičia dávali 400€ mesačne a bývala som doma, dochádzala som do školy každý deň. Zo 400€ teraz by som ťažko vyžila, ale to je strasne všeobecná otázka. Aká škola, aké ubytovanie, aké záujmy, výdavky na voľný čas alebo nejaké aktivity…keby som mala teraz dostavať vreckové, tak by som to tipla asi na 700€, aby to vyšlo ltt.

anonym_0294d0
Dnes o 13:01

Moj syn je v poslednom rocniku narocnej skoly, uz ma 25 rokov a tak sme mu umoznili tento posledny rok ist do podnajmu v Ba, aby mal pohodlie a klud na studium. Domov chodi malo, brigadovat nemusi. Davam mu cca 500 eur a ex manzel netusim kolko, ale tych 800 e urcite mesacne ma. Vari si, perie, potrebuje aj spolocensky zivot. Mozeme si to vsak dovolit a rada sa uskromnim, vzdelanie je nutnost.

anonym_f9318e
Dnes o 13:27

fuha, odkedy dostávam štipendium okolo 200€ tak mi nedávajú nič, všetko si kupujem a platím sama. a z toho štipendia vyžijem aj na nájom + strava. možno som moc skromná😅😅

guudy
Dnes o 13:48

Amsterdam, pred 5 rokmi. Mesacne naklady - skolne 200€, intrak 450€, vreckove 500€. Letenky (spiatocne) cca 4x rocne. Dieta popri skole pracovalo cely cas v odbore, ktory studovalo.

anonym_360165
Dnes o 15:47

Mame dvoch vysokoškolákov, obidvom posielame po 1500eur. Je to podla mňa minimum. Ak rodič nechce aby dieta jedlo vifonky tak by mu mal nadeliť čo sa patrí.

anonym_e888fb
Dnes o 15:58

Ja som skoncila pred 2 rokmi, dostavala som 250€ mesacne, popri skole pracovala, byvala v najme, varila, pratala a neubudlo zo mna 🙂 aj to mi bolo blbe brat od nasich, ale nezvlada by som bez toho, som velmi rada ze mi necapli 1000€ na ruku ale naucilo ma to vela. Na internate som bola celu strednu skolu.

anonym_e888fb
Dnes o 16:00
@anonym_360165

Mame dvoch vysokoškolákov, obidvom posielame po 1500eur. Je to podla mňa minimum. Ak rodič nechce aby dieta jedlo vifonky tak by mu mal nadeliť čo sa patrí.

@anonym_360165 minimum? Tolko nema niekto ani plat, aby neboli deti prekvapene ked dostuduju, kolko treba na tolko penazi pracovat …

miricka77
Dnes o 16:01

@anonym_autor Syn študuje v Brne,internát platí 300€ a 200 ma na život. Domov chodí minimálne,cez tyzden sa stravuje v menze a cez víkend si navarí.
Ešte ma na úcte peniaze z brigády z leta a z Vianoc.
Neviem si predstaviť posielať 1000 alebo 1500€. Že vraj minimum? Syn si z týchto peňazí ešte aj ušetrí na cestovanie. A neje vifonky.

Strana
z2