Mám nárok na vrátenie úrokov z hypotéky?
Ahojte, mám hypotéku z r. 2017 mala som štátny príspevok pre mladych 5 rokov a nedávala som si potom žiadosť o vrátenie úrokov z hyp. v daňovom priznaní lebo mi vtedy povedal niekto, že tým čo dostali štátny príspevok tí na to nemajú nárok ale teraz som zas čítala že aj tí majú nárok od toho roku čo už nepoberaju štátny príspevok čiže ja od roku 2022. Ako to je prosím vás?
Nemáš
@lilianka28 Ak bol
zamestnancovi poskytnuty hypotekarny úver na zaklade zmluvy o hypotekarnom úvere uzatvorenej pred 01.01.2018,
na ktory sa uplathuje státny príspevok alebo statny príspevok pre mladych podia osobitneho predpisu, nárok na dañový
bonus na zaplatené úroky podia § 33a zákona mu prykrát vzniká az v kalendárom mesiaci nasiedujúcom
po kalendárnom mesiaci, za ktory mu poslednýkrát vznikol nárok na státny prispevok alebo státny príspevok pre mladých.
Sumu zaplatench úrokov za zdañovacie obdobie zamestnanec vyplí na zaklade potvrdenia podl'a § 26a zákona
c. 90/2016 Z. z. oúveroch na byvanie a o mene a dopneni niektorych zakonov v zneni neskorsich predpisov
vystaveného bankou naúcely uplatnenia dañového bonusu na zaplatené úroky. Takéto potvrdenie z banky je povinnou
prílohou tejto ziadosti.
Myslíš príspevok na zvýšenú splátku úveru? Za rok 2024 už poskytuje Úrad práce, rok predtým sa to dalo cez ročné zúčtovanie alebo cez daňové priznanie. Predtým to nebolo. Tak ak ti skončila fixácia, a bola tu zvýšená splátka úveru a splnas ostatné podmienky, zavolaj si na úrad práce alebo prestuduj informácie k tomu na ich stránke. Nájdeš tam aj žiadosť aj povinné prílohy.
Na druhy nehnutelnost by si mala narok na danovy bonus, ja som mala hypo pre mladych na byt, byt som predala, kupila dom a mám narok na danovy bonus.
@nikoletah v r.2023 bol daňový bonus na úroky z hypotéky a daňový bonus zo zvýšenej splátky hypotéky. Od r.2024 ten druhý bonus "vyplaca" úrad práce vo forme prispevku a ak človek spĺňa ostatné podmienky, je to aj na úver pri ktorom už bol čerpany príspevok pre mladych. Ľudia si to mýlia, preto som sa autorky pýtala.
@nikoletah ano myslím to zo zaplatených úrokov, splátka sa nám pri fixácii práveže znižovala
Na danovy bonus mas narok prvych 5 rokov, od nadobudnutia nehnutelnosti. Ak refinancujes, tak ucel hypoteky uz bude vyplatenie hypo, nie nadobudnutie, tym padom nemás narok.

Nárok je iba pri hypo uzatvorenych od 1.1.2018 a bez štátneho príspevku.