Ktorá poisťovňa hradí liečbu rakoviny?
Môj otec má agresivny typ rakoviny, ktorý metastazoval do viacerych organov a napriek pravidelným preventivkam sa ho nepodarilo zachytiť vcas. Ešte nemá 70tku, ale ešte pracuje. Chcem sa spytat, ktorá zdravotná poisťovňa je ešte do takehoto nevyliečiteľného pacienta ochotná investovať 10(0) tisíce, aby mu zlepsila a predĺžila koniec zivota za lieky, ktoré nie sú v bežných protokoloch, ale v okolitých štátoch sa už pacientom podávajú - dokonca aj v cechach a Poľsku a normálne sú preplacane zo zdravotného poistenia len na Slovensku ešte nie. Keďže mame mesiac na zmenu zdravotnej poistovne, potrebujeme sa rozhodnut vcas a správne. Samozrejme, niečo sme si pripraveni hradiť, ale čo dalej? Otec maminu necha úplne bez úspor, nebodaj bez strechy nad hlavou, aby si kupil nejaký čas navyse? Alebo si kúpiť chemoterapiou 4-6 mesiacov miesto možných 2-3 rokov po dalších liekoch?
@anonym_autor v prvom rade mi je luto, co prezivate 😢 ale bohuzial, ked vidim vsetky tie zbierky na podobne situacie aku mate vy, tak sa obavam, ze nejaky “nadstandard” nepreplati ziadna poistovna. A zvlast nie lieky, ktore nie su u nas ani schvalene.
@anonym_autor takto. Ak chcete liečbu, ktorú zdr. poisťovňa bežne neuhrádza, musíte si ju hradiť cash, alebo požiadať poisťovnu o výnimku. Proces schvaľovania je zdĺhavý, a často neúspešný, môžete stratiť mnoho času. Skús nejakú zbierku, možno niečo predať (ak máte chatu, auto...) Bez toho to nejde. Prajem veľa šťastia!
@anonym_autor toto vyznie zle a urcite ma tu vsetci zhejtuju, ano, je to tvoj otec a zelas si, aby zil co najdlhsie, ale tie peniaze co stoji jeho liecba on do systemu pravdepodobne nikdy nezaplatil. Ak sa pytas na poistovnu, tak od Unionu a Dovery vela necakaj, pretoze tam pracuju ludia, co si vedia spocitat 2+2, takze ano, tvoj otec je neperspektivny. Najvacsiu sancu mas asi vo vseobecke, kde je uplny bordel a peniaze sa vyhadzuju na kadeco bez nejakeho racia, je to proste loteria, tak mozno budete mat stastie pri schvalovani ziadosti na vynimku...
@anonym_a818b9 chapem tvoj pohlad, on vzdy mal viac ako jeden uvazok, nikdy nebol PN či na úrade prace, cely zivot robil pre spolocnost a pre ľudstvo (osobne nepoznam nikoho, koho zivot by mal pre druhych -cudzich ludi vacsi prinos ako ten jeho), chapem aj morálne hľadisko, že pre zdravotný a sociálny systém by bolo lepsie, keby nezil. Ale to aj deti, ktorým sa davaju 3 miliónové lieky na to, aby žili par rokov… ale je to môj otec, vzdy spravodlivý a cestný človek, dedko mojich deti, preto je logické, že sa človek pozera na neho cez emocie…
@anonym_autor takto. Ak chcete liečbu, ktorú zdr. poisťovňa bežne neuhrádza, musíte si ju hradiť cash, alebo požiadať poisťovnu o výnimku. Proces schvaľovania je zdĺhavý, a často neúspešný, môžete stratiť mnoho času. Skús nejakú zbierku, možno niečo predať (ak máte chatu, auto...) Bez toho to nejde. Prajem veľa šťastia!
@jamimo dakujeme, mame par mesiacov, kým prestane účinkovať chemo
Mate to stastie v nestasti ze chemo ucinkuje mojmu ockovi chemo nepomohla, Skus zbierku na portali LUDIA LUDOM
@anonym_a818b9 chapem tvoj pohlad, on vzdy mal viac ako jeden uvazok, nikdy nebol PN či na úrade prace, cely zivot robil pre spolocnost a pre ľudstvo (osobne nepoznam nikoho, koho zivot by mal pre druhych -cudzich ludi vacsi prinos ako ten jeho), chapem aj morálne hľadisko, že pre zdravotný a sociálny systém by bolo lepsie, keby nezil. Ale to aj deti, ktorým sa davaju 3 miliónové lieky na to, aby žili par rokov… ale je to môj otec, vzdy spravodlivý a cestný človek, dedko mojich deti, preto je logické, že sa človek pozera na neho cez emocie…
@anonym_autor autorka, tym detom by som to nehradila uz vobec. 2 mil za kazdeho v kybli a ich progres je ten, ze miesto lezania s odsavanim hlienov vedia sediet v korzete a prehltat sliny. Neviem ci dobre investovane peniaze teda. Vo vseobecke mas asi najvacsiu sancu plus ako ti radili zbierky od ludi
Ešte skús Donio, dobrí ľudia by vám mohli aspoň čo to prispieť. Držím veľmi palce 🥺 neviem si predstaviť, že by bojoval takto môj ocko..
Aj ja si myslím, že najväčšia šanca niečo dostať je vo všeobecnej. Veľa zdravia otcovi…
Manzel pracuje v protonovom centre vo wiener neustadt a zo sk maju zmluvu len so vseobecnou, takze tipujem, ze tam je najvacsia sanca.
Mrzi ma, co prezivate a drzim palce, prajem vsetko dobre🍀
@anonym_autor autorka, tym detom by som to nehradila uz vobec. 2 mil za kazdeho v kybli a ich progres je ten, ze miesto lezania s odsavanim hlienov vedia sediet v korzete a prehltat sliny. Neviem ci dobre investovane peniaze teda. Vo vseobecke mas asi najvacsiu sancu plus ako ti radili zbierky od ludi
@maranta_leuconeura 2 mil. eur ti príde veľa pre zlepšenie stavu dieťaťa? 2 mil. eur sú nič pre poisťovňu
Počas už rozbehnutej liečby sa ani neodporúča meniť zdravotnú poisťovňu. Proces schvaľovania už nastavenej liečby by ste museli absolvovať nanovo a výsledok nejasný,ktovie ako by to dopadlo. Takže na vašom mieste by som fakt skúsila už spomenuté možnosti ako zbierky pre takýchto ľudí apod. Držím palce nech to dopadne najlepšie ako len môže
Problem na SK je, ze nie je vela programov na vyskum, cize preto to nepodavaju. Moj muz s tym robi a to musi mat nemocka vacsinou program pre akoby testovanie lieku a na zaklade toho je to financovane a dotovane. Tie veci su na cca 20 rokov, niektore na 10, ale na toto treba lekarov a vedenie naklonene tomuto, nakolko je to administrativa. Potom ponuknu pacientovi to, ze mozete mat toto. Tie poistovne by to nejak naruzivo nikde neuhradili, ale takto to ide
@anonym_autor kedze sa ma to netykalo, neviem uz presne podrobnosti, ani to, ci toto plati alebo len ma platit v buducnosti. Ale nieco som citala, ze v ramci EU by mali mat vsetci narok na rovnaku liecbu a ak je nejaky liek na konkretnu diagnozu schvaleny inde v EU a u nas nie, podla europskeho prava by ti mala byt ta liecba umoznena z tvojho zdr. poistenia. Skus pozistovat, ako to teda je, ci to uz plati a ak ano, za akych podmienok. Ale netusim ani, kto by ti vedel s tymto poradit.
Počas už rozbehnutej liečby sa ani neodporúča meniť zdravotnú poisťovňu. Proces schvaľovania už nastavenej liečby by ste museli absolvovať nanovo a výsledok nejasný,ktovie ako by to dopadlo. Takže na vašom mieste by som fakt skúsila už spomenuté možnosti ako zbierky pre takýchto ľudí apod. Držím palce nech to dopadne najlepšie ako len môže
@petradenis už sa lieci viac ako rok, zo všeobecnej prešiel tento rok do dôvery. A ono to nie je rozbehnutá liečba, máš viacej stupnov, čo sa skusa (ako rádioterapia atd), a to sa meni v čase, napr mu onkolog stanovil lieky, ktoré neboli určené na všetky organové metastazy (zrejme šetrili, lebo boli lacnejsie), ocino si presadil iné lieky, revízny lekár ich schvalil v novej poistovni, našťastie, lebo bez nich by sa mu stav výrazne zhorsil, takto mame k dobrú par mesiacov…
Zbierky nepripadajú v úvahu, nikto o tej rakovine nevie, ani v praci, rodina, nemá to spracovane
@anonym_autor kedze sa ma to netykalo, neviem uz presne podrobnosti, ani to, ci toto plati alebo len ma platit v buducnosti. Ale nieco som citala, ze v ramci EU by mali mat vsetci narok na rovnaku liecbu a ak je nejaky liek na konkretnu diagnozu schvaleny inde v EU a u nas nie, podla europskeho prava by ti mala byt ta liecba umoznena z tvojho zdr. poistenia. Skus pozistovat, ako to teda je, ci to uz plati a ak ano, za akych podmienok. Ale netusim ani, kto by ti vedel s tymto poradit.
@kivivi Dakujem, pozriem❤️
Problem na SK je, ze nie je vela programov na vyskum, cize preto to nepodavaju. Moj muz s tym robi a to musi mat nemocka vacsinou program pre akoby testovanie lieku a na zaklade toho je to financovane a dotovane. Tie veci su na cca 20 rokov, niektore na 10, ale na toto treba lekarov a vedenie naklonene tomuto, nakolko je to administrativa. Potom ponuknu pacientovi to, ze mozete mat toto. Tie poistovne by to nejak naruzivo nikde neuhradili, ale takto to ide
@kiki68 ja som už pozerala, na Sk nie sú otvorené klinické studie na to, čo potrebuje.. a kde sú na Sk k tomu otvorení? Aspoň by sme sa popytali, možno motyka vystreli a poradia iné susedné staty, aj keď tiež tu v okoli nič moc nie je v “naberacej faze” a zase cestovat daleko už v jeho stave nemôže…
Manzel pracuje v protonovom centre vo wiener neustadt a zo sk maju zmluvu len so vseobecnou, takze tipujem, ze tam je najvacsia sanca.
Mrzi ma, co prezivate a drzim palce, prajem vsetko dobre🍀
@lucyliu dakujeme a ako hodnotí manzel sk a At? Stoji za to absolvovať liecbu tam? Rozhoduju sa pre to Slováci, ktori bývajú a majú centrum záujmov na Sk, teda nejdú cez klasicky S2 formular?
@kiki68 ja som už pozerala, na Sk nie sú otvorené klinické studie na to, čo potrebuje.. a kde sú na Sk k tomu otvorení? Aspoň by sme sa popytali, možno motyka vystreli a poradia iné susedné staty, aj keď tiež tu v okoli nič moc nie je v “naberacej faze” a zase cestovat daleko už v jeho stave nemôže…
@anonym_autor co viem tak dobre je kontaktovat napr Heidelberg, tam urcuju liecbu pre vela veci. Moj muz nerobi na SK a neni zo SK. Ale vdaka nemu viem ako to funguje. A tiez ako sa na SK lekari stazovali, ze ake tazke je to pripojit sa na tie klinicke studie.
@maranta_leuconeura 2 mil. eur ti príde veľa pre zlepšenie stavu dieťaťa? 2 mil. eur sú nič pre poisťovňu
@sasa1310 ale poistovna nikdy neriesi len jedine dieta, jedineho cloveka. Su stovky mozno tisice ludi naraz ktori potrebuju a ziadaju velmi drahu liecbu. Zaroven su statisice ludi ktori maju "bezne" problemy- cukrovka, vysoky tlak, znicene klby a tato starostlivost tiez nieco stoji.
Som zdravotnik a neobhajujem plosne poistovne. Ja by som nemohla robit v pozicii kde rozhodujem kto dostane liecbu-a bude zit- a kto ju nedostane. Ale pravda je, ze nemoze byt vsetko zaplatene kazdemu.
@anonym_autor prepáč, ale nie je lepšie žiť menej a kvalitnejšie, ako niekam cestovať, skúšať, míňať peniaze a aj tak to skončí rovnako. Smrť si príde po každého. Očko bude vládať menej a menej aj síl, aj vôle aj kondície aj optimizmu bude menej. U nás sa rozhodol otec nebojovať a neprosit a nezistovat a nezaťažovať, čo sme akceptovali. Rozdiel vo finále boli možno mesiace trápenia s liečbou.🙏
@anonym_autor Prepáčte mi moju priamost, ale scenár je často taký, ak aj existuje liečba, ktorá by mohla pomôcť, ale je nákladná, tak nie je hradená zo ZP,je potrebné žiadať o výnimku.Ta sa dáva, keď sa vyčerpajú iné dostupné liečby, ktoré ZP hradí,ale nezaberú.V.pripade.mojho manžela/mal 52t.a ešte dieťa na ZŠ/to znamenalo,ze kým bol ešte v dobrom stave,bol liečený dostupnou liečbou,udelenie výnimky mu zamietli 2x.Na 3.x už by bola šanca,ze so spoluúčasťou,ale udelia výnimku, lenže vtedy už bol v stave, že by nezvládal 100 km cestu sanitkou tam a 100 km späť-liecbu mohlo aplikovať len špecializované onko pracovisko/podľa mňa je pravdepodobné, že vďaka rozsiahlym metastázam by už ani spomínaná liečba nezabrala/.Je tomu o niekoľko dní 7 r.,co odišiel.Samozrejme,nechcem zničiť vo Vás nádej.Skuste všetko,co sa dá, bojujte aj za ocka...

@anonym_autor toto vyznie zle a urcite ma tu vsetci zhejtuju, ano, je to tvoj otec a zelas si, aby zil co najdlhsie, ale tie peniaze co stoji jeho liecba on do systemu pravdepodobne nikdy nezaplatil. Ak sa pytas na poistovnu, tak od Unionu a Dovery vela necakaj, pretoze tam pracuju ludia, co si vedia spocitat 2+2, takze ano, tvoj otec je neperspektivny. Najvacsiu sancu mas asi vo vseobecke, kde je uplny bordel a peniaze sa vyhadzuju na kadeco bez nejakeho racia, je to proste loteria, tak mozno budete mat stastie pri schvalovani ziadosti na vynimku...