Ktorý S&P 500 fond je najlepší v XTB?
Dobrý deň. Chcem sa opýtať, ktorý ten s&p500 kupujete. Ten ktorý je top pretože v xtb je veľa na výber
VUSA DE Vanguard UCITS DIST EUR .. a ten ?
Nekupuj dist (distribuuje dividendy), pokial nechces kazdy rok robit danove priznanie... Kupuj acc (accumulation)...
Bacha na CFD - kupuj ETF...
tak ako sa volá ten presný nazov v xtb. to sap500. pošlite screen ktoré to je presne. jedná sa o vkladanie paru sto eur. ako pasívny investor. v xtb ich je vela a neviem ktorý to je ten čo každý dáva to top
Nemam tam ucet... daj tabulku a ukazeme, ze ktore
Z tohoto zatial nic... vela je z toho CFD - od toho ruky prec...
Vela je distribution... Ticker VUAA.DE tam nie je? V Eurach (asi nechces zbytocne kupiovat nic ani v GBP alebo USD kvoli konverzii...
alebo ISIN: IE00BFMXXD54 (VUAG)
ISIN: IE000XZSV718 - SPYL.DE
ISIN: IE00B5BMR087 - SXR8.DE
tak ktoré potom etf sa oplatí na taký horizont pasivneho investora ... určite to sap500 je fajn lebo ked vypadne jedna firma pride dalsia je to taka istotka ale neviem ktoré to kliknu ktore dat
Pri ETFku sa pozeraj na to, či je akumulačné / dsitribučné a aké je velkosť fondu (zistíš na justetf)
ja kupujem ius3 (Xetra) https://uk.investing.com/etfs/ishares-s-p-small... ale to je S&P 600.
Pre teba asi bude ideálne cspx (je od iShares / Blackrock, ak chceš S&P 500). Len pozor S&P 500 je momentálne valuačne dosť nadhodnotené
S&P je fokus (viera) v uspech USA... Od toho "sirsi" zaber je napriklad to co mame vacsina v 2. pilieri MSCI World.
Uzsi zaber napriklad nasdaq (technologie USA)...
Takze bud veris v USA a S&P500 je super, alebo ak sa nechces starat, mozno nieco sirokospektralnejsie v tom MSCI World (cely svet, nie len USA... viac akcii,
Ked tak skus preluskat
https://ako-investovat.sk/diskusia/
proste niečo také najrozumnejsie kde dat na začiatok paru stovak eur a potom pridavat.. len hovorim neviem ktoré to presne kliknut ktore odvetie repsketive či existuje jedno kde je zastrešene všetko
ja napr. teraz do S&P 500 neinvestujem lebo je nadhodnotené. Nemôžeme ti dávať rady, ale sú aj iné indexy ktoré by mohli mať lepšiu výnosnosť ako S&P 500. Napr. S&P 400 alebo S&P 600. Sú aj čínske indexy, ale tam by som ti neodporúčal dávať viac ako 10% portfolia. Len pozor tie S&P 600 a S&P 400 ETFka na XTB sú len distribučné
Hlavne by som odporucal viac si to nastudovat nez zacnes niekam liat peniaze...
EUNL.DE - ETF
iShares Core MSCI World UCITS ETF (Acc EUR)
presne tak, najskôr si pozri aspon základy. Venuj tomu aspon pár víkendov, na internete máš kopec zdrojov informácií, aj na youtube kde je to vysvetlené aj pre začiatočníkov
@zic v eurach to na xtb nieje ale v dolaroch
MSCI World. to tiež vyzera fajn už len či širší svet alebo priamo technologie
Co sa tyka toho, ake ETF - to je prave to, co by si si mal ako prve ujasnit... Dajme tomu posledne roky tahaju technologie cely svet... Ale ide o to, ci tomu veris, ze dalsich 30 rokov to pojde tiez tak alebo nie (ten klasicky S&P500 mas neviem kolko percent prvych zopar firiem...) ak by krachli alebo sa im zle darilo, tak to klesne...
Nevravim, ze sa to stane. Ja len ze pred 100 rokmi vsade vladli firmy s inym zameranim...
Ak nie si uplne stotozneny, radsej mozno "cely svet" bude lepsi (mensi vynos, mensie riizko / rozlozene na cely svet)...
Teoreticky USA "vladlo" svetu... nevravim, ze nebude nadalej, ale co ked (minimalne docasne bude Cina... naprilkad)... O Europe sa nebavime, ti su uz za zenitom 🙂
Ja mam tiez zainvestovane hlavne do USA... len naznacujem, akym smerom si musis ujasnit svoje priority.
Mozes zagemblit a vsadit na Cinu alebo ineco ine... cisto technologie.. alebo zbrane alebo farma firmy... cokolvek...
niečo také do 10 rokov aby to malo ako taký uspech výberu paru tisic eur. Stále len v rovine konzervatívnej. pasívne investovanie. Krypto mám iba do 2k. Iba v takejto rovine nejak. Z hľadiska výplaty atd možem skakat iba v takejto výške nejak
No, tak to 10 rokov je take so so... lebo to kludne ked nakupis a zajtra to drbne, tak sa ti to uz nemusi pozviechat (ale moze to spravit 150%)...
@zic aké so so ?
len tak tak... lepsie 15 a viac rokov (25-30)... 10 je na invsetovanie do akcii / etf (akciovych) ze uplne minimum a nemas "istotu", ze urcite zarobis...
Vravim, ja by som na tvojom mieste este trosku postudoval na relevantnych diskusnych forach precital, popozeral YT videa... porozmyslal... A potom sa rozhodol... aby si neprisiel o peniaze...
Lebo uvazujes spravnym smerom, len aby si presne vedel co chces...
@zic a akcie ako cocalo pepsi nike a takéto ??? je toho vela no chcem sa rozhodnut do čo ist vacsie bomby. či tie etf alebo akcie

VUAA.DE, SXR8.DE, IUSA.DE