icon

Leasing alebo spotrebný úver

2. okt 2025

Ahojte. Riešime s manželom ako by a čo by bolo lepšie kvôli splátke. Chceli by sme kúpiť auto hodnota cca 35 000 a nevieme sa rozhodnúť či cez leasing alebo zobrať uver. Ak ste niekto kupovali ako to vychádza cca splátkovo. Cca 5000 eur akontácia.

Strana
z3
13uzivatelka11
2. okt 2025

Pri leasingu auto nie je tvoje a odkupna cena po skončení leasingu býva dosť vysoká v porovnaní s tým, kolko si do auta za tie roky vrazila

autor
2. okt 2025
@13uzivatelka11

Pri leasingu auto nie je tvoje a odkupna cena po skončení leasingu býva dosť vysoká v porovnaní s tým, kolko si do auta za tie roky vrazila

@13uzivatelka11 ja nemyslím operatívny leasing. Takze žiadna odkupna cena po splateni nieje 🙂 auto splatim a je moje.

la_dolce_vita
2. okt 2025

To sa neda jednoznacne vopred urcit, kedze uroky a podmienky mozu byt rozne. Treba mat obidve konkretne ponuky a preratat si, aka bude konecna suma, cize kde viac preplatis.

gabsisi
3. okt 2025

@anonym_autor poslednej dobe sa berú auta na úver... Neviem ti to presne vysvetliť ale kôli niečomu je leasing veľmi nevýhodný... Zisti si podmienky u konkrétneho predajcu...

anonym_e8eb95
3. okt 2025

Este je moznost hypoteka na nehnutelnoat, pripadne navysenie povodnej hypoteky, tam je najnizsi urok, najmenej preplatite.

autor
3. okt 2025
@anonym_e8eb95

Este je moznost hypoteka na nehnutelnoat, pripadne navysenie povodnej hypoteky, tam je najnizsi urok, najmenej preplatite.

@anonym_e8eb95 hypotéku nemáme chvalabohu uz bývame vo svojom a dom nezadlžim kvôli autu ale ano kvôli úrokom by to bola najlepšia varianta.

misanthropicdann
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_e8eb95 hypotéku nemáme chvalabohu uz bývame vo svojom a dom nezadlžim kvôli autu ale ano kvôli úrokom by to bola najlepšia varianta.

@anonym_autor sak si daj americkú hypo na 15 rokov (namiesto úveru 8)

Budes mat na hypo úrok 3,5% na leasingu alebo úver bývajú kľudne aj 8-13% úroky.

A budeš dávať ročne extra splátky na hypo splatis to kľudne aj za 8 rokov a ušetríš stovky eur.

alkoholik
3. okt 2025

Pri takej sume urcite americku hypo je to naj rozhodnutie. Financne gramotni ludia to robia takto. Co najnizsi urok a cim dlhsia splatnost nezatazi vas rodinny rozpocet.

petramarkechova
Odpoveď bola odstránená
michal711
3. okt 2025

@anonym_autor ani jedno ani druhé kúp si auto na ktore máš v hotovosti. A nie sa tváriť že mám drahé auto ale nemám za čo tankovať.

diablikovci
3. okt 2025

Podľa mňa je lepšie úver. Ak čosi vies auto predať a riešiť. A tiež v banke sa skôr dohodneš ak čosi. Môžeš si vybrat pzp a havarijné poistenie ktoré chceš leasing máš na 98% dane že odkiaľ musíš mať.

autor
3. okt 2025
@michal711

@anonym_autor ani jedno ani druhé kúp si auto na ktore máš v hotovosti. A nie sa tváriť že mám drahé auto ale nemám za čo tankovať.

@michal711 🤣🤣🤣 to akože vážne toto ? Tak poďme nakupovať domy byty vsetko v hotovosti nie ? Neboj mam začo tankovať mame 2 auta , jedno jazdí Nemecko Slovensko pracovne, jedno je doma no je staršie tak chceme nové spoľahlivé rodinne. Jasne dnes ma každý bežne-len tak 35 000 na auto. Mozem si dovoliť mesačnú splátku kludne aj 1000 eur a neboj budem mať začo tankovať ale určite nedám úspory ktoré mam do auta ale- adsej budem platiť uver a mať hotovosť. Rezervu mam na-časy keď náhodou prideme o prácu a nie na auto.

anonym_5b3677
3. okt 2025

Iba sedlaci nakupujú drahé autá na ktoré nemajú. Zakrývajú sa takou perinou na akú máš..

anonym_6e0cf3
3. okt 2025

@anonym_autor choď do predajne a daj si vyrátať leasing a nie, nemáš pravdu na konci leasingu platíš odkúpnu cenu je to asi vo výške ďalšej splátky.Auto je z predajne či autobazár?Treba kontaktovať leasingovku je ich veľa a dat si ti nacenit.Pri leasingu nie si majitel, pri úvere si.
Operatívny leasing je úplne niečo iné vidieť, že tomu nerozumieš.

anonym_6e0cf3
3. okt 2025

@anonym_autor na webe máš rôzne kalkulačky ČSOB leasing, alebo Porsche finance.sk aj tu v poradni radi pán z Reylonu úver zvykol byť lepší ako leasing.Ale nie klasický spotrebak!

mimimoje
3. okt 2025

My sme brali teraz leasing, odkupna hodnota tam nie je, auto je od začiatku naše, sme majiteľmi ale je tam záložné právo na leasing.spolocnost. dali sme si preratat spotrebnú úver, americkú hypotéku a leasing a keďže pri leasingu mali 15% zľavu (akciova ponuka), tak sme brali leasing. Po 6 mesiacoch (alebo kedykoľvek potom) ho môžeme vyplatiť (zvyšok úveru bez úrokov) ak by sme napr. našli výhodnejší úver (napr.ak klesnú úroky na spotrebné úvery. A nesúhlasím úplne s názorom, že si mám kúpiť auto len v hotovosti, ja potrebujem auto na to, aby som mohla chodiť do práce a tým pádom zarábať.

autor
3. okt 2025
@anonym_5b3677

Iba sedlaci nakupujú drahé autá na ktoré nemajú. Zakrývajú sa takou perinou na akú máš..

@anonym_5b3677 35 000 je drahé auto ? No neviem . Priemer normálna cena. Drahé auto pre mna je od 50 60 vyššie pre mna zbytočne. Ked dám akontáciu preco si nemam prefinancovať zvyšok úverom alebo leasingom ? Preto som sedlak . Mam na to . Mam na splátku.. Ty si si kupoval/a všetko na hotovosť? Dom , byt ? Tak gratulujem . Niesi sedlak ako my čo využívame na financovanie uver 😃

autor
3. okt 2025
@anonym_6e0cf3

@anonym_autor choď do predajne a daj si vyrátať leasing a nie, nemáš pravdu na konci leasingu platíš odkúpnu cenu je to asi vo výške ďalšej splátky.Auto je z predajne či autobazár?Treba kontaktovať leasingovku je ich veľa a dat si ti nacenit.Pri leasingu nie si majitel, pri úvere si.
Operatívny leasing je úplne niečo iné vidieť, že tomu nerozumieš.

@anonym_6e0cf3 prosím o vysvetlenie. Na konci leasingu platiš odkupnu cenu ::: je to vy výške ďalšej splátky? Toto si rada prečítam. Poprosím aj uviesť príklad ak je to možné. Ak uz-sa tomu tak nerozumiem.

mimimoje
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_6e0cf3 prosím o vysvetlenie. Na konci leasingu platiš odkupnu cenu ::: je to vy výške ďalšej splátky? Toto si rada prečítam. Poprosím aj uviesť príklad ak je to možné. Ak uz-sa tomu tak nerozumiem.

@anonym_autor pri leasingu platíš zvyčajne akontaciu - prvú vyššiu splátku, potom pravidelne splátky a na konci môže stanoviť leasingova spoločnosť odkupnu cenu, môže to byť 1€, posledná splátka alebo akákoľvek iná cena. Toto všetko si dohodnete s leasingovu spoločnosťou.

michal711
4. okt 2025
@anonym_autor

@michal711 🤣🤣🤣 to akože vážne toto ? Tak poďme nakupovať domy byty vsetko v hotovosti nie ? Neboj mam začo tankovať mame 2 auta , jedno jazdí Nemecko Slovensko pracovne, jedno je doma no je staršie tak chceme nové spoľahlivé rodinne. Jasne dnes ma každý bežne-len tak 35 000 na auto. Mozem si dovoliť mesačnú splátku kludne aj 1000 eur a neboj budem mať začo tankovať ale určite nedám úspory ktoré mam do auta ale- adsej budem platiť uver a mať hotovosť. Rezervu mam na-časy keď náhodou prideme o prácu a nie na auto.

@anonym_autor máš na splátky 1000 e/ mesiac a nevieš našetriť 35000 to je na smiech.

michal711
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5b3677 35 000 je drahé auto ? No neviem . Priemer normálna cena. Drahé auto pre mna je od 50 60 vyššie pre mna zbytočne. Ked dám akontáciu preco si nemam prefinancovať zvyšok úverom alebo leasingom ? Preto som sedlak . Mam na to . Mam na splátku.. Ty si si kupoval/a všetko na hotovosť? Dom , byt ? Tak gratulujem . Niesi sedlak ako my čo využívame na financovanie uver 😃

@anonym_autor keď to není drahé auto tak si ho kup hotovosti a nehraj sa na to čo nie si

michal711
4. okt 2025

@anonym_autor auto za 35 000 na leasing v konečnom dôsledku za neho zaplatíš za 7 rokov možno aj 45000 gratulujem. A auto bude mat hodnotu potom možno 10 000. Tomu sa hovorí finančná gramotnosť. Ale treba okoliu ukázať že na to mám . Resp nemám ?

autor
4. okt 2025
@michal711

@anonym_autor máš na splátky 1000 e/ mesiac a nevieš našetriť 35000 to je na smiech.

@michal711 ale prestaň prosím ťa moralizovat a starať sa do niečoho do čoho ťa je veľké H. Nevieš nic o tom prečo potrebujeme auto hneď tak píš k otázke ak chces ak nie tak nepíš radšej nič. Manžel pracuje v Nemecku asi pol roka tak tu tu nebudem písať o tom koľko zarobí lebo ťa je do toho nič a samozrejme že-za pol roka nemam našetrenych 35 000 na auto a keďže pracuje von berie naše rodinne tam a ja potrebujem s deťmi tiez spoľahlivé auto keďže to druhe mame staršie. Áno mam 1000 eur na splatky a ano nemam čas na to aby som šetrila lebo ho potrebujem hneď. Sila internetu a hrdinstva online uz presahuje niekedy všetky hranice. Nemam už na to nervy. Keby sa každý staral o seba bolo by o každého postarané.

autor
4. okt 2025
@michal711

@anonym_autor auto za 35 000 na leasing v konečnom dôsledku za neho zaplatíš za 7 rokov možno aj 45000 gratulujem. A auto bude mat hodnotu potom možno 10 000. Tomu sa hovorí finančná gramotnosť. Ale treba okoliu ukázať že na to mám . Resp nemám ?

@michal711 a este dodám k tvojim debilnym príspevkom ktoré si lajkuješ sam. Mam 40 rokov aj ja-aj manžel žili sme ako väčšina ľudí na Slovensku z mála a teraz išiel pracovať do zahraničia tak teraz je čas že auto potrebujem. Nie pre okolie nikdy som taka nebola. Ale pre nas . Syn robi vodičak práve taktiež sa mu naše staršie zíde. Ale prečo ti to vlastne vysvetľujem nechápem. Pretože ma serú ľudia ako si tu že-sa tu budeš posmievať lebo ti nikto nevidí do tváre. Na facku toto. Idem si radšej urobit kávu ja finančne negramotna lebo chcem auto na uver kde 90% ľudí využíva leasingy úvery. Nemala by som ho 7 rokov ako píšeš lebo si dám vyššiu splátku a po 5 ho dám do protihodnoty na ďalšie nové ako sa to v podnikaní zvykne robiť ale o tom vieš aké si veľké hovno. Ďakujem za tvoje postrehy boli mi nanič.

anonym_5729b5
4. okt 2025

Porovnávať to s domom je odveci. Dom ti na hodnote nestráca ale rastie, aj keď naň nemáš v hotovosti, tak je výhodnejšie si ten úver zobrať. Auto ti na hodnote rapídne stráca. Inak ťa moralizovať nejdem, aj keď nepochopím leasingy/ spotrebáky v takýchto prípadoch nikdy. Len to proste s domom porovnávať fakt nemôžeš.

autor
4. okt 2025
@anonym_5729b5

Porovnávať to s domom je odveci. Dom ti na hodnote nestráca ale rastie, aj keď naň nemáš v hotovosti, tak je výhodnejšie si ten úver zobrať. Auto ti na hodnote rapídne stráca. Inak ťa moralizovať nejdem, aj keď nepochopím leasingy/ spotrebáky v takýchto prípadoch nikdy. Len to proste s domom porovnávať fakt nemôžeš.

@anonym_5729b5 pointa je ta istá. Ak to potrebujem súrne a momentálne na to nemam hotovosť tak využijem uver leasing. Ja som sa predsa nepýtala či hotovosť alebo uver. Ale uver /leasing. Ja niesom blbá vsetko to chápem ze to je nevýhodné. Ale čo mam robit. Niekedy prídu v živote situácie ktoré sa menia zo dňa na deň tak ako sa manžel rozhodol pracovať v zahraničí do prace musí cestovať našim autom a ja tu s deťmi bez auta nemôžem ostať. Staršie ma uz viackrát zradilo a stačí. To je celé.

autor
4. okt 2025
@anonym_5729b5

@anonym_5729b5 napr hypotéku sme brali jed som mala 22 a v decembri mam poslednú splátku zvládli sme to za 17 rokov . A niekto mi tu bude písať o finančnej gramotnosti. Nemam zadlzenu nehnuteľnosť. A to je pre mna podstatne. Strecha nad hlavou. Niekto mi tu radil zadlžiť dom a kúpiť si auto. Ako sorry. Nikdy. Lepší úrok a neistota ?

anonym_5729b5
4. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5729b5 pointa je ta istá. Ak to potrebujem súrne a momentálne na to nemam hotovosť tak využijem uver leasing. Ja som sa predsa nepýtala či hotovosť alebo uver. Ale uver /leasing. Ja niesom blbá vsetko to chápem ze to je nevýhodné. Ale čo mam robit. Niekedy prídu v živote situácie ktoré sa menia zo dňa na deň tak ako sa manžel rozhodol pracovať v zahraničí do prace musí cestovať našim autom a ja tu s deťmi bez auta nemôžem ostať. Staršie ma uz viackrát zradilo a stačí. To je celé.

@anonym_autor veď rozhodnite sa ako chcete, ale je to diskusné fórum kde aj keď sa vyslovene na niečo nepýtaš my môžeme slušne vyjadriť svoj názor. My sme tiež potrebovali súrne auto a kúpili sme jazdené také na aké sme mali, stále spolahlivé. Medzi starou šunkou a autom za 35 tisíc je stále dosť možností.
Nehovorim to ani tak tebe, ale diskusie si často spätne pozerajú ľudia čo sú v nejakej takejto situácii a berú si z diskusie rady. Za mna leasing/ uver na auto nikdy kym to nie je absolutne nevyhnutné.

autor
4. okt 2025
@anonym_5729b5

@anonym_autor veď rozhodnite sa ako chcete, ale je to diskusné fórum kde aj keď sa vyslovene na niečo nepýtaš my môžeme slušne vyjadriť svoj názor. My sme tiež potrebovali súrne auto a kúpili sme jazdené také na aké sme mali, stále spolahlivé. Medzi starou šunkou a autom za 35 tisíc je stále dosť možností.
Nehovorim to ani tak tebe, ale diskusie si často spätne pozerajú ľudia čo sú v nejakej takejto situácii a berú si z diskusie rady. Za mna leasing/ uver na auto nikdy kym to nie je absolutne nevyhnutné.

@anonym_5729b5 ano ja to chápem. Lenže. Mame jedno 20 ročne auto. Jedno 9 ročne ktore jazdí Nemecko Slovensko . Predtým sme tiez mali jazdené. Tak manžel povedal , že keď už tak konečne chce nové. Splácať do dokážeme nevidím problém. 100 ľudí 100 chuti. Ale nech mi tu nikto sakra nepíše o finančnej gramotnosti lebo on je iny. Ja som si pýtala cielenú radu. Leasing=uver. A neznášam príspevky typu " kup si načo máš, drahé auto potom nieje na benzín, ukazovať sa . Prsiaham do radu by som dávala facky za toto. Šak čo sa stará. On to bude splácať?

michal711
4. okt 2025

@anonym_autor mne je to jedno rob čo chces ale nepíš o pol roka či sa dá predať auto ktoré je na leasing že nevychádza na splátky. Lebo stavím sa že to tak bude.

Strana
z3