icon

Kto ešte nemá druhý dôchodkový pilier a prečo?

malulienka
29. jan 2024

Nájde sa tu niekto, kto ešte nemá 2.pilier a prečo?

Strana
z2
esmey
30. jan 2024

@malulienka oberáte sa o možnosť prilepšiť si na dochodku

milosbubniak
30. jan 2024

@malulienka 2. pilier je podľa mňa základ finančnej gramotnosti, ak mám pred sebou ešte desaťročia do dôchodku, prečo to nevyužiť, keď sa tam môžu peniaze zhodnotiť v akciových ETF fondoch? Inak by všetky tie peniaze šli terajším dôchodcom a je otázne čo bude s 1. pilierom o 30 rokov 🙂 + navyše sú tie peniaze dedičné.

ekira1
30. jan 2024

@malulienka prečo? Spoliehať sa, že štát sa o mňa postará je dosť naivné, až priamo hlúpe..

valer88
30. jan 2024

@malulienka 2. pilier funguje tak, že ak ho nemáte, tak Vám z hrubej mzdy ide 18% na odvod do Sociálnej poisťovne aktuálnym poberateľom dôchodcovských dávok. Ak si uzavriete 2. pilier, tak 4% z hrubej mzdy Vám pôjde na vlastný dôchodkový účet a zvyšných 14% aktuálnym poberateľom dávok. Čo myslite ? Radšej dať zo svojich ťažko zarobených peňazí dôchodcom alebo sebe ?

Na tomto dôchodkovom účte sa Vám budú automaticky z každej výplaty hromadiť peniaze a zároveň sa Vám vedia pekne zhodnotiť v indexových fondoch. Týmto úkonom si viete zvýšiť dôchodok pokojne o 100 či 200 eur mesačne (záleží, koľko máte rokov). Myslím že nieje o čom. Prikladám aj foto, pre porovnanie správcovských spoločnosti a konkrétnych fondov. To že máte 2. Pilier je prvá polovica úspechu ale druha je ho mat v správnych fondoch.

lubomiraorsul11
31. jan 2024

@malulienka ahoj. Je škoda že nemáš 2.pilier. Všetky odvody ti idú do štátu a nie na tvoj dôchodcovský účet. Robím z piliermi a viem, že tí čo ich majú si teraz vyberajú pekné peniaze. Len veľa ľudí má nastavené zlé fondy. Mohli mať našetrené oveľa viac. Je to prilepšenie k dôchodku. Na dôchodky je stále menej peňazí a viacej ľudí, preto sa netreba spoliehať na štát a mladý človek musí už teraz myslieť na budúcnosť. Viem ti poradiť, robím s piliermi aj inými možnosťami. V prípade záujmu sa ozvi.

nelka93
31. jan 2024

Ako píšu vyššie, je to základ finančnej gramotnosti. Podľa mňa je blbosť ho nemat

ibatanecnica
31. jan 2024

môj muž si ho zrušil. Dôvod - nevidel dôvod si ho nechávať.

@lubomiraorsul11 len aby sa nestalo, že sa druhý pilier otvorí a všetky peniaze zhrabne štát. V tejto krajine je možné už všetko. Ale budem rada, keď sa mi tam niečo našetrí.

amy12345
31. jan 2024

@ibatanecnica ak už opomeniem všetky ostatné výhody tak druhý pilier sa dedí. Znamená to že všetky peniaze čo tam mal nasporené čo mohli byť tisíce eur za tie roky dostala sociálna poisťovňa, ktorá ich rozdala na terajšie dôchodky. Váš manžel nemá v soc poisťovni pod svojím menom zaevidované jedine euro. Ak by došlo k najhoršiemu, dostanete max vdovský dôchodok ale žiadnu veľkú sumu naraz nečakajte. Všetko prepadne štátu. Neviem čo sa mu neoplatilo a mimochodom, štát nemôže druhý pilier jednoducho vziať čo uz tam máte, lebo je to na vaše meno. S peniazmi ktoré tam už sú, nemôže nič urobiť. Jediné čo môže je ponúknuť možnosť vystúpiť alebo okresať príspevok.

ibatanecnica
31. jan 2024

@amy12345 no keď vidím čo sa deje v našom štáte, tak by som si nebola istá tým, že štát nemôže len tak zobrať 2. pilier. Stačí že ho okreše na minimum.

rikarika
31. jan 2024

@malulienka druhy pilier nie je ziadny zaklad financnej gramotnosti ako ti tu pisu a uz vobec nie v tejto republike. Ja ho mam, ale ziadne zazraky od neho neocakavam.

ibatanecnica
31. jan 2024

@rikarika presne tak, nakoniec z toho človek nemusí nič mať. Aby tam nakoniec nešlo mizivé 1% alebo vôbec nič. Keď nebude mať soc. poisťovňa na vyplácanie dôchodkov

rikarika
31. jan 2024

@amy12345 preco pises bludy?

amy12345
31. jan 2024

@rikarika na rozdiel od teba mám odborné školenie zamerané práve na druhý a aj tretí pilier. Tak mi povedz, kde som mala chybu? Suma ktorá je už nasporena je vedená pod tvojím menom a nik nemôže bez tvojho súhlasu zobrať tvoje peniaze, ani štát to je akoby ti vzali peniaze z bežného účtu. Môže príspevok jedine znížiť o budúce príspevky znížením sadzby % no na nasporenú sumu už nesiahne. Taktiež sa na rozdiel od odvodov ktoré kŕmia sociálnu poisťovňu v prípade smrti ide celá suma do dedičského konania. Celá suma. Akú sumu dostanú dediči v prípade smrti z odvodov do soc. Poisťovne. Ani euro, jedine ak majú nárok na vdovské ci sirotské. No ak niekto zomrie pred dôchodkom je sám a deti už má dospelé, všetko prepadne štátu.

amy12345
31. jan 2024

@ibatanecnica nie nemôže ti zobrať druhý pilier. Je pod tvojím menom, to je ako siahnuť na tvoj bankový účet. Môžu okresať budúce príspevky no už teraz v ňom majú Slováci uložené dosť veľké sumy a na tie siahnuť štát nemôže. Hoci ich to láka, no na tvoj majetok štát siahnuť nesmie len tak. Prepadnutie súkromného majetku v prospech štátu nariadi súd ak je podozrenie že bol nadobudnuty z trestnej činnosti. Opakujem sú to tvoje peniaze, môže ti ponuknut vystúpenie s tvojim suhlasom. Aj keby príspevok znížili na 3 alebo 2%j tak je vždy lepšia aj minimálna suma na tvoje meno, než mať všetko v sociálnej poisťovni. Tá už teraz má také dlhý, že čoskoro mať nebude skoro na nič.

ibatanecnica
31. jan 2024

@amy12345 no dobre, máš pravdu, ale nebudem sa naivne tváriť že sa v tomto štáte nič nemôže stať. Zákony sa tu menia ako na bežiacom páse a čo bude o 15 rokov nevie nikto

amy12345
31. jan 2024

@ibatanecnica ak nastane situácia že vláda svojvoľne siaha na súkromné majetky, vo veľkom a bez súdu, tak máme všetci oveľa väčší problém ako druhý pilier. V tej chvíli totiž padá celé právo a môže siahnuť na všetok majetok, vratané bežných účtov, nehnuteľnosti atď. Vtedy naozaj bude druhý pilier to posledné čo ľudí bude trápiť. Prisvojenie bez tvojho súhlasu súčasných vkladov v druhom pilieri je totiž možné jedine obrovským protiprávny vyvlastnením súkromného majetku.

andula1961
31. jan 2024

@ibatanecnica a ako chce zabezpecit rodinu

andula1961
31. jan 2024

@amy12345 mate zle info

andula1961
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
31. jan 2024

@andula1961 je aj ina moznost, ale druhy pilier je zaklad a sporitela nic nestoji.

simca06022011
31. jan 2024

okrem ineho vstup je povinny uz, cize asi ne len tak... https://openiazoch.zoznam.sk/financie/vstup-do-...

rikarika
31. jan 2024

@amy12345 no to je super ze mas skolenia. Ja som zase vdova, takze mam realnu skusenost. Ano po manzelovi mi druhy aj treti pilier vyplatili, povedzme ze ok a okrem toho mne vyplaca SP vdovsky a detom sirotsky a je realne celkom mozne ze mi ho bude SP vyplacat dalsich 40 rokov, takze tato suma niekolkonasobne presiahne sumu vyplatenu z II aj III pil. Ale o to ani tak nejde. Ono ide skor o to ze nech sa stane v zivote akakolvek situacia, tak ta nenavidena, zla a katastrofalna SP je prva institucia ktora vyplaca presne to co garantuje za splnenia podmienok-nic menej, nic viac. A ze nasi politici nemozu vybrakovat uspory v II pilieri? Oni mozu ovela horsie veci, ktore aktualne vidime v priamom prenose.

simca06022011
31. jan 2024

@rikarika teraz vypláca... ale počkaj o 20rokov.

rikarika
31. jan 2024

@simca06022011 co bude o 20 rokov nevie nikto z nas, ani ja ani ty, tak ako je mozne ze nebude SP vyplacat nic, tak je mozne ze nasa politicka inteligencia vybrakuje II pilier do posledneho centu.

amy12345
31. jan 2024

@rikarika však do sociálnej poisťovne aj ide gro odvodov takže toľko k tomu 🤦 to je čo za argument že vyplatila to čo sa zaviazala vyplatiť? Rovnako vyplatil predsa aj druhý a tretí pilier.Že teraz vyplatí viac defacto sociálna poisťovňa nie je argument proti druhému či tretiemu pilieru. Nastala situácia kedy je sociálna poisťovňa povinná platit. Ak by bola situácia iná a vy by ste nemali deti a neboli manželia nemali by ste nárok ani na sirotského a ani vdovské dôchodky. Všetky tie peniaze čo ste dostali z 2 by prepadli štátu. Že sociálna poisťovňa platí keď musí, od toho je. To čo bolo za odpoved? Opakujem vyvlastnenie druhého piliera by bola krádež a siahnutie na súkromný majetok. Vy máte právne vzdelanie alebo len skúsenosť??

rikarika
31. jan 2024

@amy12345 tebe pisat=mrhat mojim casom.

simca06022011
31. jan 2024

@rikarika uz ti tu xkrat povedali, ze to co mam na ucte, mi nik zobrat nemoze. A nemozes ani snivat o tom, ze SP sa bude vladat o 20r starat o dnesnych 40tnikov... som v II pilieri od zaciatku a mam tam teda uspor uz dost, cie ci znizia neznizia % odvodu, alebo to zrusia (co je dost nepravdepodobne v najblizsej dobe, ked to dokonca dali ako povinne, aj politikom aj statu je jasne ze SP -aj inde v europe sa to deje - nedokaze dochodky vykryt), ale ja svoju cast budem mat vzdy. AK nebude SP vyplacat, tak ako mozes spokojne zit s tym ze o 20r bez uspor budes v pohodicke? no nemozes.. urobis to co vies, aby si si ako tak zabezpecila buducnost, II., III. pilier, ine investicie... a nie mrtvy chrobak a bude ako bude, ze? :D Zabezpecujeme sa roznymi sposobmi, PRAVE preto, ze nevieme co bude. AZ na to ze s istotou vieme, ze nebude dostatok mladych aby uzivili tolko dochodcov...

rikarika
31. jan 2024

@simca06022011 ale mne nevysvetluj co mi mozu a nemozu nasi politici zobrat, samu o tom presviedcaj. Inak ty disponujes vesteckou gulou ze tak presne vies ako to bude v tomto 'pravnom state' vyzerat o 20 rokov?

simca06022011
31. jan 2024

@rikarika skoda casu tebe pisat :DDD disponujes vesteckou gulou ci o rok dva nebudes mat vaznu chorobu? NIE. Aj tak vacsina ludi sa poisti, ci situaci nastane/nenastane. S dohcodkom je to rovnako. JE to na kazdom ako sa zariadi, potom vela ludi je odkazanych na zobranie a zbierky...

andula1961
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2