Komu patrí dotácia na obnovu domu?
Prosim Vie mi niekto poradit?Znamy kupil pred rokom dom.Stary majitel poziadal o dotaciu na obnovu domu este kym bol samozrejme vlastnikom on.Peniaze maju nabehnut kazdu chvilu na ucet uz novemu majitelovi domu ale ten predosly si narokuje na tie peniaze ze ked nabehnu ma mu ich poslat.Vie niekto poradit komu tie peniaze vlastne patria ci novemu alebo staremu majitelovi?dakujem
Inak zaujimave, ze peniaze pridu novemu majitelovi, tomu nerozumiem. Lebo dotacie su viazane na ziadatela A nehnutelnost.
Sused zacal opravovat dom, poziadal o dotaciu, pocas cakania zomrel. Jeho deti dotaciu nedostanu.
@veklipo ved to nechapem ani ja ze pridu novemu majitelovi
@veklipo dom prerabal stary majitel len ked ho predal ci to vsetko neprechadza na noveho
Ak dom prerobil starý majiteľ (on je žiadateľ dotácie), peniaze dostane on.
@tamitamitami nie nedostane dostal ich novy
@tamitamitami a preto teraz nevieme co s nimi kedze stary ich pyta
Patria tomu, kto dom prerobil a poslal bločky a faktúry k dotácii. Pôvodný majiteľ musel vydokladovať náklady prerábky a až potom sa mu dotáciou refundujú náklady.
a nezapočítal si pôvodný majiteľ náklady vynaložené na opravu domu do kúpnej ceny nehnuteľnosti pri predaji? (myslím, že asi áno), takže by ich mal dvakrát uhradené, ak by dostal peniaze od nových majiteľov, ktorý vlastne pôvodnému uhradili kúpnou cenou vynaložené náklady na opravu. Nepredpokladám, že pôvodný majiteľ predával dom po rekonštrukcii za cenu akú by dostal za neopravený dom.
Patria tomu kto dom prerobil,požiadal o dotáciu a dôkladoval prerabku
Celé to je nezmysel. Tie peniaze hlave prídu na číslo účtu, ktoré bolo uvedené v žiadosti. To by musel uviesť číslo účtu nového majiteľa. Ale, on mal aj povinnosť pri zmene majiteľa uvedeného na LV túto skutočnosť ohlasit. Známy kúpil dom uz prerobený. Takže nárok na tie peniaze nemá. Je to len šikovnosť pôvodného majiteľa, že si prerábku vybavil cez dotáciu.
@hipuska Tiež mi to príde celé divné.
Ak pôvodný majiteľ žiadal o dotáciu a aj rekonštrukciu dokončil, musel riešiť aj papiere vo finálnej fáze (tam sa udáva aj číslo kde majú byť peniaze vyplatené).
Neviem si teda predstaviť akým spôsobom by prišli peniaze na účet nového majiteľa.
Dostal ich už nový majiteľ alebo si len myslí že ich dostane?
@tamitamitami dnes ich dostal
@hipuska dnes mu prisli peniaze len ten stary majitel o tom vie a hned volal aby mu ich poslal na ucet ze patria jemu
No samozrejme, že patria starému vlastnikovi čo nechápete? Žiadal o dotáciu on aj to prerobil tak kto má mať peniaze asi, navyše nezmysel účet dával stary vlastník tak zkade by nabrali iné číslo účtu?
Videla si papiere? Preboha....véd žiadateľ je k nejakému dátumu...predtým sa robí enrgeticky certifikát a aj potom energeticky certifikát....ako môže na zmluve niekto zmeniť číslo účtu? Prevod vlastníckych práv je niečo iné.....to je predaj....ale žiadosť o dotáciu je viazaná na obnovu danej nehnuteľnosti....musel v úvodnej mluve uviesť už číslo účtu kupujúceho....? Pokiaľ nevidím na papieri a neverím s príslušnými úradmi.....v žiadnom prípade stat nemôže posielať len tak bezdôvodne na iné číslo účtu....notársky overený podpis.....je toho sucastou
Keď to tak je....tak to je asi vopred plánované so súhlasom oboch. Q nie ze teraz ako deti píšete na MK
Takze peniaze patria novemu majitelovi uz sa to obvolalo takze zas sa mi len potvrdilo ze tu na MK sa neoplati nic pytat.Vsetke ste premudrele pritom hovno viete.
som rada, že som mala pravdu🙂)
@tamitamitami na niečo podobne som myslela aj ja. Tato vyzva nie je na to aby sa niekto obohatil ze cez vyzvu da opravit dom a preda ho za viac. Je to skor dotacia na opravu domov ludi ktori vylepsia svoj dom (v ramci pravidiel) a budu v nom dalej zit
@autorka si zlata ze sa tu nieco spytas a potom napises ze hovno vieme...vies, toto nie je standardna otazka, toto bola spekulacia toho co dom opravoval a zda sa ze cela vyzva je dokonca pripravená na pripad takejto spekulacie - logicky by som tiez povedala ze ten co dom opravoval ma narok na peniaze, ale tu to nie je z dovodu spekulacie...
@katkaseiner uplne suhlasim. Autorka tu obvinuje zeny, ze hovno vieme a pritom..pri ziadosti o vyplatenie prispevku - musel podat ziadost o zmenu zmluvy - uviest cislo uctu, udaje o opravnenej osobe, tj. musel vediet cislo obcianskeho + udaje z rodneho listu pre dohladanie a overenie noveho majitela ci splna podmienku bezuhonnosti. Takze, je tu otazka, odkial tieto udaje vsetky zobral? Jedine, ak mu ich poskytol novy majitel domu. Cize zjavne, novy majitel domu zjavne musel aj podpisat ziadost o vyplatenie financneho prispevku alebo aspon plnomocenstvo na zastupovanie.....pretoze, SAZP len tak neposle peniaze -na, tu mas..ak nemas na ne narok. Autorka mala toto vsetko vediet a potom by nezakladala diskusiu - majú mu nabehnúť peniaze....
@aduskatt ano vy jedina ste mala pravdu presne tak isto mu to povedala pani na telefone.
@katkaseiner je to presne ako pisala pani vyssie ze stary vlastnik by ten dom nepredal za tu sumu za aku ju predal keby nebol dom prerobeny takze on to uz vraj mal vyplatene pri predaji domu a vsetko preslo na noveho majitela.
@hipuska tak ked neviem alebo nie som si ista tak nereagujem predsa na temu ked sa na nieco pytam tak ocakavam ze odpise niekto kto o tom nieco vie nie???
@hipuska kto si co mysli a ako by to asi malo byt mi bolo prd platne
venujem sa finančníctvu a realitám, tak mi to nejak tak vyplynulo z toho🙂
Ale ved ten starý majiteľ ho iste predával s prirazkou...kde si do ceny napocital náklady na opravu...
@autorka...ja som ti odpovedala z pohľadu žiadateľa....to sme boli aj my....a predaj domu pri dotacii nie je v rozpore, len si myslím ze by sa nemali obísť dane statu.....

Kto opravoval dom? Kto znasal naklady na opravu?
Lebo "dotacia na obnovu domu" je vlastne preplatenie nakladov, ktore niekto predtym vynalozil na opravu.