Má zmysel založiť si 3. pilier?
Ahojte ľudia dneska ma prekvapila pozvánka,že sa mam zúčastniť prednášky v ktorom sa odohráva téma o 1,2 až 3 pilier vzdelávacia inštitúcia išli by ste do toho??...Nenapísali mi nič len že Online prednáška je zadarmo....Lenže ja už mam založený pilier išli by ste do tretieho piliera???....aký je tam rozdiel medzi druhým a tretím pilierom??....není to jedno??...či mam druhy abo tretí pilier???....A ešte ľudia ako,že neviem ku čomu to je dobre takto šporiť a zakladať si piliere a vkladať uspori,ktoré mi chodia neje to zbytočne?? takto šporiť?? a nič stým nerobiť....šak za chvíľu budem mať 40 rokov neje to už podľa vás zbytočne???..mate niekto tiež založený pilier ste stým spokojný??...
No ak nevieš, aký je medzi nimi rozdiel, tak tam choď. Resp.online si to vypočuj. A potom sa sama rozhodni. Lebo potom isto ti budú chcieť niečo nanútiť 😃
No ak nevieš, aký je medzi nimi rozdiel, tak tam choď. Resp.online si to vypočuj. A potom sa sama rozhodni. Lebo potom isto ti budú chcieť niečo nanútiť 😃
@ibrunova lenže už mam založený pilier jedine,že mi niečo ukážu a poradia ale nechcem zakladať ten 3 pilier mam obavy
@ibrunova lenže už mam založený pilier jedine,že mi niečo ukážu a poradia ale nechcem zakladať ten 3 pilier mam obavy
@stelly652 3.pilier si platíš sama mesačne nejakú sumu a zamestnávateľ ti môže prispievať k tomu. Ja napríklad platím 5€ a zamestnávateľ mi k tomu dáva 30€. Ale každý zamestnávateľ to má inak, niekto neprispieva vôbec.
@stelly652 tu nie je dôvod na obavy. Nikto ti nedá zadarmo peniaze len tak, tu dostaneš od zamestnávateľa. Pri odchode do dôchodku vyplatia časť a časť posielajú, ako sa dohodneš.
@stelly652 3.pilier si platíš sama mesačne nejakú sumu a zamestnávateľ ti môže prispievať k tomu. Ja napríklad platím 5€ a zamestnávateľ mi k tomu dáva 30€. Ale každý zamestnávateľ to má inak, niekto neprispieva vôbec.
@ibrunova pre mňa je to ťažké rozhodovanie,pretože pri školení mi bolo spomenuté,že ak mam už 2 pilier tak 3 sa neoplatí
@ibrunova pre mňa je to ťažké rozhodovanie,pretože pri školení mi bolo spomenuté,že ak mam už 2 pilier tak 3 sa neoplatí
@stelly652 Toto je rada od nejaké "odborníka". Druhý pilier nemá nič spoločné s 3. pilierom.
Všeobecná rada - ak zamestnávateľ prispieva zamestnancom na 3. pilier, tak sa ti oplatí ho založiť. Sú to peniaze, ktoré dostaneš navyše. Len si ich vyberieš pri odchode do dôchodku. Možno si budeš musieť niečo aj sama prispievať, ale tie peniaze sa netratia.
na prednášku určite choď, aspoň sa dozvieš nové informácie.
Príspevky do III. piliéra vo výške 180€ ti znížia základ dane, takže minimálne to sa oplatí. A ak ti doňho ešte prispieva zamestnávateľ, tak o to lepšie
Ahoj, ak prispieva zamestnavatel, tak sa oplati. Inak by som ho asi nezakladala. 🙂
Treti pilier je nazavisly od druheho. Zamestnavatel ti na nich pripieva,cize su to peniaze naviac. Tu si k tomu nieco prilozis a pekne sa to vie nazbierat. Niektori zametnavatelia prispievaju celkom pekne,urcite do toho chod. Coho sa bojis? Co vidis rizikove na 3.pilieri? Neprijat peniaze od zamestnavatela naviac? Ja mam uz roky,a vo vypise vidim ze moju volbu nelutujem.
Ako vidim ty nerozumies co 3.pilier vlastne je ,nie je na skodu si to vypocut.
@stelly652 pokiaľ ti zamestnávateľ neprispieva do 3. Piliera nemá to význam.
3. Pilier je relatívne dosť drahý na poplatky, v takom prípade je lepšie si investovať danú sumu sama do etf. Budes to mat lacnejšie a pravdepodobne aj tým pádom vynosnejsie.
Ak by ti prispieval zamestnávať tak sa ti oplatí založiť 3.pilier
Ja mam napríklad v 3. Pilieri za 4-5 rokov 8.000€
Ja aj môj zamestnávateľ sme mi tam dokopy za to obdobie poslali 6000€.
Muz si posiela z vyplaty 55eur,a zamestnavatel 33eur,ja 3ti pilier zatial tiez nemam,mala by som si ho tiez zalozit.Chystam sa na to.
3 pilier iba ak ti prispieva zamestnavatel. Inak sa neoplati , lebo ma vysoke poplatky a pri vybere sa vklady zamestnavatela a zisky z oboch vkladov zdanuju 19%. Ak si tam davas iba ty, tak za ovela nizsie poplatky vies robit to iste u brokera a nas aj casovy test, cize nemusis danit , co bolo rok zainvestovane. Ked ti dava zamestavatel ano, zaloz, lebo ak das napr. 20 a on ti da 20 ( zalezi ako to ma zamestnavatel urobené- ak to poskytuje- môze davat percentualne, ci dvojnasobok, co ty das) Mas 100% zisk a nemusis riesit ze mas vysoke poplatky + ta daň( i ked jasne, ze lepsie bez nich, ale neboli to tak, ved ti daval zamestnavatel) Lebo on tie peniaze da, len ked mas 3 pilier, inak nikde nie su/ nepôjdu.
3 pilier sa oplatí za predpokladu, že ti prispieva zamestnávateľ. Príklad ty dáš z výplaty 50, zamestnávateľ doloží 50. Následne sa tieto peniaze zhodnocujú podľa rizikovosti investičného profilu, ktorý si nastavíš (ak máš necelých 40 rokov odporúčam vysoko rizikový- indexový alebo akciový). Za predpokladu, že ti zamestnávateľ nebude prispievať sa oplatí viac si investovať sám prostredníctvom brokera po naštudovaní základných reálií poprípade si nechať poradiť odborníkom výmenou za vyššie poplatky (jeho províziu)
3 pilier sa oplatí za predpokladu, že ti prispieva zamestnávateľ. Príklad ty dáš z výplaty 50, zamestnávateľ doloží 50. Následne sa tieto peniaze zhodnocujú podľa rizikovosti investičného profilu, ktorý si nastavíš (ak máš necelých 40 rokov odporúčam vysoko rizikový- indexový alebo akciový). Za predpokladu, že ti zamestnávateľ nebude prispievať sa oplatí viac si investovať sám prostredníctvom brokera po naštudovaní základných reálií poprípade si nechať poradiť odborníkom výmenou za vyššie poplatky (jeho províziu)
@tomtom2 Tak tommam aj ja. 3% zamestnávateľ a ja takisto.
@michal711 neposmievajte sa mu, je to clovek s diagnozami a ma kvoli tomu ID
ale teda ty @stelly652 uz pracujes ? ci si len na ID ? skus radsej riesit aby si neminal do minusu z uctu a nech ti rozpocet naplanuje brat alebo niekto z rodiny, ak mas priestor prednasky sa zucastni, pre teba je irelevantna
@michal711 neposmievajte sa mu, je to clovek s diagnozami a ma kvoli tomu ID
ale teda ty @stelly652 uz pracujes ? ci si len na ID ? skus radsej riesit aby si neminal do minusu z uctu a nech ti rozpocet naplanuje brat alebo niekto z rodiny, ak mas priestor prednasky sa zucastni, pre teba je irelevantna
@anonym_94136c na čiastočnom som.... ano už mi dali bližšie informácie načo sa mam pripraviť pero,papier a zapisovať si tie podstatne veci,ktoré budu dane a rozpravať pritom,že sa ma aj budu chcieť aj spytať o 3 pilieri mi pomožu a naučia ma spravne financovať
@anonym_94136c na čiastočnom som.... ano už mi dali bližšie informácie načo sa mam pripraviť pero,papier a zapisovať si tie podstatne veci,ktoré budu dane a rozpravať pritom,že sa ma aj budu chcieť aj spytať o 3 pilieri mi pomožu a naučia ma spravne financovať
@stelly652 Vykasli sa aj na 3 pilier. Zmenila som zamestnavatela, novy neprispieva a ja si mozem uz len "piskat" a pekne prispievat sama...
@stelly652 Vykasli sa aj na 3 pilier. Zmenila som zamestnavatela, novy neprispieva a ja si mozem uz len "piskat" a pekne prispievat sama...
@beata_k Prečo by si musela prispievať sama? Sama nemusíš nič sporiť v 3. pilieri. Predchádzajúci zamestnávateľ ti niečo prispel, to máš na účte. Vyberieš to, keď pôjdeš do dôchodku, počkajú ťa tam.
Chceš povedať, že tie peniaze nechceš?
@beata_k Prečo by si musela prispievať sama? Sama nemusíš nič sporiť v 3. pilieri. Predchádzajúci zamestnávateľ ti niečo prispel, to máš na účte. Vyberieš to, keď pôjdeš do dôchodku, počkajú ťa tam.
Chceš povedať, že tie peniaze nechceš?
@chrobak7 A kde si nechal poplatky za vedenie uctu? Do dochodku mi tam nic neostane.
@chrobak7 A kde si nechal poplatky za vedenie uctu? Do dochodku mi tam nic neostane.
@beata_k Aj keby si tam mala len 400 €, tak poplatky za tie roky nebudú 400 €. Poplatky sú:
- Odplata za správu príspevkového fondu: max. 1,0 % p.a. z priemernej ročnej čistej hodnoty majetku (niektoré DDS-ky majú iba 0,7%)
- Odplata za zhodnotenie - max. 10% zo zhodnotenia (takže 90% zhodnotenia ti zostáva a navyšuje ti hodnotu majetku)
- Odplata za prestup - najviac 5% hodnoty zostatku - ak neprestupuješ, tak poplatok sa ťa netýka.
Takže poplatky ti nespotrebujú tvoju nasporenú sumu.
To je fakt jednoducha matematika. Ak zamestnavatel priapieva na 3. pilier,su to peniaze naviac ktore by si inak nikdy nedostala. Nevidim dovod ich nezobrat

Cucham, cucham, nejakych pochybnych agentov s teplou vodou, ktori idu tlacit kaleraby. Skopiruj sem ten mail alebo spravu bez osobnych udajov.