icon

Koľko si dokážete ušetriť?

motylicek07
1. apr 2022

Ahojte, chcem sa opytat kolko eur dokazete mesacne odlozit - sporite si. Viem, ze kazdy ma ine financne podmienky, ale zaujima ma kolko tak dokazete usporit. Dakujem

Strana
z2
ariesi
1. apr 2022

@motylicek07 50 eur ide hneď na sporiaci účet. Viacmenej ma len funkciu ponožky. Som s detmi sama, ale aj napriek dobrému príjmu ušetriť viac neviem. Dalo by sa, kebyže iba sedíme doma, nemajú tréning, žiadny výlet....ale tiež by to bolo možno max ďalších 50-100 mesačne..

macko_bazar
Autor odpoveď zmazal
natalienka12
1. apr 2022

Ja nikdy neprepocitavam na percenta kolko usetrim. Doprajeme si vsetko, co chceme. peniaze neriesim. Zijeme len raz, neplanujem jedalnicek, kupujeme, co chceme, peniaze na ucte stracaju hodnotu a tento rok bude velmi vysoka inflacia. Peniaze mame investovane v nehnutelnostiach.

marsmykkok
1. apr 2022

200-400 eur, podľa príjmu v daný mesiac a podľa výdavkov, ktoré nie sú každý mesiac rovnaké.

araavdva
1. apr 2022

1/3 platu ide na sporiaci účet. Chcela som investovať do fondov ale je sa v tom nevyznám a mám k tomu rešpekt takže zatial iba takto. Rodinné prídavky idú hneď na dcérin účet. Som s malou sama takže som rada, že sa mi podarí ušetriť aspoň tá 1/3 platu.

mell27
1. apr 2022

@larisalarisa závisť nie je pekná vlastnosť, treba na sebe popracovať 😊👍

squ1rrel
2. apr 2022

@larisalarisa a preco si to myslis ze klamem alebo klameme? Nerypem, len ma zaujima tvoj pohlad na vec a ze preco je podla teba 60% nedosiahnutelna meta.

evatko
2. apr 2022

Utopia. Môžem sa spýtať, koľko ušetríte ti, ktorí máte 3 deti? Zo spoločného príjmu dvoch manželov. Nie nadštandardných. Takých normalnych slovenských tabuľkových.
(Mimo témy: Ja fakt nechápem, ako mozu mať manželia spoločné deti, spolocnú domacnost, spoločný sex, ale financie spoločne nemajú, ale delia sa na moje a Tvoje)

bodkolienka81
2. apr 2022

@larisalarisa preco klamarky? Stale plati, ze sa zakryjem takou perinou na aku mam..
Ked som zacinala pracovat po VS, byvala som v 1izbaku, na kt som si zarobila pocas kazdeho leta a zimy v DE a USA, kym vacsina mojich rovesnikov uzivala na kupku abo diskotekach..
A tiez som si tvorila rezervu..
A veru sme tam potom uz s muzom byvali, az kym sme sa karierne a platovo neposunuli a mohli si dovolit dom a 2 "nove" auta a s trpnutim necakat na dalsiu vyplatu a boli schopni rezervu tvorit..
To sme uz cielene odkladali peniaze aj na deti..
Teraz sme platovo zase uplne inde, ale "vacsi" dom a este drahsie auta uz kupovat nejdeme, tak vieme tvorit dlhodobu rezervu a odkladat velku cast vyplaty...(z tej samozrejme platime dovolenky, garaz, odidene spotrebice..)
To sa ale bavime o rozmedzi 24+ rokov, "vhodneho" vzdelania, vela samovzdelavania cely zivot, studium a ovladanie 2 jazykov (muz 3), stastie na dobreho zamestnavatela, ochotu sa ucit nove veci, vyjst z komfortnej zony a vediet prijat viac zodpovednosti..

bodkolienka81
2. apr 2022

@bodkolienka81 fii som sa rozpisala :D

squ1rrel
2. apr 2022

@evatko to budem vediet az o rok😀 mojich 40% je pri jednom dietati a neobmedzovani sa. Cakame dva prirastky a prvy rok planujeme usetrit 0 lebo ja budem bez prijmu ale plan je taky ze nebudeme nacierat do uspor. Potom dufam ze sa vratime na 40%. Moja filozofia je taka, ze ked sa mi zvysuju vydavky tak si musim nejakym sposobom zvysit prijem, ci uz najst lepsie platenu pracu alebo zvysit vynos z investicii. Pokial sa to nedari, tak musim najst sposob ako znizit vydavky.
A s tou delbou financii s tebou suhlasim, neviem si to predstavit ze toto je moje toto je tvoje 😄

natalienka12
2. apr 2022

@bodkolienka81 Toto je ina pesnicka, takto podobne zijeme aj my. Obaja s muzom pracujeme, ked treba aj do noci, neustaleme sa musime vzdelavat, lebo to jednoducho nasa praca vyzaduje. Ale minule som tu citala ponosovat sa jednu mamicku, ze ako su financne zle na tom, vsetko je drahe, ale ona do prace nepojde, lebo by jej srdce puklo odist od dietata. Tak takto sa zit neda, mat vsetko. Doma na materskej ci rodicovskej je dobre, stale v papuckach a teplucku sediet na ritke, starat sa o dieta a domacnost a mat cistu hlavu. Ine je stresovat sa v praci, sledovat terminy, lehoty, neustale sa musiet vzdelavat, riadit ludi, zit v jednom kolotoci, ze clovek si v praci nema pomaly cas ani kavu vypit. Lenze nie kazdy je schopny vyjst zo svojho tepleho pohodlia a pracovat.

larisalarisa
2. apr 2022

@mell27 samozrejme, že tak učinim

larisalarisa
2. apr 2022

@squ1rrel lebo mi to nesedí. 60 je dosť nereálna cifra.

larisalarisa
2. apr 2022

@bodkolienka81 😀😀😀😀

michal711
2. apr 2022

@motylicek07 cca 1000€ odložíme mesačne . Keď som robil v zahraničí tak sme aj 3000 mesačne odlozili

mamula20
Odpoveď bola odstránená
larisalarisa
2. apr 2022

@michal711 museli ste mať skvelú prácu. Prečo ste sa vrátili robiť na SVK?

squ1rrel
2. apr 2022

@larisalarisa ja som mala kamosku ktora dokazala usetrit 50% z podpory 😲😲😲 mala iny zivotny styl ale aj tak, neskutocne…

77katarina
2. apr 2022

@squ1rrel Ale určite musela mať dobrú podporu ....inak si to NEVIEM predstaviť 🥴

marsmykkok
2. apr 2022

@77katarina prečo nie? Ak mala menší byt alebo menší dom, tak energie mala kľudne okolo 100 eur, ak veľa nezje na stravu stačí nejakých 150 eur maximálne, to máš 250 eur. Ak nemá nejaké finančne náročné koníčky kľudne mohla vyžiť napríklad z 270 eur mesačne. Problém ľudí čo neušetria je ten že sa nezakrývajú perinou na akú majú. Ked má niekto hypotéku 400, veľký byt alebo dom a energie 200, musí mať muž aj žena auto a na to dá napríklad mesačne na servis a výdavky spolu za 2 autá 300 eur, zoberú si ešte nejaký spotrebák za 100 eur a zarobia priemer tak potom logicky sa ťažko šetrí. Keby boli ľudia skromnejší a žili tak na čo majú, tak by aj výdavky mali nižšie a ľahšie by sa šetrilo.

77katarina
2. apr 2022

@marsmykkok Ale asi nemá dieťa 😉 keby ho mala tak určite nič z podpory neušetrí, iba jedine ak by bola dosť vysoká ....

squ1rrel
3. apr 2022

@77katarina presne tak ako pise@marsmykkok. Zila velmi skromne aj s frajerom toho casu tiez bez prijmu a bez podpory. Podpora je docasna, ked mas tri deti a ziaden alebo minimalny prijem tak je jasne ze nic alebo malinko usetris. A ak ti to vyhovuje dlhodobo tak okej, tvoja vec, ale potom nie je fer pisat ze usetrit viac je nerealne alebo dokonca utopia.
A je vela ludi co zarabaju nadstandartne ale nevedia si ustrazit vydavky a usetria nic dokonca si naberu dlh. Aj pre nich je to utopia, sice clovek by si pomyslel opak.

77katarina
3. apr 2022

@squ1rrel Tak klobúk dole pred tou pani 👍
Ja robím kvôli dieťaťu a pracovnej dobe iba na 6 hodín. Je to podradná práca, ale čo už .... nič iné v mojom okolí nebolo. Aj túto prácu mám po známosti. Nikdy by som si nepomyslela, že po 25 rokoch odpracovaných pre tento štát skončím tam kde skončím. Ale do dôchodku mám ešte aspoň 15 rokov podľa Krajniaka 😉 čo pochybujem ... Však túto prácu nebudem hádam robiť do dôchodku, ešte aspoň 2 roky vydržať a budem happy. Lebo dôchodok z odvodov bude na 😂😢

squ1rrel
3. apr 2022

@77katarina prajem vela zdaru pri hladani lepsieho ked pride ten cas 👍🏼

77katarina
3. apr 2022

@squ1rrel 🙂

Strana
z2