icon

Laktózová intolerancia - príspevok od poisťovne

strasko
26. jan 2023

Dočítala som sa, že ak má niekto diagnostikovanú celiakiu, má nárok na nejaký príspevok od poisťovne na tie špeci potraviny. Neviete náhodou, či niečo také je poskytované aj ľuďom s lakto intoleranciou? Prípadne kde konkrétne k tomu nájsť relevantné info?

Strana
z2
lilke
28. máj 2023

@kvetinka75 na detských Kramároch. Ale gastroenterologicka vravela, že musia byt 2 pozitívne vyšetrenia na stanovenie celiakie. Ona mala genetiku+protilátky, nemusela ísť preto na hadičku.

greta2017
28. máj 2023

@diaszoky no to neviem. Ale ano zvycajny prejav intolerancie je traviaci problem ale prisaham ze ja som mala po laktoze taku tvar ze az strach. A nemyslim tym vyrazky. Mne sa robili take 2cm zapalove loziska ktore neskutocne boleli a potom mi zisla koza a stipalo to...no bolo to otrasne. A bolo to stale po laktozovej potravine. Od porodu nemam ziadny problem🤷🏻‍♀️

diaszoky
28. máj 2023

@greta2017 vazne? Mam porod v auguste tak keby sa stal zazrak🙏🏻

greta2017
28. máj 2023

@diaszoky budem drzat palce. Ak sa mozem opytat ty mas s cim problem? Ako sa ti prejavi ta intolerancia?

diaszoky
28. máj 2023

@greta2017 ja hir a intolerancia na mlieko. Nu nafuknutie sem tam krce aj zvracanie ek vela som zjedla inac niako. Teda ano zacalo to orv cervenou spikcou jazyka jeho stipanim

kvetinka75
28. máj 2023

@lilke nobtak u dcery genetika a hadica nwgat. Iba krv vysla

kvetinka75
28. máj 2023

@greta2017 mne sa tiez robili take loziska. Okrem toho ma aj prehanallo+ krce v bruchu neskutocne

diaszoky
28. máj 2023

@kvetinka75 ja napr plet nic som nemala absolutne

ajsha123
28. máj 2023

@babatkoo ahoj, ja mám veľmi podobné alergie, a tiez z neliecenej ABKM... Ale nie alergiu na pšenicu, ale neceliakalnu formu intolerancie... Nemala by som lepok, ale nemam celiakiu... Nemusím mať 100% bezlepkovu diétu. Zaujalo ma, co si písala. Pšeno som ešte nejedla, vyskúšam. A čo je tá dvojzrnka?

babatkoo
29. máj 2023

@ajsha123 ahoj, posielam link na muku https://eshop.virtusia.sk/produkt/prazrnko-dvoj..., muka sa da kupit aj na inych strankach.. precitaj si o nej. Zacala som kvaskovat a z tejto muky si peciem chlieb, robim si knedlu, parene buchty, kolace, palacinky. Uplne som ju nahradila za psenicnu. Robim si z nej aj cestoviny (mam Philips pasta maker), lebo zohnat cestoviny bolo nad moje sily. Dobre sa s noh kvaskuje ale tak isto dobre reaguje aj na drozdie

ajsha123
6. jún 2023

@babatkoo Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Ja som uvažovala, že prečo, keď máte intoleranciu na pšenicu, neužívate napr.spaldu...teda nám, dcére, aj synovi doktorka odporučila pri alergii na pšenicu (nie na lepok) používať spaldu... Tak som začala piect zo spaldy aj pečivo (do varenia, pečenia spaldu používam už dlhšiu dobu). No špaldové rožky pečiem len cca mesiac.... Sú však také hutné. Tuhé. Po upečení ako tak, ale na ďalší deň už ich deti nechcú... Mne to nevadí, zjem aj také... Ale je pravda, ze tie z pekarne sú ako pena... Pekárka v pekarni mi vysvetľovala, ze tu ľahkosť nadychanost pečiva robí práve ten lepok.... A špalda ho obsahuje menej...

Tak ma napadlo opýtať sa Vás... Keď pečiete z tejto múky dvojzrnky.... Aké je to pečivo? Piekli ste aj zo špaldy? Keď to porovnáte.... Ďakujem

Strana
z2