icon

Majú živnostníci bez odvodov nárok na dôchodok?

derdia
4. okt 2025

Ahojte, popisem Vam situaciu.
Clovek bol zivnostnik cely zivot. Neplatit si odvidy do dochodku.
Pride dochodkovy vek ide poziadat o dochodok.
Na ktory sme sa skladali my.
Podla vas je to ok?
Ved ti mali zivnostinici nemusia olatit, ale nech neziadaju dochodok. A potom to bude vsetko lege artis. Nebudu platit nebudu mat dochodok.

judka66
6. okt 2025
@terry658

@judka66 dostane iné dávky. Životné minimum, príspevok an bývanie a podobné

@terry658 sociálna dávka nie je životne minmmum ,je to omnoho menej

terry658
6. okt 2025
@judka66

@terry658 sociálna dávka nie je životne minmmum ,je to omnoho menej

@judka66 to áno ale aj keď nemajú nárok na dôchodok peniaze vždy nejakým spôsobom dostanú. Väčšina ľudí ani netuší koľko príplatkov existuje.

25daniela
6. okt 2025
@artmaka

Nie je to také jednoznačné. Ja som SZCO.. Pracujem cca 25r. V službách.. Stále platím odvody aj zdravotné aj sociálne. Ak mi nevychádzalo byť povinný platca vždy som bola dobrovolny platca (ten mimochodom platí viac ako povinný) aktuálne sú odvody z minima soc. +zdr. Cca 345€ a samozrejme idú hore.
Všetci ktorý kričite ako živnostníci odrbavaju štát lebo platia z minima, prosím pozrite si svoje výplatné pásky koľko platíte na odvodoch vy.
Predpokladám že menej ako my malý živnostnici.
Pre príklad, moja sestra pracuje v štátnej správe a na ženu ma povedzme že slušný plat. Benefity, platené dovolenky, nárok na OČR, alebo návštevu Dr. Platené PN.. Atď..
V čistom jej zostane viac ako mne, na odvodoch platí menej ako ja ale keď ma PN ma na deň 40€ (ja som si o PN požiadala len raz - bola som zvedavá koľko dostanem) Krásnych 8€/deň.. Takže dôchodok bude aký? Asi žiadny a platím rovnako alebo možno aj viac ak bežný zamestnanec. Píšem bežný nie ľudia čo majú plat niekoľko tisíc..
Takže prosím nehačte nás všetkých do jedného vreca.
Niekto hore písal že si platí poistku aby pre prípad PN niečo dostal. Budem vďačná za radu aká poistka to je. Práve preto som vždy odvody platila že keby dačo.. Dlhodobá choroba alebo čosi také ale uznajte 8€ na deň to nepokryje ani základné potreby nie ešte lieky. Bolo to dávno neviem aká je suma PNky aktuálne lebo po tejto skúsenosti som si už ani nenarokovala, ale veľké terno to asi nebude.
Netreba len kričať že živnostníkom dôchodok netreba dať.. Mnohokrát je na to veľmi skreslený pohľad..

@artmaka určite neplatíš toľko odvodov ako normálny zamestnanec. Za zamestnanca platí odvody ešte zamestnávateľ. A to sú iné pálky. Pri mojom relatívne malom plate to bolo minulý mesiac cca 600 euro.. Okrem mojich cca 230..

anonym_c765c5
6. okt 2025
@25daniela

@artmaka určite neplatíš toľko odvodov ako normálny zamestnanec. Za zamestnanca platí odvody ešte zamestnávateľ. A to sú iné pálky. Pri mojom relatívne malom plate to bolo minulý mesiac cca 600 euro.. Okrem mojich cca 230..

@25daniela presne tak. ja neviem ze podnikatelka si nevie zratat po 25 rokoch podnikania, o com to je.

anonym_243829
6. okt 2025
@artmaka

Nie je to také jednoznačné. Ja som SZCO.. Pracujem cca 25r. V službách.. Stále platím odvody aj zdravotné aj sociálne. Ak mi nevychádzalo byť povinný platca vždy som bola dobrovolny platca (ten mimochodom platí viac ako povinný) aktuálne sú odvody z minima soc. +zdr. Cca 345€ a samozrejme idú hore.
Všetci ktorý kričite ako živnostníci odrbavaju štát lebo platia z minima, prosím pozrite si svoje výplatné pásky koľko platíte na odvodoch vy.
Predpokladám že menej ako my malý živnostnici.
Pre príklad, moja sestra pracuje v štátnej správe a na ženu ma povedzme že slušný plat. Benefity, platené dovolenky, nárok na OČR, alebo návštevu Dr. Platené PN.. Atď..
V čistom jej zostane viac ako mne, na odvodoch platí menej ako ja ale keď ma PN ma na deň 40€ (ja som si o PN požiadala len raz - bola som zvedavá koľko dostanem) Krásnych 8€/deň.. Takže dôchodok bude aký? Asi žiadny a platím rovnako alebo možno aj viac ak bežný zamestnanec. Píšem bežný nie ľudia čo majú plat niekoľko tisíc..
Takže prosím nehačte nás všetkých do jedného vreca.
Niekto hore písal že si platí poistku aby pre prípad PN niečo dostal. Budem vďačná za radu aká poistka to je. Práve preto som vždy odvody platila že keby dačo.. Dlhodobá choroba alebo čosi také ale uznajte 8€ na deň to nepokryje ani základné potreby nie ešte lieky. Bolo to dávno neviem aká je suma PNky aktuálne lebo po tejto skúsenosti som si už ani nenarokovala, ale veľké terno to asi nebude.
Netreba len kričať že živnostníkom dôchodok netreba dať.. Mnohokrát je na to veľmi skreslený pohľad..

@artmaka za tvoju sestru ci koho platí ešte odvody zamestnavatel. Na to si asi pozabudla, nie? Ty platis len sama za seba, to je ten rozdiel, preco ty máš 8€ a ona 40€. @hiro to rozpísal vo svojom príspevku.
Ako "podnikatelka" by si tomu mala rozumieť, ale zjavne tomu tak nie je.

anonym_243829
6. okt 2025
@anonym_c765c5

@25daniela presne tak. ja neviem ze podnikatelka si nevie zratat po 25 rokoch podnikania, o com to je.

@25daniela
@anonym_c765c5 ona ani nevie, čo kto a koľko pri TPP platí. Ale hlavne ze pani "podnika".

anonym_c765c5
6. okt 2025
@anonym_243829

@artmaka za tvoju sestru ci koho platí ešte odvody zamestnavatel. Na to si asi pozabudla, nie? Ty platis len sama za seba, to je ten rozdiel, preco ty máš 8€ a ona 40€. @hiro to rozpísal vo svojom príspevku.
Ako "podnikatelka" by si tomu mala rozumieť, ale zjavne tomu tak nie je.

@anonym_243829 by som chcela vediet s cim podnikaju, lebo rozum sa mi uz dnes zastavil nad niektorymi podnikatelkami co tu placu, chudatka

anonym_02ff20
6. okt 2025

@derdia je to presne tak isto fér ako keď zamestnanec a živnostník zároveň platí zdravotné poistenie aj keď má také isté podmienky a nárok ako iba samostatný živnostník alebo samostatný zamestnanec. Nič navyše nedostane a odvody platí 2x a tiež to nie je fér. A v dnešnej dobe robiť živnostníka nie je tak ako kedysi. Väčšina chce faktúru a keďže vystavujes faktúru, musíš priznať príjem, zdaniť ho a zaplatiť odvody.

subartic
6. okt 2025
@anonym_02ff20

@derdia je to presne tak isto fér ako keď zamestnanec a živnostník zároveň platí zdravotné poistenie aj keď má také isté podmienky a nárok ako iba samostatný živnostník alebo samostatný zamestnanec. Nič navyše nedostane a odvody platí 2x a tiež to nie je fér. A v dnešnej dobe robiť živnostníka nie je tak ako kedysi. Väčšina chce faktúru a keďže vystavujes faktúru, musíš priznať príjem, zdaniť ho a zaplatiť odvody.

@anonym_02ff20 tak to je snáď normálne vystaviť faktúru a zdaniť príjem . Či teraz alebo v minulosti .

anonym_c765c5
6. okt 2025
@subartic

@anonym_02ff20 tak to je snáď normálne vystaviť faktúru a zdaniť príjem . Či teraz alebo v minulosti .

@subartic presne, ja som celkom tento koment konkretny nepochopila, co vlastne kritizuje

carter30
6. okt 2025

Túto zberbu budem vždy oje......t keď sa bude dať. Ideme si po vlastnej osi. Žiadny dôchodok nebude o 20-30 rokov. Sme žobráci, ktorí sa hrajú na frajerov čo sa vykupuju 13-stymi dôchodkami. Nemáme na to. Takže za mňa, dám im veľkeeee nič. A ani nič od nich nechcem.

anonym_c765c5
6. okt 2025
@carter30

Túto zberbu budem vždy oje......t keď sa bude dať. Ideme si po vlastnej osi. Žiadny dôchodok nebude o 20-30 rokov. Sme žobráci, ktorí sa hrajú na frajerov čo sa vykupuju 13-stymi dôchodkami. Nemáme na to. Takže za mňa, dám im veľkeeee nič. A ani nič od nich nechcem.

@carter30 nic nechces? ziju ti rodicia? babka dedko? ziju? dalsia co trepe, co tak davat do systemu, aby mali dochodky? ci to my sa mame skladat ze?

carter30
6. okt 2025

Tie dôchodky si odrobili sami na seba od ich doby,tak to malo byť. Chápeš,že je neverím,že bude nejaký systém fungovať? Máme v 40-tke 2 investičné byty (áno, tam sa dali tie ,, sociálne odvody,, a nikdy toho ľutovať nebudem) a práve tam vidím svoj dôchodok. Takže ty si rob ako chces a hlavne kľud. Títo pajtasi pri moci sa ti smejú do tváre a ty im budes celý život ležať pri nohách..

123_monika
6. okt 2025
@anonym_909d56

@zmrzlinka2021 žiadny dochodok nie je smiešny pre tých, ktorí neplatili žiadne odvody. Nedala by som im nič

@anonym_909d56 Aká závisť 🤔

anonym_c765c5
6. okt 2025
@carter30

Tie dôchodky si odrobili sami na seba od ich doby,tak to malo byť. Chápeš,že je neverím,že bude nejaký systém fungovať? Máme v 40-tke 2 investičné byty (áno, tam sa dali tie ,, sociálne odvody,, a nikdy toho ľutovať nebudem) a práve tam vidím svoj dôchodok. Takže ty si rob ako chces a hlavne kľud. Títo pajtasi pri moci sa ti smejú do tváre a ty im budes celý život ležať pri nohách..

@carter30 to co oni zarobili, do systemu, to sa uz davno minulo, ved im sa platia dochodky z terajsej pracujucej triedy...takze mali by sa aj od Teba, pani mudra

anonym_243829
6. okt 2025
@carter30

@carter30 len aby si tie investičné byty ešte mala komu prenajímať.

anonym_c765c5
6. okt 2025
@anonym_243829

@carter30 len aby si tie investičné byty ešte mala komu prenajímať.

@anonym_243829 presne tak, demograficka krivka nepusti. darmo ludia skupuju byty, nebude mat kto v nich zit. ( teda neskor chapem ze deti ale ti co nemaju deti..tak)

subartic
6. okt 2025
@anonym_c765c5

@carter30 nic nechces? ziju ti rodicia? babka dedko? ziju? dalsia co trepe, co tak davat do systemu, aby mali dochodky? ci to my sa mame skladat ze?

@anonym_c765c5 ale tu nejde len o dôchodky . Id e aj o poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Som zvedavá kto sa jej bude skladať na lieky pri vážnejšom ochorení a tým vôbec nemusí byť rakovina. Niektoré operácie, lieky si obyčajný smrtelník ani s 10 investičnými bytmi nezaplatí . Neznášam takýchto ojebávačov a to som podnikateľ.

anonym_243829
6. okt 2025
@subartic

@anonym_c765c5 ale tu nejde len o dôchodky . Id e aj o poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Som zvedavá kto sa jej bude skladať na lieky pri vážnejšom ochorení a tým vôbec nemusí byť rakovina. Niektoré operácie, lieky si obyčajný smrtelník ani s 10 investičnými bytmi nezaplatí . Neznášam takýchto ojebávačov a to som podnikateľ.

@subartic no vtedy presne stat zaplat. A najčastejši argument, vsak si predsa platím poistné! A koľko nula celá nula nič?

rol76
6. okt 2025
@zmrzlinka2021

@derdia ok to nie je, ale ten ich dôchodok je smiešny.

No ak cez život investovali, tak využijú krásne.

V rodine takých máme, zivoria, pravdaže voliči tejto súcasnej vlády. Neľutujem ich.

@zmrzlinka2021 Ahoj. Aj mňa akurát pital kamoš nedávno, ktorý je už tuším 20-25 rokov na ID dôchodku, na 50 %, má psychické problémy, ale sa mi zdá úplne v pohode. Pomaly už bude mať 52,a nepracuje nikde. Zdedil dom, vedľa rodičov, zatiaľ mu rodiča ako môžu pomáhajú,varia naňho, ale už stresuje, čo bude s ným, ak nebude mať už rodičov. Žije sám, introvert, nepije, nič také. Ja som ho zvykol zobrať so sebou do našej firmy, kde ja pracujem ale po dvoch dňoch už umiera, a príde zase o mesiac. Asi mu už nechce robiť. Sem tam v dedine pomáha za drobné. No a ten ID mu ne zoberú, asi ma vážnejšiu dg., a ze čo bude s nim, ak dovŕši dôchodkový vek. ID dostáva 230 eú... Krbom vy kúri celí dom a elektrinu +tv dokopy platí mesačne cca. 50 eú. Aj drevo dostáva od známych, čiže mne sa zdá, že je mu takto fajn.

anonym_cc2957
7. okt 2025
@anonym_c765c5

@anonym_cc2957 preto si ludia volia tpp

@anonym_c765c5 tiež by som volila TPP, ale zamestnávateľ vezme len človeka so živnosťou, aby nemusel platiť odvody, poukazy na dovolenku, stravné lístky.... To je skôr kalkul a zdieranie zo strany zamestnávateľov.

anonym_cc2957
7. okt 2025
@anonym_cc2957

@anonym_c765c5 tiež by som volila TPP, ale zamestnávateľ vezme len človeka so živnosťou, aby nemusel platiť odvody, poukazy na dovolenku, stravné lístky.... To je skôr kalkul a zdieranie zo strany zamestnávateľov.

@anonym_cc2957 ja som v podstate obyčajný zamestnanec, ale musím byť SZČO, zamestnávateľ tým pádom nemusí riešiť, keď práca nie je, proste nevystavím ani faktúru a príjem 0. Nemôžem pracovať načierno, je tam systém on-line prihlasovania.

anonym_909d56
7. okt 2025
@123_monika

@anonym_909d56 Aká závisť 🤔

@123_monika no daj, čo už len mám závidieť, nech viem

anonym_c765c5
7. okt 2025
@subartic

@subartic ja to chapem, len tieto sebecke osoby to nechapu. kebyze to kazdy takto pristupujeme, sme este vo väčšej riti nez me.

martin96321
7. okt 2025
@anonym_909d56

@zmrzlinka2021 žiadny dochodok nie je smiešny pre tých, ktorí neplatili žiadne odvody. Nedala by som im nič

@anonym_909d56 Nikto,kto si neplatil odvody nema narok na dochodok. Zaziadat sice mozes,ale dostat nemusis. Ak platis minimum,dostanes minimum. Ak neplatis nic,tak nic nedostanes.

anonym_c765c5
7. okt 2025
@martin96321

@anonym_909d56 Nikto,kto si neplatil odvody nema narok na dochodok. Zaziadat sice mozes,ale dostat nemusis. Ak platis minimum,dostanes minimum. Ak neplatis nic,tak nic nedostanes.

@martin96321 ok. mna skor zaujima, co bude ozaj o 20 rokov, z roka na rok nas drzia ukrajinci v porodnosti. smutne. vymierame.

michal6677
7. okt 2025
@anonym_c765c5

@subartic ja to chapem, len tieto sebecke osoby to nechapu. kebyze to kazdy takto pristupujeme, sme este vo väčšej riti nez me.

@anonym_c765c5 ale to nie je sebecky nazor. Ja som napr tuto luzu nevolil a teda im nemienim financovat ich haciendy z mojich odvodov. Kto ich volil, nech im plati. Ved v prieskumoch maju stale 50%. Cize co sa tu vsetci stazujete, ved podla toho su s tym, ako to tu chodi, ludia spokojni.

anonym_c765c5
7. okt 2025
@michal6677

@anonym_c765c5 ale to nie je sebecky nazor. Ja som napr tuto luzu nevolil a teda im nemienim financovat ich haciendy z mojich odvodov. Kto ich volil, nech im plati. Ved v prieskumoch maju stale 50%. Cize co sa tu vsetci stazujete, ved podla toho su s tym, ako to tu chodi, ludia spokojni.

@michal6677 nepretacaj co piseme, ak zjavne nechapes princip. nikde som nepovedala ze mam zaujem podporovat ich vily ale my sa bavime o dochodkoch, pnkach, zdravotnej organizacii ci skolstve. ale vies co budme vsetci ako vy, co si tlacis peniaze do smradlavej ponozky, a potom ked nahodou ochories na vaznu chorobu, a budes potrebovat lieky, dufam ze dostanes len vo vyske svojich odvodov, nech tvoje deti maju adekvatne skolstvto a vzdelanie, ziadna vysoka skola. co si.

michal6677
7. okt 2025
@anonym_c765c5

@michal6677 nepretacaj co piseme, ak zjavne nechapes princip. nikde som nepovedala ze mam zaujem podporovat ich vily ale my sa bavime o dochodkoch, pnkach, zdravotnej organizacii ci skolstve. ale vies co budme vsetci ako vy, co si tlacis peniaze do smradlavej ponozky, a potom ked nahodou ochories na vaznu chorobu, a budes potrebovat lieky, dufam ze dostanes len vo vyske svojich odvodov, nech tvoje deti maju adekvatne skolstvto a vzdelanie, ziadna vysoka skola. co si.

@anonym_c765c5 ale o tomto je cela tato debata, ze ja nedostanem "len vo vyske svojich odvodov" ale dostanem aj z Vasich odvodov. V tom je ten system chory a preto ho nemienim podporovat ani volit. Ale zial ja som v mensine a tak sa teda prisposobujem vacsine, ktora sa mi chce skladat na moj dochodok, lebo tak voli.

mp20
7. okt 2025

Vidiet, ze autorka nema paru, ako ten system funguje. A celkovo je zle nastaveny. Ja som zivnostnik 20 rokov a dost ma uraza, ked sa ludia vyjadruju stylom, ze zivnostnici okradaju stat... viete napr. o tom, ze zivnostnik s povinnostou platit odvody, plati rovnaku stanovenu sumu bez ohladu na to, kolko v danom mesiaci zarobi, ci ze aj ked nezarobi nic, stanoveny odvod platit musi a to, co je pri zdravotnych odvodoch rocne zuctovanie, tak pri socialnych neexistuje. To je tiez dost nespravodlive voci zivnostnikom nie? Tiez ako zivnostnikovi mi nikto negarantuje vysku prijmu, nikto mi neplati dovolenky, nadcasy, premie, pracu vez sviatky ci vikendy. Nikto mi neda odstupne ani odchodne. V poslednej dobe az velmi casto politici pouzivaju zivnostnikov ako terc. A vytvaraju taketo predstavy u ludi, ako len mi okradame a zdierame stat... fakt nahlavu, namiesto toho, aby sa hladali zdroje prijmov tam, kde su... kazdemu by som poradila, aby si najprv vyskusal, co to je byt zivnostnik a potom nech sa vyjadruje a dava rozumy....