icon

Má zmysel dieťaťu odkladať 20 eur mesačne?

2. júl 2026

Chcela by som dcére pravidelne odkladať peniaze, ale viac ako 20 eur mesačne si momentálne dovoliť nemôžeme. Premýšľam, či to pri dnešných cenách vôbec má význam. Poprípade ak by ste mi vedeli odporučiť nejaké sporenie pre dieťa? Ďakujem.

Strana
z2
anonym_7b4d69
2. júl 2026

Ma to zmysel, ale nie do pokladnicky. Davaj to na investicny fond. Poradia ti v banke.

anonym_f0826d
2. júl 2026

jasne, ze ma, ked si to preratas na roky tak potesi ju aj taka suma. Ja som zacala synovi 20e po 3 rokoch som si mohla dovolit odkladat viac a po 7 rokoch ma celkom peknu ciastrku. Mam investicne sporenie

autor
2. júl 2026

Nedali by ste mi link priamo na nejaké to sporenie? Resp. v akej banke? Ja mám účet v mbanke.

anonym_368877
2. júl 2026

Absolutne zbytocne, momentalne financne nevychadzate, odkladaju ludia, ktorym to nechyba... radsej zaplat dietatu kruzok, lepsiu stravu ci rychlejsie splacaj hypoteku... vsetky sumy ktore setris, stracaju hodnotu, to, co si vies za ne kupit dnes, o par rokov bude uplne irelevantna suma, lebo platy a ceny pojdu hore... a tebe tie peniaze teraz chybat budu

anonym_f0826d
2. júl 2026

ja mam v 365 alebo george v sporitelni vola sa to ze investicne sporenie ja si to zalozim sama cez apku akurat je tam asi poplatok ked chces vybrat skor ako po 3 rokoch su to dlhodobe sporenia. Mne nasi nikdy nic neodkladali zacinala som s nulou dokonca ani trapnu poistku s vyplatenou sumou som nemala co spoluziaci sa vytesovali ked dovrsili 18 rokov

zic
2. júl 2026

@anonym_autor vo vseobecnosti to ma cenu, uz len z psychologickeho hladiska (ze budes / bude mat aspon nieco)... plus funguje zlozene urocenie.

Je pravda, ze ak nevychadzate, tak radsej to "investuj" do nej / do seba (vzdelavanie, zazitky... nieco, co vas posunie dalej a v buducnosti sa mozno zuroci)...

Ak chces predsa len investovat, tak sa skus vyhnut bankam a pofidernym (drahym) spolocnostiam.
V spolocnosti rezonuje dost firma Finax. Ti su legitimni, ale dnes uz trosku drahi.
Mozes este skusit alternativu EIC (nemanazovany ucet) alebo Portu. Tam dokonca neviem, ci dieta nema zlavu.
https://www.portu.sk/
https://www.finax.eu/sk
Pytaj jednoduche pasivne investovanie do indexovych fondov.

anonym_602e8e
2. júl 2026

Ahoj, áno, má zmysel, my tiez takto dávame pre deti 20-20 eur mesacne, na EIC fondy.
+ posielame tam peniazky, co dostávajú na narodky, atd.
Tak za 15-20 rokov aspon budú mat na prvé auto alebo na skolu ... Potesi aj to ...

anonym_b6b906
2. júl 2026

@anonym_autor mne takto odkladali aj rodičia aj obe babky, len trošku viac. Dostala som všetko, keď som si spravila Bc. Super štart do života

petronelag
2. júl 2026
@anonym_602e8e

Ahoj, áno, má zmysel, my tiez takto dávame pre deti 20-20 eur mesacne, na EIC fondy.
+ posielame tam peniazky, co dostávajú na narodky, atd.
Tak za 15-20 rokov aspon budú mat na prvé auto alebo na skolu ... Potesi aj to ...

@anonym_602e8e AJ ja som tak sporila synovi, dávnejšie najprv po 20, potom 50, neskôr po 200€ a nazbieralo sa to celkom dosť, mal 20% na hypotéku, bral len menšiu.

anonym_2c7f87
2. júl 2026

Ma to zmysel a urob to. Moze prist obdobie, kedy budes môcť prihodiť viac. Mam 2x investičné sporenie ,jedno vo finaxe (zvladnes to cez appku raz dva) a jedno v banke, potom obyčajne sporenie na bežnú rezervu. Výhoda je v tom, ze nemusis poslať kazdy mesiac rovnakú sumu, niekedy poslem o dost viac, niekedy nejaký zaklad. Odkladám do investičného len tolko, aby nam ostalo aj na zážitky a potreby deti, vreckové atd.,zase chceme aj žiť, nielen sporiť na max.
Detom sme odkladali od babatiek kazde euro co podostavali, nikdy sme im nesiahli na ich peniaze a uz v celkom nízkom veku mali pekne sumy.
Začni uz dnes !😊

blackcat8885
2. júl 2026

Podľa mňa to má zmysel ak Vám to nebude chýbať. Ja dávam obom deťom po 20€ na stavebko +30€ majú poistky a tie peniaze mi nechýbajú nejak extra a to je 100€ mesačne

anonym_f8bdaf
2. júl 2026

@anonym_autor jasne ze to ma zmysel. Zrovna dnes ma to napadlo, ze budem odkladat synovi na vodicak 😀

lienoccka85
2. júl 2026

Aj 20 je lepsie ako nic. Odkladaj, zacnes to brat ako automatiku a nakoniec tam moze byt celkom fajn suma nasetrena.

anonym_7d9fed
2. júl 2026

@anonym_autor Ma to zmysel jedine ak to hodis na invseticne zhodnocovanie. Ako 20e nie je ziaden zazrak, minimum je aspon 30e. Ale tak aspon nieco. A hlavne to mat nastavene na dlhsi casovy horizont. Nebat sa ked to ide nejaky ten roku dolu, lebo ono to potom pojde zas hore. Ale samozrejme je to vzdy investovanie a tam ides vzdy viac menej do rizika. Ale zo skusenosti 90% ludi na to zarobi.

anonym_7d9fed
2. júl 2026
@blackcat8885

Podľa mňa to má zmysel ak Vám to nebude chýbať. Ja dávam obom deťom po 20€ na stavebko +30€ majú poistky a tie peniaze mi nechýbajú nejak extra a to je 100€ mesačne

@blackcat8885 poistenie nie je sporenie. Tie peniaze idu na to aby v pripade potreby poistovna vyplatila nieco. resp. neviem ako to mate nastavene v poistke. Ja len, ze to nie je setrenie a zhodnocovanie penazi.

akrobrab
2. júl 2026

Autorka, ja takto investujem/sporim cez Finax. To je taka najvacsia a najlepsia platforma. Ak chces, napis mi spravu, poslem Ti odporucaci link a budes mat 3 roky bez poplatkov.

Alebo naprikald aj SLSP ma dobry produkt - Fond maxmalizovanych vynosov, tam je minimalny vklad prave tych 20eur (vo Finaxe mzoe byt aj len 10 eur). Ak mas SLSP, tak si to otvoris sama cez Georga.

akinom0077
2. júl 2026

@anonym_autor Samozrejme ze to vyznam ma

blackcat8885
2. júl 2026
@anonym_7d9fed

@blackcat8885 poistenie nie je sporenie. Tie peniaze idu na to aby v pripade potreby poistovna vyplatila nieco. resp. neviem ako to mate nastavene v poistke. Ja len, ze to nie je setrenie a zhodnocovanie penazi.

@anonym_7d9fed poistka so šetrením

domiklik
2. júl 2026

@anonym_autor samozrejme, ale nie sporia i účet ale investične fondy.

barrilla
2. júl 2026
@blackcat8885

@blackcat8885 poistka so šetrením je chyba. Už to tu bolo viackrát vysvetlované. V skratke - poistenie má služiť na poistenie. Šetrí sa na iných produktoch. Takto iba zaplatiš oveľa viac na ďalších poplatkoch a v závere môžeš dostať aj menej akoby si to vložila inde.

anonym_8d95e2
2. júl 2026
@blackcat8885

@blackcat8885 to je najviac zla vec (druha najviac zla vec po prepitych peniazoch)... drahe, minajuce sa ucelu...

zic
2. júl 2026

@anonym_autor inac este by som dodal, ze je asi lepsie nechat ucet na svoje meno (nez na meno dietata)... kvoli moznosti (jednoduchosti) disponovat s prostriedkami

anonym_323584
2. júl 2026

Založ si účet u brokera a nakupuj ServiceNow $NOW. Poďakuj mi o 5 rokov.

anonym_8d95e2
2. júl 2026
@anonym_323584

Založ si účet u brokera a nakupuj ServiceNow $NOW. Poďakuj mi o 5 rokov.

@anonym_323584 bud to, alebo nech ide do kasina a da vsetko na cervenu...

anonym_323584
2. júl 2026
@anonym_8d95e2

@anonym_323584 bud to, alebo nech ide do kasina a da vsetko na cervenu...

@anonym_8d95e2 Ak nedokážeš spraviť základnú analýzu firmy, tak sa radšej ani neozývaj. Ďakujem.

anonym_8d95e2
2. júl 2026
@anonym_323584

@anonym_8d95e2 Ak nedokážeš spraviť základnú analýzu firmy, tak sa radšej ani neozývaj. Ďakujem.

@anonym_323584 ach jaj... milujem tychto (samozvanych) internetovych expertov 🙂 🙂...

blackcat8885
2. júl 2026
@barrilla

@blackcat8885 poistka so šetrením je chyba. Už to tu bolo viackrát vysvetlované. V skratke - poistenie má služiť na poistenie. Šetrí sa na iných produktoch. Takto iba zaplatiš oveľa viac na ďalších poplatkoch a v závere môžeš dostať aj menej akoby si to vložila inde.

@barrilla tak ale teraz už nemá zmysel to meniť zrejme lebo prídeme o peniaze. Starší syn má poistku 10rokov mladší 5r. Poistovacka mi povedala ze keď zruším dostanu teraz oveľa menej

barrilla
2. júl 2026
@blackcat8885

@barrilla tak ale teraz už nemá zmysel to meniť zrejme lebo prídeme o peniaze. Starší syn má poistku 10rokov mladší 5r. Poistovacka mi povedala ze keď zruším dostanu teraz oveľa menej

@blackcat8885 to je pravda, už musí dobehnúť zmluva do konca, lebo prerobíte ešte viac.

anonym_823fa2
2. júl 2026

@anonym_autor najdi si videa Milana Dubca, precitaj si https://www.dubec.com/wp-content/uploads/2025/1...
zaloz si ucet na XTB, ziadna banka, Finax a pod. tam su najvyssie poplatky
nemas sa coho bat, je to jednoduche

blackcat8885
2. júl 2026
@barrilla

@blackcat8885 to je pravda, už musí dobehnúť zmluva do konca, lebo prerobíte ešte viac.

@barrilla ja to beriem aspoň tak že niečo budú mať, nepozerám na to koľko sa zarobí zhodnotí možno som blbá ale proste viem že aspoň to malo mať budú. Inak poistky maju fajn syn dostal za zlomenú ruku 950€ par rokov dozadu takže nie zle

Strana
z2