icon

Máme pôžičky a budeme sa brať. Je lepšie mať jeden alebo viac účtov?

5. aug 2022

O pár týždňov sa budem vydávať, partner a ja máme pôžičky (obaja splacame po 200€ ) no a moja otázka je po svadbe je lepšie si zariadiť jeden účet a z neho spolu splácať alebo každý zvlášť svoj účet. Bývame v jednej domácnosti.

Strana
z2
mimirka32
5. aug 2022

My mame kazdy svoj tak ako pred svadbou, manzel si plati hypoteku sam, ja uver nemam. Jemu trosku prispievam akoze najom. V obchode sa pri nakupe viac-menej striedame. Tak to bolo aj pred svadbou a po svadbe sme ani neuvazovali o zmene

silvike
5. aug 2022

My mame jeden ucet v m-bank a obaja sme rovnocenni majitelia uctu. Cize obaja mozme vsetko.

stannkal
5. aug 2022

Ja to vidim tak, ze mat svoj vlastny ucet je pre dospeleho zarabajuceho cloveka porovnatelne s tym mat svoj vlastny email a telefonne cislo. Vztah ani svadba na tom nic nemeni. My mame 3 ucty a veci okolo domacnosti a dietata platime zo "spolocneho".

mikadooo
5. aug 2022

Hmm. Ak vám dvom je to relatívne jedno, tak by som sa opýtala v tých spoločnostiach, kde ste si požičali, či je nejaká výhodnejšia/menej výhodná alternatíva čo sa splácania týka. Ak tu ide len o vás dvoch, že ako si to nastaviť, tak veľmi závisí, či ste obaja na rovnakej/podobnej vlne, čo sa šetrenia/míňania týka. Ak áno, tak kľudne jeden spoločný účet. Napríklad my s mužom máme spoločný účet, ale nikdy v živote sme sa za peniaze nepohádali. Sú však manželstvá, kde napríklad jeden musí každú výplatu minúť do posledného centu a druhý sú kupuje len to najnutnejšie. V tom prípade je ideálne zriadiť spoločnú kasičku na nutné výdavky, tzn. potraviny, drogéria, nájom, pokazený spotrebič, atď. Jedna známa to má tak, že majú každý svoj účet, plus spoločný účet na platby z účtu. Na tento účet pošlú vždy pol na pol peniaze na pravidelné veci (nájom, zálohové platby, atď.), plus vždy po 100eur na potraviny, drogišku. Keď hodnota na účte klesne pod 50eur, zas tak obaja pošlú 100e, atď. Čo sa týka žúrov, dovoleniek, hobby, ale aj darčekov, atď., na to majú svoje vlastné účty, z ktorých míňajú na takéto "nie nevyhnutné" veci. Jasné, že majú aj každý mesiac nejaké špeci nezaraditeľné výdavky, tak to sa potom vždy pobavia, či zo spoločného, alebo nie. Tak to len pre inšpiráciu. Mne sa tento ich systém veľmi páči. Vymyslela som známa, krbu jej muž je taký typ, že jemu čo sa páči, to si kúpi a potom to visí v skrini, tak si to dohodli takto, podľa mňa veľmi rozumne. (Keď bola na rd, tak bol pomer tých "príspevkov" na spoločný účet iný, alebo ho možno dotoval len jej manžel, to som si teraz nie istá).

lauha21
5. aug 2022

Každému to vyhovuje inak, my sme si na znak dôvery dali “spoločný” účet ale nakoľko nevedia byť dvaja rovnocenní majitelia účtu tak ja som disponentka mužovho a muž má aplikáciu mojej banky k môjmu účtu - ten jeho účet využívame ako spoločný a mám k nemu kartu, zároveň však mám iba ja kartu k tomu môjmu účtu ale muž vidí všetky pohyby ak by chcel ale tak nijako sa navzájom nekontrolujeme 😂 nie sme psychoši, len máme prehľad o financiách v našom manželstve - avšak pôžičku pred manželstvom mal len muž a to iba cca 30€ mesačne takže neviem ako by som sa zariadila keby sme mali každý viac… asi rovnako

didi2102
5. aug 2022

My mame oddelené účty, manžel zarába o dosť viac ako ja, momentálne som ešte na RD, mám kartu od jeho účtu, keď potrebujem platím jeho kartou,nepytam sa či môžem proste zaplatím,ako keby sme mali spoločný účet, keď budem chodiť do práce , ostane to nezmenené , len budem platiť viac veci ja , neako to nemáme rozdelené že napoly,manžel plati zo svojho platu hypo,inkaso,auto,mobily no všetko,ja z RD stravu+pre deti veci, keď miniem proste zaplatím z jeho

3009
5. aug 2022

My máme oddelené účty už 42 rokov a funguje nám to.

blumie
5. aug 2022

My mame 3 ucty, kazdy vlastny a 1 spolocny. Spolocny mame v mbank, cize je bez poplatku. Nam to tak najviac vyhovuje a sme spokojni.

bealwaysfair
5. aug 2022

Po svadbe počas materskej som svoj účet zrušila, lebo som prerábali na poplatkoch banky a zriadili sme si spoločný účet, kde máme 2 platobné karty, každý svoju a všetko hradime z jedného účtu. Zároveň poplatok za vedenie účtu je nízky.

zmrzlinka2021
6. aug 2022

Mame kazdy sam ucet, ale spolocne peniaze, cize je jedno, kto plati, plati to zo spolocnych penazi.
Pre mna vlastny ucet, je ako mat vlastne FB konto, mailovu adresu, mobil... nemam problem hocikedy dat muzovi kartu, ani on mne

casavina
6. aug 2022

@zmrzlinka2021 presne ako u nás... nemám ja má muž a opačne

aveeva72
10. aug 2022

@lienka.7 My nezivime treti ucet, ten ucet je uplne zadarmo. Mame ho v mBank.

lienka.7
10. aug 2022

@aveeva72 to je jedno. Nakoľko tak ako tam posielate "nejaku" ciastku, tak to presne vies poslat bud ty mužovi alebo muz tebe. A ucty zaplatíš bud ty alebo on. Uplne jednoduché. A nemusím sa hrať na nejaký 3.ucet na platenie uctov

Strana
z2