icon

Má nová vyhláška vplyv na vlastníkov kotlov?

vivi1984
21. máj 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či niekomu, kto si vykuruje byt vlastným kotlom, vznikol vďaka tejto vyhláške nedoplatok pri ročnom vyúčtovaní. Vyhláška sa mi zdá nespravodlivá, nakoľko aj my s vlastným kotlom prispievame k tvorbe tepla v bytovke a vďaka vyhláške sa musíme nemalou sumou podieľať aj na centrálnom vykurovaní. Jedná sa o stovky až tisícku eur ročne plus si samozrejme platíme vlastnú spotrebu plynu. Dakujem

Strana
z5
maranta_leuconeura
21. máj 2024

Ano, je to nespravodlive, aj ty sa budes skladat na teplo susedom, co maju radiatory na max a zaroven nonstop vetraju. A oni zaplatia menej ako doteraz, takze sa to ani neodnaucia 🙃

vivi1984
autor
21. máj 2024

@maranta_leuconeura a je dosť možné, že zaplatia menej ako ja... neviem, či je možné sa nejak brániť....

zuzanaete
21. máj 2024

Mate vlastny kotol priamo v byte? A ostatne byty?

vivi1984
autor
21. máj 2024

@zuzanaete kotol máme len my a susedia oproti. Sme na najvyššom poschodí. Byt sme takto už kúpili. Povedali nám, že kotle boli nutnosť nakoľko v bytoch bola zima. Vraj kvôli najvyššiemu poschodie a rozvodom sa to nevedelo vykurit. Hnevá ma ťa absurdnosť. Nemám problém nad nejakou spoluúčasťou ale 1000 e ročne mi príde fakt veľa.

maranta_leuconeura
21. máj 2024

Tato vyhlaska spravila to, co by sa nepodarilo, ani kebyze chces 😄 vacsina ludi bude nespokojnych, aj ti, co mali nastavene pomery spolocne/moje doteraz rovnako ako nastavuje vyhlaska, takze akoze spravne, budu v skutocnosti asi velmi prekvapeni a nahnevani pri vyuctovani.

zuzanaete
21. máj 2024

@vivi1984 A ste teda odpojeni od centralneho kurenia? Alebo to mate nejakym sposobom nakombinovane? Lebo mame byt s vlastnym kotlom, ale aj vsetky byty v dome a toto rozuctovanie tepla sa nas netyka. Kazdy si plati iba spotrebu plynu.

vivi1984
autor
21. máj 2024

@zuzanaete nás byt je odpojeny...ale keďže zvyšné byty su pripojené tak, vyhláška argumentuje tým, že ja im odoberam teplo a preto sa musím podieľať na výslednej sume. Čo by bolo o.k ak by tá suma nebola 1000e ročne. Logika veci je, že tvorbu tepla vychádzajúceho z môjho kotla, ktoré logicky prestupuje a vykuruje okolité byty je bez spoluúčasti ostatných. Totálne kocurkovo

moni73
21. máj 2024

@vivi1984 platis po novom 100% zakladnej zlozky, teda plochu. Ked ti to vyslo 1000 eur, predpokladam, ze mate dost velky byt az okolo 200 m2. Myslim, zeby stalo za to, pripojit sa znova na uk.

vivi1984
autor
21. máj 2024

@moni73 veď my by sme sa aj pripojili, lenže nám nevedia garantovať, že nám byt vykuria, keďže predchádzajúci majiteľ si kotol zaobstaral práve kvôli problému s vykurenim A keďže mám dve malé deti nerada by som tu mrzla.

vivi1984
autor
21. máj 2024

@moni73 máme 94m2

zuzanaete
21. máj 2024

@vivi1984 Tak to je uz potom uplne absurdne. A inac 1000€ je riadna palka. V inom byte, co mame s centralnym kurenim, tak za kurenie platime necelych 400€. Je to 3 izbovy byt.

zuzanaete
21. máj 2024

@moni73 Po novom sa neplati iba podla plochy bytu. Stale je tam cast podla spotreby. Zalezi od rozdielov v danom baraku.

moni73
21. máj 2024

@maranta_leuconeura vyhlaska odporucala 60 na plochu, 40 na merace. Myslim, ze ludi to vcelku naucilo kurit. Nase 2 domy s vyhladkovym pomerom dopadli v tomto vyuctovani 60/40 a 62/38. Domy, kde mali pomer 30 zaklad, 70 merace dopadli 78 zaklad, 22 merace. Pre mna je vyhlaska spravodlivejsia, aj ked osobne na nu doplatim. Len merace by mali podla mna zrusit.

vivi1984
autor
21. máj 2024

@zuzanaete veď mne je jasne, že všade je niečo absurdné ...len ma zaujímalo, či má tiež niekto takúto skúsenosť a čo je možné to nejak namietať...ďakujem za postrehy vsetky

monikamama
21. máj 2024

My sme vobec nekurili a platime okolo 550 eur. Nahnevana som riadne. (99m2) ☹

moni73
21. máj 2024

@vivi1984 ked chces, posli mi do ss vyuctovanie. Zda sa mi to velmi vela. U nas vyslo bytom v nadstavbe bez uk euro na meter. U vas to musi byt viac, ale nie tolko co pises.

moni73
21. máj 2024

@zuzanaete byty odpojene od kurenia, len podla plochy

egonsk
21. máj 2024

ja som kedysi kuril v byte na maximum, tiez som byval na najvyssom poschodi pod strechou a suseda podomnou nekurila vobec, lebo zhora mala teplo odomna a zdola a zboku od susedov co mali babatka a tiez hicovali radiatory. Ked uz im deti podrastli, tak bola nestastna, ze uz si musela pustit radiator v spalni, lebo len to moje vykurovanie jej nestacilo uz a sused pod nou prestal tolko kurit tiez... ako sa vravi, prisiel na psa mraz 😉🤪

vivi1984
autor
21. máj 2024

@egonsk áno je to logické a spravodlivejsie...ale nie pre tých čo tvoria teplo aj vlastným kotlom..platím mesačne dvakrát..teplo čo si vytvorím sama vlastným kotlom a ešte spoluúčasť, ktorá teda fakt nieje mala...keď sa mi pokazí kotol, ktorým de facto vykurujem aj byty okolo som zvedavá koľko z mojich susedov vyjadrí spoluúčasť:D

moni73
21. máj 2024

@vivi1984 naklady na kurenie budes mat s uk o dost nizsie, kedze ste pod strechou, plus si mozes prikurit elektrikou. Ta je zatial zastropovana nizko. Tiez by stalo za to vediet, aky pomer bol v dome.

alzbeta311
21. máj 2024

Cakame aj my na vyuctovanie, radiatory sme moc nepustali, kurili sme si klimatizaciou alebo podlahovym kurenim, tiez cakame nedoplatok, obavame sa tej palky.

aliaray1
21. máj 2024

@maranta_leuconeura Sice k takym nepatrime, no ale treba povedat aj B: je to proti takych chytrakom, ktori mali ucelovo vypnute radiatory, zneuzivali, ze ich museli mat zapnute ti druhi, ktori vykurovali aj ich a oni nohy v teple s preplatkami.

maranta_leuconeura
21. máj 2024

@aliaray1 a treba povedat aj C, nam sa radiatory ani nezapnu, ked su nastavene na 3ke, lebo mame 23°. Mam teda kurit nasilu, aby som mala viac alebo to potom vetrat ako susedia? Dom je nanovo zatepleny, od pivnic, od strechy, vsade, svieti nam sem slnko a uz len z cirkulacie vody po stupackach sa vyhreje. Suhlasim, zlozme sa na to vsetci, ved sme to doteraz aj robili (zakladna zlozka). Ale realne sa stane len to, ze prekurovaci a vetraci zaplatia menej

nananka
21. máj 2024

@moni73 byty v nadstavbe, ktoré majú individuálne kúrenie sa podieľajú 20 % plochou, nie celou

moni73
21. máj 2024

@nananka ano 20%. Kedze mi ale 20% vyslo 1 euro/m2, 100% by bolo cca 5 eur/m2. U autorky by to bolo do 500eur. Skratka, tisicka sa mi nezda

zuzanaete
21. máj 2024

@moni73 Vdaka za info.

zuzanaete
21. máj 2024

@maranta_leuconeura My presne tak isto. Aktualne financujeme niektorym susedom saunovanie. My len temperujeme v obyvacke. Ak by som mala kurit v celom byte, tak mozeme cely den vetrat. Velmi ekologicke riesenie. Aktualne su odmenovani ti, co prekuruju.

tramtada31
21. máj 2024

@zuzanaete s najväčšou pravdepodobnostou, ak by Ti susedia riadne nekurili, temperovanie ti nestačí, keď je vonku pod nulou. Ja si pamatam, keď som sa raz nastvala a stiahla kurenie na dva stupne (nad nami prázdny byt, pod nami dochodkyna). Po 5 dňoch sa ma tá dochodkyna pýtala, či sa mi nezda, že nejako slabšie kuria, lebo ma zimu v byte. Jasne, že šetrila a odoberala od nás teplo ako diva. My sme mali radiátory na 5 a mali sme zimu, lebo od nas odoberali teplo všetci naokolo. Aj moja babka je taká. 4 izbový byt a všade vypnuté kúrenie celu zimu, ale nemá až taký chlad v byte, lebo nad nou aj pod nou bývajú rodiny s malými detmi.

nananka
21. máj 2024

@zuzanaete a ten čo prekuruje, teba nevykuruje?a preto ty nemusíš kúriť?ja bývam v dome a keď nekurim v zime týždeň tak tu nemám 15 stupňov, ale ty v byte isto, odkiaľ?

aliaray1
21. máj 2024

@maranta_leuconeura no tak ak ti 23C nestaci...je to na tebe...
My sme museli mat radiatory na 4 v januari, februari par rokov dozadu, aby sme mali v byte aspon 20-22C. Lebo sme zistili, ze nasi mili susedia nad aj pod nami na kurenie totalne kaslali. No tak, sme vypli radiatory aj my resp.isli na 2ke a cuduj sa svete, o rok uz zacali kurit aj oni.

Ano, predtym boli odmenovani vychcalci a teraz saunari. Ak chce niekto vacsiu spravodlivost ako boli predosle systemy, nech ich navrhne teplarnam.

Za mna vacsia spravodlivost je pri byvani v RD. Tam je si rodina sama sebe vacsim panom 🤷‍♀️

Strana
z5