icon

Máme kúpiť dom teraz alebo o 7 rokov?

junova
1. júl 2014

Ahojte mamičky, máme s manželom dilemu. Máme hypotéku na byt, ktorú splatime o 7 rokov. Radi by sme išli bývať do domu, ale tu sa naše názory rozchádzajú. Ja by som chcela predať byť, vyplatiť hypotéku, zobrať si novú hypotéku a kúpiť dom. Manžel chce čakať, kým splatime hypotéku. Ale 7 rokov sa mi zdá ešte veľa. Deťom by bolo tiež lepšie v dome. Na dom by sme si museli požičať okolo 50 000 eur, druhú polovicu by sme mali v hotovosti. Keďže chceme dom za približne 100 000. Manžel sa nechce tak veľmi zadlzit, že to preplatí na úrokoch. Je toho názoru, že len naivni ľudia si berú vysoké pôžičky od 50 tisíc hore:(

modrofuzik11
1. júl 2014

byvat v dome je neporovnatelen konfortnejsie ako v byte. mozes vyjst na zahradu, deti sa na nej vyhraju, dat si tam ranajky... je to super. ak mozete, rieste to hned teraz

junova
autor
1. júl 2014

@lili_mia My by sme chceli prízemný dom. Presne taký nám vyhovuje.

eeffka
1. júl 2014

@junova 10kn od trencina je ako 40km od Kosice, som z TN byvam v KE 🙂 , melcice su zapadakov, a budes tam pristahovalkyna. Deti sa ti minimalne uz na strednej nepodakuju, teta mi tam robi a viem ze bud na bus alebo vlak nepamatam cim chodi sa musi trepat daleko, ci budete deti dennodenne kocikovat? ak ano, ok ale robit decku taxikara sa da so zatatymi zubami tak 1/2roka, potom to lezie na nervy

junova
autor
1. júl 2014

@ttctwins Presne tak, spomeniem gril a pivko;) On sa tiež teší na dom, ale najradšej by ho mal bez hypotéky;)

sasajka
1. júl 2014

@junova Len tak ma napadlo, keď čítam, že manžel je ´´panelákový´´ celý život, či je dobrý nápad ísť do domu, lebo starať sa o dom a pozemok nie je vôbec sranda.. Vieš, či bude mať k tomu vzťah a hlavne čas. Vidím podľa seba, lebo tiež som sa presťahovala k súčasnému manželovi do domu z paneláku 🙂 Ale úplne ťa chápem...ten pocit, keď si napr. ráno pijem kávu na teraske, je na nezaplatenie 🙂 Tak držím palce 😉

junova
autor
1. júl 2014

@eeffka Ja mám odtiaľ rodičov a kamarátov. Je tam škôlka, škola, detský lekár, zubár, pošta, autobusová a vlaková stanica. Na strednú ich hádam už autom voziť nemusím.

babulka82
1. júl 2014

@junova my tiež tak robili ale predali sme maly byt vyplatili hypo a kupili vačši ,vzali vyššiu hypo. Ja by som na dom nemala odvahu ,museli by sme brat ovela vačši uver,nehovoriac o tom že na dome je stale treba niečo robit,platit atd. Mame ist kam na dedinu ked je pekne,cez zimu nevidim vyhodu v dome.Vidim ako niektore kamatartky žiju,pomaly si nič nedopraju a deti nonstop zavrete na dvore lebo furt pchaju peniaze niekde inde lebo to treba dokončit. Ja keby chcem dom tak jedine v tom pripade že budem asi 70 000 euro v hotovosti. 😉

ttctwins
1. júl 2014

@junova - no kto ma dnes na dom bez hypoteky 😖 Podla mna to pri tej sume vs. normalny plat podla mna nevychadza nikomu... a zit zijeme len raz, treba si to uzit naplno, ak je ta moznost.

junova
autor
1. júl 2014

@sasajka Manžel tvrdí, že by rád išiel do domu. Keď chodíme k rodičom alebo k sestre do domu, vždy hovorí, že aj on chce dom. Tak uvidím, či nebudeme potrebovať údržbára a zahradnika🙂

junova
autor
1. júl 2014

@babulka82 My by sme mali v hotovosti 50 000 eur. Ja vidím výhody domu aj v zime, lebo som v ňom vyrastala. Minimálne súkromie a nikto mi nebude večer o 20,00 vŕtať do steny.

junova
autor
1. júl 2014

@ttctwins Muž zarába dobre. Ja slušne, čiže by sme to zvládli.

henikav
1. júl 2014

@belllinka mas pravdu, kazdy sme iny, kazdemu by sa to nemuselo pacit, ale ja som tiez panelakove dieta, dlhe roky som zila iba vo velkomestach a teraz si konecne uzivame velky dom a NIKDY viac by som sa nevratila do bytu, stoji mi to aj za to dochadzanie, aj za tu pracu okolo domu, aj za robenie taxikara deckam. Dnes si zmyslia decka hojdacku, maju hojdacku, zajtra bazenik, budu mat bazenik. Mame psa, macky, mala zboznuje kone, prve co je rano, musime ist pozriet kone, vecer takisto im aspon cez okno zakyvat pred spinkanim, zbiera kvietky, vazy plne kvetov cele leto, krasnych a vonavych z vlastnej zahrady, kazdy vecer ked sa len da od jari do jesene jedavame vonku, opekame vsetko co sa da, obcas aj co sa neda 😀 😀 😀 Jedinu nevyhodu byvania v dome vidim v tom ze nepocujem susedov trieskat, vrtat, ci hadat sa a nemusim na nikoho okrem mojej rodiny brat ohlad 😀 S nasim pubertakom je to uz ine, ten za sebou zabuchne na izbe dvere a vytiahne ho len hlad, jemu je uplne fuk kde byvame 😀 Preto si myslim ze ak dom a ak sa da, tak najlepsie kym su deti male
Ale, to je len moj nazor, samozrejme zalezi aj od toho do akeho domu a aka je povaha tych ludi, fakt je mozne ze niekomu sa v dome pacit nebude

@junova no my by sme tiez radsej bez hypoteky, nuz ale to by sme snad cakali do dochodku 😉 To by tak kazdy chcel, lenze vela ludi by aj chcelo a aj tak im to nevychadza, vy mate vyhodu ze mozete, je to len o tom ci chcete, alebo nie

angel1223
1. júl 2014

presne ako pise @babulina mate 2 deti hypo na krku a este sa zadlzit na 20r?ja by som to nerobila.najprv splat jednu a potom uvidis.nebudete jediny co deti maju a vyrastaju v bytovke

blahowoman
1. júl 2014

@junova ahoj. Tak tych 7r hypoteky ti tak zavidim ☹. My do vyplatenia mame 17!!!!!! Placem,revem! Okamzite by predala byt a koli detom sla do domu! Boze idem v tom panelaku zakapat teraz v lete! 7rokov kym to splatite je fakt dlha doba a deti uz nebudu tak male ako teraz! Urcite zdielam tvoj nazor!

mummy01
1. júl 2014

Ak dom tak teraz ale kazdy vidi ze byvat v dome je lacnejsie ale nieje to tak.Ja som byvala aj v byte v meste a tetaz byvam v dome mimo mesta ale co usetrim v dome na energiach miniem na benzin a stale su nutne nejake peniaze investovat do domu-jeden mesiac sa pokazi kosacka,dalsi treba strk na nieco a pod....je toho fakt vela v dome co musis riesit.Ak nebyvas priamo v meste tak kazdy z rodicov musi mat auto a robit denne taxikara a vekom deti sa to zhorsuje lebo pribudne skola,kruzky,aktivity...byvat v dome to nieje iba ta idylka ze pridem z roboty a popijam kavicku na terase a krmim sa dopestovanymi plodmi,je to aj dost drina a financne dost narocne.Taketo byvanie ma ale aj svoje nepopieratelne vyhody samozrejme...

belllinka
1. júl 2014

@henikav Ak ste niekde na samote, ze nemate susedov OK, mate svaty klud, ale ona ide na dedinu. Chodim na na dedinu, ale teda zakazdym ked dam malu spat von, zacne nejaky zo susedov kosit, pustat cirkular, vrieskat na zahrade atd. 😀 Cize s o tom klude a tichu pomlcim a urcite v panelku susedia menej casto vrtaju, ako na dedine kosia. 😀
Ja tiez tuzim po dome, ale hovorim si, ze az ked deti vyrastu, maju to 5 minut do skoly, lietaju s kamaratmi vonku na ihrisku, chodia na kruzky. Nemusime kazde rano vstavat za svitania a stresovat ci v zapche stihame skolu, robotu, poobede to iste.

belllinka
1. júl 2014

Ja uz sa smejem na tom, ze vzdy niekto vytiahne to klišé "popijania kavicky na terase." 😀 😀 😀

hajajanka
1. júl 2014

@junova Ja som takuto investiciu urobila pred par dnami. A to z jednoducheho dovodu - nizka cena urokov za hypoteku. Urokova miera uz sotva pojde nizsie a teda to co si teraz poziciam za 2,5 % si o 7 rokov poziciam mozno za 4 %. Moj nazor je, ze ak su nizke uroky, stabilna praca a prijem obidvoch, tak nie je o com. Len naivni ludia si myslia, ze hypoteka nad 50 tisic je blaznovstvo 😉

belllinka
1. júl 2014

@hajajanka Len naivni ludia si myslia, ze budu mat stabilnu, dobre platenu pracu aj dalsich 20 rokov. Nikdy nevies, co sa stane.

emilia25
1. júl 2014

My sme tiez s muzom panelakove deti ale vzdy sme snivali o nasom domceku s peknou travickou a zahradkou.cez leto bazenik super grilovackou co panelak veru neumoznuje.a deti cely den na cerstvom vzduchu bud na cistom pieskovisku co ani toto mesto neumoznuje alebo sa behaju bicykluju sa ani chory nie su co v panelaku boli dost casto.a to nehovorim o financiach ze co jedine co platime tak je hypo elektrika kanalizacia.takze vsudy vsade do kopy 320eur.a v byte svokra plati 200 najom a 100 inkaso.a tak isto ked sa v byte nie co pokazi kazdy si opravu musi platit sam.takze u nas velke vyhody a sme stastny ze sme natrafili na velikansky dom za 50000eur.je podla nasich predstav ma 6 izieb a dve kupelky.a auto ma v dnesnej dobe kazdy mame 7 miestne takze neni ziadny problem.

betunka39
1. júl 2014

ak to chcete urobiť tak teraz. Netreba to odkladať, hovorim z vlastnej skusenosti, sice je to trocha ina situacia ale. Pred rokmi sme ostali byvať u svokrovcov, nmanžel chcel stavť, ja som nechcela, lebo nebolo penazi. Po čase sme začali prerabať rod. dom, chceli sme pristaviť 2 izby. lebo bolo malo. Tu zase manžel odkladal ,odkladal. Po tých rokoch sdmsme si obaja priznali, že ,keby som ja suhlasila pred rokmi tka sme si mohli zobrať požičku, už by bola davno splatena, dom by sme postavili zhruba za 200-300 tisic vtedy, tak ako moja sestra, ale byla som sa zadlžiť. Pristavbu zase odkladal muž. Urobili sme ju konečne teraz ,dve izby, ked sa narodila najmenšia. Do domu sme vrazili neskutočne peniaze, ešte to stale neie je ono a a ani nikdy nebude, lebo sa to neurobilo naraz. Za pristavbu sme teraz vysolili 10 000€, či je tolko ako pred rokmi cely dom. Takže moja rada, keby sa ratil čas určitwe berem požičku a stviam novy dom.To, že byvame nadetine, kde autobusy chodia len sem ta,nriešim, chodime do prace autom, všetci aj deti do školy, vyjde to lacnejšie ako utobusom. Ale ten pokoj a klud v dome, sa neda porovnať s hlukom mesta. A naklady na byvanei? My platime 220 € za energie, myslim, že pri počte kusov, kolko nas je tak za byt by sme platili podstatne viac. nehovorim o sukromi, kedy každy ma svoju izbu .

kaktusik007
1. júl 2014

@belllinka a pritom aj taky balkon, ked je pekne zariadeny, da perfektny pocit... ci uz pit kavicku, alebo vinko... obe ma svoje caro 🙂

@junova ja ti este toto poviem, kedze si napisala ze sa jedna o TN a dedinu pred nim... V TN je veeeela zahradkarskych osad... Na spoznavanie stromov, opekanie, grilovanie, popijanie kafe v prirode a dopestovanie si par veci priam ideal. mozno toto by bol smer - bolo by kam s detmi, zazili by to co v byte by nemohli, ale ked pojdu do skoly tak im umoznis byvanie v meste bez dochadzania... Ja byvam v byte v centre NMnV - a neviem si predstavit, ze by som byvala niekde inde. A to som byvala na dedine - asi 5 rokov v najomnom byte... Takze viem porovnavat, co sa samostatnosti tyka - obchody, sluzby... apritom to tiez bola obec so skolkou, skolou, postou, obchodmi.... ale je rozdiel mat tesco nonstop, a je rozdiel mat potraviny, co maju v pondelok zatvorene...

teraz ti to tak nepride, ale je fakt rozdiel byvat v krajskom meste a v dedine, aj ked len 10 km od neho....

zet7
1. júl 2014

ja by som sa ho tiež snažila prehovoriť na dom. My sme si postavili vlastný dom, bungalov, nízkoenergetický, bývame od novembra a je to ešte stále nezaplatiteľný pocit, aj to posedávanie na teraske, máme okrem iného aj krásny výhľad na dedinu ...no do bytu by som nešla ani za nič a sme sami dvaja zatiaľ, dieťatko tiež čochvíľa pribudne a veľmi sa teším z toho ako dám v kočíku na terasu, ako budeme mať pieskovisko...Pokiaľ obaja inklinujete k domu nemáš o čom a presne inflácia...Mňa vôbec nemrzia peniaze za hypo a napr. energie - platíme len za elektriku 40e/mes.a dosť. Kúrime krbom a briketami - za tie sme dali asi 200e a občas zapneme el.kúrenie, ale mm má rád oheň takže on by kúril stále 🙂
A napr. malé deti povozíte, väčším pôjde autobus, ved veľa ľudí je z dedín a žijú normálnym spoločenským životom. Konkrétne na tej našej to dosť žije aj bez mesta, často mávame akcie, takže ja som napr. aj rada keď nič nie je a môžem byť doma v teple 🙂

gabriella7
1. júl 2014

@junova a co tak kupit pozemok a pomaly rozmyslat nad domcekom podla predstav? Aj keby
Ste nepostavili pozemok mozete hoci kedy predat. Ideme to takto riesit zatial staci pozemok a na nom gril ;)
Ale zalezi aj od postoja tvojho muza.

aristka
1. júl 2014

brali sme hypotéku na dom a ešte sme mali hypotéku na byt ,ktorú sme po predaji bytu vyplatili ...máme dom ,deti bazén ,kľud ,náklady mesačné sa znížili oproti bytu a máme omnoho väčšiu rozlohu bývania ,komfort ....pre mňa nie je o čom a aj deti sa ľahšie adaptujú ,keď sú menšie a kamarátov si nájdu všade ......držím všetky prsty nech sa ti tvoj sen o domčeku splní a bude spokojnosť na všetkých stranách...

hajajanka
1. júl 2014

@belllinka Ked takto clovek rozmysla, tak by sa nikto ani len nenarodil 😉 Lebo vzdy sa moze nieco stat (budem chora, budem mat chore dieta, pridem o pracu, vyhori mi dom, zomre mi manzel, zrazi ma auto). Ja osobne sa radsej snazim mat tu dobru pracu (ked nie u tohoto zamestavatela, tak sa iny urcite najde 🙂 ), snazim sa rodinu zabezpecit a nezivorit v malej kutici, ked sa da zit v lepsom...

belllinka
1. júl 2014

@hajajanka Neživorím v malej kutici 😀 Máme veľký byt, nám bohate stačí (nepotrebujem 3 kúpeľne a hosťovskú izbu), a určite toho zažijeme viac, keďže nemusíme tráviť polovicu života v aute, kosiť každý víkend, plieť burinu a upratovať veľký domisko 🙂

hajajanka
1. júl 2014

@belllinka OK. Ja len hovorim o tom, ze vziat si hypoteku v tejto dobe je velmi vyhodne vzhladom na urokove miery. Ja osobne tiez byvam v meste, nedochadzam do prace, obchod mam pod nosom a vsade sa dostanem peso a som uz tak pohodlna, ze na dedinu by ma nedostali 🙂 Narazam len na financnu stranku veci 😉

stanislavao
1. júl 2014

@junova musite si najskor poriesit to, ci by ste vedeli hypoteku splacat aj vyssiu, ako mate teraz. ak chcete kupit dom a mate moznost dobrej ponuky, tak nieje na co cakat. nikto nevie, ci o 7 rokov budu ceny nehnutelnosti vyssie, ci nizsie. urcite je dom lepsi aj pre deti a aj ten klud, mat svoje je na nezaplatenie.

margarita
1. júl 2014

necitala som ine prispevky, len Ti chcem napisat, ze z mojej skusenosti dom najlepsie a najviac vyuzijes, kym su deti male...my sme sa stahovali teraz nedavno, najstarsia je nadsena domom a pozemkom, ale myslim, ze keby mala o 7 rokov viac, uz by jej to bolo jedno, a namiesto na zahrade by sa uz radsej flakala s kamoskami niekde vonku po meste napr.... moja spoluziacka mala rodicov, co isli stavat dom, ked sme koncili zakladku....kym to dokoncili, uz tam detske izby nemali zmysel, lebo deti odisli na vysku....zalezi teda ako rychlo by to slo, ake mate preferencie a co od toho domu ocakavate....