icon

Konsolidácia: Dopady na matky samoživiteľky

26. sep 2025

Aby bolo jasne neschvalujem opatrenia,skor sa zamyslam nad tym preco sa tolko ludi nad tym pohorsuje,ked vacsina mamiciek aj tak nepracuje a su castokrat doma s dietatom az do 6rokov. V niektorych krajinach ste doma polroka a sup do prace. Mrzi ma to,ze to postihne hlavne tie najzranitelnejsie matky samozivitelky.

Strana
z3
anonym_817cf4
26. sep 2025

Čím to ide postihnúť samozivitelky konkrétne?

martinka13
26. sep 2025

Nerozumiem. To keď je matka na materskej tak sa jej konsolidácia nedotkne? Manželovi neznížili daňový bonus, nezvýšili mu odvody do zdrav. poisťovne, čo mu znížilo čistú mzdu? Nezvysili jej DPH? A to este nepíšem o vyvolaných dopadoch z transakčnej dane a podobne. Tak to potom majú ženy na materskej v pohode...

anonym_0f45cc
26. sep 2025

@anonym_autor vies preco? lebo chuderky nebudu moct chodit na kavicky a kolaciky

vladuska20
26. sep 2025
@martinka13

Nerozumiem. To keď je matka na materskej tak sa jej konsolidácia nedotkne? Manželovi neznížili daňový bonus, nezvýšili mu odvody do zdrav. poisťovne, čo mu znížilo čistú mzdu? Nezvysili jej DPH? A to este nepíšem o vyvolaných dopadoch z transakčnej dane a podobne. Tak to potom majú ženy na materskej v pohode...

@martinka13 ale vy ste 2ja,teda jeden plat a materska alebo 2platy.Ale samozivitelky to maju ozaj tazke a buduci rok este tazsie to budu mat.Ako naozaj klobuk dole,ze to mnohe zvladaju.

anonym_0f45cc
26. sep 2025
@anonym_817cf4

@anonym_817cf4 konkretne to postihne ich muzov, a oni tym padom menej budu vyskakovat. 🙂

martinka13
26. sep 2025
@vladuska20

@martinka13 ale vy ste 2ja,teda jeden plat a materska alebo 2platy.Ale samozivitelky to maju ozaj tazke a buduci rok este tazsie to budu mat.Ako naozaj klobuk dole,ze to mnohe zvladaju.

@vladuska20 súhlasím. Ja som odpovedala autorke, ktorá sa čuduje, ako konsolidácia ovplyvní matky na materskej a rodičovskej. Samosiviteľky to si ani nechcem predstaviť.

denkabemommy
26. sep 2025

Predstav si koľko mamičiek na materskej/doma s dieťaťom si privyrábalo na živnosť, tým že sú doma do 6r, tak nemali žiadne výdavky ohľadom živnosti, lebo napríklad príjem bol pod 9k ročne a ZP platil štát. Zrazu však majú platiť, čo pre kopec z nich môže byť likvidačné, ak napr hačkujú hračky, šijú oblečenie a zarobia tým 3-4k ročne aj s nákladmi, tak keď zaplatia materiál a odvody budú robiť pre pár drobných? (doslova).

Môžeš si aj ty sama vyrátať o koľko nižší plat budeš mať, vďaka vyšším odvodom, z ktorých koniec koncov nič neuvidíš, keď si pozrieš demografickú krivku...

Potom sa tu jedna primadona, ktorá sa chce hrať na ministerku vyváža do US za naše peniaze, robia sa oslavy za takmer milión €, ktoré doslova prežrali a prepili smeráci,...

A k tomu celému sa všetci správajú k novinárom ako k hnoju, neodpovedajú vlastne bežnému "plebsu" na otázky a pošlú ich do teplých krajín.

Ja si myslím, že konsolidácia je len kvapka v tom celom, čo ľudí serie a právom.

anonym_817cf4
26. sep 2025
@anonym_0f45cc

@anonym_817cf4 konkretne to postihne ich muzov, a oni tym padom menej budu vyskakovat. 🙂

@anonym_0f45cc samozivitelky nemajú mužov 😁 skôr som myslela keď som sama s dvoma deťmi a jedným príjmom ako ma to ide ovplyvniť

autor
26. sep 2025

Narazam na konkretne opatrenia,ktore sa maju dotknut pracujucich mamiciek na materskej a rodicovskej.v mojom okoli nepoznam mamicky,ktore by pracovali na rodicovskej a nadavaju,ved sa ich to nijako nedotkne,kedze nerobia a zeny ktore si privyrababaju napriklad hackovanim,ani jedna nema zivnost,riesia predaj cez socialne siete

anonym_0f45cc
26. sep 2025
@anonym_autor

Narazam na konkretne opatrenia,ktore sa maju dotknut pracujucich mamiciek na materskej a rodicovskej.v mojom okoli nepoznam mamicky,ktore by pracovali na rodicovskej a nadavaju,ved sa ich to nijako nedotkne,kedze nerobia a zeny ktore si privyrababaju napriklad hackovanim,ani jedna nema zivnost,riesia predaj cez socialne siete

@anonym_817cf4 peniazo darca sa vacsinou najde, nepoznam z mojho okolia ziadnu so samoziviteliek co nema partnera ;) a takze zase nech sa tu teraz kazda druha nehra neviem na co. a vlastne mam za to ze vacsina ma este zijucu otecko maminku. co tiez ked su normalni a moznu pomozu.
a takisto zeny dostavaju vyzivne verim alebo (horsi pripad) vdovske :/ ale chapem, mnohe ani nevedia kde je otec kto je otec a preto otec neplati....chapem
@anonym_autor jednoducha odpoved, vyseru sa na to. alebo to budu robit na cierno ako to aj tak uz teraz robi vacsina

viestta
26. sep 2025

@anonym_autor matky na rodicakoch nie su dovodom preco sa musi TAKTO konsolidovat. Dovodom nie je ani Odor a dokonca ani Matovic. Konsolidacia verejnych financii sa nerobi tak ako sa to robi teraz u nas. Dovodom potreby konsolidacia je totalna neschopnost vlady vytvorit korektne a stabilne podnikatelske prstredie, ktore by motivovalo podnikat v tejto krajine, prostredie, ktore by zvysovalo tvorbu HDP, zvysoval by sa vyber dani a odvodov. Pretoze len silna ekonomika produkuje HDP a plati dane a odvody. Silna ekonomika ma na to aby sa postarala o tych, ktori sa o seba postarat nevedia. Takze keby sa vlada zaoberala tym aby podporila ekonomiku, nemusela by trhat detom rozky od huby a vyhovarat sa na tych, ktori za jej prusery nemozu.

aniele
26. sep 2025

Prečo? Ja napríklad preto, že okrem odvodov pre SZČO bez výnimky (čo spôsobí, že mnohí, ktorí si tým legálne privyrábajú, napr. k dôchodku ako ja, ale príjmy z toho majú nízke, prípadne kolísavé), máme konsolidovať iba my. Oni rozhadzujú. Príjem a predražené zákazky pre "našich" ľudí. Dvojitý meter. Detailnejšie to popísala @denkabemommy.
Okrem toho (mimo konsolidácie) nový trestný zákon, podvody, plagiátorstvo... Aj ten nový ústavný zákon. Adopcia len pre manželské páry. To nepostihne len LGBT+, ako vyhlasujú, ale aj napríklad osamelú ženu, ktorá by si chcela adoptovať dieťa, má vytvorené podmienky (možno aj lepšie ako slobodná matka či rozvedená, ktorá predsa tiež vychováva dieťa sama). A dnes som natrafila napr. na toto:
https://blog.sme.sk/martinondras/politika/zakon...
Titulok hovorí o Slovensku ako takom, ale je to o obyčajných ľuďoch, ktorým niekto vyfúkne ich pôdu. Zase sú za tým peniaze, dotácie. Samozrejme, z tej zlej EÚ, ktorá ich poskytuje a na ktorú treba nadávať, keď to chce kontrolovať (prípad penzióny).
Všetko so všetkým súvisí.

gribka1
26. sep 2025

Zas pohľad na niečo, čo nie je absolútne problém našej ekonomiky. Kedy už konečne ľuďom dopne.

anonym_34cf34
26. sep 2025
@anonym_817cf4

@anonym_817cf4 dotkne sa jej zdražovanie všetkého, potraviny, cestovné, služby, energie, dane, škôlka

anonym_1dcce8
26. sep 2025
@anonym_0f45cc

@anonym_autor vies preco? lebo chuderky nebudu moct chodit na kavicky a kolaciky

@anonym_0f45cc
Tento komentár je riadne trápny.
Ja sa teda nezapájam do týchto diskusií ale toto mi nedalo.
Ja na žiadne kávičky nechodím a ani moje známe ktoré su na RD. Aj keď by, tak to nie je tvoj problém.
Žijeme normalnym životom ale vyskakovať si nemôžem. Mam hypo a rôzne iné výdavky ako veľa ostatných ľudí.
Túto konsolidáciu môže podporovať iba niekto kto má peniaze buď na rozdávanie alebo je riadne pripečený, inak si to vysvetliť neviem.
Kopnúť si do žien ktoré sú na RD ako do odpadu spoločnosti je už fakt cez.
Som normálne zamestnaná cez 10r v jednéj firme, bez PN. Ako som si len mohla dovoliť byť na RD, idem do kúta a budem sa hanbiť!

anonym_0f45cc
26. sep 2025
@anonym_1dcce8

@anonym_0f45cc
Tento komentár je riadne trápny.
Ja sa teda nezapájam do týchto diskusií ale toto mi nedalo.
Ja na žiadne kávičky nechodím a ani moje známe ktoré su na RD. Aj keď by, tak to nie je tvoj problém.
Žijeme normalnym životom ale vyskakovať si nemôžem. Mam hypo a rôzne iné výdavky ako veľa ostatných ľudí.
Túto konsolidáciu môže podporovať iba niekto kto má peniaze buď na rozdávanie alebo je riadne pripečený, inak si to vysvetliť neviem.
Kopnúť si do žien ktoré sú na RD ako do odpadu spoločnosti je už fakt cez.
Som normálne zamestnaná cez 10r v jednéj firme, bez PN. Ako som si len mohla dovoliť byť na RD, idem do kúta a budem sa hanbiť!

@anonym_1dcce8 ja konsolidaciu nepodporujem. ale prepac podla toho co tu citam od korony tu je vacsina zien len vyzieracka systemu.
stat nikdy nemyslel na samozivitelky. ale prepac - este raz, stat nezaujima ze zenu opustil muz alebo opacne, v inych statoch maju taketo zeny aspon dake ulavy. ale my zijeme na slovensku....
a koho je to vina ze si nasla debila?
vdova ma vdovske..(aj ked to je tiez nekomentujem...)

vobec nepodporujem konsolidaciu ale jedine na co sa zmeni kon je len vyplakavanie.
a ja som jedna z tych co obracia korunu aby vedela daco uz teraz usetrit...

aniele
26. sep 2025
@anonym_0f45cc

@anonym_817cf4 peniazo darca sa vacsinou najde, nepoznam z mojho okolia ziadnu so samoziviteliek co nema partnera ;) a takze zase nech sa tu teraz kazda druha nehra neviem na co. a vlastne mam za to ze vacsina ma este zijucu otecko maminku. co tiez ked su normalni a moznu pomozu.
a takisto zeny dostavaju vyzivne verim alebo (horsi pripad) vdovske :/ ale chapem, mnohe ani nevedia kde je otec kto je otec a preto otec neplati....chapem
@anonym_autor jednoducha odpoved, vyseru sa na to. alebo to budu robit na cierno ako to aj tak uz teraz robi vacsina

@anonym_0f45cc Nemyslíš vážne, že má byť považované za normálne, aby "žijúci otecko a maminka" financovali dospelú dcéru s deťmi. V krízovej situácii, krátkodobo, určite. Ale ekonomika má byť predsa nastavená tak, aby bol každý schopný stáť na vlastných nohách. Aj žena, ktorá ostane sama s dieťaťom (a čo ešte, ak je náhodou postihnuté!). To je výrok na úrovni toho "priemerovho", ktorý kedysi vyhlásil (parafrázujem), že najväčším pozitívom Slovákov je to, že dokážu vyžiť z mála. Škoda, že nám nechce ísť príkladom.

viestta
26. sep 2025
@anonym_0f45cc

@anonym_0f45cc ale aj matka, ktora ide na kavicku a kolacik podporuje ekonomiku, pretoze ten co jej uvari kavu a upecie kolac zaplati zo svojho zisku dane a odvody, este aj ona zaplati statu DPH za tu kavu a kolac. Ano, moze si upiect kolac doma aj kavu zaliat. Moze si aj ten lekvar do kolaca uvarit, pozbiera na neho maliny v lese, uplne najlepsie asi bude ak si vypestuje aj psenicu a kavu doma v kvetinaci. Kupi len ten cukor, ktory nema zvysenu DPH. Ty si studovala u pana Kamenickeho, vsak?

anonym_0f45cc
26. sep 2025
@aniele

@anonym_0f45cc Nemyslíš vážne, že má byť považované za normálne, aby "žijúci otecko a maminka" financovali dospelú dcéru s deťmi. V krízovej situácii, krátkodobo, určite. Ale ekonomika má byť predsa nastavená tak, aby bol každý schopný stáť na vlastných nohách. Aj žena, ktorá ostane sama s dieťaťom (a čo ešte, ak je náhodou postihnuté!). To je výrok na úrovni toho "priemerovho", ktorý kedysi vyhlásil (parafrázujem), že najväčším pozitívom Slovákov je to, že dokážu vyžiť z mála. Škoda, že nám nechce ísť príkladom.

@aniele

financovali ci podporovali? ja nepisem o 1000 euro mesacne...
a ver ze nastastie ja som si v zivote od mojej rodiny ani cent nepozicala....zena co ma postihnute chore dieta ma predsa moznost asistencie (praca) ci? aj ked prave tam by mali pridat, asistentkam ! to beriem. aby zena dostojne vyzila aj tie priplatky z uradu prace su totalne smiesne...na stravu atd...ano takuto skupinu by mali urcite podporit.
a stale ma vyzivne. ja chapem ( teda verim od otecka) a chapem ze je to narocne ale zena co je v takej situacii snad neplati 1000 eurovu hypoteku kazdy mesiac...
ja nemozem za to ze stat vobec nepodporuje tieto skupiny zaroven stat vie ze zeny vedia krasne natahovat dlan ( ja nepisem o tych co ozaj tie peniaze potrebuju a nemozu normalne pracovat)

anonym_0f45cc
26. sep 2025
@viestta

@anonym_0f45cc ale aj matka, ktora ide na kavicku a kolacik podporuje ekonomiku, pretoze ten co jej uvari kavu a upecie kolac zaplati zo svojho zisku dane a odvody, este aj ona zaplati statu DPH za tu kavu a kolac. Ano, moze si upiect kolac doma aj kavu zaliat. Moze si aj ten lekvar do kolaca uvarit, pozbiera na neho maliny v lese, uplne najlepsie asi bude ak si vypestuje aj psenicu a kavu doma v kvetinaci. Kupi len ten cukor, ktory nema zvysenu DPH. Ty si studovala u pana Kamenickeho, vsak?

@viestta ano kolobeh, ale nech tu potom matky nevypisuju ze si nemozu dovolit kupit kazdy mesiac nove oblecenie napriklad. na to som narazala. uvidime, co to spravi s uradmi prace, tolko nezamestnanych co este len bude, a stat bude musiet platit zdravotne poistenie, ked oni nechapu ze vsetko je kolobeh penazi....som zvedava co bude o par mesiacov.

vladuska20
26. sep 2025

Dobry nazov temy

anonym_3815cc
26. sep 2025

@anonym_autor Vieš, človek by aj išiel do prace skôr, ale v Bratislave ti 3rocne dieta nezoberú ani do štátnej skolky, nie to ešte mladšie. Takze ešte si ani nezačala pracovať a už máš 600€ na skolku/jasle. A to si ešte nejedla atd atd. No a keď máš dve malé deti po sebe, tak buď budeš doma, alebo makat v praci aby si vôbec zarobila 1.200€ na dve deti do skolky. A zase v tom nie sú náklady na normálny život. Takze si rozmyslis či budeš doma so svojimi detmi “zadarmo” slebo sa budeš tocit ako fredka aby si vôbec zaplatila skolky.
Takze keby boli aj inštitúcie kde sa ti o dieta postarajú, tak by možno išli aj do prace skôr, lebo by sa im to aj oplatilo.

viestta
26. sep 2025
@anonym_0f45cc

@viestta ano kolobeh, ale nech tu potom matky nevypisuju ze si nemozu dovolit kupit kazdy mesiac nove oblecenie napriklad. na to som narazala. uvidime, co to spravi s uradmi prace, tolko nezamestnanych co este len bude, a stat bude musiet platit zdravotne poistenie, ked oni nechapu ze vsetko je kolobeh penazi....som zvedava co bude o par mesiacov.

@anonym_0f45cc v kazdom pripade kava mamicky na rodicaku je zastupny problem. Jediny problem je nestabilne podnikatelske prostredie, neudrzatelnost rozvoja a nevymozitelnost prava. Toto by mal kazdy riesit, nie to ci ten alebo onen ide na kavu. Toto treba od vlady pozadovat, nie poukazovat na toho alebo hentoho, ktory vraj za to moze. Maslo na hlave ma ten, kto robi legislativu, aj tu ekonomicku, teda hlavne tu ekonomicku. Pretoze tam vsetko zacina a ne tom v akom stave je to vsetko skonci. Tymito dalsimi odvodmi tito trpaci a nekompetentni blazni zas len podporia sedu (nezdanenu) ekonomiku. Zas bude kazdy spekulovat ako ojebabrat system. Ked sa v davnej minulosti zaviedla rovna dan, zaviedli sa jasne odvodove pravidla, rovnocenne pre vsetkych, nevyrubovali sa take a onake dane a odvody z kadejakej c.h-ujo-viny, tak vyber dani a odvodov medzirocne stupol o desiatky percent. Pretoze sa neoplatilo ojebabravat system, jednoduch sa oplatilo zaplatit dane a odvody.

anonym_e82497
26. sep 2025
@denkabemommy

Predstav si koľko mamičiek na materskej/doma s dieťaťom si privyrábalo na živnosť, tým že sú doma do 6r, tak nemali žiadne výdavky ohľadom živnosti, lebo napríklad príjem bol pod 9k ročne a ZP platil štát. Zrazu však majú platiť, čo pre kopec z nich môže byť likvidačné, ak napr hačkujú hračky, šijú oblečenie a zarobia tým 3-4k ročne aj s nákladmi, tak keď zaplatia materiál a odvody budú robiť pre pár drobných? (doslova).

Môžeš si aj ty sama vyrátať o koľko nižší plat budeš mať, vďaka vyšším odvodom, z ktorých koniec koncov nič neuvidíš, keď si pozrieš demografickú krivku...

Potom sa tu jedna primadona, ktorá sa chce hrať na ministerku vyváža do US za naše peniaze, robia sa oslavy za takmer milión €, ktoré doslova prežrali a prepili smeráci,...

A k tomu celému sa všetci správajú k novinárom ako k hnoju, neodpovedajú vlastne bežnému "plebsu" na otázky a pošlú ich do teplých krajín.

Ja si myslím, že konsolidácia je len kvapka v tom celom, čo ľudí serie a právom.

@denkabemommy väčšina našich novinárov žiaľ je hnoj

denkabemommy
26. sep 2025
@anonym_e82497

@denkabemommy väčšina našich novinárov žiaľ je hnoj

@anonym_e82497 stále sú to ľudia, ktorí sa slušne pýtajú, nenadávajú im, tak by sa patrilo slušne odpovedať, nehovoriac o tom, že progresívne media zvyčajne nemôžu ísť na tlačovky zas vypovedá len o nich 🤷🏼‍♀️. Jedného novinára to stalo dokonca život všakže.

autor
26. sep 2025
@anonym_3815cc

@anonym_autor Vieš, človek by aj išiel do prace skôr, ale v Bratislave ti 3rocne dieta nezoberú ani do štátnej skolky, nie to ešte mladšie. Takze ešte si ani nezačala pracovať a už máš 600€ na skolku/jasle. A to si ešte nejedla atd atd. No a keď máš dve malé deti po sebe, tak buď budeš doma, alebo makat v praci aby si vôbec zarobila 1.200€ na dve deti do skolky. A zase v tom nie sú náklady na normálny život. Takze si rozmyslis či budeš doma so svojimi detmi “zadarmo” slebo sa budeš tocit ako fredka aby si vôbec zaplatila skolky.
Takze keby boli aj inštitúcie kde sa ti o dieta postarajú, tak by možno išli aj do prace skôr, lebo by sa im to aj oplatilo.

@anonym_3815cc tak mamicky jasle platili z rodicaku a zili potom z vyplaty,ked sa vratili do prace a napriklad mojej svagrinej zobrali 3rocne dieta v Bratislave do statnej skolky,ale dala ho do sukromnej lebo ta statna nie je dost dobra,takze aj taky pohlad ponukam

anonym_755ef9
26. sep 2025
@aniele

Prečo? Ja napríklad preto, že okrem odvodov pre SZČO bez výnimky (čo spôsobí, že mnohí, ktorí si tým legálne privyrábajú, napr. k dôchodku ako ja, ale príjmy z toho majú nízke, prípadne kolísavé), máme konsolidovať iba my. Oni rozhadzujú. Príjem a predražené zákazky pre "našich" ľudí. Dvojitý meter. Detailnejšie to popísala @denkabemommy.
Okrem toho (mimo konsolidácie) nový trestný zákon, podvody, plagiátorstvo... Aj ten nový ústavný zákon. Adopcia len pre manželské páry. To nepostihne len LGBT+, ako vyhlasujú, ale aj napríklad osamelú ženu, ktorá by si chcela adoptovať dieťa, má vytvorené podmienky (možno aj lepšie ako slobodná matka či rozvedená, ktorá predsa tiež vychováva dieťa sama). A dnes som natrafila napr. na toto:
https://blog.sme.sk/martinondras/politika/zakon...
Titulok hovorí o Slovensku ako takom, ale je to o obyčajných ľuďoch, ktorým niekto vyfúkne ich pôdu. Zase sú za tým peniaze, dotácie. Samozrejme, z tej zlej EÚ, ktorá ich poskytuje a na ktorú treba nadávať, keď to chce kontrolovať (prípad penzióny).
Všetko so všetkým súvisí.

@aniele najprv napisem ze som antifico skupina..ale tu cast o adopciach neinterpretujes uplne spravne..osamele osoby bud moct adoptovat aj nadalej ale za sprisnenych podmienok.

uzivajden25h
26. sep 2025
@anonym_3815cc

@anonym_3815cc neklam. V Petržalke brali všetky deti. Aj tie čo nemali 3 roky. Do štátnych škôlok.

aniele
26. sep 2025
@anonym_755ef9

@aniele najprv napisem ze som antifico skupina..ale tu cast o adopciach neinterpretujes uplne spravne..osamele osoby bud moct adoptovat aj nadalej ale za sprisnenych podmienok.

@anonym_755ef9
Citujem správy STVR:
https://spravy.stvr.sk/2025/09/ake-zmeny-prines...
Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (26. 9.) schválili návrh ústavného zákona, ktorý do Ústavy SR zakotvuje dve pohlavia – muž a žena. Do ústavy zároveň pribudne zaručenie rovnosti medzi mužmi a ženami pri odmeňovaní za vykonanú prácu.

Ústavný zákon upravuje aj adopcie detí a výchovno-vzdelávací proces. Osvojiť dieťa si môžu len zosobášené páry. Rodičia majú právo rozhodovať o účasti detí na výučbe, ktorá je nad rámec štátneho výchovno-vzdelávacieho programu, respektíve na vzdelávaní, ktoré sa týka intímneho života a sexuálneho správania.

Druhá veta v druhom odstavci. Ako inak sa to ešte môže interpretovať? Áno, nemôžu nezosobášené páry (to sa dá vyriešiť, jasné). Ale ani jednotlivci, nie? Ženy či muži. Viem, ostane im možnosť pestúnstva. To zase nie každý chce a zvládne (kontakt s biorodičom). Potešilo by ma, ak by bol možný iný výklad. Ako slovenčinárka ho nevidím. Ale nie som právnik, to je pravda.

barbie2023
26. sep 2025
@anonym_0f45cc

@anonym_0f45cc tak ty si dobre úbohá s takým nazorom

Strana
z3