icon

Majú živnostníci bez odvodov nárok na dôchodok?

derdia
4. okt 2025

Ahojte, popisem Vam situaciu.
Clovek bol zivnostnik cely zivot. Neplatit si odvidy do dochodku.
Pride dochodkovy vek ide poziadat o dochodok.
Na ktory sme sa skladali my.
Podla vas je to ok?
Ved ti mali zivnostinici nemusia olatit, ale nech neziadaju dochodok. A potom to bude vsetko lege artis. Nebudu platit nebudu mat dochodok.

Strana
z6
zmrzlinka2021
4. okt 2025

@derdia ok to nie je, ale ten ich dôchodok je smiešny.

No ak cez život investovali, tak využijú krásne.

V rodine takých máme, zivoria, pravdaže voliči tejto súcasnej vlády. Neľutujem ich.

anonym_0b2127
4. okt 2025

Nie je to ok, ale oni to zistia az potom ked placu pri malych dochodkoch. Lebo ti ludia to nerobia s tym, ze si budu usetrene peniaze odkladat aby mali na dochodok, oni su uplne sprosti vacsina z takych a nedala by som im nic. Ine je ale ak niekto podnika popri zamestnani: pretoze tam uz odvody plati a dost vysoke a v tom je prave to svinstvo co teraz zaviedli tieto nove odovdy pre mini zivnostnikov,

anonym_909d56
4. okt 2025
@zmrzlinka2021

V rodine takých máme, zivoria, pravdaže voliči tejto súcasnej vlády. Neľutujem ich.

@zmrzlinka2021 žiadny dochodok nie je smiešny pre tých, ktorí neplatili žiadne odvody. Nedala by som im nič

zmrzlinka2021
4. okt 2025
@anonym_909d56

@zmrzlinka2021 žiadny dochodok nie je smiešny pre tých, ktorí neplatili žiadne odvody. Nedala by som im nič

@anonym_909d56

Žiaľ (alebo našťastie) žijeme v Európe, kde je silná solidarita a nikoho nenecháme zgegnut na ulici

anonym_a2dc4d
4. okt 2025

Nemáš pravdu.
V tomto roku idú do dôchodku muži narodený 1961-1963.
Takže živnostníka mohol robiť najskôr v roku 1990 od veku 27-29 rokov takže minimálne 10 rokov musel pracovať a odvádzať odvody na dôchodcov.
Oslobodenie od odvodov pri malom príjme platí až od roku 2004, takže podnikal 14 rokov a platil odvody na dôchodcov, spolu to vychádza, že platil odvody najmenej 24 rokov.

Podľa aktuálnej situácie nemôžeš porovnávať že tak bude svet fungovať aj o 20 rokov. Je možné že vtedy už dôchodky nebudú pre tých čo neodvádzali odvody. A je dosť možné že nebude na dôchodky ani pre tých čo odvádzali odvody, lebo bude menej ekonomicky aktívnych ľudí ako je teraz.

anonym_3b82f6
4. okt 2025

ale on nedostane dochodok len statnu pomoc v hmotnej nudzi okolo 280€
ale samozrejme je to na zlost ze niekto neplati cely zivot neodvadza a len cerpa hoci nema objektivne dovody na to

anonym_c287de
4. okt 2025

skladáme sa aj na 13. dôchodky. vadí to niekomu?
Živnostník ktorý neplatil odvody dostane minimálny dôchodok, ak sa ho vôbec dožije.
Ak peniaze, ktoré by zaplatll na odvodoch investuje, má vystarané on alebo jeho dediči

anonym_a2dc4d
4. okt 2025
@anonym_c287de

skladáme sa aj na 13. dôchodky. vadí to niekomu?
Živnostník ktorý neplatil odvody dostane minimálny dôchodok, ak sa ho vôbec dožije.
Ak peniaze, ktoré by zaplatll na odvodoch investuje, má vystarané on alebo jeho dediči

@anonym_c287de na terajšie dôchodky si štát berie pôžičky, tak v budúcnosti dospejeme do situácie že zadĺženému štátu už nikto nepožičia, bude bankrot a dôchodky budú možno polovičné ako sú teraz

anonym_681888
4. okt 2025

Poviem ti za seba. Pracujem dokopy hmm 2 roky, takmer odvody minimálne (tým minimálne sa bavíme o papierovo 100€ plate mesačne). Za tie 2 roky som si našetrila toľko, čo niektorí, čo majú papierovo bežný plat nebudú mať ani za 10rokov. Je to odrb? Hmm áno aj nie, nazvyme to šedá zóna. Ale reálne sa ja dôchodku nedožijem, lebo kým prídem do toho veku, tak tu dávno žiadny sociálny systém nebude, takže ak nechcem doslova umrieť pri robote, musím sa zaobstarať inak, aby som aspoň starobu prežila v dôstojných podmienkach. Súčasne, keď má vláda na vily, výlety za štátne a pod, tak odmietam byt súčasťou tohto systému a financovať im to. Tí čo chcete dať hejt, ušetrite si čas, nezaujímajú ma názory druhých

terezia74
4. okt 2025
@anonym_681888

Poviem ti za seba. Pracujem dokopy hmm 2 roky, takmer odvody minimálne (tým minimálne sa bavíme o papierovo 100€ plate mesačne). Za tie 2 roky som si našetrila toľko, čo niektorí, čo majú papierovo bežný plat nebudú mať ani za 10rokov. Je to odrb? Hmm áno aj nie, nazvyme to šedá zóna. Ale reálne sa ja dôchodku nedožijem, lebo kým prídem do toho veku, tak tu dávno žiadny sociálny systém nebude, takže ak nechcem doslova umrieť pri robote, musím sa zaobstarať inak, aby som aspoň starobu prežila v dôstojných podmienkach. Súčasne, keď má vláda na vily, výlety za štátne a pod, tak odmietam byt súčasťou tohto systému a financovať im to. Tí čo chcete dať hejt, ušetrite si čas, nezaujímajú ma názory druhých

@anonym_681888 urobila by som presne to isté.

derdia
autor
4. okt 2025
@anonym_a2dc4d

Nemáš pravdu.
V tomto roku idú do dôchodku muži narodený 1961-1963.
Takže živnostníka mohol robiť najskôr v roku 1990 od veku 27-29 rokov takže minimálne 10 rokov musel pracovať a odvádzať odvody na dôchodcov.
Oslobodenie od odvodov pri malom príjme platí až od roku 2004, takže podnikal 14 rokov a platil odvody na dôchodcov, spolu to vychádza, že platil odvody najmenej 24 rokov.

Podľa aktuálnej situácie nemôžeš porovnávať že tak bude svet fungovať aj o 20 rokov. Je možné že vtedy už dôchodky nebudú pre tých čo neodvádzali odvody. A je dosť možné že nebude na dôchodky ani pre tých čo odvádzali odvody, lebo bude menej ekonomicky aktívnych ľudí ako je teraz.

Stat by nemal davat ani korunu tym co nic nerobia.
Tam idu hlavne peniaze. O tych co kradnu nehovorim. Bohuzial.
@anonym_681888 ano viem takto by to malo byt. Mali by sme sa skusit zabezpecit samy.
Ale bohuzial nie vsetci maju platy take ako ty. A ano chapem ze je to tvoja sikovnost. Oredpokladam ale ze nevlasnis polia, a stroje, ani mlyn, ani hospodarske zvierata a velku zahradu aby si sa sama dokazala postarat o svoje potreby. Na to Ty potrebujes nas, tch malych, co to pre teba za tie male peniaze robime.
Preto by clovek kazdy mal mat mozbost dostojne vyzit.
A to sa tyka kazdeho cloveka.
Vies a niektori ludia, nechcu kradnut, podvadzat, a zarabat na druhych. Niektoru chcu len chodit do prace a zarabat.
A potom v klude prezit.
A buducnost nemusi byt vobec taka zla... Mlze sa vselico zmenit. A aj k lepsiemu.
A este k tomu co pisal
@anonym_a2dc4d no tak ked to len vratili spat, tak sa vlastne nic nedeje.
Aj skoly by mali tie male pozatvarat a spravit velke.platia riaditelov, ucitelov, ktori ucia 12 deti v triedach.
Zbytocne.
Presne taketo veci by sa dali velmi pekne zmenit. A verim, ze sa tie zmeny aj uskutocnia.

derdia
autor
4. okt 2025

Ale to je v podstate jedno. Len som chcela pocut nejake nazory.vdaka.

anonym_c765c5
4. okt 2025

@derdia neplatili odvody, a aj napriek tomu idu mat dochodok?

anonym_07cc79
4. okt 2025
@anonym_681888

@anonym_681888 za 2 roky si si nasetrila to, co ini za 10 z platu, kde su mesacne odvody 100€. A teraz tu o Cervenej ciapocke. 🤣🤣🤣

anonym_cc2957
4. okt 2025

A čo s nami, ktorí sme SZČO, práca, raz je, inokedy máličko. Jeden mesiac si vyfakturujem 1100€, ďalší 700€ a sú mesiace, keď ani 250€. Za rok mám príjem cca 7500€-8500€. Soc.odvody som neplatila, len do zdr.poistovne 107€. Je tam nepravidelná pracovná doba, čiže ani druhú prácu si nemôžem vziať (nikdy neviem, kedy bude práce viac, kedy menej). Práca ma baví, len ten príjem. Nie každý berie peniaze na ruku a odrbáva štát. Fakt neviem, z čoho budem platiť tých 130€.

anonym_c765c5
4. okt 2025
@anonym_cc2957

A čo s nami, ktorí sme SZČO, práca, raz je, inokedy máličko. Jeden mesiac si vyfakturujem 1100€, ďalší 700€ a sú mesiace, keď ani 250€. Za rok mám príjem cca 7500€-8500€. Soc.odvody som neplatila, len do zdr.poistovne 107€. Je tam nepravidelná pracovná doba, čiže ani druhú prácu si nemôžem vziať (nikdy neviem, kedy bude práce viac, kedy menej). Práca ma baví, len ten príjem. Nie každý berie peniaze na ruku a odrbáva štát. Fakt neviem, z čoho budem platiť tých 130€.

@anonym_cc2957 ale bezne cloveku tieto peniaze nestacia na zivot. potom nech necakaju dochodky a pn ci ocr, ked nic neplatite. preco, je to fer, nepaci sa ti? stale mozes ist na TPP, ci sa mylim? preco my si musime platit odvody a szco nie? nechapem nevadi dobre

anonym_681888
4. okt 2025
@anonym_07cc79

@anonym_681888 za 2 roky si si nasetrila to, co ini za 10 z platu, kde su mesacne odvody 100€. A teraz tu o Cervenej ciapocke. 🤣🤣🤣

@anonym_07cc79 v školách by sa mali viac zamerať na čítanie s porozumením a súčasne aj na finančnú gramotnosť, aby nevznikali také pridrbané komentáre ako ten tvoj. Ja nikde netvrdím, že mám plat 100€ ale že zo 100€ platu platím odvody, čo sú 2 rozdielne veci. Takže tú o červenej čiapočke prečítaj deťom večer 😉.

anonym_c765c5
4. okt 2025
@anonym_681888

@anonym_07cc79 v školách by sa mali viac zamerať na čítanie s porozumením a súčasne aj na finančnú gramotnosť, aby nevznikali také pridrbané komentáre ako ten tvoj. Ja nikde netvrdím, že mám plat 100€ ale že zo 100€ platu platím odvody, čo sú 2 rozdielne veci. Takže tú o červenej čiapočke prečítaj deťom večer 😉.

@anonym_681888 klidek. este raz, ak sa ti to nepaci, mas stale moznost na tpp. este daco? hm? chod si dat cokoladu, si daka rozladena.

hiro
4. okt 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 Je smiešny ale zároveň umelo zvýšený na tú relatívne vysokú úroveň pretože máme na to zákony aby sa oplatilo platiť čo najmenej alebo robiť na čierno za minimálnu mzdu.

derdia
autor
4. okt 2025
@anonym_cc2957

@anonym_cc2957 ale dochodok bides poberat nie?
Tu ide o to, ze potom ny ostatny musime davat vam.
A co ma povedat ta co cely zivot zaraba 700 napr ako upratovacka.
Q nikdy nikdy nema viac.

subartic
4. okt 2025
@anonym_681888

@anonym_681888 proste si ojebávač systému , to je všetko . A takýto a tebe podobným ktorí takéto rady ako influenceri rozdávajú po nete sa z toho ešte chvália. To čo tu popisuješ je legislatívna diera v zákone , ktorá sa dúfam o chvíľu uzavrie.

anonym_d3b022
4. okt 2025
@derdia

Stat by nemal davat ani korunu tym co nic nerobia.
Tam idu hlavne peniaze. O tych co kradnu nehovorim. Bohuzial.
@anonym_681888 ano viem takto by to malo byt. Mali by sme sa skusit zabezpecit samy.
Ale bohuzial nie vsetci maju platy take ako ty. A ano chapem ze je to tvoja sikovnost. Oredpokladam ale ze nevlasnis polia, a stroje, ani mlyn, ani hospodarske zvierata a velku zahradu aby si sa sama dokazala postarat o svoje potreby. Na to Ty potrebujes nas, tch malych, co to pre teba za tie male peniaze robime.
Preto by clovek kazdy mal mat mozbost dostojne vyzit.
A to sa tyka kazdeho cloveka.
Vies a niektori ludia, nechcu kradnut, podvadzat, a zarabat na druhych. Niektoru chcu len chodit do prace a zarabat.
A potom v klude prezit.
A buducnost nemusi byt vobec taka zla... Mlze sa vselico zmenit. A aj k lepsiemu.
A este k tomu co pisal
@anonym_a2dc4d no tak ked to len vratili spat, tak sa vlastne nic nedeje.
Aj skoly by mali tie male pozatvarat a spravit velke.platia riaditelov, ucitelov, ktori ucia 12 deti v triedach.
Zbytocne.
Presne taketo veci by sa dali velmi pekne zmenit. A verim, ze sa tie zmeny aj uskutocnia.

@derdia Stat by nemal davat ani korunu tym co nic nerobia. To by boli obcianske nepokoje v osadach.

anonym_07cc79
4. okt 2025
@subartic

@anonym_681888 proste si ojebávač systému , to je všetko . A takýto a tebe podobným ktorí takéto rady ako influenceri rozdávajú po nete sa z toho ešte chvália. To čo tu popisuješ je legislatívna diera v zákone , ktorá sa dúfam o chvíľu uzavrie.

@subartic takze na papieri 100€ a zvysok kes. A zo 100 € odvody. Podvodnicka ty, aj tvoj zamestnavatel. Podporujes ciernu ekonomiku. Len aby o 20-30 rokov mali tie tvoje peniaze aj taku hodnotu, ako maju dnes. No jasne, ty investujes a v dochodku budes bohata. Nebude ti treba almuznu od SP. Len sa modli, aby si dlhodobo neochorela, nepotrebovala nemocenske davky, lebo tie uspory vycerpes skor, nez sa dozijes dochodku.

anonym_c765c5
4. okt 2025
@anonym_07cc79

@subartic takze na papieri 100€ a zvysok kes. A zo 100 € odvody. Podvodnicka ty, aj tvoj zamestnavatel. Podporujes ciernu ekonomiku. Len aby o 20-30 rokov mali tie tvoje peniaze aj taku hodnotu, ako maju dnes. No jasne, ty investujes a v dochodku budes bohata. Nebude ti treba almuznu od SP. Len sa modli, aby si dlhodobo neochorela, nepotrebovala nemocenske davky, lebo tie uspory vycerpes skor, nez sa dozijes dochodku.

@anonym_07cc79 ja sa tiez cudujem ze ci ozaj vyziju z 8000 eur rocne. to je dalsi vianocny pribeh. akebo zas dalsia co jej muz chudak robi 24hod denne a ona si privyraba aby sa nepovedalo ze ho cicia?

anonym_07cc79
4. okt 2025
@anonym_a2dc4d

@anonym_c287de na terajšie dôchodky si štát berie pôžičky, tak v budúcnosti dospejeme do situácie že zadĺženému štátu už nikto nepožičia, bude bankrot a dôchodky budú možno polovičné ako sú teraz

@anonym_a2dc4d Pozri SP, VsZP, danove urady, kolko je neplaticov s ake sumy dlhuju. Nikde sa nehovori, kolko stat z toho vymohol. Su to umrtvene prostriedky a idu do tazkych molionov. Dalsia vec je, ze vsetko statne sa tuneluje. Tak SP, este viac VsZP. Stat nema kontrolu nad nicim. Preto sa v statnych a mestskych organizaciach takto safari. A potom, ze niet na ine veci.

anonym_a2dc4d
4. okt 2025
@anonym_07cc79

@anonym_a2dc4d Pozri SP, VsZP, danove urady, kolko je neplaticov s ake sumy dlhuju. Nikde sa nehovori, kolko stat z toho vymohol. Su to umrtvene prostriedky a idu do tazkych molionov. Dalsia vec je, ze vsetko statne sa tuneluje. Tak SP, este viac VsZP. Stat nema kontrolu nad nicim. Preto sa v statnych a mestskych organizaciach takto safari. A potom, ze niet na ine veci.

@anonym_07cc79 v štátnych firmách sa rozkráda, tento mesiac ide štátna firma kupovať nepotrebné licencie na softvér za vyše 100 000 000€

anonym_681888
4. okt 2025
@subartic

@subartic našťastie mne žiadny influencer nedal radu ale môj slniečkársky účtovník. Kým bude taká zberba vo vláde, tak ojebaváč budem a rada. Najlepšie by bolo, keby všetci takí boli, nech nemajú z čoho míňať. 😉

anonym_681888
4. okt 2025
@anonym_c765c5

@anonym_681888 klidek. este raz, ak sa ti to nepaci, mas stale moznost na tpp. este daco? hm? chod si dat cokoladu, si daka rozladena.

@anonym_c765c5 rozladená si nejak ty, keď ani nevieš na aký komentár odpisuješ. Ja nepotrebujem ísť na tpp, zarábam dosť, lebo môžem 🫶.

anonym_c765c5
4. okt 2025
@anonym_681888

@anonym_c765c5 rozladená si nejak ty, keď ani nevieš na aký komentár odpisuješ. Ja nepotrebujem ísť na tpp, zarábam dosť, lebo môžem 🫶.

@anonym_681888 panicka dokonala ojojoooooj panickaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

anonym_681888
4. okt 2025
@anonym_07cc79

@anonym_07cc79 Môj zamestnávateľ som ja sama. Je to svojim spôsobom skôr šikovnosť. Bez obáv, nič nenechávam na náhodu, mám k tomu celému dobré poistenie, aby som sa nemusela báť ochorieť alebo ísť na PNku, že od tohto štátu dostanem almužnu a ďalší mesiac nebudem jesť alebo platiť nájom🤷🏼‍♀️🙈. SP ruší aj opodstatnené PNký, lebo to nemá z čoho vyplácať. A ty mi chceš povedať, že niečo strádam? Nemyslím si. Keď tu bude vládnuť normálna vláda nie skorumpovaní …, ktorí ti povedia, že si máš doma spraviť džem a pekne sa usmievkať, tak začnem platiť plnú sumu zo svojich reálnych odvodov, dovtedy ani náhodou.

Strana
z6