icon

Ktoré obdobie ohľadom starostlivosti o deti bolo finančne najnáročnejšie?

nasrdena
14. mar 2023

Otázka pre mamy už veľkých odrastenych deti.. ktoré obdobie života detí považujete za najnáročnejšie co sa týka nákladov na ich život, školu, koníčky a ďalšie nevyhnutné veci ? Zvažujeme tretie ale bojím sa budúcnosti.. kým budú deti malé, pohoda..oblečenie a hračky podedia, veľa toho kupovať netreba...ale čo potom ? Škola..Stredná, vysoká... Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
nasrdena
autor
14. mar 2023

@gypsomilka zdieľam tvoj názor, preto sa pýtam skúsenejších mamičiek, ktoré obdobie je najťažšie.. najbližšie roky by boli pohoda... Zas, nemyslím si, že je to taká extrémna priepasť, že postarám sa o dve deti dobre a tretie by mám úplne zruinovalo rozpočet.. postarala by som sa o dve deti dobre aj o tri deti dobre.. otázne je koľko by ostalo..

nelca84
14. mar 2023

@nasrdena syn bude mat o 2 tyzdne 17 a asi teraz je to financne najnarocnejsie. A to nielen co sa tyka oblecenia, obutia, ale aj strava. Kedze cvici, zje vela masa, proteinove napoje, 1-2x v tyzdni plavaren, sezonne sporty, snowboard... Dalej jazykova skola, cestovanie... dost ho trapi akne, cize kazdy mesiac kozmeticka + rozna kozmetika z lekarne. To len co mi narychlo napadlo. A to sa chysta ist na VS do zahraniacia 🙈
S odstupom casu mozem konstatovat, ze do bodky plati male deti- male starosti, velke deti-velke starosti. A plati to aj o financiach!

tiezjedna
14. mar 2023

@nasrdena ten rozdiel je skôr v praktických veciach. Potrebuješ vačšie auto, to sme u nás museli riešiť napríklad. A potom také tie zbytné veci ako dovolenky. S tromi deťmi sa od určiteho veku najmladšieho nevojdeš do štandartného 2+2. V tomto smere zdražia všetky vlezy atd.

akvi
14. mar 2023

@nelca84 no vidíš, ja to mám presne opačne. Absolútne mi nechýba to obdobie malého dieťaťa, lebo ja teda nemám starosti teraz, keď je decko už veľké. Vcetne finančných, ale nielen samozrejme.

nelca84
14. mar 2023

@akvi ani mne to nechyba, ale to obdobie bolo skor narocne casovo, vsade na behu, do skolky, zo skolky... ale co sa tyka financii, tak sa to neda porovmat, pubertak ma daleko vyssie financne naroky, nez skolkar, ci prvostupniar... a uplne som zabudla na vreckove

akvi
14. mar 2023

@nelca84 no u nás ani finančne, náš si zarába celú SŠ.

nelca84
14. mar 2023

@akvi tak moj ma narocnu skolu, same rysovanie, deskriptiva... v tyzdni 2x jazycka, plavanie, gymnastika... a kedze ma zatial stale len 16, este nemal moznost brigadovat. Planuje od buduceho roku doucovat anglictinu, kedze momentalne ma uroven B2. Ale co si zarobi nechceme, aby minal na bezne vydavky, nepocitame s tymi peniazmi do rodinneho rozpoctu, nepotrebujeme to. Chce pokracovat na VS v Holandsku, takze si moze odkladat.

tenerifka
15. mar 2023

Jednoznacne teraz na VS-prenajom bytu, letenky, bezne kazdodenne vydavky....dcera studuje narocny smer, ktory vylucuje pracu ci brigadu, takze vsetko financujeme my s muzom. Vdakabohu mame obaja pracu, ktora nam to umozñuje (podnikame), ale zostava este par rokov studia.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2