icon

Koľko treba zarábať, aby sa dalo normálne žiť?

18. apr 2023

Ahojte, kamarátka nedávno skončila školu a má problémy ešte s financiami.
Ja študujem neviem to posúdiť.
Mesačne cestovanie 200€
Býva s rodičmi, takže im mesačne na domácnosť prispieva 200€
Externé štúdium mesačne 150€
Telefón 25€ mesačne
575€ výdavky len povinné.
Koľko by mala zarábať v čistom aby vychádzala dobre?
Ďakujeme za rady
Resp. tipy ako ušetriť? 🙂

Strana
z4
kristiii
20. apr 2023

@zeldia to jedlo je zrejme v tých 200, čo dáva rodičom, keďže nie je uvedené ako extra položka

kulumulu123
20. apr 2023

Vies niekto vyzije zo 600eur a niekomu nestaci 3000 takze tazko radit... Zalezi od nakladov a zivotneho stylu

saxana000
20. apr 2023

@zomby zadarmo nie moze pomahat inak a financie vyuzit na nieco ine.naco to dievca chodi do roboty ked z toho vlastne nic nema?

zomby
20. apr 2023

@saxana000 môj syn pracuje a študuje VS externé a prispieva do domácnosti , je dospelý ,pracujúci ,nároky vysoké. ,takže ani náhodou by ma nenapadlo ho živiť zadarmo ,do štúdia mu prispievame s manželom 500€ ročne ,štúdium ho stojí 1500€ letný a zimný semester

saxana000
20. apr 2023

@zomby prispieva ti tolko ze mu ledva ostane na cestovne a telefon? nie som proti prispievaniu do domacnosti ale podla mna je ta suma prehnana..dievca si ma teraz trochu aj uzit ten studentsky zivot.napalti sa v zivote este dost...

taja567
20. apr 2023

@lvulik 25 e za telefón je veľa, tak sa pripnem a nechám si poradiť konkrétny paušál, volanie, sms, mms, internet pod 25 e. Myslím to vážne, lebo nemám na také veci čas ani trpezlivosť, ďakujem.

zomby
20. apr 2023

@saxana000 nie prispieva 170€ a ostane mu ako vojakovi z povolania až,až

linduska86
21. apr 2023

@mijo53 O2

slniecko5
21. apr 2023

@taja567 mne ponúkol Telekom 17 eur za neobmedzene volania, sms, mms a 6GB dat. V januári. V O2 som platila 25-30.
Mám tam síce aj zamestnaneckú zľavu, robim pre dcérsku spoločnosť, ale tá sa uplatniť nedala počas MD/RD, takže toto bola bežná ponuka.
Máme od nich aj Magio tv a internet, neviem, či to súvisí..

panda21
21. apr 2023

Za 20€ môže mať neobmedzené volania, sms aj internet.. Ak nepotrebuje až tak volať a písať, za 10€ ma 200 voľných minút a 8gb dát.. Zmenila by som operátora.

dixinka5
22. apr 2023

@saxana000 je to predpokladám aj so stravou takze pohoda

dixinka5
22. apr 2023

Tak to dochádzanie denne nechápem. Veď si môže nájsť ubytovanie niekde v okoli skoly/prace a to co platí rodičom by platila za izbu niekde sama. Ako samozrejme išli by jej výdavky na stravu predpokladám že doma ma komfort že nakupujú rodičia ale tak to si musí vykomunikovat. Neviem z akých pomerov pochádza. Ja som rodičom neplatila nič keď som u nich žila ale som sa podieľala na nákupoch a vsetke domáce prace som robila ja takze som si to “odpracovala”.

Ale take zhrnutie do budúcna. Keby chcela si nájsť podnajom sama alebo s niekym tak od 400€-700€ 1- 1,5 izbový byt (záleží od daného mesta v BA to môže byt ďaleko viac) plus strava taká normálna aj zdravá aj nezdravá občas restika, kava, pizza a pod. minimálne 300 € (tiež záleží koľko a co je jej jedalnicek) drogeria na mesiac aspoň 30€ (+\-) sama toho prášku na pranie toľko nespotrebuje, takze rátam aj menej ale záleží ale ma nároky na skincare a makeup 🤷‍♀️. Mobil a doprava ak ma auto je toho ešte viac. Sám človek minimálne 1000€ a viac.

ivet78
22. apr 2023

Ja by som na mieste kamaratky.. alebo autorke prispevku poradila... 200 euro za cestovne je priserne vela.... my sme 5 clenna domacnost vsetci dochadzame do skoly a do prace... a 200 euro neprecestujeme. Druha vec je... ako moze nedavno skoncit skolu a mat dalsiu skolu... za 150 euro. Vysoka skola popri praci sa plati 500 suro na pol roka, cize na 5 mesiacov. Cize nechapem ked stale studuje preco nestuduje normalne na skole a mala by skolstvo zadarmo a rodicia by na nu dostavali stale pridavky. Bud tvoja kamoska nevie pocitat.. alebo tu nieco nesedi. A tym padom cela tato diskusia je uplne zbytocna.

norbi2501
23. feb 2025

No ked Bude Sama platit AJ jedlo plus SA prestahuje do samostatnej izby na zaciatok v BA kde je dobra praca tak to mas cca 300 izba +300 Strava obchod + 100 restika, cestovne zavysi akym prostriedkom ked elektricenka+ 35 + Telefon 25+ zabava kazdy druhy tyzden Von niekde dajme tomu ze 50+50=100 ja napriklad chodim AJ cvicit tak +45 DOKOPY to cini 905 euro na ako taku existenciu aby clovek nebol v depresii a Mal sice z minima ale AJ trosku toho AJ toho. Takze teraz Chces odkladat aspon 500 mesacne na buduce byvanie do investicii, 200 nechavat na ucte ako rezervny fond ( oblecenie, doktor ako zubar, nejaky ten darcek na narodeniny niekomu abo Vianoce , chapeme sa) na dovolenku by som SA 5 rokov vysral neoplati SA to kym nemas ovela vacsi prijem ale chodit dovolenkovat na ukor 500 usetrenych investovanych je prinsjmensom nerozumne, mne staci IST AJ na turu alebo rodicovsku chatu, pripadne si zrobim trip do prahy za kamosmi ( nestoji to ale 1000 euro , max tak 250). No takze suma 1600 netto ak si sama planujes a nechces byt odkazana Len na prislub dobreho partnera, samozrejme ked to vyda a partner tieZ urobi priklad 1800 netto ( Myslim tym len status Manzel), tak uz su to ine pocty. 1600 netto je Myslim 2100 hrube , ked berieme AJ stravenky pripisane k uctu teoreticky 2000 brutto je vpohode prijem s peknym lifestyle, na zaciatok by som SA uspokojil AJ s 1600 brutto rok abo Dva SA posnazis v Ok firme a budes mat tych 2000 ;)

Strana
z4