Kúpa malého bytu ako rozvedená matka troch detí
Zdravím. Prosím o radu. Chcela by som kúpiť malý bytík, ale mám 3 deti do 10 rokov, som rozvedená, na jedno dieťa nemám výživné - stroedavka a na dve deti dostávam výživné 300€. Môj príjem je v čistom 800€, avšak mám podiel v rodičovskom dome cca v sume 15 000€ lebo je nás viac súrodencov. Sestra si takto zapožičala podiel z toho domu, všetci súrodenci sme jej to boli v banke podpísať, že súhlasíme. Myslíte, že by to bolo možné aj u mňa tak? Pretože môj príjem mínus deti mi nebude stačiť ani nákupu 1 izb.bytu. neviem už ako si mám pomôcť.
Ďakujem za rady
A koľko stojí ten byt? Záleží, kde žiješ.
Domom už ručí sestra, pochybujem, že budeš môcť aj ty.
Záleží na hodnote domu a výške sestrinho úveru
@patka06 ona si založila len do hodnoty svojho podielu. Neručí celým domom . Brala si 13000€ viac nie
@patka06 nehnuteľnosti išli hore, predtým bol ohodnotený na 80 tisíc to bolo cca v roku 2018/19
Sa votriem, toto počujem prvýkrát, vie mi to niekto vysvetliť? Napríklad ak vlastním sama nehnuteľnosť v hodnote 80 000 eur (bez hypotéky) a napríklad chcem kúpiť byt v hodnote 125 000 a vychádza mi hypotéka z príjmu len na 75 000 ak založím aj ten dom viem získať 125 000 hoci podľa príjmu mi vychádza len 75 000?
@marsmykkok nie, musí ti vychádzať príjem, môžeš mať aj 10 nehnuteľnosti ale keď nemáš príjem na splácanie banka ti úver neposkytne
Ale to by si musela brať úver v rovnakej banke ako sestra, ale podľa príjmu ti to asi nebude vychádzať. Nie všetky banky zarátavajú výživné do príjmu
800€ je podla mna velmi malý prijem na to, aby ti dali hypoteku, aj ked by si mala rucené nehnutelnostou
Dom je založený v banke, takže druhé založenie bankou už nemôže byť.
@marsmykkok nie nevieš. Dôležitý je príjem a nie akú hodnotnú nehnuteľnosť vlastníš. Môžeš mať aj 20 domov a s nízkym príjmom ti hypo nikto nedá
@marsmykkok nie príjem je dôležitý
ziadna banka nebude akceptovat existujuce zalozne pravo inej banky, Rodicovsky dom bol zalozeny v prospec banky, kde si sestra brala uver, a musel byt zalozeny cely. Preto ste to vsetci podpisovali.
@darmasiswa tak potom neviem ako to je, keďže v čase zakladania podielu sestrou,bol dom založený mamou skrz hypo
bud to bolo v jednej banke, alebo sa prenasala tarcha z jednej banky do druhej, alebo bol rovnaky dlznik v rovnakej banke, alebo sa splatil dlh v banke, nemas informacie
Mozes refinancovat. Navysit hypo a byt spoludlznik spolu so sestrou.

No skúsiť to môžeš, aj keď 15 000 nie je veľká suma, takže neviem, či ti to vôbec pomôže. Možno skúsiť kúpiť byť v bytovke na dedine, tam by mohli byť lacnejšie. Moja známa kúpila garsónku, na viac jej nevyšlo. Tiež bola sama s 3 deťmi.