Mám predať pozemky?
Ahojte. Chcela by som poprosit o radu. Nezijem na Slovensku a nemam v plane sa tam vratit. Mam zdedene pozemky po mojej mame a jej rodicoch. Je to polnohospodarska poda (TTP) v okoli rodnej dediny na strednom Slovensku. Je to v kopcoch v odlahlejsej denine... nie velmi ziadana lokalita na potencialne byvanie do buducna. Popravde, ani som nevedela ze tie pozemky mam. Myslela som, ze som sa toho vzdala v prospech brata ked sa robilo nejake to scelovanie pozemkov ci co. Vcera ma kontaktoval brat ze ich chce niekto kupit a nukaju 10-12 euro za meter stvorcovy. Mam asi 800 m. Tak isto ma aj brat. On uvazuje ze ich preda a pyta sa co urobim ja.
Neplatim za ne ziadne dane ani poplatky. Je to normalne? Plati sa na Slovensku dan zo vsetkych pozemkov, alebo len zo stavebnych? Ak uz roky neplatim dan a mala by som, je mozne ze mi niekde na urade rastie dlh? Ak sa plati dan, aka je vysoka?
Je ta ponukana cena dobra?
Mam ich predat alebo nie? Na jednej strane sa mi nechce spravovat pozemky cez ocean a peniaze by sa v tomto momente hodily, ale na druhej strane, cena nehnutelnosti (a teda aj pody) stupa a staci pockat napriklad rok a bude cena vyzsia.
Moj bat ma velmi zle financne schopnosti a tak nemozem dat na jeho nazory a rady. Preto prosim o rady vas. Dakujem.
Dakujem velmi pekne kazdemu za prispevok, nazor a radu. Velmi si ich cenim.
Myslim ze predam a investujem tie peniaze do nehnutelnosti tu v Kanade. Ale normalne mam taky maly hlasok v hlave ktory place ze idem predat podu ktora znamenala uplne vsetko pre mojich starych rodicov. Pozemok je v obci Trava Hora (okres Ziar nad Hronom). Pozrela som na nete ako je to s cenou a v celom okrese Ziar nad Hronom som nasla asi 10 inzeratov a vsetko boli ponuky. Cena od 3 do 20 eur. Existuje nejaka stranka s realitkami kde si mozem najst pozemky ktore sa v poslednej dobe predali a za kolko? Lebo na nehnutelnosti.sk su len pozemky aktualne ponukane ale to neznamena ze sa za tolko aj predaju. Ci ano?
Idem pozriet ten uzemny plan ze ci je tam do buducna nejake ine vyuzie ako polnohospodarstvo.
@andreatytler tiez som predala pozemky po starych rodicoch. A predali ich spolu so mnou aj ich deti. Teta, 70 rocna mi povedala, ved kto uz pojde kopat na tu rolu ? Deti v zahranici alebo aj tu a naozaj nikto tam nepojde siat a zberat. A druzstvo ? Najom za rok 3 eur 🙈.
no ono zalezi aj na konkretnej lokalite, nie len obec. Ta cast je nahodou dost ziadana, mne tam kedysi kolega kupoval dom... moze byt, ze niekto to odkupi a da preklasifikovat na stavebne, ak je v uzemnom plane mozne ze sa tam bude stavat... Inak dan z nehnutelnosti niekto plati, staci ze jeden vlastnik to ma na seba na obci nahlasene, to su par eurove zalezitosti...
Teraz sa skupuju pody aj investicne, proste raz sa tam stavat bude ak to nie je niekde na hore alebo vyslovene "pole" niekde mimo obce... aj tu okolo mojho domu mam luky, majitelia si to drzia, lebo ked sa vsetko ostatne zastavia, b udu to jedine volne pozemky a cena pojde este vyssie ako je teraz (a to veru tu uz kupuju pozemky 70 a viac eur/m2 ktore maju horsiu dostupnost (ine ani nie je sanca zohnat :D )
Urcite ak to nemienis vyuzivat, sa ti to oplati predat, ved co s tym?
@rikarika Povodne som nechcela predat ale napisala som si pre a proti a vyslo mi ze predaj je lepsia cesta.
Myslim ze bude lepsia investicia dat tie peniaze do nehnutelnosti tu kde zijem.
1. Cena domu v Toronte stupne za rok ovela viac ako cena TTP na Trnavej Hore (ak tam samozrejme nie je plan na zmenu uzivania).
2. Pozemok sa pravdepodobne vyuzije a to pomoze obci
3. Nebudu opletacky pri dedicstve ak by sa mi nieco stalo ako povedala @brigelka.
4. Ak by som potrebovala nutne peniaze, bude lahsie a jehnoduhsie predat lokalnu nehnutelnost.
Nevidim velmi vyhody si ten pozemok drzat (iba ak ten ze nebudem musiet teraz vybavovat veci okolo predaja). Prosim napis mi svoj nazor preco by som to nemala predavat. Ak by som zila na Slovensku, asi by to bolo ine, lebo tie body 1. 3. 4. ako vyhody predaja by neexistovali.
@rikarika máš aj osobnú skúsenosť? Chcela si niekedy postaviť dom v dedine, kde máš napríklad rodinu, ale pozemky patria dedičom čo bývajú v iných mestách a nechcú predať, lebo načo, veď je to investícia? Aká je investícia v pozemku, čo je 30 rokov orná pôda v intravilane, kde je cca. 20 rokov územný plán na výstavbu domov. Ľudia majú pozemky 2m široké a 100m dlhé, no nepredajú, lebo čo ak niekedy to bude mať v budúcnosti vyššiu hodnotu. No nebude to mať hodnotu, kým tam nedotiahne inžinierske siete. A siete tam nebudú, keď si ľudia nescelia parcelu aby mohli stavať. Niekedy potrebuješ kúpiť 6 pozemkov od vlastníkov, ktorý to vlastnia so súrodencami a inou rodinou, ktorú musíš nájsť na celom Slovensku,čiže dokopy môžeš mať aj 15 majiteľov, dohodnes sa s nimi a niektorý ti povie,že nepredá. Čiže sen o postavení domu sa ti rozplynie a potom radšej kúpiš pozemok od developera, ale drahý, no bez starostí vykupovať od 15 ľudí, lebo to za teba vybavil ten developer.
@andreatytler dobre si sa rozhodla, že to predáš. Nech sa tam postaví dom, alebo nech to zveľaďuje domáci obyvateľ.
@andreatytler tak 10-20€ za m2 je niekde na boonies výborná suma. My máme tiež pozemkov okolo celej dediny a na kopcoch, je toho obrovské množstvo, obrovské hektáre, ale také kusy, že 15x5 metrov a podobne. Tiež som povedala mame, nech to predá družstvu, ktoré naposledy skupovalo. Určite za to nebudem ja platiť dane, za pozemky, ktore ani neviem kde sú, na mieste, kam sa nehodám vrátiť. Ale teda vzhľadom na kvalitu pôdy, turistický ruch v okolí, atraktivitu prostredia (už tam len dôchodcovia 60+ žijú) atď sa tie pozemky odkupovali za 2€-3€ /m2. Akurát stavebný pozemok sme tam predali za myslím 8€/m2
@brigelka och, no hovor niečo. Na tých našich roliach je moja mama jedna z 350 vlastníkov (lebo každý dedinčan mal 10 detí a namiesto toho, aby každému dal niečo iné, jednu roľu 30x50 metrov rozdelil medzi 10 detí. Z nich mal každý po 7 a spravili to isté a ich deti tiež a ich deti tiež... lebo načo uvažovať . Lepšie je rozfrckat jednu lúku na 350 kúskov 1x1,5 m) Už vidíš, ako to budem ja naháňať. Nech to ide všetko do preč
@elementissa Kvalita pody je tam velmi zla, lebo je to vo vrchoch, potencial na byvanie minimalny, lebo je to horna cast Trnavej Hory, ktora je oddelena od hlavnej dediny a 5km do strmeho kopca od hlavnej cesty. Uz moji stary rodicia sa odtial odstahovali na dolnu cast. Jedinne rekrecne vyuzite tam ma celkom pekny potencial, lebo vyhlad je tam nadherny a Stavnicke a Kremnicke vrchy su uzasne.
Mne to pride blbe sa zbavovat a predavat 🤦 ano orna poda nema cenu bohvie aku lebo niekde je to kol 40 centov za meter, ja osobne by som sa nezbavovala a to tiez mam toho hooojne -> doba ide rychlo a zjavne tu viacere neregistrujete fakt ze uz aj v niektorych zapadakovych dedinach sa zarastene luky, vinohrady, orne pody premienaju na stavebne pozemky lebo spekulanti developeri
sa snazia si napchat vrecka....takze radsej nech to druzstvo spravuje a plati dane kym nepride nejaky zlom

na tvojom mieste by som ich predala pokial o ne niekto ma zaujem