Mám si dopriať vyrovnanie zubov?
Nikdy nič som si nedopriala sebe,vždy som si myslela na druhých.A odkedy mám deti tak ony sú na prvom mieste.
Mala som jedno prianie už dlhé roky len nikdy som sa k tomu nedostala a bolo to finančne drahé.Teraz mám 42 rokov,pomaly som si našetrila 5000 eur.Sice trvalo mi to päť rokov ale podarilo sa.Chcela by som si dať vyrovnať zuby a všetko čo mám našetrené vy išlo na to.Rozpravali sme sa o tom s kamarátkou a ona ma tak zneistila,či blaznim že som sebecka,že radšej by som mala deťom si niečo dopriať a nie minúť si peniaze na takú blbosť.Ze keď doteraz som žila s krivymi zubami tak mi to už môže byť aj jedno.Tak ma zneistila a teraz rozmýšľam čo ak má pravdu.
Ani na sekundu nevahaj a daj si spravit zuby, nie je to sebecke. Je to normalne a spravne, neviem ake stare mas deti, ale coskoro sa osamostatnia, tak aby to tvoje zuby nespravili tiez
Ak au to jedine peniaze, kt by som mala, tak by som ich neminula na zuby (iba v pripade ak by slo o nutnost opravy a nie esteticky zakrok).
Ja uplne chapem, ze po zom tuzis, ale je to nad vase financne moznosti ako rodiny 🤷🏼♀️ proste jedina rezerva, kt mate.
Ano treba si dopriat to urcite, ale asi nejako vramci moznosti.
Autorka, trochu mimo temu, ale ja teraz riesim neviditelny strojcek a kym Invisalign mi ponukli od 3500 do 5000e, tak na inej klinike, kde maju svoju vlastnu znacku sa cena pohybuje od 2000-3500e. Takze ma to vyslo na polovicu toho, co Invisalign. To len aby si vedela, ze su aj lacnejsie a mozno ta strojcek bude stat "len" 3000 napr. A mozno aj toto ovplyvni tvoje rozhodnutie.
Išla som ti písať, že kamarátku nerieš, daj si spraviť zuby.
ALE nie v prípade, že je to vaša v podstate jediná finančná rezerva!
Tiež by ste mohli prehodnotiť príjmy a výdaje, niekde nie je niečo nastavené ideálne, keď sa vám nedá našetriť železná rezerva.
Ak sa dá, ale mali ste väčšie neocakavane výdavky, počkaj ešte. Čosi s mužom dosetrite a potom si daj zuby spraviť.
Ale v tom druhom prípade musíte rovnomernejšie financovať rodinný život - vychádzam z toho, že pri porovnateľných platoch muž nasetril auto (čosi také spomínaš) a ty za 5r 5000e..
Bála by som sa ostať bez rezervy, ale zasa na druhej strane, zuby sú zuby, do toho by som určite išla. Keby išlo o dovolenku alebo blbosti poviem nie, ale do zubov by som určite investovala. Nechaj si ale aspoň 1000 na rezervu a samozrejme, šetrí ďalej, nech sa ušetrená suma zvyšuje.
5000 eur stojí strojček na zuby? Závisí od toho v akom stave máš zuby, keď sú zdravé oplatí sa, keď máš problémy so zubami tak už v tomto veku je zbytočné, možno o pár rokov budeš mať protézu, tým pádom by som šetrila na zubné implantáty 🤷🏻♀️ bohužiaľ taká je realita, už nemáš 20 rokov.
Odkiaľ si? Ja som aktuálne riešila strojček cez family dental care, malo by ma to stať 3500€. Takže možno by si aj niečo ušetrila do rodinnej kasy 🙂
Ešte mi napadlo, že pri obmedzenom rozpočte by som išla do normálneho fixného strojčeka (tie drôty) a nie do "neviditeľného" plastového..
Zajednaj si konzultáciu, možno budú schopní ti dať orientačnú cenu hned. A určite budeš čakať na termín dlho predlho, takže dovtedy aj čosi dosetris..
Zuby. A kamosku nepocuvat mozno zavidi ze budes mat paradne zubky😅 ;) dopraj si urcite. Aj ja som si dala poopravovat a zmenilo mi to zivot.viac sa smejes a zlepsi sa ti aj manzelstvo ver mi 🙂
ja by som tie peniaze urcite odlozila, paneboze, ved nemate ziadnu inu rezervu.. sebavedoma mozes byt aj vdaka fajn usporam na ucte ;)
Prečo si myslíš že deti majú nárok na nasporené peniaze? Nie nemajú ,je to tvoja snaha si nasporiť ,máš právo si dopriať. Deti vyrastú a budú mať svoje peniaze. Nie sme tu nato aby sme deťom sporili milióny ,ale nato aby sme im zabezpečili zdravý vývoj a vývin 🙃 áno máš právo na tie peniaze,sú tvoje,máš právo si dopriať. Každá matka by mala myslieť aj na seba ,pretože ak to neurobí ona ,nebude naňu myslieť nikto a len máloktoré dieťa sa stará v dnešnej dobe o rodiča ,bohužial 🙃 a predsalen ich nejdeš vyhodiť za niečo čo je nezmyselné ..daj si zuby urobiť ,na tomto svete si preto aby si sa robila šťastnou ❤️
@lienka9 Kamoška má pekné zuby ale má spravené korunky vpredu.
@anita6666 Áno každý mesiac som odložila cca stovku tak to trvalo päť rokov našetriť.Ked stále bolo niečo dôležitejšie na čo som minula peniaze.Priklad dieťa išlo do školy v prírode potom malo prijímanie,narodeniny,oslavy,Vianoce.Cez leto výlety dovolenka,lekáreň keď sú deti choré,im zubarku platiť aby nedopadli tak ako ja,ja sa im starám o zuby odmalicka.To sa ani nezdá no vždy treba niečo platiť.
@nelka93 Auto kúpil za 3000 eur.
napisem za seba, ak by som inak mala zdrave zuby, v 40tke by som si strojcek nedavala. A to som aj spekulovala ci do toho ist a ci nie. Proste nie. Keby osm mala nejake problemy so zubami, treba mi nejake "nahrady riesit", mositk, korunky atd... ok.. ale strojcek nie. Pridu mi to naozaj vyhodene peniaze a to nesetrila by som na to 5rokov.
viem si predstavit inak investovat iba do seba, aby to bolo aj uzitocne a mala som z toho radost.Mozno nie jednorazovo a mozno nie vsetko. Ale radost vacsiu by som si spravila a nieco odlozila, aby neostala rodina bez rezervy, lebo tu veru nemate.
Ale to je samozrejme moj nazor. V 20tke jasne, v 30tke mozno... ale vyslovene do strojceka v 40tke absolutne nie. Ak v 42rokoch kvoli zubom nie si dostatocne sebavedoma, tak nieco je zle a nemyslim, ze sa to zrazu napravi. Mna nejaky krivy zub v tomto veku absolutne nerozhodi.
@simca06022011 prečo v 40 nie strojček
a inak strojcek sa neplati naraz....
@simca06022011 ja s tebou suhlasim.. pokial pani skutocne nema nejak extra monstrozne zuby, predkus, a pod. A ide len o klasicky krive zuby, tak by som na to tiez v 40tke neminala peniaze, ak by som na to musela setrit po 100 eur pocas 5 rokov a nasledne by rodine neostala ziadna rezerva..
@simca06022011 To nie je len o estetickej stranke, ale aj o tom, ze ak mas zly zhryz, tak sa ti moze poskodit klb (z toho moze aj boliet hlava), ak sa zuby prekrivaju, tak sa tazko citia a je tam ovela vacsia sanca na neustale zubne kazy a o tom, ze je to prva vec, ktoru si ludia na tebe vsimaju nehovoriac. Ved 40nicka je dnes este dost mlada baba na to, aby vyzerala a citila sa dobre, ved ma este len polovicu zivota za sebou a dalsiu polovicu pred sebou 🙂 Aj deti budu hrde na to, ze maju maminu kocku 🙂
ak by som mala takto malo penazi a deti, tak by som isto nesla do strojceka za tisice
@surama ja viem o com to je, netreba mi prednasky davat. Problemy s tmk riesim, a nevyriesil by to v 40tke uz ani strojcek, mam aj zly zhryz . zubny kaz som nemala desatrocia a to mam tak stesnene zuby ze mam problem aj so zubnou nitou a ak chcem niektore plochy vycistit musim pouzit single kefku. Krive zuby absolutne nikoho nepohorsuju, skor je to o namyslani si kazdeho jednotlivca.
Ale ako pisem, je to moj nazor a co by som robila ja. Samorzjeme ak ma extremne krive zuby a nebodaj problemy a zubar jej odporuci strojcek, je to cisto na nej ako sa rzohodne a ak jej to treba, nie je o com. Ak je to rozmar, aby sa mozno citila lepsie, treba si to premysliet.
Mimochodom dcera nosi aktualne strojcek a prave z neho jej zacali problem s TMK klbom (dufam ze docasne).. autorka s tymito zubami zije dajme tomu 30rokov a (mozno) bez problemov, teraz zacne do toho rypat a kludne sa moze stat to iste = posun jej problem vyvola.
@simca06022011 ja som začala zuby a čeľuste riešiť v 45rokoch aj kôli kĺbu,žila som s tým dlho bez problémov do určitého veku a potom sa to začalo rapídne zhoršovať,kolegyňa má krásne zuby rovné a predsa má problém s kĺbom,teraz v 30rokoch doteraz nič a kĺb má tak zničený,že jej dávajú tri mesiace kým jej to nepukne
@minenkak problem s klbom vobec nemusi suvisite so zubami... Ja mam v rodine a okoli aj stare zeny uz, s krivymi zuabmi, predkusmi (kym som sa nezaujimala, ani by mi to nedoslo) aproblemy nemaju... u mna na tmk ma vacsi vplyv krcna chrbtica, zle drzanie tela ako zuby. Napr aj podopieranie hlavy a pod veci.
@simca06022011 ale je naozaj zlá rada písať neriešiť zuby strojčekom v 40rokoch,ja napríklad mám kôli zubom problém so svalmi na krku
@minenkak nie je to zla rada, JE TO MOJ NAZOR. Ako si spravi, je na nej. ja to na zaklade mojich skusenosti vidim uplne inak.
Nemusíš sa každému so všetkým zdoverovat. Urob to pre seba. Ja tiež iba šetrím, šetrím nič si nedoprajem. A čo z toho? Nič.
@minenkak inak mozno zdravotne indikacie na strojcek ma, a teda da si ho spravit, lebo jej pomoze... kto vie.
@surama Ďakujem za typ,skúsim pozistovat aj to či kliniky majú svoju značku strojčeka.Urcite by to bolo o niečo lacnejšie,no je to aj lepšie čo sa týka kvality?
@beronsche Vieme našetriť len stále každý mesiac treba niečo platiť tak platíme to.Preto nám ide pomalšie šetriť.
@bonboniera Som od Trnavy
@radkaradix Mne peniaze nepridávajú na sebavedomi,skôr sebavedomie sa získava výzorom.
@simca06022011 Áno kvôli zubom nie som dostatočne sebavedomá lebo vidím ľudí ako sa na mňa pozerajú a stávalo sa aj také že ukazovali prstom že aké mám krivé zuby.Aj keď som bola ako dieťa aj v dospelosti.A áno hanbím sa za to a tiež mám problém sa usmiať.
Určite ich investuje do seba, nieľkonásobne sa ti to vráti a ocení to aj manžel. Ja som si dala na 34 rokov strojček,ale už by som si radšej dala spraviť fazety, ale musím povedať, že zuby mám pekne, len jednotky boli krivé a teda zdvihlo mi to sebavedomie a veľmi ani to v pozitívnom zmysle ovplyvnilo. Odporúčam ti ale,ak je možnosť,tak to riešiť na splátky. Mať len 1000 eur rezervu je naozaj málo. Ale možnosť druhá,počkať ešte rok, pokiaľ k tej 1000 - KE došetríte. Ale zuby si daj jednoznačne spraviť 😀
ved v kazdej rodine je treba kazdy mesiac nieco platit.. 😉 to su bezne vydavky.. ak okrem tychto vydavkov dokazete s manzelom usetrit 6000 eur za 5 rokov, je to celkom fajn, ale ja osobne by som to neminula na vyrovnanie zubov.. ale ak ich mas naozaj v zlom stave a tuzis po tom, tak nie je o com.. nemusis mat povolenie celeho MK ;) ale dalej by som setrila, aby rodinna rezerva znova stupala
Pozerám že majú pobočku aj v Trnave, skús si tam dohodnúť konzultáciu (majú bezplatnú), predsalen aj 3500€ je menej ako 5 tisíc 🙂 držím palce

@anita6666 pýcha predchádza pád.
Good luck