Koľko úspor by mal mať slobodný tridsiatnik?
Ahojte, zaujímal by nezainteresovaný názor koľko by podľa vás mal v dnešnej dobe mať slobodný človek okolo 30tky vlastných úspor. Ďakujem.
Plus koľko zarába?
Zase umelo vytvorená diskusia na rozprúdenie vášní? To, koľko by mal mať úspor záleží od mnohých faktorov - dostal niečo od rodičov, dostal bývanie, platí hypotéku, platí podnájom a sporí na bývanie, býva u rodičov, zarába minimálku alebo 1500 netto alebo 4000 netto, má deti, atď. Niekto s príjmom 1000, ktorý nedostal od rodičov nič a platí si podnájom, nemôže mať predsa také úspory ako niekto, kto zarába 3000 a dostal od rodičov byt po babke.
No aspon 2 nehnutelnosti a minimalne 2 auta. Na ucte aspon 100 tisic Eur a nieco aj v kryptomenach.
Toľko, koľko potrebuje a vie si zarobiť.
Ak by to mal byt moj partner, tak dost na to, aby som sa vedela na takeho muza spolahnut v pripade nejakych vaznych probemov alebo napr materskej
Z mojho pohladu 30+ rocny muz mal dost casu a skusenosti za sebou na to aby mal napr vlastne byvanie
ty si ten 30r muž alebo jeho nároičná frajerka ?
Mmch. je podstatný rozdiel, či ide o chlapa ktorý má remeslo a pracuje cca 10 rokov, alebo je po VŠ a rozbieha sa
ZAVISI OD PLATU nie? niekto robi po VS len 6 rokov , niekto robi od 18 rokov uz 12. to je rozdiel.
Moj muz sice nemal v 30tich vlastne byvanie,ale mal dobre rozbehnutu vlastnu firmu ,auto a ziadne pozicky. kazdemu sa inak dari,ale v 30tke by uz nieco mal mat,alebo aspon niekde smerovat.
jaj a ked zije u rodicov alebo ci zije sam.
keby mam 30 som slobodna bezdetna a navyse by som byvala u rodicov a vezmem v uvahu ze pracujem od 19tich - bola by som za vodou 😀
Veľmi individuálne. Toto sa nedá špecifikovať. Poznám ľudí, ktorí si v mladosti užívali a svoje možné uspory vrážali napr. do cestovania, ale v momente ako sa usadili, založili rodinu, tak tie úspory začali tvoriť a dostatočnú rezervu si vytvorili veľmi rýchlo. Poznám ľudí, ktorí v mladosti dostali/zdedili nehnuteľnosť a svet gombička bez úspor, však nejako bolo, nejako bude. Ktorí z nich sú zodpovednejší?
A ako porovnáš úspory pri niekom, kto zarába 1000e mesačne a inom, kto zarába 3000e mesačne?
Budem úplne paušalizovať ale tých 5-10tisic by už mal mať. Či pracuje 12 alebo 5 rokov je jedno, za 5r keď bude odkladať len 100€ mesačne, tak má 6k bez akéhokoľvek úroku navyše 🙂
Nic a načo , v živote som nemala úspory
@minenkaa 😂😂😂😂 to bude asi ironia, ci?
@predavamknihy nie
Podla toho, ake ma on ciele a zivotne plany. Jeden spoluziak syna sa tak nastavil, ze od 20.tky bude makat a odkladat 600 €za mesiac. 7200 rocne *8.rokov uz robi mal by mat 57 600. Keby boli uroky, ako za komanca, uz by mal nejakych 65 000.To sa mi este chvalila jeho mamka, ze co jej dava 200 € na domacnost, takto mu odkladala. +nejaka desina teda. Ma pre neho "vkladnu knizku". Chodia s frajerkou po bytoch a mozno im vyjde bez hypo, jej fin. situaciu nepoznam. Ale to je chalan jak lusk a ma jasno v prioritach. Nezivit ziadne auto, neflaka sa, neprefajci, nepije, chodi na bike do roboty aj za zabavou . Ten sa rodicom ozaj vydaril 🌞 tipujem, ze o par rokov bude starosta, je taky tiyp.
@predavamknihy aby mal vlastné bývanie alebo aby mal bývanie zaťažené hypotékou na 30 rokov?
Z bežného priemerného platu podľa mňa nie je reálne aby 30ročný mal vlastné bývanie, veľa ľudí si aj berie hypotéku keď už tak ako manželia alebo aspoň partneri, a aj tak to bývanie nie je ich, iba raz možno bude v tom ideálnom prípade, ak sa nič nestane, nepostihnú ich choroby, strata zamestnania, smrť...
@ahhola To chalan v 20-tke zarabal tak dobre, ze mu po najme a ostatnych nakladoch zostalo 600€ do uspor, alebo byval u rodicov? Lebo vies ako, vela mladych ludi tuto moznost nema.
A ako ti pomôžu naše úspory?
@denkabemommy ano kazdy normalny clovek ked MA MOZNOST si setri.
@balerina2025 podľa mňa možnosť sa dá (takmer) vždy vytvoriť. Ak mi nestačí plat, vezmem bokovku na pár mesiacov, aby som si rezervu urobila ale viem, že nie všetci tak rozmýšľajú.
@denkabemommy otazka znie, ci sa oplati mat konzervativne fondy. lebo ja mam za par desiatok rokov maly vynos. premyslam nad prehodnotenim ist do rizikovych fondov.
kamarat tak mal a za par rokov krasne nasporene, za dakych 20 rokov uz pekna suma. samozrejme aj lepsie zaraba ako ja 🙂
ale kazdy normalny si odklada aj inde, lebo od tohoto statu sa dockame tak toho, ze na dochodok pojdeme az v 70tke. ak vobec.
Akože koľko by mal mať v ideálnej spoločnosti a situacii? No minimálne by mal mať vlastný 3i byt a na účte úspory aspoň 50tisic.. ale my nežijeme v ideálnom svete 🤣
Myslím že ak zo svojej výplaty dokáže vyžiť a odložiť si tretinu na sporiaci účet, môže si gratulovať.. tak isto si môže gratulovať ak má našetreny aspoň jeden mesačný plat ak by sa náhodou niečo stalo.. najmä si môže gratulovať ak má hypotéku, alebo podnájom a ostáva mu dostatočne tak aby len neprezival od výplaty k výplate..
Zbytočná otázka. V 30tke 100 000e a v 31 kľudne mrtvy. Čo sa chceš s niekým porovnávať alebo si hľadáš ženícha? 😃 A porovnávať sa chceš s kým s Jovineckom alebo s Ferkom z Hornej Dolnej? Najskôr si treba vybudovať seba a to Ti nikto nevyčísli, aké máš vzdelanie, jazyky, ako sa staráš o svoje telo, o seba. Nie sú všetko len úspory. Zarábaj tak, aby si šetriť nemusela. To si myslím ja. Miniem na čo potrebujem, ale vyslovene si na nič nešetrim. Čo nepotrebujem minút, mi zostane na účte.

ma vlastne byvanie?