Máme kúpiť dom teraz alebo o 7 rokov?
Ahojte mamičky, máme s manželom dilemu. Máme hypotéku na byt, ktorú splatime o 7 rokov. Radi by sme išli bývať do domu, ale tu sa naše názory rozchádzajú. Ja by som chcela predať byť, vyplatiť hypotéku, zobrať si novú hypotéku a kúpiť dom. Manžel chce čakať, kým splatime hypotéku. Ale 7 rokov sa mi zdá ešte veľa. Deťom by bolo tiež lepšie v dome. Na dom by sme si museli požičať okolo 50 000 eur, druhú polovicu by sme mali v hotovosti. Keďže chceme dom za približne 100 000. Manžel sa nechce tak veľmi zadlzit, že to preplatí na úrokoch. Je toho názoru, že len naivni ľudia si berú vysoké pôžičky od 50 tisíc hore:(
@junova pisala si ze obaja dobre zarobite, mozno by ste mohli popritom setrit a vyplatit uver skor. Podla mna ak mate stabilnu situaciu, nemate sa coho bat. Samozrejme vzdy sa moze kadeco pritrafit, ako tu niekto spominal, ale to sa da riesit aj vtedy, jednoducho mat mensiu rezervu a v pripade problemov predat, ale kto nic neriskne, nic ani nemoze ziskat.
Doplnila by som k tym poznamkam, uz ani nejdem hladat aby som menovala ze: dom sa oplati kupit len tak ak ho vieme ozaj kludne splacat a nie tak ze kazdy mesiac stahovat opasok, lebo to je na dlhu dobu. Kosacky ma nerusia, vacsinou udrziavaju zahrady u nas zahradnici cez tyzden ked sme v praci, obcas my sami a vsetci v sobotu, lebo v nedelu sa uz nesmie hucat, v tom case som casto rozbehana po butikoch 😉 Pozemky u nas su velke, takze v podstate tie kosacky velmi ani nepocut, jasne ze tam nie je take tiche ako na samote, ale zas uplne na samote by sa mne osobne uz asi nepacilo. Tiez je rozdiel byvat v peknej dedine, kde su krasne vily, ako medzi "dvoma mastalami a hnojom" (to bolo obrazne).
Zase vsetko zalezi od financii, nie je tazke udrziavat velky dom, ak mate pomocnicu v domacnosti, ktora pride aspon raz za tyzden a vsetko dokladne uprace, uz udrziavat a nejake drobnosti vedia porobit aj domaci. Bez toho by som potvrdila ano, velky dom a velka zahrada, bez pomoci a popri praci, to uz moze byt otrocina, ale pokial to je taky dom akurat a zahradka tiez lahka na udrzbu, tak je to porovnatelne s bytom, aj tam treba upratovat, ci chodbu zmyt.
K cestovaniu: treba zistit aka premavka je rano smerom do skol a do prace, ak je to fakt 10km a premavka v pohode, tak to ste na mieste za par minut, takisto na kruzky ci ine aktivity deti
K nepospolitej rodine (detske izby na poschodi) to nie je pravidlo my mame detske izby na prizemi, ako aj nasu spalnu, takze sme stale pokope, len pubertak obcas zabuchne dvere ked chce mat sukromie
Takze naozaj nie je situacia ako situacia a dom ako dom, ako aj prostredie okolo...
@macamac nechapem, preco hned iny nazor beries ako zhadzovanie
je dobre si takyto krok premysliet a uvedomit si pred tym, aky som typ cloveka, vyhovuje mi zadlzenie a stoji mi to za tu kavu v pyzame na dvore?
btw. ja mam kavu ako spolocensku udalost 🙂 skocime si s kockami, mamickami aj nemamickami na tu kavu hocikedy tiez a aj navarit stiham a aj deti maju v skolach rozne kulturne podujatia, chodia na kruzky do skoly aj mimo skoly, nic z toho co popisujes, okrem kavy v pyzame, mi nie je nedostupne
a skocit do rifli a tricka, ked chcem ist s detmi von, to su pre mna dve minuty 🙂 krasne ihrisko mame rovno pred domom, ked uz treba nieco taketo po ruke
my uvazujeme aj o kvalitnom vysokoskolskom vzdelani pre deti, mozno aj mimo sr, na ktore potrebuje clovek financie
sme skromni, co sa byvania tyka, ale narocni, co sa tyka zazitkov a studia
niekto ma financie na dom, na skoly aj na dovolenky, nevadi mu vsetko za humnom, niekto je uplne iny
ak zene, ktora pise tuto otazku, kupa domu vyhovuje a jej muzovi nie, aj to treba zvazit, kde je presne pricina, aby neskocila s milym domom rovno do absurdnej manzelskej krizy, lebo to uz vobec nestoji za to
@junova tak podla mna je to sprostost riešit o 7 rokov ,nie? ja by som to riešlia hned,nejak to mužovy vysvetli a hotovo.No ale budete to mat pestre pokial predate vobec byt,riešit ine byvanie alebo zhanat dom vhodny pre vas.My sme predali stary a pokial sme prerabali novy tak sme byvali u mojej mami ale už nikdy to nehccem zažit to stahovanie a veci okolo toho .Nenavidim to 😖
inak co sa uvaru tyka, my sme sa ho predcasne zbavili, volili sme nezadlzenost a nezatazenost a teraz uzivame a s tymto riesenim sme velmi spokojni
tym chcem pvoedat, ze ako ludia mame vela rieseni a v partnerstve je potrebne pozerat sa na naturu a pripadnu psychicku pohodu zo situacie na oboch, aj zenu aj muza
@babulka82 ano, ak sa zhodnu, ze chcu dom, je hovadina to odkladat o sedem rokov kvoli uveru, s tym suhlasim aj ja 🙂
@henikav to ste super riesili s tymi izbami, keby sa to nestalo dvom kolegyniam, mna by to ani nenapadlo
btw. ja som vyrastla v dome 🙂 byvam v tehlovom byte, sme dost akcna rodina, tak nam to takto naozaj vyhovuje
@celasapremenim ale ta kava v pyžame na terase je TOP 😀
@babulka82 sag ja si ju uzivam napr. na chalupe alebo u svokry alebo u svagrinky 🙂 neboj :D
len jednoducho, momentalne mi je lepsie mat vsetko pod nosom blizko 🙂 podla mna zalezi aj od etapy zivota cloveka, ako sa rozhodne
inak sag ja mam aj kamosky, co su v domoch spokojne aj co su v domoch nespokojna, ale v bytoch su spokojne vsetky zatial :D
@junova presne aj môj otec
študoval v Čechách, potom v Bratislave, mal tam možnosť ostať, dobrá práca+byt, ale nie
chcel byť bližšie rodnej dedine, v malom meste,tak aj bolo, prežil v meste 28 rokov, ale jeho túžba po dome bola silná celé roky, tak začal stavať v rodnej obci, síce dosť neskôr - sťahovali sme sa,keď som mala 18, ale predsa- splnil si svoj sen,on proste nikdy nechcel bývať v byte
preto píšem, každý nech žije kde chce, ako chce, ak je tam šťastný 😉 🙂
@celasapremenim
@junova
@macamac ale čo je najdoležitejšia aby boli rodičia spokojny a štastny a vtedy budu štastne aj deti aj bez domu a dvora 😉 Ved si uvedomte ako žili naše babky v akych kuticiach doslova niekedy a ovela viac si rozumeju ako dnešna mladež ktora ma čo chce,každy vlastnu izbu atd. Ja si z detstva pamatam hlavne lasku matky a to sme byvali dlho v jednoizbaku a bolo mi to šumafuk 🙂
@babulka82 no a ja som vyrástla v 2 - izbovom byte, všetci sme spali v jednej izbe a boli to najkrajšie roky 🙂
aj môj muž je z 2-izb. domu, žilo ich tam aj 8, keď zomreli starí rodičia, tak 6 a bolo dobre
jasné, hlavné a dôležité sú iné veci v živote 😉 🙂 nech sme zdraví a máme sa radi 🙂
a ostatné máme od života ako bonus, niečo viac, čo spríjemní naše dni 🙂
či už v dome alebo byte 🙂
dobrých ľudí sa vmestí všade dosť 🙂
veru suhlasim s vami 🙂
a prave som sa dozvedela, ze v 8 mesiaci tehotenstva by som sa nemala cpat ovocim a vecer melonmi 🙂 no nazdar :D
@celasapremenim tak nečitaj lebo ani to tehotenstvu moc neprospieva 😀
@babulka82 to som necitala, to radila svagrininej segre diabetologicka, lebo davali pozor na jej hmotnost a ze z toho sa strasne pribera v tehotenstve, tak ja netlacim cokolady a takto z melonu axjo, musim bacha davat
tak pekny den vsetkym prajem 🙂
@celasapremenim Neboj, kvôli kvôli milemu domu nám s mužom nehrozí manželská kríza. A ty sa si dávaj pozor na večerné maškrtenie melónov🙂
@junova práve o dochádzanie na strednú ide, kamkoľvek. Tebe príde 10km od mesta kúsok, jasné, autom za pár minút. Tento pocit mali aj moji rodičia a áno, mali pravdu - autom. Lenže ja som ako 15 ročná šoférovať nemohla a na to už nejak každý zabudol. To, čo im trvalo 20-25 min., mne zabralo hodinu a pol - pretože musíš ísť na zastávku, autobusu to trvá dlhšie a potom zo stanice do školy. Vstávala som do školy 5:20 a chodila domov medzi 16-17 a musela sa učiť a pripravovať na ďalší deň. O voľnom čase alebo spánku nemohlo byť reči. Prospech sa mi zhoršil o 2 stupne. Úprimne si z toho obdobia nepamätám nič, len dochádzanie.
Moja skusenost z byvania v dome - rano o siestej, v sobotu podotykam, sused zapne strunovu kosacku a hajde sa kosit. Psiska bresu z kazdej strany, niektori susedia ich maju aj po dvoch, rano o tretej - stvrtej susedovie kohutik si slniecko vita kokrhanim. A mam este aj nieco k tym kavickam, teraskam a grilovackam...ked to robia vsetci Vasi susedia pravidelne, tak to uz aj dost lezie na nervy, lebo z kazdej strany je vrava do polnoci a spat potom pri otvorom okne v lete sa velmi neda, ak mate slabsi spanok. A este som zabudla pilenie dreva, raz sused z jednej strany, raz z druhej. Ono ani dedina uz nie je to, co byvala. Ja len ze ak hlada niekto na dedine klud, nemusi ho vzdy najst. Jedna vec su predstavy a druha realita.
@junova áno, pretože mi cesta trvala hodinu a pol, autobusy mi išli len tak, že som v škole bolo o 20 min. skôr alebo o 5 min. neskôr, škola bola tiež 20 min. od autobusu. Toto nemôžeš predvídať, budeš voziť svoju dcéru po večeroch na krúžky? (Mne napr. tanečný končil o 21:30, musela som tam preto prestať chodiť) Ak jej nebudú sedieť spoje, budeš ju voziť? Pozri ja ťa chápem, tiež ma to láka ísť kúsok za Prahu, kde sú domy oproti mestu o DOSŤ lacnejšie, ale deťom by som to nespravila. Každých 20 minút cesty spraví dosť, viem o tom svoje teraz sme sa sťahovali len v rámci mesta a len blbých 10 min. kratšia cesta MHD, ALE častejšie spoje, viac spojov atď. a vyrážam o pol hodinu neskôr z domu. Ja tým nechcem povedať, nechoď tam a pod., ale skús sa na to pozrieť aj z pohľadu pubertálneho dieťaťa. Bude tam mať kamošov? Bude tam mať krúžky? Alebo bude pol života aj tak trčať v Trenčíne? Nebolo by lepšie kúpiť si chatku, kde môžete tráviť víkendy/prázdniny?
@bejbinka Moji rodičia sú tiež pohnevani s jednými susedmi. Mne osobne sa na dedine bývalo veľmi dobre. Detstvo som netravila na preliezkach pred panelákmi. A je rozdiel sused nad tebou alebo vo vedľajšom dome. Keď sa nad tebou pravidelne v noci hádajú, keď si sused pustí na plné pecky rádio a ty chceš uspať dieťa. Ja viem, že aj na dedine môžeme mať zlých susedov, ale nikoho nebude otravovať, že moje dieťa hádže na zem hračky a nikto ma nevytopi, keď vymalujem ☹

@aristka A ešte lepšie nie je nad vŕtanie večer o 21 hod, keď deti konečne spinkaju 🙂