icon

Má zmysel ísť do nájmu pri príjme 800 EUR?

8. dec 2025

som mlada baba, v cistom mam okolo 800-900€ nasla som skvely byt za 500€, lacnejsi nenajdem..je aj mozne vyzit z toho ostatku?

Strana
z4
anonym_58678b
8. dec 2025

@anonym_autor ja by som ano, ale zavisi ako ty zijes. dalsia vec, kebyze mam daco nasetrene idem rovno do hypoteky, aj ked mala garzonka a radsej budem splacat tu. ale to je ak mas tu moznost. len 300 euro to je uz na hrane. no pritiahnuty opasok., tych 400 lepsie znie.

anonym_480117
8. dec 2025

U nás v meste idú iba garsónky za 500 nájom
Keď mladí zarobia 800 v čistom, neviem , či by som išla do nájmu
Nejaký telefón zaplatiť , cestovanie (lístky MHD napr.), manikúra a podobne, chceš ísť von, ešte si nejedla , neochorela
Sama nie, jedine s niekým
Na začiatku samozrejme zárobok na Slovensku v norme , niekto toľko zarobí aj s 15r. praxou

anonym_13e4c3
8. dec 2025

Dobra blbost podla mna. A co potom dalej? Nikam sa nepohnes. Z toho nenasetris nic. Ano vyzit by som z toho zvysku vyzila. Ale co dalsie plany? Ja by som volila zdielanu izbu a setrenie. (A aj som tak spravila ako mlada, a potom sa dostala k vlastnemu byvaniu postupne, nasetrila som si nejaku hotovost, brala hypo, klasicky scenar. Kebyze si sama platim byt-najom, nemam ani prd doteraz).

autumn1
8. dec 2025

Čo znamená vyžiť? Keď máš paušál okolo.20€, do práce chodíš pešo alebo na bicykli, alebo máš nejakú električenku na MHD, zvyšok na stravu ti bude stačiť. Keď len 120-150€ dáš na auto tak to stačiť určite nebude. Mne osobne by to nestačilo pokryť všetky výdaje a potreby ale ja nie som ty.

autor
8. dec 2025
@autumn1

Čo znamená vyžiť? Keď máš paušál okolo.20€, do práce chodíš pešo alebo na bicykli, alebo máš nejakú električenku na MHD, zvyšok na stravu ti bude stačiť. Keď len 120-150€ dáš na auto tak to stačiť určite nebude. Mne osobne by to nestačilo pokryť všetky výdaje a potreby ale ja nie som ty.

tak aby mi ostalo aj na bezne veci, viem si kupit oblecenie, ist do mesta, nieco usetrit..mam 18 rokov takze hypoteka neprichadza este do uvahy ked neviem co bude. vydavky mavam na cestovne, oblecenie, kredit, jedlo, prispievam rodine a samozrejme ked idem niekde do mesta na kavu, jedlo atd. dost vela minam skoro nic mi na konci mesiaca neostane ale to je preto ze si kupujem to co som nemala a potrebujem, rodicia su nezamestnani..avsak vedela by som sa uskromnit kedze z takej rodiny pochadzam.ale neviem ci zas takto chcem zit s utiahnutym opaskom

sevrin
8. dec 2025

Choď do banky sa spýtať aké možnosti by si mala na hypotéku. Len aby si bola v obraze na čom si. 500€ mesačne si môžeš platiť rovno hypotéku. A bude to tvoje keď to raz splatíš.

gemerka17
8. dec 2025

@anonym_autor je to strašne na tesno. Bez rezervy. Skor prezivanie. Žiadna zábava, ziadne zadné vrátka, co v pripade zdravotných problémov, zubar, uraz, PN. Skus si pisat výdavky každý mesiac do exelu a tiež nasetri železnú rezervu, ked si u rodičov. Este u nich počkaj, pokiaľ máte v celku normálne vzťahy.

gemerka17
8. dec 2025
@sevrin

Choď do banky sa spýtať aké možnosti by si mala na hypotéku. Len aby si bola v obraze na čom si. 500€ mesačne si môžeš platiť rovno hypotéku. A bude to tvoje keď to raz splatíš.

@sevrin zabudas na 20% hotovosti. Sotva bude mat na americkú hypoteku. Je na to strašne mladá. Treba najprv našetriť základ

autor
8. dec 2025
@gemerka17

@anonym_autor je to strašne na tesno. Bez rezervy. Skor prezivanie. Žiadna zábava, ziadne zadné vrátka, co v pripade zdravotných problémov, zubar, uraz, PN. Skus si pisat výdavky každý mesiac do exelu a tiež nasetri železnú rezervu, ked si u rodičov. Este u nich počkaj, pokiaľ máte v celku normálne vzťahy.

@gemerka17 ved to ze velmi o tom premyslam lebo financne by mi to najlepsie nevychadzalo a hlavne z toho dovodu ze s rodicmi nemam vobec dobry vztah tak chcem sa odstahovat. keby mam tak nerozmyslam o tom ze chcem ist prec

biba_18
8. dec 2025

osobne by som do toho išla na iba obmedzený čas, keď mám preklenúť obdobie bez strechy nad hlavou. dočasne a krátko. dlhodobo asi nie, 300€ na život je hlúposť podľa mňa.
alebo že by si tam bola s frajerom. potom áno

tykat
8. dec 2025

@anonym_autor kde zijes teraz? Ake mas naklady na byvanie? Nestacila by izba v zdielanom byte?

autor
8. dec 2025
@tykat

@anonym_autor kde zijes teraz? Ake mas naklady na byvanie? Nestacila by izba v zdielanom byte?

@tykat s rodicmi. prispievam im okolo 150-200€ aj viac ak nieco treba. o zdielanom byte v nasom meste som zatial nic nepocula zeby sme tu nieco take mali

biba_18
8. dec 2025

@anonym_autor moj brat išiel ako slobodný pracujúci muž do podnájmu do 1 izby v dome… mlžno to by si mohla skúsiť…

tykat
8. dec 2025
@anonym_autor

@tykat s rodicmi. prispievam im okolo 150-200€ aj viac ak nieco treba. o zdielanom byte v nasom meste som zatial nic nepocula zeby sme tu nieco take mali

@anonym_autor skus pohladat, vacsinou su taketo izby tam kde je vysoka skola, velke firmy (automobilky) pripadne lacnejsie ubytovanie niekedy ponukali internaty, ubytovne.

gemerka17
8. dec 2025
@anonym_autor

@gemerka17 ved to ze velmi o tom premyslam lebo financne by mi to najlepsie nevychadzalo a hlavne z toho dovodu ze s rodicmi nemam vobec dobry vztah tak chcem sa odstahovat. keby mam tak nerozmyslam o tom ze chcem ist prec

@anonym_autor zaklad je písať výdavky aby si presne vedela kde peniaze utekaju a kolko vieš našetriť. S rodičmi skus potiahnuť ešte chvíľku (na vytvorenie rezervy). Izba v zdieľanom byte je velmi fajn nápad. V 18 tke bývať sama v prenájme je luxus a nedosiahnutelna vec pre drvivej väčšine mladých ľudí a nie je to 18 ročnej.

anonym_94afcb
8. dec 2025

@anonym_autor si maldá baba, za tento plat tu chceš živoriť? Išla by som inam, kde ponúkajú viac a učila sa reči, išla von. Takto sa zahrabeš naveky v podnájme s biednym platom

anonym_94afcb
8. dec 2025
@sevrin

@sevrin ktorá banka jej dá hypo pri takomto príjme a z čoho by ju platila, keď by ešte potrebovala zobrať úver na tých 20%, ktoré nemá?

anonym_58678b
8. dec 2025
@gemerka17

@sevrin zabudas na 20% hotovosti. Sotva bude mat na americkú hypoteku. Je na to strašne mladá. Treba najprv našetriť základ

@gemerka17 presne, preto som pisala ze ci nahodou nema daco nasetrene ci zdedene. zeby uz mohla ist do hypoteky...
a zavisi v akom meste byva, niekde zozenie garzonku za 50 000, v bratislave samozrejme ze nie.

anonym_58678b
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak mozes teda ostan s rodicmi a radsej si setri do buducna, aby si si mohla dovolit hypoteku. moj nazor.

marth16
8. dec 2025

@anonym_autor nemáš kamarátku ktorá by do podnájmu išla s tebou? Ako áno z 300€ prežiješ, ale naozaj len prežiješ a nebudeš žiť plnohodnotný život. Potom je ešte možnosť, ak si sama a práca ti to dovolí nájsť si nejakú brigádu na prilepšenie. Ale opäť platí to čo som napísala prvé, síce by si mala viac € ale prežívala by si. Nemala by si čas na seba... Musíš si zvážiť čo je pre teba lepšie

anonym_da6c51
8. dec 2025

@anonym_autor Prenajimam byty, takze skusenosti mam. Prvy najom zaplatis nadsena, druhy najom ti bude uz trosku vadit a po tretom odides prec. Ale bez akontacie. Potrebujes si niekoho najst do byty, inac to neutiahnes.

kitycat
9. dec 2025

@anonym_autor nema to zmysel. Ty si majdu zdielane byvanie, jednu izbu v byte do 300 so vsetkym a zacni setrit

anonym_47fe0a
9. dec 2025

V 18 rokoch máš ešte chodiť si školy, veď to nemáš ani maturitu a si len také odrastené decko, ktoré si nerozumie s rodičmi. Nerieš rodičov, základ je zmaturovať a potom si hľadať normálnu prácu a zdieľané bývanie. Nemusí to byť u vás v meste, choď tam, kde je lepšia práca a plat.

nyusika
9. dec 2025

Šokuje ma, ako sú niektorí ľudia hlúpi.

Nie, nemá zmysel dať dve tretiny príjmu ba bývanie.
Zmysel má nájsť si prácu s vyšším príjmom.
A dovtedy bývať v izbe zdieľaneho bytu.

S vyšším príjmom (kľudne aj z viacerých úväzkov) si vybaviť hypotéku a kúpiť niečo vlastné.

barka1
9. dec 2025

Nie, je to hlupost. Velmi financne nezodpovedne. Ked sa už chceš osamostatnit, tak buď dospela a spočítaj si vsetky tvoje reálne náklady. A počítaj aj s PN a necakanymi vydavkami. Myslím, že skončíš v minuse.
A dávat viac než polovicu prijmu na byvanie....

olimuc
9. dec 2025

Mas 18, hladaj pracu s ubytovanim. V 18stke nemas este maturitu takze ak ta nebavi studovat alebo si to nemozes dovolit, zamestnaj sa v hoteli v AT a pod … je zimna sezona, takze nieco urcite najdes… odpichnes sa a nieco sa naucis. Nie s 800€ do 500€ bytu urcite nie, to si moze dovolit clovek, co potrebuje preklwnut par mesiacov. Mas 18, este si “nehospodarila” s vlastnou kasou a kavicky, oblecenie + mozno dalsie veci by si musela uplne vypustit, aby si nesla do posledneho € a to nesmies byt PN alebo stratit pracu … zvysit prijem alebo hladat inu alternativu.

anonym_e36df2
9. dec 2025
@nyusika

S vyšším príjmom (kľudne aj z viacerých úväzkov) si vybaviť hypotéku a kúpiť niečo vlastné.

@nyusika pracu s vecsim prijmom? Ale ved niekde musi zacat, urcite je v tomto veku bez praxe a vzdelanie asi tiez nebude ktovieco

anonym_2cef6c
9. dec 2025
@sevrin

@sevrin sa zobuď. Hypotéku nedávajú ľudom len tak, že prídu a chcú hypo. Na ňu treba mať našetrené nejaké peniaze

anonym_2cef6c
9. dec 2025
@nyusika

@nyusika ma 18 rokov. Väčšina v jej veku sladko spinkajú v detskej izbicke a na účet im cinká vreckové od rodičov a majú iné starosti. Ale inak máš pravdu

anonym_3c15bf
9. dec 2025

Nebude to dobre rozhodnutie. Áno takto ti to možno vyjde ale žiadne úspory nebudeš mať a môže sa stať že skončíš na PN aj cely mesiac a si na 55% z príjmu a neutiahnes to. To iste aj hypotéka to by bolo 30 rokov len život na hrane. Plus ešte musíš mať 20% z ceny nehnuteľnosti ak nechceš spotrebný úver a snim ešte viac navýšena splatka.
Takze by som hľadala pracu s vyšším príjmom a išla by som do zdieľaného bytu. Ja sama som nebola nikdy sama v najme a to na začiatku som mala o dosť vyšší plat a vtedy vedela byť garsónka aj za 350€. Ľahšie sa nájom platí dvom, ideálne potom s partnerom v budúcnosti toto riešiť pripadne aj tu hypotéku.

Strana
z4