Mám nárok na hmotnú núdzu, keď má manžel minimálnu mzdu?
Baby máme ako rodina nárok na hmotnú núdzu ak manžel má minimálnu mzdu, ja som momentálne nezamestnaná a evidovaná na úrade práce a malý navštevuje škôlku? Máme len ten jeden príjem manželov. Prípadne dá sa aj pár mesiacov spätne vyplatiť hmotná núdza alebo ak by schválili tak len od toho dňa kedy o to požiadame? Ďakujem vopred za každú odpoveď.
Ja pracujem od skončenia školy, teda aj počas VŠ som už pracovala a nechcem vidieť ten dôchodok - žobračenku. Asi tak. Resp. mám smolu že nie som veľkopodnikateľ ale starám sa o ľudí, ktorí to potrebujú. Možno keby som bola veriaca, beriem to inak. Ale pardón ak mám pesimistický pohľad na vec. A vláda pridá ročne 10% a tvári sa aké veľkorysé gesto po rokoch stagnácie.
@petulda333 Ak ako pises, su starsi, tak tak ako pise @lucka_ke - system vyplacania aj naroku na dochodok sa v priebehu desiatok rokov menil. Za socializmu museli byt niekde pracovne zaradeni. A system nemusel byt nastaveny vzdy spravodlivo.
Je teda realne, ze niektori maju vyssie dochodky aj ked pracovali len par rokov ako ti co pracovali cely zivot. Doplatil na to aj dedo u nas v rodine, pretoze system sa menil, on malkedysi super plat, posledne roky pred dochodkom uz nizsi a prave tie roky sa brali do uvahy pre vypocet.
Ale nie je realne, ze niekto nepracoval vobec a ma dochodok. Nebude to tak, ze to nazyvaju dochodok, ale v skutocnosti ide o ine davky? Ako tu casto pisu, ze materska pricom ide o RP.
@tslobik Ako som pisala, ja ta registrujem aj z inych diskusii a vidno, ze ty si strasne frustrovana z toho, ze mas predpokladam tabulkovy plat, kedze si bud zdravotna sestra, sanitarka, alebo opatrovatelka alebo neviem teraz uplne presne. Na jednej strane ta chapem, ale na druhej takymto pristupom sa u teba ani nic nezlepsi, pricom aj u teba nejake moznosti urcite existuju. Uz si sa zacyklika v tom vnimani, ze vsetko je zle, cely svet je nespravodlivy, ty patris medzi tych chudakov, ktori mozu robit co chcu a nikdy lepsie nebude a je to neferove a ostatni maju a akym sposobm a ja nemam. Uz zamerne vidis vsade vsetko zle a nemas ani len trosku snahu hladat niekde nieco pozitivne.
@fokuska myslim, ze v tomto sa nemylia. Jedine, ze robili a nechcu to povedat. Lebo co som si vsimla boli 3 datumy v mesiaci kedy mali davky. Napr okolo 18 dostavali podpory, koniec mesiaca im chodili dochodky. Tak neviem, oni tvrdia, ze nikdy nepracovali a ucia to aj deti aj vnukov. Aspon tak to pred nami hovorili, ze svoje deti robit neposlu a budu mat vyssi dochodok mez my hlupi co robime. Ale kolko pravdy tam je netusim
lenže systém sa zmenil, kedysi ľudia išli do dôchodku skôr ako pôjdeme my, napr. moja mama mala nárok v 57 rokoch, mínus rok za každé dieťa, čiže už v 53 rokoch mohla ísť do dôchodku... otec išiel do predčasného kvôli zdravotnému stavu v 61 r., zober si, že do r. 1989 bola práca povinná čiže každý niekde pracovať musel, veľa rómov pracovalo ako pomocné sily na JRD alebo vo fabrikách, alebo ako píšem vyššie boli na úrade práce, ale tie roky evidencie sa im počítali ako odpracované
aj dnes sa žene počíta do dôchodku obdobie starostlivosti o deti do 3 rokov, ak mala veľa detí a sú dobre narodené (vekový rozostup 3 roky) za každé sa jej počítajú 3 roky ako odpracované
@lucka_ke ja uprimme poviem, ze neviem ako to funguje ani ako to bolo za socializmu. Pisem to, co viem od nich. Ak klamali oni tak aj ja potom.
@fokuska Más absolútnu pravdu - zacyklila. Lebo keď som študovala - nie pre výhody, ale pre to, lebo som verila v zmysle tej práce. A vidím po rokoch, že zle som si vybrala, aj keď k tomu mám vzťah a verila som v pomoc iným. Ale systém neocení. Kapitalizmus je in, nie ľudia a sociálno. Preto ten negativizmus. Človek študuje, chce dobro, lepšiu spoločnosť a vidí opak. Tak nastupuje frustrácia. Vieš, je mi to ľúto, lebo aj tí podnikatelia, ktorí majú prostriedky by sa nezaobišli bez pomoci sociálnej sféry napr. pri starostlivosti o príbuzných. A žgrlia ešte aj na tom. Mám skúsenosti dlhodobé, že čím väčší pán, tým arogantejší. A to ma mrzí za tie roky pozorovania. A tí čo nemajú veľa a ledva vyžijú, by dali neviem čo. Proste nepomer, preto zaznávam zbohatlíkov.Vídím tú nespravodlivosť a neviem s tým nič robiť.
Ale tak...možno som zle vybrala profesiu.....možno človek bez súcitu a chrbtovej kosti by bol ok. Kedysi som to tak nevnímala....to len rokmi, poznatkami, skúsenosťami a hlavne pozorovaním ľudí, rodín a pod.
@tslobik tak sa pokus to zmenit. Moj muz robil 9,5r vo firme s nabytkom. Ked zacinali bol tam jediny zamestnanec, spolu so sefkou tu firmu budoval. Zacinal na 320e a robil 6 dni v tyzdni. Objednaval tovar, preberal ho, nakladal, rozvazal. Postupne sa firma rozrastala jemu plat siel hore. Na to kde zijeme zarabal dobre, bohuzial papierovo minimalka a zvysok na ruku. Cize ked bol pn ledva sme vyzili. Ale potom sa to zaseklo. 3r mal rovnaky plat a prace pribudalo a pribudalo a aj zodpovednost. Chodil unavy fyzicky aj psychicky. Boli to hrozne dni. Sefka mu sice pomohla kde sa dalo, ale kompenzovala to vybuchmi zlosti pre blbosti. Pred 2r si povedal dost a ze chce nieco viac, d a l vypoved a kupil nakladne auto. Rozhoduje o sebe sam, zaraba 6x viac a konecne mame aj usetrene. Ano sefka ho ohovara kde moze, ale vsetko sa jej vracia. Moj muz sa nerad stazuje a snazi sa zlepsit si zivot, necaka ze to niekto urobi za neho. A tiez moze na stat nadavat, lebo mu podkopol nohy kde sa dalo
@petulda333 To je úžasné, obdivujem takých🙂🍀Ako sa vraví, šťastie praje pripraveným. Teší ma ak sa niekto nedá a verí sebe a svojmu presvedčeniu , schopnostiam. Ja ľudom nezávidím, ako sa to možno zdá niekomu z mojich príspevkov. Doprajem ak je to v dobrom myslené. Len ja nemám danú takú povahu do vienka - rozhodnú. Proste aj chcem zmeniť, aj mám obavy vzhľadom k okolnostiam. Viem, že niekto to chápe ak výhovorku možno....Neviem. Ale nie som ten, čo nepraje. Len mi vadí, ak sa vytráca serioznosť a ľudskosť na úkor ziskov, úspechov hlava nehlava. Ak je to pracovitosť a snaha - obdivujem a fandím.
stále môžeš svoje zamestnanie zmeniť a venovať sa niečomu inému čo lepšie vynáša, nemusíš celý život ostať na rovnakej pozícii, nemusíš ostať ani na Slovensku, dnes sú dvere otvorené
Len ma štvú príspevky, že vždy sa všetko dá a hneď. Bohužiaľ niekedy sú úseky v živote, že to nejde jednoducho a v momente. Tým nechcem povedať, že sa toto obdobie raz nepreklenie a nebude lepšie. To je celé. Čiže nie vždy je všetko jednoznačné
@tslobik Neda sa vsetko vzdy a hned. Teda vzdy sa da najst nejake riesenie, aj ked by nebolo okamzite a chvilu by to trvalo. Aj ty mas podla mna este vela-vela pred sebou a zbytocne ublizujes sebe ked vidis vsetko len pesimisticky.
Neviem teda uplne presne kde pracujes, ale isto su moznosti ako trosku zmenit pracu - v pribuznom odbore len napr. zmenit sestru v nemocnici za sestru v ambulancii, alebo sa presunut do domova dochodcov a pod. Alebo prave naopak z domova ist inde. Nie vsade su uplne rovnake podmienky. Urcite vies zacat aj uplne v inom odvetvi, to bude samozrejme chciet aj nejaku namahu, snahu, usilie, aj cas. Ale da sa 🙂
Aj inu krajinu ako pises - to je este vacsia zmena, ale nie uplne nemozna. Len sa treba trosku postrcit, mat vieru v to ze moze to byt aj lepsie a tym aj odvahu ist do toho - samozrejme nie bezhlavo, ale pekne rozumne 🙂
@fokuska Viem , že asi pôsobím divne v diskusiách, lebo som realista a vidím osudy ľudí v práci a je mi smutno často. Aj to ma demotivuje, že za 20 rokov posuny minim. Teraz sa zobudili, akože dva roky po sebe po 10%. Na smiech. Nevydržali by ani 2 dni takto robiť naši predstavení. Som si veľmi vedomá svojich nedostatkov, že nemám odvahu ísť za hranice aj keď som stále na rozhraní...a váham. Som človek ktorý má takú povahu, že sa obáva riskovania, aj nie som najmladšia. Možno preto sa zdám neg. Ano, som. Ale neprajem nikomu nič zlé a ak si niekto môže pomôcť, prečo nie? A rodinné pomery, zdr. stav a pod. Nie vždy je všetko ľahké a jednozančné. Človek váha medzi tým ľudským a mater. Chce nájsť pomer, optimum aby nikomu neublížil.....Som za to možno odsudzovaná, nevadí. Ja to prežijem
@tslobik Ja ti drzim palce aby si aj napriek tomu ake osudy vidis a zazivas a aka si realistka, tak aby si v kazdej malickosti videla aj neco pozitivne ;) a mozno tie pozitiva aj vyhladavala a uvidis ze zivot sa mozno bude zdat o kusocek lahsi, alebo veselsi, alebo stastnejsi, pozitivnejsi. Lebo radost zo zivota je velakrat o nasom vnutornom rozhodnuti, nie o objektivnych okolnostiach 🙂
@fokuska Áno, moje vyjadrenia pôsobia prísne možno, možno negat, možno neviem ako....ale to len preto, že neprikrášľujem🙂 ano, viem , že je to o našom "subjektívnom" pohľade na vec - teda naše prežívanie šťastia. Tým chcem povedať aj v najhorších časoch (vojna, povojnové a tak...)dokázali ľudia byť šťastí.....No ja mám zdedenú povahu vidieť to zlé🙂 A preto nehovorím, že ľudia ako ja sú zlí....len sú proste nešťasntejší.....Niekto vidí poloprázdny pohár skôr plný a ja prázdy...o tom to je🙂🙂 Len naozaj mi vadia príspevky ak si niekto chce prilepšiť aj keď akože "nezákonne" a znesú ho tu. Lebo v porovnaní s krádežami, sprenever. a pod. je to naozaj úbohý bagaeľ. Ale hráme sa tu na neviem čo...my radoví občania. A predstavenstvo nemá výčitky žiadne.
@tslobik v tom mas pravdu. Len ak chceme v spolocnosti zmenu, musime prestat tolerovat deviacie aj u politikov, i u podnikatelov, i u tich chudobnejsich.
A napriek uplne inemu pohladu na vec suhlasim v zlom nastaveni zakonov, ktore nicia a zdieraju strednu vrstvu. To odvodove zatazenie vlastne len nabada vysokoprijmove osoby, aby “optimalizovali” dane ako sa da. Pre cloveka s platom 2000+ nema zmysel robit na tpp, iba sro alebo freelance. A tak hlavnu tarchu nesu rodiny s priemernym brutto prijmom 1500-2500 eur.
Len jediny rozdiel je v tom, ze toto je pravne korektna moznost zo zakona.
@c_est_la_vie Pravda, vieš...ale po rokoch ťa to prestane baviť. A uberáš sa iným smerom, ako veľa mojich kolegýň. Ale možno o to práve ide. Nové duše....Akceptujem, nič iné mi neostáva.❤
Ono,...ja sa pretlčiem už nejako....ale naozaj nevidím pokrok, len úpadok.
Baby ale je smutné, že napríklad v možnostiach zdravotníctva... Ak sa ti nepáči (financie, ohodnotenie, motivácia, prostredie, spolupracovníci a tak ďalej) , tak sú rady zmeň to... Napríklad krajinu... To fakt je pre nás ostatných najlepšie, aby ľudia ktorí vykonávajú svoju prácu s láskou a nadšením, majú ísť radšej do zahraničia utierať "zadky" iným, ako pomáhať nám... Ach jaj... To je smutné...
... táto posadnutosť tvrdením, že "čierni" majú všetko zadarmo a viac ... Také slovenské. Na jednej strane vyčítať, že nič nerobia, na druhej strane im Nedať prácu, keď ju chcú, lebo lebo... Keď čerpá dávky čierny, tak vyziera, keď biely, tak je to ok. A ani zďaleka nejdú na soc. dávky do osád také horibilné sumy ....
Jaaaj to si na zlom mieste,ked potrebujes poradit...zakomplexovane mamicky co cely den travia cas na MK a rypu v kazdej teme,lebo muz o nich ani nezakopne a citia sa same,opustene,nestastne tak aspon takto si zdvihaju sebavedomie,ze si to do niekoho zakopu. ..len ty vies preco si s tvojim muzom a sice ti ohladom hmotnej nudze neporadim,ale drzim palce nech ti to vyjde a nech sa ti podari najst praca 🙂 pekny slnečný deň,,tie ktore ste neni v praci tak sup zobrat deti a von je krasne aj ja sa chystam tak sa majte :-*
@tslobik to čo ty vidíš tak čierne je kapitalizmus. Ale na dobu nemôžeš len nadávať ale musíš v nej žiť. A pokial budeme žiť tak že ideme osierat stat lebo veď aj oni to robia a ešte viac tak sa absolútne nič nezmení. To ako funguje spoločnosť odzrkadľuje aké je myslenie ľudí. Pokial sa nepodstivost nezmení v mentalite od robotníka až po premiéra tak tu furt bude. Treba sa naučiť žiť cestné ale vedieť sa aj presadiť a nie len lamentovať. Nemám vs, zarábala som viac ako kamošky s vs, pretože som sa snažila a nemala ružové ale ani čierne okuliare. Mesiac som bola na PN a nikto vo firme mi nič nevyčítal, idem teraz má magnetickú, neplatím nič a termín mám o dva týždne a to nemám ani kriticky stav. Jedine vo platím je neurológ a zubár ale z vlastného rozhodnutia lebo som si ich vybrala a vedela som že sú súkromní a nemajú teda žiadnu zmluvu s poisťovňami. Ano obaja majú peniaze ale vidím koľko sa narobia a ešte im môžeš kedykoľvek volať aj mimo ordinacnych hodín. Nikdy som ja ani muž neosierala stat a žijeme a normálnej úrovni. Aj na DV ideme každý rok. Takze neni svet taký čierny ako ho vidíš. Je to svet. Je v ňom dobre aj zle. Nemá význam predstavovať si utópiu a depcit že to tak nie je.

@lucka_ke tak ti o kt ja pisem, nerobili aspon oni to tak tvrdia, ze nikdy nepracovali. Preto sa pytam