icon

Mám poslať daňovú kontrolu na podvodníka?

misel714
14. sep 2019

Dobrý deň.
Viem, že to chcem urobiť, ale potrebujem sa ešte uistiť.
Poznám človeka, ktorý je podvodník. Každoročne si podvodne skracuje dane a keď už to robí, tak s tým nemlčí.
Chváli sa s tým a ešte podporuje ľudí v tom, že je to správne a tak to má byť. Keď môžu aj tí vyššie, tak aj on. Proste dôvod ako v škôlke. Julka môže, prečo by som ja nemohla?
Nijak ma to neovplyvňuje, nie som a nechcem mať s tým človekom spoločné, ale hnevá ma, že takýto ľudia sú a chváli sa ešte s tým.
Plus je to človek, ktorý mám tlačí ĽSNS do parlamentu, čiže o to viac si viete predstaviť, ako debilnejšia je tá osoba .
Čo myslíte? Dá sa anonymne poslať žiadosť na kontrolu?
A vedia to zistiť, keď mu to už roky prechádza, aj keď doteraz ho nikto nekontroloval okrem dohodnutej účtovníčky?

andrbeata
14. sep 2019

Nie anomymne nie. Kde by sme sa dopracovali, ak by nahlásil každý jeden niekoho anonymne.
Vieš, čo je pre Teba daňový podvod, možno on má tak zdokladované, že Tebe sa o takom iba sníva.
Tak úprimne, Ty ak by si bola podnikateľom, tak by si nehľadala možnosti?!

evittam
14. sep 2019

@zuzankkaa1 Ale ja do nikoho nekopem a ani na teba neútočím. Len som si dovolila ti to vysvetlit. Jedina co tu všetko otáča ako jej to zrazu pasuje si ty. 😁😉Maj sa.

alexandra15
14. sep 2019

Si jeden z mala uvedomelych ludi v tomto state. Bodaj by nas bolo viacej. A aj prave vdaka tym, o ktorych pises, je stat tam, kde je. Mohlo by to vyzerat inac, keby sa kazdy z nas spraval cestne a uvedomelo k svojej krajine. Fungujuci stat sa neda budovat na ludoch, ktori chcu seba obohatit a ostatnych a aj stat okradat. Tie uniknute dane niekde chybat budu. A potom sa cudujeme, ze nam stat nic nedava...
Si spravna zena so spravnym pohladom na vec.
Ak to chces riesit, tak to kludne ries.
Bodaj by bolo viac takych odvaznych ako ty. 😊
Pekny vecer prajem

evittam
14. sep 2019

@alexandra15 Odvaznych? Keby bola odvazna a priama tak ho uda uz davno a neriesi ci to ide anonymne.
A keby tento stat nehádzal slušným ľuďom co odvádzajú poctivo odvody a dane polena pod nohy tak by to tu urcite inak vypadalo.😉

fkata
14. sep 2019

Ty vidíš do jeho účtovníctva?! Príp. chceš niekoho nahlásiť len preto, "lebo si myslíš, že je podvodník"? Takým sa múdry nechváli a ak áno, asi to má zabezpečené.
Daj pokoj, máš pokoj.
Neviem koľko ľudí by sa nesnažilo hľadať zadné vráta v podnikaní.

janne318
14. sep 2019
moonlight1210
14. sep 2019

@zuzankkaa1 kopnut do teba? Ale no tak. Ty si prva kopla do druhych bez dokazov.
Pardon, s dokazmi, ktore si si vykonstruovala v hlave na zaklade jedneho slova (len pripominam: “prilepsit”).

Bud ferova a uvedom sa.
Nemozes niekoho ohovarat, lebo ty si myslis. A rozpravat o tom, ako by si u neho robila (najlepsie rovno na mzdovom) a mala vsetko z prvej ruky.
A to vsetko na zaklade jedneho slova.

To sa nehodi k obrazu slusneho cloveka, ktory tu o sebe nasledne podavas.

mareka49
14. sep 2019

Chystam popcorn. Diskusia lepsia ako kino😂

alexandra15
14. sep 2019

@evittam prave aj vdaka tym ludom je to tak v nasom state, na zaklade ktorych tato diskusia vznikla. Dovolme inym kratit dane a potom sa cudujme a nadavajme na stat

kikaaa444
14. sep 2019

Mna by skôr zaujimalo čo z toho budeš mat ty . Keď to zastavíš hmmm?? Lepší docohodok ? Dobrý pocit ? Lebo ak by sa aj podvody zastavili tak určite to nebudes TY ktorá si tým prilepší . Dobre robí .... úkaz mi jedného biznismena ktorý je úspešný bez aspoň čo si len najmenších podvodov

janne318
14. sep 2019

@alexandra15 pardon za tú otvorenosť, ale toto je trochu krátkozraky náhľad na realitu. Píšeš "práve vďaka tým ľuďom je to tak...". O akých "ľuďoch" prosím ťa hovoríš? Keď len jedna megalománska cyperská spoločnosť s pôvodnou právnou formou a.s. (ktorú radšej nebudem menovať - tí čo sú v obraze, vedia ktorá), ukráti kvartálne tento štát na daniach o väčšiu sumu, než všetci drobní podnikatelia celého Slovenska dohromady za celý rok?! Jaj.., sorry.., ona neukracuje štát, ona len "správne hospodári" a "investuje" svoje výnosy do ďalších svojich 35 "dcér a iných príbuzných", z ktorých je ich len toho času najmenej 6 v likvidácii, a tie zas do svojich ďalších odnoží - kvázi právnických osôb, ešte aj s takou drzosťou, že sa neštíti priradiť im status právnej formy "n.o." či "o.z."! A aby toho nebolo málo, tak si táto "poctivá firmička" a všetci jej "príbuzní", podľa aktuálnej hĺbky zlatého koryta každoročne upravujú výšku základných imaní, zvyšujú alebo znižujú menovitú hodnotu akcií, predvádzajú obchodné podiely a cenné papiere na kdeaké "blonďavé ťažné zvieratá", ktorých pôvod ani ancikrist nepozná, vytvára fondy o ktorých bežný podnikateľ ani nepočul, prelieva prachy cez zahraničné účty, zriaďuje "všeobecne prospešné práčovne", a ľudia jej ešte aj tlieskajú a s prepáčením pchajú do gágora nielen z vlastných vačkov, ale aj peňazí odvedených na zdravotné poistenie!!! Bingo! Takže poďme tu ukazovať prstom na susedov, predavačky a kaderníčky bez bločkov, lebo keby títo pracovití mravčekovia poctivo podnikali a naťukali do kasy každých svojich 20,-€ za obložené bagety a za fúkanú, urobili by z tejto republiky slušný, zodpovedný a bohatý štát, a postarali by sa o blaho celého národa! Ospravedlňujem sa, že som sa nechala takto uniesť..., ale faktom je, že takéto kratkozraké zmýšľanie jednotlivcov z nás robí nie že holubičí národ, ale jeden päťmiliónový košiar! 🙏😡

salonka22
14. sep 2019

@zuzankkaa1 @alexandra15 tu nemá zmysel nič vysvetľovať... chápem, ako ste to mysleli, ale tejto "smotánke" to nevysvetlíte.

janne318
14. sep 2019

@vendulka80 možno ak hovoríš o percente ľudí, ktorí majú to šťastie, že im vznikol súbežne nárok na starobný aj výsluhový dôchodok, a že spadajú ešte do dôchodkového režimu podľa niekdajších kritérií. Koľko je ale takých? A 200,-€ na lieky a lekárov nie je žiadna prehnaná suma - pretože ja tu nehovorím len o základných liekoch, za ktoré sa dopláca pár eur, ale aj o takých, ktoré poisťovňa neprepláca vôbec (viď príklad mojej maminky), o stomatologických zákrokoch napríklad (nie všetci dôchodcovia majú zuby v pohári), o doplatkoch na dioptrické okuliare, o sumách za vyšetrenia, ktoré neprepláca ZP - a čudovala by si sa, koľko ich je, alebo príplatkoch za taký "komfort", ako je trebárs celková anestéza (pri kolonoskopii napríklad), a v neposlednom rade, aj o sumách, ktoré nechávajú lekárom ako "všimné", aj keď len v podobe či už kvalitnej bonboniéry, alebo drahšieho alkoholu. Mladí ľudia to síce tiež nemajú ľahké, ale tí majú aspoň možnosť voľby - môžu zmeniť prácu, môžu odísť za prácou do zahraničia, môžu si dokonca popri hlavnom zamestnaní nájsť brigádu alebo podnikať, atď. Ale ten senior má aké možnosti? Má ísť z ortopedickej ambulancie rovno na poobednú šichtu do fabriky??? A bez akéhokoľvek sarkazmu ti môžem povedať, že fakt osobne poznám pani - bývalú učiteľku, ktorá vo svojich pomaly 70. rokoch s xy diagnózami doučuje decká slovenčinu a ďakuje Bohu za každé vydreté euro, lebo nebyť tých detí, skutočne by nedokázala prežiť! To je akože normálne, aby pani, ktorá celý svoj pracovne aktívny život obetovala vzdelávaniu ďalších generácií, musela deň čo deň s bolesťami vstávať z postele a niekoľko hodín trpezlivo venovať posledné zvyšky svojej energie mládeži, aby neprišla o strechu nad hlavou a nemusela si doma svietiť lampášom?! Toto dopustí jeden zvrchovaný, demokratický štát?

kosicanka1
Autor odpoveď zmazal
annadobsonyova
15. sep 2019

@kosicanka1
Ak mám vedomosť o akejkoľvek ilegálnej činnosti a neurobím žiadne kroky, aby sa to nezopakovalo, tak som istým spôsobom spolupáchateľ. Takže s tým udavačstvom opatrne.

janne318
15. sep 2019

@salonka22
@zuzankkaa1
@alexandra15 síce osobne nepoznám nikoho z tejto diskusie, ale žiadna z dievčat, ktorá tu prispela opačným názorom, mi nepríde ako "smotánka". Skôr naopak - zrejme sú to baby, ktoré poctivo pracujú a dobre vedia, ako sa nadrú pre svoju výplatu a koľko z nej ide do štátnej kasy. Manželky drobných podnikateľov alebo podnikateľky, ktoré majú hlavu v smútku z každej vystavenej no neuhradenej faktúry, a pomaly žalúdočné vredy z každučkého jedného dňa, ktorým sú v omeškaní s úhradou odvodov či preddavkov na daň. Keby patrili k "smotánke", isto by tieto starosti nemali! Ak môžem povedať len za seba - pracujem v zahraničí, pretože s mojim profesným zameraním nemám šancu nájsť si prácu na Slovensku - zdôrazňujem - nie že dobre platenú prácu, ale ŽIADNU prácu! A to podotýkam, nie som morský biológ! Pracujem v odvetví, ktoré by tu mohlo, a logicky aj malo mať, slušný progres. Ale jednoducho nemá! Prečo? No to sa treba opýtať "tam tých hore"! Takže mám dve možnosti: buď ísť s vysokou školou a ďalšími celkovo ôsmimi profesnými kvalifikáciami vykladať tovar do Tesca, alebo pracovať v zahraničí, kde si uplatnenie nájdem ľahko (môžem si dokonca vyberať) a kde budem za moju prácu aj slušne ohodnotená. A teda..., vôbec si nemyslím, že by som sa radila k "smotánke" len preto, že sledujem dianie okolo seba, vidím situáciu na Slovensku a vo svete, že filtrujem mediálne informácie a že mám na veci iný názor, pretože sa na ne častokrát dokážem dívať aj z iného uhla pohľadu.

janne318
15. sep 2019

@annadobsonyova slovo "ilegálna činnosť" je ale v tomto prípade skutočne relatívne. Ono totiž existuje v trestnom práve aj pojem "krivé obvinenie".

simca06022011
15. sep 2019

@janne318 inak k dôchodkom tolko, z tých nízkych miezd bohužiaľ s vyššími dôchodkami rátať nik nemôže , neviem ako to rátajú v zahraničí, ale podľa mňa teda, vymeriavací základ urobí svoje. Ani dnešní podnikatelia " s minimálnymi odvodmi" nebudú mať dobre dôchodky. Väčšina z nich bohužiaľ na dôchodok neodlozi nic za aktívneho života, lebo už počas podnikania les a vychádzajú...

janne318
15. sep 2019

Menšie matematické okienko pre tých, ktorí zastávajú názor, že štát sa o nich postará, a že odvody platiť musia, pretože inak nebudú mať žiaden dôchodok (aj keď je to pravda len jednoduchý koncept, nezohľadňujúci valorizáciu, infláciu, zmeny percentuálnych sadzieb odvodov, ani ďalšie aspekty):
Povedzme, že človek pracuje od 20. do 60. r. Jeho hrubá mesačná mzda je 800,-€. Len do Sociálnej poisťovne (čiže bez daní a bez odvodov do ZP) odvedie zo svojho platu mesačne 75,20€ a jeho zamestnávateľ za neho odvedie ďalších 201,60€. Čiže spolu 276,80€. Keby si túto istú sumu tento človek odkladal na bezúročný účet (eventuálne doma do pančuchy), vo svojej 60.-tke by mal našetrenych 132.864,-€. Povedzme, že je to jednoduchší človek, ktorý nechce zbytočne riskovať a vyhýba sa akýmkoľvek investíciám. Z nasporenej sumy by si nasledujúcich 20 rokov, t.j. do svojej 80-tky, mohol mesačne ukrajovať "na dôchodok" 553,60€. Avšak za predpokladu, že tieto peniaze neuloží do pančuchy, ale odvedie na sociálne poistenie, bude mu priznaný dôchodok vo výške 380,60€.
Avšak dajme tomu, že je to pokrokový odvážny jedinec, ktorý sa teda rozhodne zariskovať, a svoje úspory investuje jednoduchým spôsobom - kúpi dva slušné, menšie bytíky poblíž Bratislavy, ktoré bude prenajímať - pričom čistý zisk z prenájmu mu spraví cca 700,-€ - 800,-€ mesačne. Spokojne si to takto doklepe do svojich 100 r., a nielen že bude mať takmer raz taký "dôchodok", než aký by mal od štátu, ale jeho ratolesti ešte aj zdedia nejaký ten nehnuteľný majetok.
Isteže..., je to len jednoduchý, primitívny, priamočiary a zbežný variant v labyrinte portfólií - hoci sú krajiny, kde to skutočne tak funguje, a kde majú ľudia možnosť (nie však povinnosť) komerčného poistenia.
A ešte taká "detailná úvaha" na záver: koľkože z nás sa vôbec dožije tej svojej 80-tky?

janne318
15. sep 2019

@simca06022011 to je práve to... že v zahraničí (napr. v Belgicku) funguje sociálny systém úplne inak, úplne inak je tam nastavené trhové hospodárstvo, štátne rozpočtové kapitoly, daňové povinnosti,.. skrátka všetko. Súhlasím s Tebou, že na Slovensku to s tými dôchodkami, žiaľ, k ničomu nádejnému nespeje. 😕

janette321
15. sep 2019

Plny konik zlodejov . Predajcov , vyrobcov , dovozcov ... bez zivnosti . Plny fb stranok zlodejov . A niekoho stve nejaky blocek co si ten chudak zivnostnik ktory vdaka tymto zlodejom prichadza o peniaze nezarata .

marketa1111
15. sep 2019

@misel714 ty si asi nikdy nebola szčo..tento štát tak zdevastoval podmienky pre szčo, že keď občas nespravi a čo to povedla, nikdy na život mať nebudú..toto si zariadil štát, preto to je..!!!
A taký, čo ide suseda za to udať, ktorý prišiel na to, ako sa mať aspoň trocha dobre, mu musí slušne závidieť...
Uvedom si , že každá mamička ktorá tu predava veci za to dane neodvádza, každá na fb čo robí kadejaké náramky, klipy na dudliky, šije vybavicky, perinky, hniezda, zavinovacky..každá ktora pecie torty..vi ty od nich nikdy nič nekupujes?
Ruku na srdce...kupila si niekedy niečo cez fb?
Ak si 1x kupila, bola si to priznať a zaplatiť z toho daň z kúpi?
Ak nie si daňový podvodník aj ty...

evittam
15. sep 2019

@janne318 Krasne napisane.😉👍 Ale to niekomu bohužiaľ nevysvetlis.
To mas ako ludi co ti povedia-ved si podnikateľ co si nekupis nove drahé auto, ved to "odpises".😁😁😁

evittam
15. sep 2019

@janette321 Staci tomu rozumiet a uz si pre niekoho "smotánka".😁😉

evittam
15. sep 2019

@marketa1111 "Dan z kúpi"??

siasis
15. sep 2019

Za mojich detskych cias aa takymto ludom hovorilo zalobaba a co? Ze sa zmeni jeden podnikatel sa svete je ich milioooooony......a kazdy si zaraba ako vie nezavidte a radsej urobte nieco aby ste nato nemuseli mysliet....a co ze voli LSNS myslim ze kazdeeho volba koho voli preto nemusi byt clovek zli 🙂 venujte sa detom rodine a prestane zalovat a podavat zbytocne podnety pei ktorych sa clovek iba nabeha 🙂

evittam
15. sep 2019

@janne318 A ako si krasne zhrnula-z tychto ludi nikto nevidi to,ze napríklad SZCO maka od nevidim do nevidim mesiac, dalsi mesiac ma splatnosť faktúry a stane sa,ze ho nevyplatia. To su dva mesiace ale odvody do SP ci ZP a aj dalsie ucty platiť musi, nikoho nezaujíma ci na to ma alebo nie. Este aj krásne penále dostane ak nezaplati do presneho dátumu. Naozaj stat úžasne pomaha drobným živnostníkom...
@alexandra15

mogaa
15. sep 2019

@misel714 kradlo sa tu vždy a kradnúť sa aj bude....žiadne hrable nehrabú od seba,ale k sebe....(aj tie v parlamente)....rozdiel je akurát v tom, že ak na to prídu u chudáka živnostníka tak mu dajú ponuku až ščerná, kdežto tým v politike čo to robia vo veľkom sa nikdy nič nestane....rovnako je to ak bežný človek niekoho zrazí - ide sedieť, politikovi albo celebrite sa to "prepečie"....ak ťa to tak trápi, tak chudákovi pošli kontrolu ....

mogaa
15. sep 2019

@misel714 pokutu nie ponuku

janette321
15. sep 2019

za nezaevidovanie tržby , nevystavený doklad . SOIka švihne rovno 500 eur pokutu . daňováci tuším okolo 330 eur . ak je toho viac , alebo opakovane , tak to sú už iné pokuty . alebo až zrušenie podnikania . keby sa radšej začali poriadne zaoberať tými ,, podnikateľmi na čierno ,, ... 🙂