icon

Koľko peňazí potrebuje samostatná žena na slušný život?

13. aug 2025

Predstavte si, že ste sama žena, okolo 35 rokov, ste na polovičnom ID, dostávate 800 eur.
Vyžili by ste z toho?

Vaše nevyhnutné náklady na život, čo musíte každý mesiac zaplatiť sú 320 eur ( inkaso, elektrika, telefón, internet, benzín ). Potrebujete platiť poistu za auto, za byt apd.

Pracovali by ste? Na part time alebo na full time?
Koľko peňazí by vám ako samostatnej žene bez hypo a leasingu stačilo na život?

Strana
z2
anonym_691cac
13. aug 2025

800 nieje extra ideál,zažila som ale ide o výšku standardu v živote a plánov do budúcnosti, takže pre mňa to bola celkom pohoda na prežitie

denkabemommy
13. aug 2025

@anonym_autor za mňa aspoň 1200-1500€, aby som si aj život užila aj odložila, zaplatila zubára, a neprevracala každé euro v obchode. Ak chce žena len prežiť, tak to zvládne z 800€ (zatiaľ) o rok, dva možno už nie.

anjelok
13. aug 2025

Zalezi od zdravotneho stavu, ak by mi to dovolil, tak na polovicny uvazok by som pracovala. 800 eur je fakt len na prezitie.

binarypete
Autor odpoveď zmazal
anonym_a8b00f
13. aug 2025

@anonym_autor ahoj, ja by som pracovala, bez ohľadu na to, či som na id alebo nie. Ja som bola chvíľu dobrovoľne nezamestnaná a zistila som, že potrebujem pracovať - dvíha mi to sebavedomie, potrebujem sociálny kontakt a takisto zmeniť prostredie, nie stále "sedieť doma". Mám čiastočný úväzok. Netuším koľko peňazí potrebujeme na život, sme veľká rodina, 2 príjmy, úplne iné podmienky ako ty.

petamich
13. aug 2025

Podla mna je to tazke povedat - prezit vie clovek z podstatne nizsej sumy ale ci aj zit 🤷‍♀️ a zaroven mat odlozene, aby ma nezaskocil zubar, lekar, pokazeny spotrebic....a potom este naozaj zalezi, kde clovek zije a vela premennych.

anonym_5c02ff
13. aug 2025

@anonym_autor či by som pracovala či nie predsa záleží od zdravotného stavu, poznám ID ktorí pracujú ako ostatní a kolegovia častokrát o tom ani netušia.
Čo sa týka tej sumy z dvojnásobku žijeme štyria dvaja dospelí a dvaja puberťáci, a platíme aj leasing a máme kopec výdavkov na deti

lenkakravcova
13. aug 2025

@anonym_autor myslím, že part tíme by mi v takom prípade stačil, a zvyšok by som si chodila na prechádzky, spala, oddychovala, ten ID máš asi kvôli niečomu, takže Fullu time asi nie.

anonym_aff908
13. aug 2025

@anonym_autor podla toho v ktorom meste. pride mi to malo, hlavne po odcitani tych 320 eur.
Skusila by som pracovat v chranenej dielni, alebo aj urobit si jazykovy kurz a zamestnat sa potom v korporate na nizsej pozicii... tam je anglina nevyhnutna

anonym_d57934
13. aug 2025

@anonym_autor určite by som pracovala, veď tých 800 eur je len živorenie pri tých nákladoch. Aspoň 500 eur zarobiť, aby bolo na rezervu, keby sa niečo pokazilo, prihodilo, len u zubára koľko človek nechá. Skúsila by som polovičný úväzok a potom by som sa rozhodla podľa toho, ako by som to zvládala

petronelag
13. aug 2025
@anonym_d57934

@anonym_autor určite by som pracovala, veď tých 800 eur je len živorenie pri tých nákladoch. Aspoň 500 eur zarobiť, aby bolo na rezervu, keby sa niečo pokazilo, prihodilo, len u zubára koľko človek nechá. Skúsila by som polovičný úväzok a potom by som sa rozhodla podľa toho, ako by som to zvládala

@anonym_d57934 Aj ja si myslím, že ak zdrav.stav dovolí tak pracovať na nejaký skrátený úväzok a okrem príjmu sa tam stretne aj s novými ľudmi.

autor
13. aug 2025
@anonym_aff908

@anonym_autor podla toho v ktorom meste. pride mi to malo, hlavne po odcitani tych 320 eur.
Skusila by som pracovat v chranenej dielni, alebo aj urobit si jazykovy kurz a zamestnat sa potom v korporate na nizsej pozicii... tam je anglina nevyhnutna

@anonym_aff908 nemusíš pracovať v chránenej dielni, môžeš normálne pracovať, len máš určité obmedzenia, potrebuješ viac oddychovať, cvičiť a rehabilitovať.

anonym_58e218
13. aug 2025

Ja som sama, 30r. Potrebujem hypo 600, pseudo povinné a nepovinné platby cca 250€. Auto (nafta, poistka, gumy, stk, havarijka ) cca 300 mesačne. Na ostatné veci ako jedlo, služby, zábava atď miniem cca 400 mesačne.

Takže z 800 by mi to nevyšlo ale aj keby som bola na ID tak by mi to nestačilo, chcela by som nejakú prácu aby som si mohla dovoliť niečo viac ako strechu nad hlavou, teplú vodu a auto s internetom. Nepovažovala by som to za dostatočne naplnený život a neuchlácholila by som sa s tým.. ale to som ja.

modratrixie
13. aug 2025

@anonym_autor na vyžitie by mi 800 stačilo ale na život aspoň 1000€ aj to len taká bieda a šetrenie … aby som mohla normálne žiť 1500€

simca06022011
13. aug 2025

@anonym_autor ak by som bola na polovicnom ID, tak pracujem tolko kolko viem s ohliadnutim na svoje ine potreby.. ak je to tak ze zvladnem plny PP, tak plny.. ak polovicny tak polovicny. Nejde o to z kolko penazi vyzijem, ale treba si robit aj rezervu, Stav sa moze hocikedy zhorsit, cize nevidim dovod uspokojit sa s polkou vyplaty.
POpravde ci som sama, alebo nie tak mimo byvania, co mame kazdy inak, urcite iba na seba cca 500EUR by som rada a co sa neminie a je navyse sa odlozi. napr. s dcerou minieme v klude 700-1000EUR podla mesiaca (cestovanie, strava, dcere veci do skoly, pravidelne ma nejaky vylet, sutaz, oblecenie/obuv= vsak ked len topanky treba tak to je hned 100EUR ako nic), k tomu byvanie.

danica2711
13. aug 2025

@anonym_autor samozrejme pracuj, ak ti to zdravotný stav dovolí, aj na full-time. Pritom nejde len o príjem, ale aj socializáciu, profesné vyžitie, úspechy a pod., čo patrí k životu. Z 800 € vyžiješ, ak musíš (pravda, podľa toho, kde), ale predpokladám, že nechceš len akosi vyžiť´=prežiť, ale žiť pekne a plnohodnotne. Uvádzať tu sumy nemá zmysel, nepoznám tvoje potreby a preferencie, ale každá stovka nad tých 800 ti zlepší život

anonym_39201b
13. aug 2025

Aspoň rok dva by som pracovala a odkladala si rezervu, proste aby som mala bokom aspoň 15-20 tisíc, pretože môže ti prísť do života niečo nečakané a 500 e mesačne na život, síce dá sa vyžiť, no keby niečo, tak je to nič. A druhá vec, asi by som sa nudila celé dni bez práce. V tvojím prípade by mi part time stačil

autor
13. aug 2025
@danica2711

@anonym_autor samozrejme pracuj, ak ti to zdravotný stav dovolí, aj na full-time. Pritom nejde len o príjem, ale aj socializáciu, profesné vyžitie, úspechy a pod., čo patrí k životu. Z 800 € vyžiješ, ak musíš (pravda, podľa toho, kde), ale predpokladám, že nechceš len akosi vyžiť´=prežiť, ale žiť pekne a plnohodnotne. Uvádzať tu sumy nemá zmysel, nepoznám tvoje potreby a preferencie, ale každá stovka nad tých 800 ti zlepší život

@danica2711 ja pracujem na full time, zarobím v čistom 2200 eur, popri tom ešte ten ID, ale tak si hovorím, kde sa ženiem, prečo toľko robím? Potrebujem toľko robiť? A potrebujem toľko zarobiť? Nestačila by mi 1000 v čistom na part time a popri tom by som si pekne fungovala, venovala sa sebe, svojmu zdraviu, svojmu koníčkom?

autor
13. aug 2025
@anonym_39201b

Aspoň rok dva by som pracovala a odkladala si rezervu, proste aby som mala bokom aspoň 15-20 tisíc, pretože môže ti prísť do života niečo nečakané a 500 e mesačne na život, síce dá sa vyžiť, no keby niečo, tak je to nič. A druhá vec, asi by som sa nudila celé dni bez práce. V tvojím prípade by mi part time stačil

@anonym_39201b samozrejme, bez toho to nejde, ja som vždy mala bokom aspoň 25 000 eur, keby niečo.

anonym_b478f3
13. aug 2025

Ja len rozmyslam,co to je za chorobu ked invalidny dochodok a tak vysoky a este popri tom moze pracovat.Mnohi ho maju omnoho nizsi a zdravotny stav im naozaj neumoznuje ist do tej prace.

anonym_39201b
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_39201b samozrejme, bez toho to nejde, ja som vždy mala bokom aspoň 25 000 eur, keby niečo.

@anonym_autor ja by som si asi celé leto užívala, a v zime by som pracovala, zimu neznášam, tak preto

anonym_75c4b8
13. aug 2025

Ja mam 800 euro vyplatu, ale nezijem sama.

danica2711
13. aug 2025
@anonym_autor

@danica2711 ja pracujem na full time, zarobím v čistom 2200 eur, popri tom ešte ten ID, ale tak si hovorím, kde sa ženiem, prečo toľko robím? Potrebujem toľko robiť? A potrebujem toľko zarobiť? Nestačila by mi 1000 v čistom na part time a popri tom by som si pekne fungovala, venovala sa sebe, svojmu zdraviu, svojmu koníčkom?

@anonym_autor no tak si si sama odpovedala, urob to, čo sa ti chce, rady nepotrebuješ, veľa šťastia

anonym_a556cc
13. aug 2025
@anonym_b478f3

Ja len rozmyslam,co to je za chorobu ked invalidny dochodok a tak vysoky a este popri tom moze pracovat.Mnohi ho maju omnoho nizsi a zdravotny stav im naozaj neumoznuje ist do tej prace.

@anonym_b478f3 tiez pravda, kopec ludi ma vazne problemy zdravotne, ledva pracuju, IDcko nedostanu vobec a potom mame ludi s vysokymi prijmami, idckom.. atd.. uz o vyske nemam sajn, IDCko skro nebude v takej vyske, ak bude:D ale spravodlivost pri schvalovani, netreba hladat. A to teraz nic proti autorke, skor proti systemu, vsak diagnozy atd nevieme.

luccija
13. aug 2025

Tak skús na part time, ak máš našetrené prečo nie?Ty vieš ako zvládaš, či ti chyba čas na osobný priestor atď...ID máš slušný.Vsetky ženy by mali pracovať na polovičný úväzok hlavne čo majú viac detí🙂

autor
13. aug 2025
@anonym_b478f3

@anonym_b478f3 vysoký dôchodok mám preto, lebo mám vysoké príjmy, pred covidom som sa hýbala na oveľa vyššej úrovni ako som teraz. Chorobu mám už 22 rokov, od nehody, o ID som požiadala až v roku 2021, dovtedy som vôbec netušila, že by som mohla mať ID. Na hl. diagnózu mi dali iba 40%, ale keďže mám aj iné diagnózy, tak mi to urobilo nárok na čiastočný ID. Na SP mi povedali, že ID som mohla poberať už od roku 2003 alebo od roku 2010. Nenapadlo ma ani o to žiadať.

subartic
13. aug 2025
@anonym_b478f3

@anonym_b478f3 a vieš že nad tým rozmýšľam aj ja ? A celú svoju pracovnú prax som sa nestretla s niekým kto má tak vysoký polovičný ID a ešte vykonáva naplno aj prácu . Koľko si odpracovala do invalidity ? A plat sa pohyboval vysoko ?

autor
13. aug 2025
@subartic

@anonym_b478f3 a vieš že nad tým rozmýšľam aj ja ? A celú svoju pracovnú prax som sa nestretla s niekým kto má tak vysoký polovičný ID a ešte vykonáva naplno aj prácu . Koľko si odpracovala do invalidity ? A plat sa pohyboval vysoko ?

@subarticpracujem od skončenia VŠ, a môj zárobok bol 3500 - 4500 brutto dlhé roky.

anonym_72f4a0
13. aug 2025

@anonym_autor ak môžeš robiť, tak prečo si neprivyrobit? Co neminieš, odložiť, nikdy nevieš, čo bude o rok, dva, 10.

natalka13
13. aug 2025

ak si doteraz zila zo 4000€ tak z 800 ci vyzijes? ved si to zrazaj coho sa vzdas

subartic
13. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_b478f3 vysoký dôchodok mám preto, lebo mám vysoké príjmy, pred covidom som sa hýbala na oveľa vyššej úrovni ako som teraz. Chorobu mám už 22 rokov, od nehody, o ID som požiadala až v roku 2021, dovtedy som vôbec netušila, že by som mohla mať ID. Na hl. diagnózu mi dali iba 40%, ale keďže mám aj iné diagnózy, tak mi to urobilo nárok na čiastočný ID. Na SP mi povedali, že ID som mohla poberať už od roku 2003 alebo od roku 2010. Nenapadlo ma ani o to žiadať.

@anonym_autor vobec mi nesedia tvoje čísla . Máš 35 rokov, teda narodila si sa v roku 1990, dôchodok si mohla teda akože poberať od roku 2003 čo je nemožné , lebo to by si mala 13 rokov a prvý dôchodok je dôchodok z mladosti a ten je od 18 roku , takže rok 2010 je ako tak reálny Pracovať si teda začala od 25 rokov , teda pracuješ 10 rokov , o invalidný si požiadala 2023, teda v čase Žiadosti si mala odpracovaných 7 rokov , aj keď za síce vyšší plat , ale stále máš nizsky osobný bod. jednoducho mi to nesedí .
Ale nech to je ako je , pracovala by som aj ja ale niekde na nejakom kľudnom mieste.

Strana
z2