Kompenzačný príspevok - výpočet
Môj otec dochodca občas pracuje na dohodu ale za rok zarobí možno 5-600€. Keďže mamka zomrela od 9/24 dostáva aj vdovský. Okrem toho dostaval aj kompenzačný príspevok z upsvar (asi tak sa to volá) a keď mu to vlani na úrade zrátali tak mu prišlo rozhodnutie že o tie príspevky príde,lebo mal vysoké príjmy, a môže o rok znova požiadať, ak som dobre pochopila.
Vie prosím niekto vysvetliť ako sa to počíta? Býva na druhom konci SVK, som rada že nesedí doma. Nejde v prvom rade o peniaze, ale viete ako to pri staršej generácie ide....frfle.... a dosť.
Chcem nejak vyrátať či má vôbec nárok, lebo vlani ako mu odňali ten príspevok tak sa zaťal a iba sedel doma.
On je veľmi zručný remeselník, prácu by aj mal, len je s ním čoraz ťažšie.
Životné minimum pre dospelú osobu je od 1.7.2025 asi 284,13 € mesačne, takže trojnásobok by bol približne 852,39 € mesačne
ak ma viac kompenzacne prispevky nedostane zaratava sa aj dochodok (vratane vdovskeho) ale teda kompenzacie ma kolko 20€ mesacne ?
urcite mu je lepsie si ako dochodca privyrobit
@anonym_autor nesmie presiahnuť trojnásobok životného minima. A životné minimum je 284€
@anonym_autor Každý by mal mať nárok na kompenzácie ťažkých zdravotných problémov, ale radšej dajú dôchodcom, veď tí ich budú voliť
@anonym_bfb81f Aj toto je dôchodca. A nielen dôchodci stále čakajú príspevky od štátu. Pozri sa, koľko žien matiek v produktívnom veku tu doslova parazituje na systéme, koľko peňazí ide na zbytočné invalidné dôchodky a rôzne dávky - aj to sú voliči a ešte aj na rôzne opatrovateľské príspevky ľuďom, ktorým sa nechce normálne robiť.
Ale vždy tu každému vadia iba starobní dôchodci.
Životné minimum pre dospelú osobu je od 1.7.2025 asi 284,13 € mesačne, takže trojnásobok by bol približne 852,39 € mesačne
ak ma viac kompenzacne prispevky nedostane zaratava sa aj dochodok (vratane vdovskeho) ale teda kompenzacie ma kolko 20€ mesacne ?
urcite mu je lepsie si ako dochodca privyrobit
@anonym_96fb4a áno trápila si klinec po hlavičke, ten príspevok je pár eur, za rok ak nie je chorý by zarobil viac. Len v tomto prípade mu ide o princíp, že podľa zdravotného stavu by nárok mal len mal vyššie príjmy
Keď ešte žila mamka, mal dôchodok okolo 650€ ale teraz aj vdovským to bude viac.
Ráta sa tam aj to čo dostali teraz naviac?
@anonym_96fb4a áno trápila si klinec po hlavičke, ten príspevok je pár eur, za rok ak nie je chorý by zarobil viac. Len v tomto prípade mu ide o princíp, že podľa zdravotného stavu by nárok mal len mal vyššie príjmy
Keď ešte žila mamka, mal dôchodok okolo 650€ ale teraz aj vdovským to bude viac.
Ráta sa tam aj to čo dostali teraz naviac?
@anonym_autor ano rata sa cely prijem, takze pekne nech si privyrobi proste su dane hranice odkedy nema narok a tak je to fer (tiez mam zo zdravotneho pohladu narok na kompenzacie ale pre prijem ich nedostanem)
@anonym_autor ano rata sa cely prijem, takze pekne nech si privyrobi proste su dane hranice odkedy nema narok a tak je to fer (tiez mam zo zdravotneho pohladu narok na kompenzacie ale pre prijem ich nedostanem)
@anonym_96fb4a ďakujem,ale od 75 ročného chlapa(hlavne pri toľkých dg)by podľa mňa nikto nemal očakávať aby chodil do práce.
@anonym_96fb4a ďakujem,ale od 75 ročného chlapa(hlavne pri toľkých dg)by podľa mňa nikto nemal očakávať aby chodil do práce.
@anonym_autor sak samozrejme ze nemusi ist do prace pisala si to tak ze nechodi kvoli prijmu aby dostal kompenzacie, je to uplne na nom prijem ma predsa

@anonym_autor Každý by mal mať nárok na kompenzácie ťažkých zdravotných problémov, ale radšej dajú dôchodcom, veď tí ich budú voliť