icon

Má nová vyhláška vplyv na vlastníkov kotlov?

vivi1984
21. máj 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či niekomu, kto si vykuruje byt vlastným kotlom, vznikol vďaka tejto vyhláške nedoplatok pri ročnom vyúčtovaní. Vyhláška sa mi zdá nespravodlivá, nakoľko aj my s vlastným kotlom prispievame k tvorbe tepla v bytovke a vďaka vyhláške sa musíme nemalou sumou podieľať aj na centrálnom vykurovaní. Jedná sa o stovky až tisícku eur ročne plus si samozrejme platíme vlastnú spotrebu plynu. Dakujem

egonsk
22. máj 2024

@vivi1984 ano s tym suhlasim, ze ked mas nezavisle kurenie, malo by to byt dostatocne zohladnene. To mas aj s meracmi - najspravodlivejsie su merace priamo na stupacke a najhorsie su tie na radiatoroch. Vacsina domacnosti ma tie radiatorove...

zuzanaete
22. máj 2024

@tramtada31 @nananka Ako mne je jasne, ze uplne spravodlive to nebude nikdy. Viem, ze susedia pod nami maju ovela teplejsie ako my. Ale tak suseda chodi v zime v tielku a v kratasoch. Keby sme my mali tak teplo, tak mam dychacie problemy. Ak prestanu susedia prekurovat a my pocitime zimu, tak tie radiatory kludne zapneme. Ale niekomu staci v byte 21 stupnov a niekto potrebuje 24. Mne sa proste nepaci, ze sa mam skladat na tych 24 stupnov.

hiro
22. máj 2024

Cele to je hlupost. Povedzme su 2 identicke domy. V jednom je centralne kurenie a rozpocitavaju 60:40 a v druhom ma kazdy dovedeny plyn, vlastny kotol a plati plynarom svoju fakturu, ziadne rozpocitavanie. Je to tak?
Alebo napriklad nasa bytovka - teplo je dodavane centralne ale kazdy byt ma vlastny vymennik ktory robi teplu vodu a kurenie - takze keby sa malo rozpocitavat 60:40 dodane teplo tak jeden si moze napustat horucu vanu kazdy den a druhi sa mu na to poskladaju napriek tomu ze ziadne teplo z kurenia do ich bytu nepreniklo.

luxus10
22. máj 2024

@maranta_leuconeura ale tych 23 mate, lebo susedia kuria, keby nekuril nik, mate tolko stupnov , co je vonku..nemusite kurit nasilu, len zaplatite za vykureny byt...nic viac...ci platis 1200€ rocne, ako nasi susedia na prizemi...?

nikaeli
22. máj 2024

@vivi1984 u nás je to naopak. V celom vchode sme len 2, čo nemáme vlastné kúrenie a ani nemáme možnosť prejsť na kotol. Obaja bývame na prízemí. Nad nami dôchodca vo 4-i. byte si kúri len v obývačke. Susedia nechávajú otvorené prechodové dvere, vyššie poschodia dokonca aj vetráky na schodišti. My si nevieme vykúriť byty, aká nám je stále zima. Mám zateplené všetko, čo sa v byte zatepliť dá, všade koberce a pod nimi izolačná pena. Škôlkar sa hrá na zemi v mikine. Dvaja vykurujeme spoločné priestory, radiátory sa vypnúť nedajú. Je podľa teba fér, že za únik tepla vo vchode platíme len my? Podľa mňa nie. Možno sa tak ľudia stanú trošku ohľaduplnejší k ostatným....

vivi1984
autor
22. máj 2024

@nikaeli áno, škoda že každá situácia sa neposudzuje individualne...aj vďaka tymto príspevkom človek vidí, že spravodlivé to asi nikdy nebude. Takže asi nám neostane nič iné len vytiahnuť peňaženky:D hlavne nech sme zdraví 🙂

moni73
22. máj 2024

Minula vyhlaska nebola ok, ale motivovala pri pomeroch 30 plocha, 70 merace ludi setrit. Niekto na to sice mohol doplatit, ale ako celok dom setril. Tato nova "demotivujuca" vyhlaska sposobi len to, ze kuriaci budu kurit dalej a ak sa da, este viac (pretoze stale zaplatia menej), no a nekuriaci z casu na cas zapnu alebo dokonca zacnu kurit (ved aj tak nieco zaplatia). Ako celok dom minie na kureni viac. Vyhlaska "nuti" ludi kurit viac-menej rovnako, v tom pripade su merace zbytocne, snad sa ich povinnost zrusi (zbytocne naklady, zbytocny odpad - ziadny ekologicky prinos). Jedine co ma podla mna zmysel je nastavit regulaciu - spolocnu na urcitu maximalnu teplotu. Ak niekomu nebude teplota stacit, dokuri si sam.

luxus10
22. máj 2024

@moni73 same hluposti...

d296
Autor odpoveď zmazal
d296
27. máj 2024

@vivi1984 Ahoj, my máme ten istý PROBLÉM. Náš byt má ako jediný vlasný kotol, je pod strechou, rohový a nevedú cez neho žiadne spoločné rozvody. Okrem spotrebovaného plynu máme doplatiť "za nič" 564 eur. Absurdné !!!!

hiro
27. máj 2024

@d296 No, podla mna by sa vasa faktura mala zapocitat do spolocnych nakladov na teplo a az potom by ste mali platit doplatok / dostat preplatok podla rozpocitania.

vivi1984
autor
27. máj 2024

@d296 presne tak...ale my už sme to vzdali, neviem , či je situácia vôbec riesitelna

katka12389
28. máj 2024

@d296 presne sme tak isto len včera mi prišla faktúra... Nechápem prečo mám platiť za teplo susedom keď kúrime samostatne.... Na spoločné priestory sme sa doteraz skladali rovnakým dielom ako ostatný ale nechápem prečo keď si kúrime v byte samostatne mám platiť za ich teplo... Mne tiež nik nič nezaplatí za to že moje teplo ohrieva byty vedľa...

d296
28. máj 2024

@vivi1984 ale veď nemôžme to tak nechať, dočítala som sa, že sa plánuje novelizácia vyhlášky, tak je potrebný tlak z našej strany, aby to bolo upravené

d296
28. máj 2024

Spoluautormi tejto "skvelej" vyhlášky MH SR 503/2022 Z.z. bola aj Asociácia rozpočítavateľov tepla a vody Slovensko (ARTAV Slovensko) - https://www.artav.sk/
Je potrebné napísať a poukázať na chyby tejto vyhlášky.

vivi1984
autor
28. máj 2024

@d296 niekde na STV bola o tom relácia len som to nezachytila celé..tiež tam nejaki ľudia namietali že podávajú sťažnosť, o ktorej sa má rokovať...

vivi1984
autor
28. máj 2024

@d296 dakujem

luxus10
28. máj 2024

mate platit zakladnu zlozku, lebo aj ked vypnete svoje kurenie, mate v byte min. 15 st. C...a to je teplo, ktore odoberate od susedov, ci sa vam to paci, alebo nie...

d296
28. máj 2024

@luxus10 zakladu zlozku mame 73 😉......a susedia ked sa vypnu tak teplo beru odo mna, ale ja mam platit 2x,...... apropo ja viem preukazat fakturou od SPP ci "kurim alebo nekurim"

katka12389
28. máj 2024

@luxus10 ale to že mne sa zdvihla o 20 eur mesačne elektrina lebo sme kúrili viac tak prečo by som mala platiť za teplo ktoré mi nebolo dodané do bytu ... A základnú zložku platím percentá aké sme sa dohodli keď sme sa od kurenia odpájali

vivi1984
autor
28. máj 2024

@katka12389 ono problém je hlavne ten, že my fakt platíme dvakrát , že sa nezohľadňuje ta cena tepla, ktorú si zaplatíme svojim kotlom, elektrikou, podlahových kúrením a pod...väčšina z nás si to vlastne kúrenie riešila kvôli tomu že inú možnosť sme nemali, proste tie naše byty by sa inak nevykurili

luxus10
28. máj 2024

@vivi1984 a kolko platite uhrnne za kurenie?

vivi1984
autor
Autor odpoveď zmazal
katka12389
28. máj 2024

@vivi1984 áno preto sme sa ja my odpojili lebo nám bolo chladno nevedeli sme si byť spoločným kúrením vykurit... A ostatný majitelia bytovky a tým súhlasili a podpísali sme si percentá podľa ktorých budeme platiť spoločne vykurovanie... A dnes som volala našemu správcovi že jeho nezaujíma že my v byte kúrime vlastným kotlom a že oni postupovali podľa vyhlášky a viac sa nemá so mnou a čom baviť...

d296
29. máj 2024

@luxus10 položka za individuálne vykurovanie (vlastná spotreba) je zhruba na tej istej úrovni ako podiel na centrálnom vykurovaní, takže ide o 2 násobnú platbu

vivi1984
autor
29. máj 2024

@d296 áno aj u nas

lackytn
29. máj 2024

Aj nám prišiel nedoplatok. V bytovke sme si rozdelili základnú a spotrebnú zložku na 40 a 60%. Nakoľko bol však rozdiel v spotrebe medzi najnižšou a najvyššou, tak nam upravili tento pomer na 55 a 45% základ. Sme sice vrchný a rôzny byť, ale aj tak podľa novej vyhlášky už musíme platiť celú základnú zložku, ktorá teraz vyšla 55%. Ak by sa však vlastníci v bytovke dohodli aj na inom pomerne, napr. 90%, tak budem musieť platiť toľko. Mali určiť keď už nejakú pevnú sumu podľa veľkosti bytu a nie takto. Kontaktoval som celú pracovnú skupinu, ktorá sa podieľala na novej vyhláške. ARTAV ani nemal záujem reagovať a odpovedať mi. Kontaktoval som ich niekoľkokrát a nič. V dozornej rade a aj členmi sú ľudia, ktorí majú teplárenske spoločnosti. Bývalý minister, taktiež teplárenská spoločnosť. Tak o com to svedčí, o kradnuti tepla, alebo o udržaní biznisu. Nakoľko sa veľa bytoviek zateplilo, klesla dodávka tepla a taktiež keď sa odpajaju aj vlastníci od centrálneho vykurovania, tak im klesajú aj tržby. Ak by určili nejakú rozumnú sumu, myslím, že nikto by hádam nemal námietky. Ale platiť sumu s akou niekto v kúri celý byt, je zdieranie. Ak chce srsť, aby susedia ditovali teplo, tak nech to dotuje štát. Prečo takéto problémy o kradnuti tepla, nekureni a pod. nemajú v bytovkách, kde majú všetci samostatné vykurovanie. Ak dodávateľ tepla nevie znížiť náklady na dodané teplo, tak je to jeho problém. Nech ho predáva tomu, kto ho chce odoberať. Dnes v správach sa vyjadrila aj ministerka hospodárstva a uviedla, že bude nová vyhláška. Ale čoho sa zmena bude týkať, neuviedla. Len povedala ze ľudia čo šetria budú platiť menej a ti co nešetria viac. Taktiež je vyhláška nastavená tak, aby nebol majiteľ nútený šetriť, aby údajne nekradol teplo susedovi. Bohužiaľ, keď sa vie niekto uskromniť a dat si mikinu, tak prečo by nemal platiť menej. Nech si zaplatí ten, čo stále vetra a prekuruje. Zatiaľ len SIEA si zástava a presadzuje vyhlášku ktorá teraz platí. SOI sa vyjadrila, že nepresadzovala zmenu v tomto smere. Ako som uviedol ARTAV neodpovedal. Hlavná vec, že boli v pracovnej skupine. Taktiež mali rozhovor v Slovenskom rozhlase. Zastávajú názor, že teplo prestupuje z centrálu do individuálne vykurovaného bytu. Je pravda, že fyzika funguje aj opačne. Nikde nie je napísané, že sused, ktorý má centrál a býva podomniu, nemôže vypnúť kúrenie. Byt bude neobyvany, bude šetriť a pod. Ak budú dva odpojene byty nad sebou, tak ten druhy bude kto vykurovať. Jasne prejde tam nejaké teplo, ale len za podmienky, že individuálne vykurovaný byt bude chladnejši. Teplo sa šíri z teplejšieho prostredia do chladnejšieho a jemu je jedno, či je priestor vykurovaný centrálne, alebo individualne
Ak niekto poukazuje na skutočnosť, že vlastník individuálne vykurovaného nemusí tak kúriť, je to pravda, ale tiež nemusí tak kúriť, aj centrálne vykurovaný. Uzoluju sa navzájom. To však za predpokladu, že obidva byty prikuruju. Ak jeden prestane kúriť, tak teplo sa bude šíriť tam a hovoriť len jednostranne, že individuálne nemusí kúriť si myslím, že nie je až tak na mieste. Je nutné, aby sa vlastníci ozvali a dotazoval MH SR so svojimi námietkami, poprípade celú pracovnú skupinu. Ale myslím si, že zámer bol úplne niečo iné. Byt v nadstavbe, bude platiť len 20% základnej zložky. Všetky ostatné 100%. Najhoršie na tom, že táto suma sa môže meniť, ako sa vlastníci rozhodnú, akú budú mať spotrebu a pod. V dôsledku daného stavu ako som uvádzal, u nás sa základná zložka zvýšila zo 40 na 55% a to preto, lebo jeden vlastník nemá vymenené okná, stále ich mal pootvorené a pod. Takýmto ľuďom mame platiť za teplo? Nech táto pracovná skupina vypočíta, aké sú náklady na vykurenie bytu a môžu to porovnať s cenami, ktoré platíme výrobcom tepla. U nás 3i byť platí teraz okolo 1100 eur (73m2). Niekto za túto sumu dokáže vykurit rodinný doma a nie byt.

miskasiska
30. máj 2024

@vivi1984 Bože dievčatá, sme v rovnakej situácii, včera prišlo vyúčtovanie. Som na najvyššom poschodí, vykurujem vlastným kotlom strechu aj bok bytovky a nedoplatok 400 Eur pri 94m2 byte. Je toto normálne????