Mám nárok na príspevok na auto?
Dobrý deň idem si po rádu mám 34.rokov v detstve som ako 4.rocna prekonala zápal mozgových blán bola som v kolmé 2.tyzdne po prebudení som ochrnula nechodila som nerozprávala takže som začala z kúpeľami AS pokim som nechodila nerozprávala ale ostali mi paralyzované nohy čiže moja chôdza je ako celé vykrivena v 15.ke má operovali na skoliozu,, v keď som mala 22.r.tak halux mi operovali a terás pred rokom plocha noha no ale operácia sa nevidarila tak som ostala na barlách ľavá noha ostala taká že stúpať sa nanu nedá že vraj to súvisí s mojov chobov a ťažko sa to telaz hojí .ale začala som chodiť na vodičák robím si na automatickú prevodovku. A teraz tá otázka chcem si dať požiadať o rispevok na aute lenže ja do školy nechodím do roboty tak isto a do špeciálneho zariadenia téz nechodím a terás dali bymi keď chodím čelí život po lekárov rehabilitácie a na autobusi sami nedá chodiť ďakujem za odpovede
Chodis do DSS?
Jediné, že by si chodila do DSS. Inak pochybujem,že schvália.
A myslíš si, že testy v autoškole sa dokážeš naučiť?
Fuuu ak ty zvladnes testy v autoskole, tak uz vodicak dostane vazne hocikto.. Co vlastne vidno na cestach dennodenne..
@waneska123 Máš preukaz ZŤP?
@waneska123 z čoho žiješ? Mas ID z mladosti?
Mas v zakone stanovené, kedy dostaneš auto, na aké účely.
A plus musíš mat ako prve ŤZP. Mas?
@waneska123 nid, nedostanes príspevok na auto...nesplnas podmienky
@waneska123 pochybujem, ze schvalia. Nie si ztp, nikam nechodis, myslim praca, skola, nejake centrum. A teraz kazdemu skor beru ako schvaluju. Podaj si ziadost a uvidis, ze ci ano ci nie
A myslíš si, že testy v autoškole sa dokážeš naučiť?
@anonym_32cf72 testi dávam na 100% to mi problém nerobi
@waneska123 z čoho žiješ? Mas ID z mladosti?
Mas v zakone stanovené, kedy dostaneš auto, na aké účely.
A plus musíš mat ako prve ŤZP. Mas?
@lienka.7 dostávam invalidný a ZŤP mám od mala
Chodíš niekde pravidelne? Škola, práca, DSS, stacionár, čokoľvek?
@chrobak7 ano
@waneska123 Tak treba podať žiadosť o príspevok na kompenzáciu - k tomu priložiť:
- príjem (všetkých členov domácnosti)
- nezáväznú cenovú ponuku predajcu áut (aby vedeli, v akej cenovej hladine chceš kúpiť auto)
- potvrdenie o návšteve školy, účasti na rehabilitáciách - alebo iný dôkaz, že auto budeš používať na predpísané účely v zmysle zákona 447/2008 § 34 ods. 6 - čiže musíš preukázať, že to auto nebude len stáť na dvore, ale potrebuješ ho na svoje každodenné, alebo pravidelné činnosti:
(6)
Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla možno poskytnúť, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb,1a) špecializovanom zariadení,1a) dennom stacionári1a) alebo preukáže, že sa jej bude poskytovať sociálna služba v domove sociálnych služieb,1a) špecializovanom zariadení1a) alebo dennom stacionári1a) alebo navštevuje školu alebo preukáže, že bude navštevovať školu a osobné motorové vozidlo bude využívať najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školy alebo do domova sociálnych služieb,1a) špecializovaného zariadenia1a) alebo denného stacionára1a) a dvakrát späť. Podmienka využívania osobného motorového vozidla na účely uvedené v prvej vete sa považuje za splnenú aj vtedy, ak
a)
fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím vykonáva zamestnanie v mieste svojho trvalého pobytu alebo prechodného pobytu a osobné motorové vozidlo využíva počas dvoch dní v týždni na svoju prepravu pri výkone svojho zamestnania,
b)
sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje týždenná pobytová sociálna služba v domove sociálnych služieb1a) alebo špecializovanom zariadení,1a) zabezpečuje najmenej jedenkrát v týždni jeho preprava do domova sociálnych služieb1a) alebo špecializovaného zariadenia1a) a najmenej jedenkrát v týždni preprava z domova sociálnych služieb1a) alebo špecializovaného zariadenia,1a) alebo
c)
fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím navštevuje školu najmenej dvakrát v mesiaci z dôvodu, že má fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím určený individuálny študijný plán alebo je ubytovaná v internáte.
- lekárske správy, ktoré preukazujú, že si odkázaná ma individuálnu prepravu, alebo z ktorých vyplýva, že nemôžeš využívať verejnú dopravu (čo pri tvojich postihnutiach asi nie je problém).
UPSVaR vypracuje integrovaný posudok, kde posudkový lekár určí, na aké kompenzácie máš nárok. Ak by ti aj auto neschválili, môžu ti ešte schváliť iné kompenzácie, napr. kúpu zdravotnej pomôcky (vozík), alebo nejaký príspevok, napr. na ošatenie. Druhy peňažných príspevkov nájdeš v § 19 uvedeného zákona. Ale asi to poznáš, keď ti už schválili ZŤP.
@waneska123 Tak treba podať žiadosť o príspevok na kompenzáciu - k tomu priložiť:
- nezáväznú cenovú ponuku predajcu áut (aby vedeli, v akej cenovej hladine chceš kúpiť auto)
- potvrdenie o návšteve školy, účasti na rehabilitáciách - alebo iný dôkaz, že auto budeš používať na predpísané účely v zmysle zákona 447/2008 § 34 ods. 6 - čiže musíš preukázať, že to auto nebude len stáť na dvore, ale potrebuješ ho na svoje každodenné, alebo pravidelné činnosti:
(6)
Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla možno poskytnúť, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je zamestnaná alebo preukáže, že bude zamestnaná alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb,1a) špecializovanom zariadení,1a) dennom stacionári1a) alebo preukáže, že sa jej bude poskytovať sociálna služba v domove sociálnych služieb,1a) špecializovanom zariadení1a) alebo dennom stacionári1a) alebo navštevuje školu alebo preukáže, že bude navštevovať školu a osobné motorové vozidlo bude využívať najmenej dvakrát v týždni na účely prepravy do zamestnania, školy alebo do domova sociálnych služieb,1a) špecializovaného zariadenia1a) alebo denného stacionára1a) a dvakrát späť. Podmienka využívania osobného motorového vozidla na účely uvedené v prvej vete sa považuje za splnenú aj vtedy, ak
a)
fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím vykonáva zamestnanie v mieste svojho trvalého pobytu alebo prechodného pobytu a osobné motorové vozidlo využíva počas dvoch dní v týždni na svoju prepravu pri výkone svojho zamestnania,
b)
sa fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej sa poskytuje týždenná pobytová sociálna služba v domove sociálnych služieb1a) alebo špecializovanom zariadení,1a) zabezpečuje najmenej jedenkrát v týždni jeho preprava do domova sociálnych služieb1a) alebo špecializovaného zariadenia1a) a najmenej jedenkrát v týždni preprava z domova sociálnych služieb1a) alebo špecializovaného zariadenia,1a) alebo
c)
fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím navštevuje školu najmenej dvakrát v mesiaci z dôvodu, že má fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím určený individuálny študijný plán alebo je ubytovaná v internáte.
- lekárske správy, ktoré preukazujú, že si odkázaná ma individuálnu prepravu, alebo z ktorých vyplýva, že nemôžeš využívať verejnú dopravu (čo pri tvojich postihnutiach asi nie je problém).
UPSVaR vypracuje integrovaný posudok, kde posudkový lekár určí, na aké kompenzácie máš nárok. Ak by ti aj auto neschválili, môžu ti ešte schváliť iné kompenzácie, napr. kúpu zdravotnej pomôcky (vozík), alebo nejaký príspevok, napr. na ošatenie. Druhy peňažných príspevkov nájdeš v § 19 uvedeného zákona. Ale asi to poznáš, keď ti už schválili ZŤP.
@chrobak7 no netreba lebo nespĺňa podmienku.
@chrobak7 no netreba lebo nespĺňa podmienku.
@anonym_0fe5e5 Ja by som na jej mieste podal žiadosť, možno bude mať nárok na iné kompenzácie. V integrovanom posudku to bude uvedené, na aké má nárok.
@waneska123 V zákone si pozri, aké kompenzácie existujú a či by si na ne mohla mať nárok. V žiadosti to potom zaškrtneš. Žiadosť je jedno tlačivo pre všetky kompenzácie. Na prvej strane sa vykrížikujú tie, ktoré žiadaš.
(6)
a)
b)
c)
@chrobak7 áno poznám ďakujem krásne za odpoveď a za radu invalidní vozík pred dvoma mesiacmi mi dali nový lebo nedokážem prejsť tak ho potrebujem a dúfam no že mi aj to auto schvália srdečne ďakujem za odpoved

Jedna z podmienok na príspevok na auto je buď chodenie osoby ZŤP do školy, do špecializovaného zariadenia alebo do práce. Ty túto zákonnú podmienku nemáš splnenú, tak neschvália