Koľko prispievate rodičom?
Dobrý deň 😊 ,vy čo žijete s rodičmi ci už s priateľom alebo bez koľko im prispevate alebo ako to máte dohodnute? Prosím normálne odpovede
@fantaghiro21 ale kdeze strasna inflacia... robia to pretoze inak ti mladi, by si to neodlozili, rozhajdakali by to na mesacnych vydavkoch za blbosti. Takto sa naucia hospodarit s nizsou sumou od zaciatku a mat rezervu na "byvanie, setrenie...".
To ze tvoj otec je mamlas (prepac za vyraz, ale to je priam vypalnicka suma), to sa neda inak nazvat, pytat taku sumu od deti.. ved to ste si mohli prenajat pomaly byt za to... ale neplati inde. Tie sumy 100-200EUR su fakt realne a fajn a ja to napr. podporujem.
@fantaghiro21 chapem, ze ta to serie a je super, ze si priznavas aj zavist, ale to, ze ste to vsetko zvladli sami vas urcite velmi posilnilo a mozete byt na seba hrdi. Rodicia su rozni, deti su rozne, vztahy su rozne.... Nam nasi rodicia financne tiez nikdy nepomahali, nejako nikdy na tom neboli financne nejako extra dobre...
@misicka177 no ..ja som dlho nic, ak, tak len na stravu..nechceli..az neskor.. 100€.
@misicka177 ja som bola nutena vratit sa k nasim na 1 rok a platila som im 200e mesacne, ale teda nic mi neodkladali 😅 ale ziadne nakupy som nerobila.
Pred 20 rokmi 2000 korun
Ja som dával 200€ ale bol som doma 8 dni v mesiaci zvyšok som bol v praci v CZ ale to je cca 12rokov
syn dostáva štipko cca 1000 e, ....neprispieva nám na domácnosť, všetky e má pre seba.... Stravuje sa s nami, ...
zo svojich si platí cestu do školy - roboty, obedy, aj oblečenie a obuv si kupuje za svoje e...
@deti95060810 fiha,to kde studuje?
@elizabet173 nikto nepísal, ze nie je rozumne nedava nič.
Ja si myslim, ze je rozumné dieťa učiť k zodpovednosti, k šetreníu omnoho skôr - od malého decka...
Nie par mesiacov (rokov) ako vyletí z hniezda.....
Pochopiteľne, male dieťa nemá prácu, príjem.
Ale da sa podporovat jednoduchým spôsobom...
Nepodporoovat v rozhádzovani, nedávať vreckové, poprípade minimalne....
Poviem príklad - ja ako male dieťa, mala som asi okolo 10-12 rokov, predné neviwn, om si šetria peniaze a dokázala ušetriť 5000sk (este za koruny)
Vreckové mi sem tam dávala starká, rodicia vôbec nie.
Peniaze som mala zo sviatkov,postracane haliere ktoré nikto nechcel, vysvedčenie.. . Casom pribudli brigády, a uz tu som vela krát začala príspievat.
Je podľa mna fajn vstepit do dieťaťa to, ze si musí vážiť peniaze, hlavne prácu, za ktoré boli zarobené. Nemať k peniazom zase chamtivy vztah, nebrať to ako jedinú lásku života....
A pokiaľ vie človek rozumne manipulovať s peniazmi, nepotrebuje mat ani úspory kvoli hypo...
Pred 10 rokmi som prospievala 100€, bola to moja prvá práca a v statnej správe takze z výplaty 340€. Prišlo mi to úplne normálne. Dala by som aj viac. Veď to bývanie nie je zadarmo
Ja keď som chodila do prace(pracovala som s maminou spolu) tak som jej celu výplatu nechavala.Nemala som paušál,nepotrebovala som si nič kupovať. Za 5 rokov čo som chodila do prace som jej nechavala celu výplatu +presčase (boli sme platení od kusa) tak aj tie som jej nechavala.Bolo to cca 700€ mesačne.Za peniaze ktorý si nechávali si kúpili dom.Šetrilo sa 5rokov.Bola to mesačne suma cez 1000€ niekedy aj viac . Ja žijem u babky a dedka o ktorých sa starám. 80r a 82r.
Do domácnosti ako je nákup a energie neprispievam nič.
Zato každý mesiac niečo kúpim do bytu (okna som kupovala nové,nová kúpeľňa,drevo na kurenie........)
Byt je starší a potrebuje postupne renovaciu a keď je dedko chorí a už tak nevládze tak cez leto sa chystáme prerobiť kúpeľňu namiesto vane dat sprchovy kut ,po byte zrušiť prechodové lišty (prah hrubý dreveny) dedko oto zakopava a spadne. Tak s babkou mame takú dohodu.Ale nákupy samozrejme robím.
ked som nechcela ist na vs a zacala robit, tak som prispievala tusim 3 000 SK. Potom som zacala studovat dialkovo, po case sa odstahovala s drahym. Ked sme kupili byt a potrebovali rekonstruovat, tak sme isli k nasim (z povodne planovanych dvoch mesiacov na pol roka), a vtedy, aj ked sme chceli prispiet, tak odmietli. tak sme aspon nakupy robili, a ked sme odchadzali, dali im nejaky darcek ako podakovanie.
@makova333 a načo by mi bola? Ja som nepotrebovala nič.Mala som všetko.Rozhodli sa kúpiť si dom a ja som sa rozhodla že im takto pomôžem.Hypoteku im nedali mama nízky príjem otec bol vtedy živnostník.Teraz majú dom blízko nás.Ked som začala pracovať mala som 19 rokov .Nemala som žiadne výdavky. Nepotrebovala som si oblečenie kupovať. Rozhodla som sa že im pomôžem takto. Keď sa pozriem na mladých ľudí v mojom veku a mladších a keď vidím na akých blbostiach míňaju peniaze ....drahé značkové oblečenie,nové mobily.....naozaj som rada že som sa rozhodla tak ako som sa rozhodla.Tak ako rodičia pomáhajú svojim deťom ja som sa rozhodla pomôcť rodičom.
Neľutujem toho.Ked vidím moju maminu šťastnú urobila by som to znova a znova .
@elizabet173 hm. To ze som napísala nieco sko "závisť" je fakt... Motno je tk z toho smeru, ze je vi svete nespravodlivosť. Naopak som na seba hrda, a pysna, ze som sa vedela hned po strednej skole sama postarať o seba, najst si prácu, pracovať na sebe a vykorculovat a vlastne pokračujem v tom nadalej...
Pokiaľ sk mala aaj prácu, aj brigádu, v tomto knri prípade dieta niekde muselo byt...jasle?
Ked som ja dávala deti v momentálne situácii do jasiel, lebo staršia dcera je autista,na den ma suma vyšla 100 eur... Len tak..
Tak si človek nusi riadne prekalkulovat, ci sa mu brigáda alebo práca oplatí,pokiaľ je človek na materskej /rodičovskej...
Prwto by som neporovnáva neporovnateľne....
@elizabet173 aha taksom zke pochopila....
Niekedy jw vsak dobre byt aj na seba pyšný ale mat aj trofhu pokory ktora ti chýba.
Ja mam tiez veci vi svijin živote, ktore nechcem a nebudem riešiť verejné.
Len taka mala rada. Vystatovanie niekedy nevešti nic dobre
Stale si sa chytila tohi ako som napísala ze niekomu závidím....
Nwvij zase. Nie je to noja dennodenna rutina, a myšlienka, od ktorej sa uevrajn neviej odpútať.
Su veci v živote kddy človek noze byt z nich znechutený,..... To ako ked vidíš nedôveru vo vláde, klamarov a zlodejov..je to vec, ktorá človeka ovplyvňuje, naserie ale nie je to tema, i ktorej nevedel rano nektvoriť oci a strčít hkabu pod vankúš...
@misicka177 po VS som ostala v rodicovskom dome cca 3 roky. Nasla som si pracu, peniaze odomna nechceli. S tym, ze si ich budem odkladat na vlastne byvanie. Pri mojich detoch, ak bude podobna situacia, tak to chcem urobit rovnako. Pripadne im budem peniaze ja odkladat. Hlavne, aby mali pracu a zodpovednost, lebo v mojom okoli poznam viacero 30-40+ rocnych bez prace v mamahoteli...
@fantaghiro21 svoje nespracovane "traumy" casto zrkadlime na inych, ktori su v tom zvycajne dost nevinne. Preto nam niekedy niekto nie je sympaticky, opovrhujeme nim, vyvrsujeme sa na nom, pokladame ho za takeho alebo makoveho. A casto nam len zrkadli to, co sami v sebe nemame spracovane. A ver, ze kazdy take mame vo svojom zivote.
@fantaghiro21 v čom chýba @elizabet173 pokora? Ako si to myslela?
My sme pred 12 rokmi dávali 150€ + sme platili internet, robili v celku veľké nákupy- /10 kg cukru, kartón oleja, 10 kg muky, veľký prach na pranie , v nedeľu maso na obed...býval tam aj starší brat a ten neplatil nič, ničím neprispieval, zakaždým povedal že nemá .. takto sme fungovali 1 rok 😂 tak keď sme začali stavať dom a oni si od nás vypýtali polovičku za nový kotol a že potom aj okna budú meniť a zatepľovať , tak sme aj my povedali že nemáme 🙈 možno trosku sebecké, ale to čo oni robili - to bolo už cez čiaru ..nakoniec sme tam chodili len spávať , ostatný čas sme trávili na stavbe do roka sme mali postavené a teraz za to čo sme im “prispievali “ mam réžiu celého domu 🙈bolo to take zvláštne, ja by som od deti peniaze nezobrala, hlavne keď viem že stavaju dom ..alebo by som im ich odkladala ako väčšinou tu čítam .. to je môj názor
Sama slobodna som davala 2000 korun stravovala.som sa v robote ked som si pozicala auto tak som natankovala..ked zacal u nas prespavat frajer-uz manzel varila som zasadne z toho co som nakupila..ked prisli eura zaokruhlili sme to na 100ku platila som iba vtedy ked som mala.robotu ked skm ostala nezamestnana mala.som odpustene 😉 ale to bolo fakt len par mesiacov

Ja som to sice mala tak 20r dozadu ale tiez ekvivalent mohol byt tych 150-200EUR/mes a za stravne listky sme nakupili velky nakup.