icon

Mali by dospelé deti stále dostávať financie od rodičov?

muzzz
24. okt 2025

ahojte, sledujem toto forum len som sem nejako neprispieval.

Dlhsie mi vrta v hlave, kolko hrozne vela mladych (aj v nasom okoli, skoro kazdy) je aj v dospelosti financne podporovanych rodicmi a rodinami, to tym mladym (ale aj rodicom tych mladych) nepride divne? Aby ma v dospelosti zivili rodicia? Neviem, mozno je to tym ako sme boli vychovani aj ja aj manzelka, nikdy som si nic nepytal od rodicov, dostaval som pravidelne vreckove, jasne, co bolo treba som dostal, ale akonahle som odosiel v 20tke z domu, uz som sa staral o seba pekne sam, prve "vacsie" peniaze sme dostali po svadbe, aj to len teraz pred par rokmi, par tisic eur (ani to nevykrylo uplne naklady na svadbu). Na dom som si pekne 20% nasetril, aj na auta, dovolenky, zahradu..

Samozrejme rodicia, stari rodicia nas podporuju nefinancne, psychicka podpora, poradia, postrazia vnucata, pozvu nas na obed, nieco nam nabalia, daju nam ovocie, zeleninu, vajicka a cokolvek zo zahrady..ale zeby nam davali desattisice eur, byty, auta (ako je to asi bezne), to nie..mne by to bolo aj blbe, ja nic take ani necakam.
Vrchol, kolegyna, dospela baba pred 30tkou, zaraba aj s priatelom pekne, ale dostava stabilne vreckove 500+ eur mesacne od starych rodicov (na konci mesiaca aj dodatocne €, ked im to "nevyda", co je casto), plus nieco (par stoviek) od rodicov ak treba, dalej samozrejme ma od nich nove SUV, "startovne" na dom a podobne..to vazne?
Dalsi, svagor, 35+, neschopny sa o seba postarat, doteraz byva s rodicmi, stazuje sa ako zle sa ma, ale zaraba celkom nadstandardne, no vecne nema nic, len akoze pekne auto (stare, sice zachovale, stara sa o neho, ale inak je to diera na peniaze). A takych je fakt ze vela.

Aky na to mate nazor?

Strana
z4
michal711
24. okt 2025

@muzzz nechápem o čo ti ide. Je mi to úplne jedno či niekto podporuje svoje deti alebo vnucata.

michal711
24. okt 2025

@muzzz či závidíš ?

anonym_85d23a
24. okt 2025

Môj názor je,že závisť je hriech 😊

anonym_8ad58d
24. okt 2025

Je to trápne a odveci byť takto nesamostatný.

Btw my sme s chlapom od rodičov nedostali dokopy nič, keďže ani jeden z našich rodičov nikdy nebol extra pri peniazoch. Na byt máme hypo, na všetko sme si našetrili tak ako vy. Mne babka posiela 100€ mesačne aj keď som sa jej s mamou snažila vysvetliť že to ozaj nepotrebujeme a že jej sa viac zídu tie peniaze. Ale to si absolútne nedala vysvetliť.

Ale aj keď sú prípady ako píšeš každopádne som rada že to čo máme sme si zariadili sami a nedostali na zlatom podnose.

anonym_c02abf
24. okt 2025

ak majú starí rodičia jednu vnučku tak možno im to vyjde.
len my sme rodina početnejšia, pochádzame z viac detí , aj my máme viac detí , aj v rodine má každý deti takže u nás nehrozí aby nám niekto niečo dal, alebo by sme dedili po nejakej tetke.
musíme sa samy obracať a samozrejme šetriť .

biba_18
24. okt 2025

my máme jediné dieťa. podporujeme ho. ale nie tak že zarába a my mu pcháme prachy - ale keď potrebuje, v pohode mu bezúročne požičiame malú čiastku. a vlastne aj vačšiu…

pe_mi
24. okt 2025

@muzzz
manžel zarába nadštandardne
Čiže deťom sme zaobstarali byty, menšie štartovacie
Šetríme im mesačne pekné peniaze
Tiež chceme každému na auto prispieť
Dáme im ,čo budeme môcť a chcieť
Vedieme ich k pokore a k tomu, že nič nie je zadarmo a musíme často veľa obätovať
Čo nám prinesie život, až čas ukáže

doriiis
24. okt 2025

Závisť je sviňa.
Vieš, peniaze si do hrobu nevezmes. A keď niekto nato má, tak prečo by nedal svojmu dieťaťu? Komu to má dať? Aj tak všetko, čo po tebe ostane, zdedia raz tvoje deti. Nemáš to jedno?

majus2323
24. okt 2025

@muzzz ja ti poviem takto. Mám ešte malé dieťa ALE!
Ak by som si raz žila nadmerne a dôležité, že by som videla že moje dieťa je slušné, má prácu, rodinu... ( Nie keby nedajbože bolo gembler, sklony k alkoholu a podobne) tak komu tie peniaze asi tak dám ? Do hrobu si ich dám a budem sa tam s nimi ovievať?
Veď to nedávajú len deťom ale hlavne vnúčatám, aby mali možno na kvalitnejšiu stravu , výlety, zážitky atď. Každý milujúci rodič myslí v prvom rade na svoje deti.
Nehovorím že taký rodič nemôže mať vlastný život a bla bla blaaa....hovorím o skutočných veciach a skutočnej rodičovskej láske.
Takže áno, ak budem mať peniaze nazvyš, pôjdu dcére a jej deťom. A keď zomriem bude všetko ich. To je naozaj to NAJMENEJ čo môžu dať rodičia deťom ( ak tie prostriedky majú). Oveľa vzácnejší je čas, podpora a pomoc. Ale to už je iná téma.

zmrzlinka2021
24. okt 2025

@muzzz

A čo budú robiť s toľkými peniazmi?
Nemáš tri žalúdky, nepotrebujes päť áut.. tak dáš vlastným detom

viestta
24. okt 2025

Ked si ti rodicia co davaju doslove neodtrhaju od huby, tak preco by nedali? Horsie su pripady, ked rodicia zivoria len preto, ze dali detom.
Inac do toho ako kto naraba s peniazmi je teba nic, jedine, ze by sa ti jednalo o svagra a mas pocit kruvdy, ze on dostava to co by mali dat vam.
Ozaj: Ked ty budes mat viac ako potrebujes, nedas detom? Vsak aj tak tie peniaze nakoniec zdedia. Ci?

anonym_8ff5f2
24. okt 2025

ja by som to brala, tiež nas nikto nepodporuje 🤣 kamoska s muzom maju skoro 50 a jeho mamka ho stale financuje, ked na to maju a chcu preco nie, netreba riesit inych

dskjhfdlkdjhl
24. okt 2025

@muzzz Preco mas potrebu sledovat, ako to maju druhi? Ja absolutne netusim, ako to maju moji kolegovia, alebo znami. Nezaujima ma to.

anonym_440c13
24. okt 2025

Nas nasi rodicia podporili, pretoze videli, ze to nejde na blbosti. A ja raz rovnako budem podporovat syna, teraz myslim financne. Naucit hospodarit, ale na druhej strane aj pomoct ked sa da, je ten najlepsi model podla mna. Nie ze pecene holuby do huby, ale princip snaz sa sam, ukaz ze sa snazis a potom ti aj pomozem. Peniaze a majetky si do hrobu nezoberies, neplanujem to premrhat na zbytocnosti ci nejaky luxus. A komu ak nie detom.

katica06
24. okt 2025

Zrejme žijeme v celkom inom svete, nepoznám nikoho dospelého zárobkovo činného komu by takto pchali peniaze. A to že tebe sa ,,asi každý chvály,, koľko peňazí mu doma pchajú sa mi tiež nezdá.
Moje okolie nedostalo auto ,byty ani stovky eur na všetko si museli zarobiť.

anonym_758eb2
24. okt 2025

My sme detom dali na start do zivota "tazke tisice". A vies preco? Lebo sme mali a nase deti to prave potrebovali. Dostali bez toho, aby pytali. Lebo raz by to tak ci tak zdedili. Aj nasi rodicia nam dali, lebo tiez mali. V nasich rodinach je to tak normalne. Ved preto sa vsetci cely zivot snazime, aby sme detom pomohli, samozrejme, nie na vlastny ukor. Potom v starobe zas oni pomozu nam. Neviem, comu sa divis.

spongebob1
24. okt 2025
@katica06

Zrejme žijeme v celkom inom svete, nepoznám nikoho dospelého zárobkovo činného komu by takto pchali peniaze. A to že tebe sa ,,asi každý chvály,, koľko peňazí mu doma pchajú sa mi tiež nezdá.
Moje okolie nedostalo auto ,byty ani stovky eur na všetko si museli zarobiť.

@katica06 Vidis a v mojom okoli je to uplne normalne. Skor je hanba, ked roodicia nemaju pre dieta nasporrene peniaze. Co robili? Prepili,prefajcili, boli lenivi?
Ja som dostala od rodicov nehnutelnosti a deti tiez dostanu. Uz ich maju, len cakam, kedy skoncia studium. Preco by mali zivorit? Zato, ze Jano od susedov ma holu rit, lebo tatko vsetko prepil v krcme? Alebo matka pominala na drahe oblecenie, kadernicku a kozmeticku, ked sa hrala na bohatu?

bonboniera
24. okt 2025
@spongebob1

@katica06 Vidis a v mojom okoli je to uplne normalne. Skor je hanba, ked roodicia nemaju pre dieta nasporrene peniaze. Co robili? Prepili,prefajcili, boli lenivi?
Ja som dostala od rodicov nehnutelnosti a deti tiez dostanu. Uz ich maju, len cakam, kedy skoncia studium. Preco by mali zivorit? Zato, ze Jano od susedov ma holu rit, lebo tatko vsetko prepil v krcme? Alebo matka pominala na drahe oblecenie, kadernicku a kozmeticku, ked sa hrala na bohatu?

@spongebob1 toto je jeden z najstupídnejších komentárov ake som tu videla. Bezohladu na to ze v mojom okoli tiež nikto nič od rodičov nedostal (a nikto z nás “deti” to ani neočakával), to akoze rodič co nedá decku nehnuteľnosti (množné číslo ako sama udavas) tak musel byt neschopný a prepit peniaze alebo sa “hrať na bohatú”, či byt lenivý? Hanba nemať nasporené peniaze? V ktorom vesmíre ty žiješ? Sama nemám rada keď sa tu na koniku hraju chudobni rodičia bez ambicii a snahy na vrchol morálky z dôvodu nedostatku peňazí ale toto co píšeš je absolútne za čiarou.

jamimo
24. okt 2025

@muzzz je fajn dieťa podporovať v športových aktivitách, vzdelaní, poznávaní sveta. Vždy by to však malo byť v zdravej miere. Lebo všetko na zlatom podnose nikdy nebolo na dobrotu. Príkladov je všade mnoho. Či pred 100 rokmi, alebo dnes. Ja poznám a obdivujem rodičov, kt. majú nadobudnuté majetky pre 5 generácií a deti nie sú rozmaznané, vždy mali hranice a limity. Tie decká sú super parťáci, podieľajú sa na chode domácnosti, a sú dobre pripravené do sveta a plávanie životom.
Opačný extrém je zlatý podnos, tanec ako dieťa píska, kult dieťaťa - PoloBoha. V zahraničnej literatúre sa tento fenomén nazýva pozitívna invalidizácia dieťaťa - potomka. Rodič to myslí až tak dobre, že to úplne po💩. Potom tu máme potomstvo, ktoré neodsaje prsník, neprestrihne pupočnú šnúru, mamička je univerzálny domáci spotrebič v hoteli mama 5* ultra turbo all inclusive. No a čo sa stane keď mamička umrie? Potom absolútne nepoužiteľný do života a možno budúci bezdomovec. Lebo? Pozitívna invalidizácia 🤷‍♀️
Ešte treba pripomenúť, že tu máme aj generáciu dedičov- následna generácia tej predošlej, ktorá sa chytila šance za pačesy a niečo dosiahla, nadobudla. Generácia po nás si nestihla vypestovať návyk generačnej sily, úcty a hodnoty k eodinnému majetku. Proste chcem teraz všetko a hneď v mladom veku. Prispievajú k tomu aj socálne siete, influenceri a krivá grimasa spoločnosti. Aj také deti poznám. 9 ročný sa opýta otca= A vy kde budete s mamou bývať keď budete starí? My? No predsa tu v našom dome. Syn= Nie, tu budem bývať JA. 👆 a vy pôjdete preč 🙄
Alebo keď mi študentka ekonómie povedala v práci, že ona sleduje Plačkovú, a ona chce taký život ako ona.
Ďaľší chlapec chce jachtu, Lambo a dom v LA a. mať prachy ako Messi. Keď som sa ho opýtala, či vie Messiho cestu za úspechom, mykol plecom. Tak som mu povedala.... Proste táto generácia nemá poňatia o tom, že svet sa netočí len okolo.IG a nie všetci žijú ako Kardashianky. Nechápu,. že kým sa dostanú k Lambu, treba naň zarobiť step. by step. Jedine, že by zdedili a preflákali majetok pracovitých predkov 🤷‍♀️ Čia je to vina, čia...?

jamimo
24. okt 2025
@doriiis

Závisť je sviňa.
Vieš, peniaze si do hrobu nevezmes. A keď niekto nato má, tak prečo by nedal svojmu dieťaťu? Komu to má dať? Aj tak všetko, čo po tebe ostane, zdedia raz tvoje deti. Nemáš to jedno?

@doriiis nemusia dediť, stačí že syn začne piť, alebo dcéra má toxického muža, alebo gamblera a už je po ideálnej predstave o dedení. Ja by som určite svoj majetok nenechala len tak parazitujúcim potomkom s tuleňou chorobou. Myslím, že o tomto je príspevok autora, nie o závisti.

biba_18
24. okt 2025

@spongebob1 ale no taaak. niektorí rodičia nemusia piť a fajčiť a napriek tomu nenašetria na byty. to je čo za blbina …

anonym_41c27c
24. okt 2025

@muzzz a? Si sebestačný, nepotrebuješ. Niekto potrebuje, vyžaduje, nechá si platiť. Niekto by aj chcel, a nedá nikto nič. Ty máš podporu, niekto ani to nemá a tak rád by prijal pomoc aspoň podporu, postrážiť, povenovať sa rodine.

anonym_6273e6
24. okt 2025
@spongebob1

@spongebob1 píšeš také kraviny, že to plieska dverami. Jasné, mama samoživiteľka s biednym výživným keby nechodila kaderníčke, zak našetrí deckám na byty. Ty si niečo popila?

anonym_8ff5f2
24. okt 2025
@anonym_6273e6

@spongebob1 píšeš také kraviny, že to plieska dverami. Jasné, mama samoživiteľka s biednym výživným keby nechodila kaderníčke, zak našetrí deckám na byty. Ty si niečo popila?

@anonym_6273e6 - tiez premyslam, kde ma nasetrit niekto s hypotekou a 800 eurovym platom na byt

anonym_440c13
24. okt 2025
@bonboniera

@spongebob1 toto je jeden z najstupídnejších komentárov ake som tu videla. Bezohladu na to ze v mojom okoli tiež nikto nič od rodičov nedostal (a nikto z nás “deti” to ani neočakával), to akoze rodič co nedá decku nehnuteľnosti (množné číslo ako sama udavas) tak musel byt neschopný a prepit peniaze alebo sa “hrať na bohatú”, či byt lenivý? Hanba nemať nasporené peniaze? V ktorom vesmíre ty žiješ? Sama nemám rada keď sa tu na koniku hraju chudobni rodičia bez ambicii a snahy na vrchol morálky z dôvodu nedostatku peňazí ale toto co píšeš je absolútne za čiarou.

@bonboniera ale ma pravdu, pretoze tu nejde primarne o to nasetrit detom na byty, ale odmysli si tie deti na chvilu a opytaj sa, ze ak clovek v urcitom veku nema nic (financie ani majetok), tak je naozaj na mieste otazka, co robil cely zivot. A ak ma, tak logicky to raz bude pre deti, niekto im to len da skor, v inom pripade to zdedia. Takze to napisala velmi trefne, ci sa ti to paci alebo nie. Ale tak vacsine vecne nespokojnych a zavistlivych Slovakov sa to asi pacit nebude 🤷‍♀️ A nebavime sa samozrejme o extremoch, ked je niekto napriklad chory alebo ma ine znevyhodnenie. Faktom je, ze u nas je velmi vela ludi, co jednoducho ziju presne tak ako napisala a tak aj skoncia a ich deti s velkou pravdepodobnostou tiez.

anonym_8ff5f2
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
25. okt 2025

@muzzz za mňa sú to neschopní ľudia. A je jedno koľko majú ich rodičia peniaze. Ja by som sa hanbila ako pes. My sme nášmu dospelému prispeli akurát 10 % na hypotéku a to je všetko. Všetko si už rieši sám, Ostatným tiež dáme 10 % z hodnoty 1izbového bytu v BA v danom čase a to je všetko. Potom dostanú, keď budú dediť. Budú mať čo

katica06
25. okt 2025
@spongebob1

@spongebob1 moji rodičia.nefajčia ani neprepili majetky. Nie každý má rodičov s takým príjmom aby mohli auta a nehnuteľnosti kupovať.

konikkon
25. okt 2025

@muzzz mne to príde úplne logické, že rodičia a starí rodičia, ak na to majú, dajú nehnuteľnost, auto, peniaze svojim potomkom, ak to oni nepotrebujú. Komu to majú dať, ak nie svojim deťom? Či čo s tým majú robiť? Základ je, že dieťa by nemalo očakávať, že rodič je povinný mu niečo dať, alebo ho zivit, má sa vedieť o seba postarať sám.

anonym_98246d
25. okt 2025

To je strašne individuálne. My s mužom sme napríklad roky nedostávali od rodičov skoro nič, hlavne medzi VŠ a svadbou sme sa fakt 5 rokov obracali o každé euro sami v podnájmoch, niekedy len s 1 platom. Tento rok nás rodičia veľa podporili, kúpili sme dom a dali alebo požičali nám naň peniaze (samozrejme stále máme hypotéku na 200 tisíc ale aj tak by sme to bez nich nedali). Mali sme svadbu tam nám tiež veľa poplatili a čakáme bábo, tomu tiež chcú kúpiť kočík. Ale sami sa vyjadrili že to je preto, že vedia, že to je strašne náročný rok finančne, chcú nás zabezpečiť na štart ale od budúceho roku už nemáme čakať absolútne nič, čo je úplne v poriadku. A ani toto sme nečakali, keďže celé roky sme nedostávali nič, fakt nás prekvapili. A stále sme sa snažili všetko kupovať nejak rozumne, dom nie je v ideálnej lokalite, je asi o 50tisíc lacnejší ako podobné domy inde, na svadbe sme nemali každú blbosť, bábu kúpim veci z 2. ruky a všetky výdavky schvaľovali rodičia, sami to chceli zaplatiť, ja som si nerozkazovala čo chcem, povedala som čo si kupujeme a rodičia sa sami ponúkli že to zaplatia. Čiže volila som tie výdavky presne tak isto ako keby to išlo z môjho vrecka. Ale napríklad nedostali sme žiaden pozemok, dom po babke alebo také čosi. A treba doplniť, že si to proste vedia dovoliť, tí z rodičov čo nemajú nám nedali, tí čo majú veľa peňazí nám dali viac (píšem to tak čudne lebo sú porozvádzaní čiže vlastne sa jedná o 4 samostatné jednotky). Znamená to pre tých, čo dali najviac, možno o 1 luxusnú dovolenku menej, nie je to také ako rodičia s minimálkou čo ich to existenčne ovplyvní. My zas plánujeme deťom kúpiť byt ak sa podarí, keď sa trošku otrasieme finančne a po materskej sa vrátim do práce. Kým vyrastú tak ho prenajmeme a posplácame a potom dostanú byt namiesto financií. A ak sa niečo dovtedy vážne pokazí, my s mužom budeme mať dovtedy peniaze v takejto investícii ako rezervu.

konikkon
25. okt 2025

@muzzz a ešte dodám. Moje deti sú ešte veľmi veľmi malé, ale už teraz sme s manželom podnikli kroky, aby sme im o 20 rokov uľahčili štart do života.

Strana
z4