Má zmysel dobrovoľné poistenie pre živnostníkov?
Ahojte, som živnostník už dlhé roky, začínam mať zdravorne problemy a hrozí mi operácia.
Budem na PN dosť dlhú dobu. Mesačná pn dávka bude minimálna, má zmysel poistiť sa dobrovoľne ?
Potrebujem vyššiu pn
Poraďte mi
@anonym_autor ja som tomu nepochopila.. ked si zivnostnik dlhe roky tak si musis platit zdravotku a socialku.. ci do SP si nikdy neplatil?
@anonym_autor ja som tomu nepochopila.. ked si zivnostnik dlhe roky tak si musis platit zdravotku a socialku.. ci do SP si nikdy neplatil?
@sweet20 jasne ze si platím len z toho mi vyjde min.pn
@anonym_autor ak mas klasicke zivotne poistenie , v ktorej mas PN tak vies mat v konecnom zavere plnu vyplatu.. si pozri ci take nemas.. ak nie, tak budes mat len to z coho si platil do SP
@sweet20 vždy sa pousmejem, keď čítam v nejakej podobnej diskusii tvoju odpoveď o životnom poistení. 😉 Ja ho mám, využila som, ale buďme úprimní - väčšina živnostníkov, ktorí neplatia odvody alebo platia minimálne, si zväčša neplatia ani životné poistenie ani nesporia dostatočne na dôchodok.
Čiže si platíš minimálne odvody do SP a chceš si platiť DNP, aby si mal vyššiu PN. Ak sa nemýlim, potrebuješ platiť DNP minimálne 26 týždňov, aby sa ti počítala PN z DNP. Ale istá soľ si neni a preto označím @zalka ona ako odborník dá odpoveď na 100%.
@anonym_autor čomu nerozumieš? Neexistuje súbeh dobrovoľného a povinného poistenia. To znam.ze ak si platíš odvody ako SZČO,tak si dobrovoľne platiť nemocenské nemôžeš. Iba dôchodkové....a to ty nepotrebuješ.
@anonym_autor žiaľ, ako szco si povinné nemocensky poistená a už roky je zakázaný súbeh povinného a dobrovoľného poistenia. Čiže nielen že by ti Dnp nepomohlo ale ho ani založiť nemôžeš v súbehu.
Tu ti môže pomôcť komerčné poistenie PN ale čo si matne pamätám tak PN hradia až keď poistenie beží minimálne 3 mesiace a PN z chrbtice až po rok trvajúcom poistení. A ak sú zdrav. problémy pri uzatváraní poistky tak na tie bývajú výluky.
Ešte teoreticky sa môžeš zamestnať.
@anonym_autor žiaľ, ako szco si povinné nemocensky poistená a už roky je zakázaný súbeh povinného a dobrovoľného poistenia. Čiže nielen že by ti Dnp nepomohlo ale ho ani založiť nemôžeš v súbehu.
Tu ti môže pomôcť komerčné poistenie PN ale čo si matne pamätám tak PN hradia až keď poistenie beží minimálne 3 mesiace a PN z chrbtice až po rok trvajúcom poistení. A ak sú zdrav. problémy pri uzatváraní poistky tak na tie bývajú výluky.
Ešte teoreticky sa môžeš zamestnať.
@zalka komerčné poistenie pn to je klasická poistka?
Komerčné poistenie je životne poistenie. Ale poistenie ti nebude platiť na niečo, čím si trpel už počas dojednania poistenia. Čiže ak ti hrozí operácia, teraz sa už na danú PN nepoistíš. A na mnohé choroby, PN, operácie sú tzv. čakacie lehoty, čiže napríklad ak si aj zdravý a ochorieš do roka, nebude ti poisťovňa nič platiť. Proste životné poistenie sa uzatvára vtedy, keď je človek zdravý a keď ho nepotrebuje. Keď už si chorý, logicky ťa nikto nebude poisťovať na daný problém.
@anonym_autor platis minimalne, dostanes minimalne. smola.
@sweet20 vždy sa pousmejem, keď čítam v nejakej podobnej diskusii tvoju odpoveď o životnom poistení. 😉 Ja ho mám, využila som, ale buďme úprimní - väčšina živnostníkov, ktorí neplatia odvody alebo platia minimálne, si zväčša neplatia ani životné poistenie ani nesporia dostatočne na dôchodok.
@melanta ja sa len pytam, stretavam sa dennodenne s tym, ze ludi ani nevedia co v tom maju, ak by to aj mal tak preco to nevyuzit?.. proste len som sa opytala.. absolutne nic v tom nevidim, tak neviem preco je ti to "usmevne"
@melanta a celkom nechapem, ze asi dalsi traja tu o tom hovoria a kazdy si pamata len mna.. sak kazdy druhy o tom hovori ale clovek si zapamata mna.. 🤔 taktiez aj v tejto diskusii..
@anonym_autor čomu nerozumieš? Neexistuje súbeh dobrovoľného a povinného poistenia. To znam.ze ak si platíš odvody ako SZČO,tak si dobrovoľne platiť nemocenské nemôžeš. Iba dôchodkové....a to ty nepotrebuješ.
@blancheporte takze ked platim povinne dochodkove ako SZCO, tak mozem este aj dobrovoľné? cize si navysim dochodok?
@blancheporte takze ked platim povinne dochodkove ako SZCO, tak mozem este aj dobrovoľné? cize si navysim dochodok?
@anonym_6b8faf áno. Možnosť platiť si dobrovoľné dôchodkové popri povinným odvodom SZČO tu je.
@anonym_6b8faf podla mna by ti bolo lepšie investovať niekam do fondov alebo ETF ako dobrovolne dôchodkovo sa poistiť v SP.
@melanta ja sa len pytam, stretavam sa dennodenne s tym, ze ludi ani nevedia co v tom maju, ak by to aj mal tak preco to nevyuzit?.. proste len som sa opytala.. absolutne nic v tom nevidim, tak neviem preco je ti to "usmevne"
@sweet20 písala som úsmevné, nie smiešne. Evidentne si vôbec nepochopila pointu toho, čo som napísala. Nevadí.
@sweet20 písala som úsmevné, nie smiešne. Evidentne si vôbec nepochopila pointu toho, čo som napísala. Nevadí.
@melanta ja som to pochopila, ved viem, co znamena usmevne a smiesne, lenze bohuzial si jedna z mala, co tomu rozumie a aj chape.. ja som to nemyslela v zlom, viem, ze ani ty. Si zober, ze nikto neriesi taku pani ako je nad tvojim komentarom, ale pre vela ludi ja som tu "smiesna", pricom financna gramotnost ludom skoro nic nehovori a to je smutne
@melanta ano, citam po sebe zhora ten komentar a fakt vyzera, ze som sa na teba hnevala, tak prepac, ale tak som to nemyslela.. ale tu poznamku, ze preco ti to pride usmevne som myslela v dobrom, ze ako si to myslela

@anonym_autor pokiaľ si platíš odvody ako SZČO tak dobrovoľné poistenie mať nemôžeš. Môžeš sa dať len do dobrovoľne dôchodkovo poistiť,ale to ti je na nič....