Mali by dospelé deti stále dostávať financie od rodičov?
ahojte, sledujem toto forum len som sem nejako neprispieval.
Dlhsie mi vrta v hlave, kolko hrozne vela mladych (aj v nasom okoli, skoro kazdy) je aj v dospelosti financne podporovanych rodicmi a rodinami, to tym mladym (ale aj rodicom tych mladych) nepride divne? Aby ma v dospelosti zivili rodicia? Neviem, mozno je to tym ako sme boli vychovani aj ja aj manzelka, nikdy som si nic nepytal od rodicov, dostaval som pravidelne vreckove, jasne, co bolo treba som dostal, ale akonahle som odosiel v 20tke z domu, uz som sa staral o seba pekne sam, prve "vacsie" peniaze sme dostali po svadbe, aj to len teraz pred par rokmi, par tisic eur (ani to nevykrylo uplne naklady na svadbu). Na dom som si pekne 20% nasetril, aj na auta, dovolenky, zahradu..
Samozrejme rodicia, stari rodicia nas podporuju nefinancne, psychicka podpora, poradia, postrazia vnucata, pozvu nas na obed, nieco nam nabalia, daju nam ovocie, zeleninu, vajicka a cokolvek zo zahrady..ale zeby nam davali desattisice eur, byty, auta (ako je to asi bezne), to nie..mne by to bolo aj blbe, ja nic take ani necakam.
Vrchol, kolegyna, dospela baba pred 30tkou, zaraba aj s priatelom pekne, ale dostava stabilne vreckove 500+ eur mesacne od starych rodicov (na konci mesiaca aj dodatocne €, ked im to "nevyda", co je casto), plus nieco (par stoviek) od rodicov ak treba, dalej samozrejme ma od nich nove SUV, "startovne" na dom a podobne..to vazne?
Dalsi, svagor, 35+, neschopny sa o seba postarat, doteraz byva s rodicmi, stazuje sa ako zle sa ma, ale zaraba celkom nadstandardne, no vecne nema nic, len akoze pekne auto (stare, sice zachovale, stara sa o neho, ale inak je to diera na peniaze). A takych je fakt ze vela.
Aky na to mate nazor?
Pokým budem žiť a budem mať dostatok financií svojim deťom dám vždy.....pretože či budú mať 10.20.40.alebo 50 rokov stále to budú moje deti.
@spongebob1 toto je jeden z najstupídnejších komentárov ake som tu videla. Bezohladu na to ze v mojom okoli tiež nikto nič od rodičov nedostal (a nikto z nás “deti” to ani neočakával), to akoze rodič co nedá decku nehnuteľnosti (množné číslo ako sama udavas) tak musel byt neschopný a prepit peniaze alebo sa “hrať na bohatú”, či byt lenivý? Hanba nemať nasporené peniaze? V ktorom vesmíre ty žiješ? Sama nemám rada keď sa tu na koniku hraju chudobni rodičia bez ambicii a snahy na vrchol morálky z dôvodu nedostatku peňazí ale toto co píšeš je absolútne za čiarou.
@bonboniera Co robili 50 rokov? Hovori sa tomu financna gramotnost. Kazdy a ver mi kazdy dokaze usetrit aj investovat. Preco vidim.panie, ktore zarobia malo kazdy mesiac u nechtarky, u kozmeticky. To je 70E, ktore mohli byt investovane s rozumom. Najdrahsi salon a este postnu na IG a oznacia salon, aby vsetci videli. Navonana bida.
@bonboniera Co robili 50 rokov? Hovori sa tomu financna gramotnost. Kazdy a ver mi kazdy dokaze usetrit aj investovat. Preco vidim.panie, ktore zarobia malo kazdy mesiac u nechtarky, u kozmeticky. To je 70E, ktore mohli byt investovane s rozumom. Najdrahsi salon a este postnu na IG a oznacia salon, aby vsetci videli. Navonana bida.
@spongebob1 hej, o finančnej gramotnosti rozpráva človek co dostal nehnuteľnosti do papule, tomu sa ľahko šetrí. A teda posudzovať financie nejakej rodiny podľa toho ze žena niečo da na Instagram, to už je fakt mentálna atletika 🤦♀️ to je jak ten vtip, ze keby si nefajčil za ušetrené môžeš mať Mercedes. Áno? Ty nefajčis tak kde je tvoj Mercedes?
Nebudeš ty ta generácia co vyčíta “nenazranym” mladým ze jasne ze nemajú nehnuteľnosti keď si raz za týždeň kúpia avokádový chlebík za 7€? 😅
Dostala si majetky, ale budes vykrikovať o finančnej gramotnosti … keby si mala nedostatok kamarátok tak mesiac dozadu sem písala jedna tuším 27 ročná ze ma problem sa zoznámiť s mužmi vo svojim veku lebo nikto nie je zabezpečený ako ona a ona žiadneho chudáka bez bytu alebo s hypotékou nechce. Nakoniec z nej vyliezlo, ze byt dostala samozrejme od rodičov ale ona si ho predsa zaslúžila vlastným úsilím, “lebo študovala”. Tuším žeby ste si rozumeli 🙂
@spongebob1 zlatko, keby ti mamicka s oteckom nedali bytik, ale beries hypoteku, este ju s odretymi usami teraz splacas. Syty hladnemu neveri
@bonboniera ale ma pravdu, pretoze tu nejde primarne o to nasetrit detom na byty, ale odmysli si tie deti na chvilu a opytaj sa, ze ak clovek v urcitom veku nema nic (financie ani majetok), tak je naozaj na mieste otazka, co robil cely zivot. A ak ma, tak logicky to raz bude pre deti, niekto im to len da skor, v inom pripade to zdedia. Takze to napisala velmi trefne, ci sa ti to paci alebo nie. Ale tak vacsine vecne nespokojnych a zavistlivych Slovakov sa to asi pacit nebude 🤷♀️ A nebavime sa samozrejme o extremoch, ked je niekto napriklad chory alebo ma ine znevyhodnenie. Faktom je, ze u nas je velmi vela ludi, co jednoducho ziju presne tak ako napisala a tak aj skoncia a ich deti s velkou pravdepodobnostou tiez.
@anonym_440c13 pozri sa, zopakujem aj tebe môj komentár ktorý som napísala vyššie. Keď človek dostane skoro za života, hneď po škole, doslova do papule peniaze alebo nebodaj nehnuteľnosť a nemusí nikdy v živote riešiť bývanie, tak sa mu samozrejme šetrí s prstom v riti a mudruje o finančnej gramotnosti. Ja netvrdím ze taký človek nemusí byt šikovný a ze sa spolieha na rodičov, ale akonáhle jedna generácia rodiny ma majetky ktoré posúva za života, všetkým ďalším generáciám (ak nie sú lenivé socky) sa žije jednoduchšie, a to je tiež fakt ktorý sa tebe nemusí páčiť. Takže mudrovať tu o tom jak je úplne normalne dávať deťom majetky a byty a ktorý rodič to neurobí je lenivá alkoholicka svina ktorá sa hra na nalestenu bidu, tak to je jednoducho nonsens. Pre istotu, stále rozprávam o tom keď majetok dostane mladý človek na rozbeh do života a nie o dedení po smrti rodičov, co sa väčšinou deje až keď to “dieťa” ma už vlastný život s majetkom zariadený.
@bonboniera presne tak. moje dieťa dostalo byt a sám hovorí že nikto z jeho rovesníkov ešte nemá samostatné vlastné bývanie - jednoducho nemajú také príjmy ešte aby hneď po škole dostali hypo… a ešte keď nemajú frajerku s ktorou by to zobrali, tak sami nemajú šancu…
@bonboniera presne tak. moje dieťa dostalo byt a sám hovorí že nikto z jeho rovesníkov ešte nemá samostatné vlastné bývanie - jednoducho nemajú také príjmy ešte aby hneď po škole dostali hypo… a ešte keď nemajú frajerku s ktorou by to zobrali, tak sami nemajú šancu…
@biba_18 prečítala som si ďalšie komentare hentej finančnej magnatky a bola by som velice zvedavá ako by pracovala sama na seba keby nemala istotu ze keď sa jej biznis nerozbehne tak z nej nebude bezdomovec … ale ma tu drzosť mudrovať a rozkrikovat “komu sa neleni tomu sa zeleni”. Sebareflexia týchto ľudí je nulová. Ešte by sme ju tuším mali ľutovať ze robí 10 hodín denne :( hotová working class heroe :( mi pripomína moju obľúbenú užívatelku ktorá v KAŽDEJ téme o podnájomoch nezabudne napísať ako by ona NIKDY v podnájme nežila a neplatila cudziemu, len vždy zabudne dodať ze jediný dôvod prečo nemusela nikdy riešiť podnájom je ten ze jej frajerovi dali hypotéku tak sa nasackovala k nemu. Hodnoty sú hodnoty 😂
@spongebob1 zlatko, keby ti mamicka s oteckom nedali bytik, ale beries hypoteku, este ju s odretymi usami teraz splacas. Syty hladnemu neveri
@anonym_f1d202 mne napriklad rodicia nedali bytik, nasetrila som si a zvysok pozicala, predavala som ho ked sme kupovali spolocny byt s manzelom. Aj on mal svoj ktory prenajimame, Od rodicov ho tiez nedostal. Kupovali sme byty cca po skonceni VS, on uz zamestnany a ja s prijmom doktoranda, Este nejaka vyhovorka preco sa to neda? 🙂
@anonym_f1d202 mne napriklad rodicia nedali bytik, nasetrila som si a zvysok pozicala, predavala som ho ked sme kupovali spolocny byt s manzelom. Aj on mal svoj ktory prenajimame, Od rodicov ho tiez nedostal. Kupovali sme byty cca po skonceni VS, on uz zamestnany a ja s prijmom doktoranda, Este nejaka vyhovorka preco sa to neda? 🙂
@anonym_440c13 a tento komentár je o čom a co ma spoločne s témou ktorá sa tu rieši?
@anonym_440c13 s prijmom doktoranda si dostala hypo cca 100 tisíc? no, možno keď boli tie smiešne úroky, teraz pochybujem…
@anonym_440c13 prijem doktoranda, to myslíš štipendium?
@anonym_440c13 s prijmom doktoranda si dostala hypo cca 100 tisíc? no, možno keď boli tie smiešne úroky, teraz pochybujem…
@biba_18 v prispevku nepisem ze som si brala hypo ani ze som potrebovala 100tisic, to si si domyslela ty a nespravne. Ale cokolvek napisem, zjavne nebudes verit alebo to prekrutis, tak ti tu teraz nebudem vesat na nos celu moju financnu situaciu 🙂
u nas take nic nepozorujem,a le asi aj zavisi v akych kruhoch sa clovek pohybuje. no fakt je, ez to ani mco neuznavam.
mlady clovek si zvykne byt podporovnay, dovolit si viac, ako moze a co ked tu financni podporovatelia nebudu? co potom? aby nepadol na hubu.
tu nejde o to ako kto zije a ci je rodic ochotny dat dietatu,a le o schopnostosamostatnit sa, co nezanmena len zit sam, ale sam sa aj zivit. clovek, ktory je cely zivot podporovany niekym a plne to vyuziva to nemusi dobre zvladnut z toho dovodu, ze sa to nikdy nenaucil.
@anonym_440c13 ale teraz tie byty tak stoja. a presne, nepíš svoju finančnú situáciu - ale presne o tej finančnej situácii sa tu preboha bavíme…
niekde tu som zachytila o setreni pre deti, to uz je ina vec, ked nedostavaju rpavidelne vreckove, ale zdedia, ci raz dostanu nejaku podporu vo fomre nasetrenych penazi. no medzitym musia zit samostatne.
ked rodicia maju na to aby detim darovali, tak uz skor takouto formou - podla mna.
@anonym_440c13 a tento komentár je o čom a co ma spoločne s témou ktorá sa tu rieši?
@bonboniera je to reakcia na iny prispevok, precitaj este raz a pochopis. Ak nie, tak tym chcem len povedat, ze byt moze mat aj niekto komu ho rodicia nedali a nebral si nan hypoteku. To je cele.
@katica06 Vidis a v mojom okoli je to uplne normalne. Skor je hanba, ked roodicia nemaju pre dieta nasporrene peniaze. Co robili? Prepili,prefajcili, boli lenivi?
Ja som dostala od rodicov nehnutelnosti a deti tiez dostanu. Uz ich maju, len cakam, kedy skoncia studium. Preco by mali zivorit? Zato, ze Jano od susedov ma holu rit, lebo tatko vsetko prepil v krcme? Alebo matka pominala na drahe oblecenie, kadernicku a kozmeticku, ked sa hrala na bohatu?
@spongebob1 ty si uplne mimo, ale ze az to plieska. A hej, z toho, že nejdeš kadernicke a kozmetické našetriť ma byty. Mesacne na jeden, ze? Takto ako ty môžu mudrovat presne ti, ktorí všetko pozostávali od rodičov, a teda boli bez pozície a mali z čoho šetriť. Na druhej strane tu ale potom nechápem podnosy, ako je tu všetko drahé a podobne? Keď máte na to, živiť 2-3 byty, nemáte na nejaké potraviny, dovolenky a pod.? Ono mozno netreba byť chamtavy na majetok, co je 3/4 Slovákov.
Ja mám rodičov mladých, pracujúcich, plných života, finančne stabilných. Pomáhame si navzájom a nie len finančne.
Oni teraz pomáhajú viac mne, ja im zase budem viac pomáhať keď budú na dôchodku a budú to potrebovať.
Všetci máme všetko, každý sa vie o seba postarať ale vždy sa človeku žije lepšie keď má pomoc ako keď ju nemá.
@bonboniera je to reakcia na iny prispevok, precitaj este raz a pochopis. Ak nie, tak tym chcem len povedat, ze byt moze mat aj niekto komu ho rodicia nedali a nebral si nan hypoteku. To je cele.
@anonym_440c13 no ja mam skôr pocit ze ty by si si mala prečítať ešte raz na co reaguješ, lebo ten príspevok nebol vôbec o tom, ze byt ma len ten, komu ho dali rodičia 🙂 je to jedna veta a aj tak majú niektorí ľudia problem ju pochopiť, to je strasne …
@spongebob1 ty, co si všetko dostala ako na podnose rozpravaj o finančnej gramotnosti 🤣 ono by fakt malo mi byt zakázané popíjať od rána 🤦♀️
nam dali rodicia byt za co som im mwga vdacna samozrejme a dufam ze s manzelom tiez budeme detom za 20rokov schopni dat byt
@anonym_6273e6 Mama samozivitelka si ma najst druhu pracu. Netreba skucat, ale robit. Ja robim 10-11hodin denne, ale robim sama na seba. Tiez by som si mohla povedat dost po 8 hodinach. Komu sa neleni, tomu sa zeleni.
@spongebob1 jasne, ma si najst druhu pracu a dieta supnut komu?
@spongebob1 jasne, ma si najst druhu pracu a dieta supnut komu?
@mandzula každý mudrlant by mal vychodit topánky takej matky a potom by držal hubičku nebojte sa
@muzzz Nas rodicia nijako financne nepodporuju ani by som to neprijala,je nas viac surodencov a rodicia nezarabali tolko,aby nam mohli pokupit byty,auta a prispiet na byvanie alebo auto. Ale zato nas viedli k pracovitosti a pokore... Ale nevidim nic zle na tom,ked rodic nieco da dietatu. Pokial prispeju na byvanie,auto alebo cokolvek,ak na to maju,preco nie? Jedine,co neuznavam je zivit darmozracov,ktorym sa nechce pracovat a podporovat ich tak v lenivosti. Ty by si nepomohol svojim detom? Ved vsetko,co clovek buduje,robi to pre rodinu,deti,aby sa mali lepsie.
@muzzz My sme dostali 100 000 na byt od svokra. Ako darček. Dúfam, že teraz poriadne závidíš. 😃
@muzzz My sme dostali 100 000 na byt od svokra. Ako darček. Dúfam, že teraz poriadne závidíš. 😃
@anonym_fd7a90 To sa máš čím chváliť, že ti svokor kúpil byt 😂

@spongebob1 píšeš také kraviny, že to plieska dverami. Jasné, mama samoživiteľka s biednym výživným keby nechodila kaderníčke, zak našetrí deckám na byty. Ty si niečo popila?
@anonym_6273e6 Mama samozivitelka si ma najst druhu pracu. Netreba skucat, ale robit. Ja robim 10-11hodin denne, ale robim sama na seba. Tiez by som si mohla povedat dost po 8 hodinach. Komu sa neleni, tomu sa zeleni.