icon

Majú 2-eurové mince zberateľskú hodnotu?

21. dec 2024

Neviete náhodou? Majú tieto mince zberateľskú hodnotu?

Majú 2-eurové mince zberateľskú hodnotu?Majú 2-eurové mince zberateľskú hodnotu?
tundra
21. dec 2024
tundra
21. dec 2024
neznamaznama
21. dec 2024

Tieto konkrétne, ak ich máš z bežného obehu, tak ani nie. Určite nie takú, ako tiež ktoré kúpiš ako zberateľské, to znamená "špeciálne zabalené".

btus
21. dec 2024
maddie1711
21. dec 2024

Ma možno o 20-30c vyššiu ako normálna. Moj otec napríklad zbiera aj obehové mince len tak pre seba, ale draží si kadejaké. Hodnotnejšie su v UNC kvalite (banková kvalita ktorá neprešla obehom) a top su PROOF kvalita. Ja mam Matku terezu (vedela by som ju vydrazit za cca 80€. Potom sa berú do úvahy aj rôzne kvality, ale to už skôr pri minciach ktoré nie sú tak časté, napr Monako, Vatikán. Aj obehovu mincu vies vydražiť za pekne peniaze.

frflos_nespokojny
22. dec 2024

autor: pekne ti to vysvetlila maddie1711, ale kazda minca ma svoju hodnotu, ak najdes na nu
zberatela, ktory je ochotny tvoju cenu akceptovat a zaplatit, ale vzdy je to tak, ze predajca ani
nema paru o cene

hiro
22. dec 2024

@tundra Tá za 65€ bude proof like - bolo vydaných 5000. Ale len sa leskne viac. Nedal by som toľko. Inak obyčajných je cca milión a nové z balíčka vyzerajú rovnako. V Žiline máme národnú banku menia zadarmo starú 2€ za novú 2€ akú si vyberieš. Alebo rovno celý nerozbalený šúlok.

tundra
22. dec 2024

@hiro to som si nevsimol😎

hiro
22. dec 2024

@tundra Ahaa, píšu roll - balíček 25ks tak sú to obyčajné nerozbalené.

maddie1711
22. dec 2024

@hiro roll je tá UNC kvalita. Krajne majú štandardne nižšiu hodnotu ako tie zo stredu Rolky. PROOF je minca ako vyššie na foto, v krabičke, obale z ktorého sa nevyberá aby nenachytala odtlačky a s certifikátom.

hiro
22. dec 2024

@maddie1711 Jasne. Tá tvoja Vatikánska je nádhera. To sa nedá zohnať.

maddie1711
22. dec 2024

@hiro áno teším sa z nej. Všetci v rodine mame takú jednu vatikánsku ale každý inu… taký trocha iný darček to bol. Konečne zaujímavý

adelkapeer
23. dec 2024

@hiro ty sa vyznáš 😂 ako môžeš porovnať obehovú mincu s proof? Nemáš ani poňatia o jej výrobe takže nemôžeš porovnať ani jej cenu.To že ty nedáš tak dajú iní a s radosťou

frflos_nespokojny
23. dec 2024

@adelkapeer tak nie je numizmatik. iba sa vyjadril

hiro
24. dec 2024

@adelkapeer Tie 2€ nie sú proof ale "proof-like". Nie je to nič také ako sú strieborné / zlaté proof.

maddie1711
24. dec 2024

@adelkapeer
@hiro

Aby ste sa nehádali 😂
Tu je tabuľka označenie mincí. Jediná ktorá tam chyba je ešte chyborazba, ale to nepatrí medzi stupne kvality.

Tie, čo zadávala autorka sú Mince výročné (v dosť veľkých nákladoch vydávané) ale obehove čiže kvalita F, najvyššia kvalita mincí je proof čiže leštené, nedotknuté, v kapsule