icon

Kúpa malého bytu ako rozvedená matka troch detí

23. feb 2025

Zdravím. Prosím o radu. Chcela by som kúpiť malý bytík, ale mám 3 deti do 10 rokov, som rozvedená, na jedno dieťa nemám výživné - stroedavka a na dve deti dostávam výživné 300€. Môj príjem je v čistom 800€, avšak mám podiel v rodičovskom dome cca v sume 15 000€ lebo je nás viac súrodencov. Sestra si takto zapožičala podiel z toho domu, všetci súrodenci sme jej to boli v banke podpísať, že súhlasíme. Myslíte, že by to bolo možné aj u mňa tak? Pretože môj príjem mínus deti mi nebude stačiť ani nákupu 1 izb.bytu. neviem už ako si mám pomôcť.
Ďakujem za rady

janickacrazy
23. feb 2025

No skúsiť to môžeš, aj keď 15 000 nie je veľká suma, takže neviem, či ti to vôbec pomôže. Možno skúsiť kúpiť byť v bytovke na dedine, tam by mohli byť lacnejšie. Moja známa kúpila garsónku, na viac jej nevyšlo. Tiež bola sama s 3 deťmi.

gribka1
23. feb 2025

A koľko stojí ten byt? Záleží, kde žiješ.

patka06
23. feb 2025

Domom už ručí sestra, pochybujem, že budeš môcť aj ty.
Záleží na hodnote domu a výške sestrinho úveru

autor
23. feb 2025

@patka06 ona si založila len do hodnoty svojho podielu. Neručí celým domom . Brala si 13000€ viac nie

autor
23. feb 2025

@patka06 nehnuteľnosti išli hore, predtým bol ohodnotený na 80 tisíc to bolo cca v roku 2018/19

marsmykkok
23. feb 2025

Sa votriem, toto počujem prvýkrát, vie mi to niekto vysvetliť? Napríklad ak vlastním sama nehnuteľnosť v hodnote 80 000 eur (bez hypotéky) a napríklad chcem kúpiť byt v hodnote 125 000 a vychádza mi hypotéka z príjmu len na 75 000 ak založím aj ten dom viem získať 125 000 hoci podľa príjmu mi vychádza len 75 000?

vikisisi
23. feb 2025

@marsmykkok nie, musí ti vychádzať príjem, môžeš mať aj 10 nehnuteľnosti ale keď nemáš príjem na splácanie banka ti úver neposkytne

vikisisi
23. feb 2025

Ale to by si musela brať úver v rovnakej banke ako sestra, ale podľa príjmu ti to asi nebude vychádzať. Nie všetky banky zarátavajú výživné do príjmu

dadka1997
23. feb 2025

800€ je podla mna velmi malý prijem na to, aby ti dali hypoteku, aj ked by si mala rucené nehnutelnostou

sasa1310
23. feb 2025

Dom je založený v banke, takže druhé založenie bankou už nemôže byť.

sasa1310
23. feb 2025

@marsmykkok nie nevieš. Dôležitý je príjem a nie akú hodnotnú nehnuteľnosť vlastníš. Môžeš mať aj 20 domov a s nízkym príjmom ti hypo nikto nedá

marsmykkok
23. feb 2025

@sasa1310
@vikisisi Ja som len zle pochopila otázku autorky, preto som sa pýtala, že či mi niečo tak podstatné ušlo, chcem mať o tomto do budúcna prehľad, nikdy nevieš kedy sa zíde, preto som sa radšej opýtala. Ale myslela som si že to možné nie je, lebo som nikdy také niečo nepočula.

michal711
23. feb 2025

@marsmykkok nie príjem je dôležitý

darmasiswa
24. feb 2025

ziadna banka nebude akceptovat existujuce zalozne pravo inej banky, Rodicovsky dom bol zalozeny v prospec banky, kde si sestra brala uver, a musel byt zalozeny cely. Preto ste to vsetci podpisovali.

autor
24. feb 2025

@darmasiswa tak potom neviem ako to je, keďže v čase zakladania podielu sestrou,bol dom založený mamou skrz hypo

darmasiswa
24. feb 2025

bud to bolo v jednej banke, alebo sa prenasala tarcha z jednej banky do druhej, alebo bol rovnaky dlznik v rovnakej banke, alebo sa splatil dlh v banke, nemas informacie

soldi
24. feb 2025

Mozes refinancovat. Navysit hypo a byt spoludlznik spolu so sestrou.